Groepsreis, solo reizen of met vrienden op pad – wat past bij jou?

Whitsundays Australië strand

Laten we eerlijk zijn, iedereen heeft een voorkeur, iedereen valt in een hokje, maar stel nou dat je eraan denkt om naar een ander hokje over te lopen, wat voor gevolgen zou dat dan hebben? Stel nou dat je een groepsreiziger bent, maar wel eens alleen wilt reizen of misschien ben je iemand die altijd met zijn vrienden reist en nu wel eens met een groepsreis mee wil. Hoe neem je dan die beslissing?

Met mijn wetenschappelijke achtergrond en mijn rationele manier van benaderen ga ik in deze blog de gevolgen van een overstap naar een ander hokje in kaart brengen (ik moet toch iets doen met die dure universitaire opleiding 😉 ). Maar eerst moeten we daarvoor de parameters bepalen en de schaal waarop we ze meten. Laten we het dan ook meteen heel serieus aanpakken. Hieronder een lijstje met parameters.

 • Gemak tijdens de reis; hoe makkelijk is het om te reizen en hoeveel moet je zelf ter plekke organiseren?
 • Voorbereiding; hoe veel werk is de voorbereiding?
 • Irritatie; hoe groot is de irritatiefactor?
 • Zorg; stel je bent moe, ziek of je hebt heimwee, wat dan?
 • Gevaar; hoeveel risico loop je?
 • Authenticiteit; tja, wat is authenticiteit eigenlijk? Volgens de encyclopedie is authenticiteit de benoeming van iets dat oorspronkelijk en echt is. Ik heb daar van gemaakt ‘zie je echt wat van een land of zie je alleen de plaatjes uit de reisbrochure?’
 • Avontuur; hoe groot is de kans op avontuur? ga je op ontdekkingstocht?
 • Interactie met de lokale bevolking
 • Voorspelbaarheid; deze parameter overlapt gedeeltelijk met avontuur, maar verschilt in dit opzicht dat je – als voorbeeld – nog steeds een hele avontuurlijke groepsreis kan maken (bijvoorbeeld een wandeltocht over de zijderoute) maar dat deze wel heel voorspelbaar is.

Elke reisvorm is uitgewerkt voor bovenstaande punten. Ik heb een 5-puntschaal gebruikt om te meten in hoeverre een punt wel of niet van toepassing is waarbij 1 niet/nauwelijks/weinig/geen betekend en 5 veel/vaak betekend. Als voorbeeld ‘voorbereiding‘; dit kan lopen van 1 (geen voorbereiding nodig) tot 5 (heel veel werk om voor te bereiden).

Groepsreis

groepsreis

Op onderstaande afbeelding de uitslag voor de groepsreis. 

Toelichting bij alle punten: 

 • Gemak tijdens de reis; groepsreizen hebben een hoog gemaksgehalte. De gids vertelt je precies hoe laat je op moet staan, hoe laat je weer bij de bus moet zijn, waar je kunt eten, hij regelt alle entree, houdt vervelende mensen op afstand, zorgt ervoor dat er altijd een tafeltje is in het restaurant, lost problemen als autopech, wegomleidingen en overboekte hotels op.
 • Voorbereiding; behalve het boeken van de reis bij de reisorganisatie en eventueel het invullen van het papierwerk voor het visum heb je in principe weinig werk aan de voorbereiding. Over het algemeen krijg je de belangrijkste punten (inentingen, kledingvoorschriften, etc.) allemaal door de reisorganisatie door gestuurd.
 • Irritatie; van alle drie de opties kan de irritatiefactor bij een groepsreis het hoogst zijn. Je kent de mensen met wie je reist niet van tevoren, dus het kan meevallen en tegenvallen. Ik ben twee keer op groepsreis geweest en er zaten hele leuke, maar ook echt vreselijke mensen in de groep. Afhankelijk van hoe overheersend zij zijn en in hoeverre je ze uit de weg kunt gaan, kan dit de sfeer van je hele reis beïnvloeden. Heb je daarentegen een fantastische groep, dan kun je daar nieuwe vrienden voor het leven vinden.
 • Zorg; je bent niet alleen, maar je bent ook niet met bekenden. De gids zal goed voor je proberen te zorgen als je ziek wordt, maar ben je te moe om je eigen tas te tillen, dan doet iemand anders dat ook niet meteen voor je. Uiteraard kun je hulp vragen, maar het is niet hetzelfde als reizen met mensen die je goed kennen en aan je kunnen zien dat je er even doorheen zit.
 • Gevaar; je loopt weinig risico. Je reist in een groep waardoor je een minder interessante prooi bent voor kwaadwillende mensen. Je hebt een lokale gids bij je die je niet zomaar de verkeerde wijk in laat lopen. Je zit veilig in je touringcar, dus qua veiligheid zit je best goed bij een groepsreis.
 • Authenticiteit;  de meeste groepsreizen reizen allemaal dezelfde route met hier en daar wat variatie. Ze bezoeken altijd de grootste toeristische attracties en slapen in de grote hotels en eten bij restaurants die grote groepen aan kunnen. Heel authentiek kun je het niet noemen. Vergelijk het met al die toeristen die alleen naar Amsterdam en de Afsluitdijk gaan en dan zeggen dat ze in het “echte” Nederland zijn geweest. Alleen toeristische trekpleisters staat voor mij niet gelijk aan authentiek. Echt authentiek is gezellig in Friesland op een melkveebedrijf meedraaien en te gast zijn op een Twentse bruiloft en fietsen over de Veluwe.
 • Avontuur; verdwalen en avontuur staan op het laagste pitje van de drie opties in deze blog. Je hebt altijd een gids bij je die alles regelt en alles is vooraf georganiseerd. Toch is het wel degelijk mogelijk om een avontuurlijke groepsreis te doen. Zo zou je bijvoorbeeld van Canada naar Brazilië kunnen gaan fietsen met een groep. Dat valt voor mij wel onder avontuurlijk. Maar omdat je op een georganiseerde reis bent, is het echte avontuur voor mijn gevoel ver weg. Als je fiets kapot gaat, regelt de organisatie een nieuwe. Als je een mooie zijstraat ziet om in te fietsen, dan mag dat niet want je kunt niet afwijken van de geplande route. Van alle drie de opties kun je met een groepsreis het minst makkelijk de wereld ontdekken en verkennen.
 • Interactie met de lokale bevolking; behalve de verkopers bij de toeristische highlights zal de interactie met de lokale bevolking zeer minimaal zijn op een groepsreis. Waarschijnlijk trek je een groot gedeelte van de reis met je eigen groep op en praat je qua lokale bevolking enkel met je gids of de bediening in het restaurant.
 • Voorspelbaarheid; groepsreizen hebben een zeer hoog voorspelbaarheidsgehalte. alles in het programma staat vaak vast. Je weet precies waar je zal slapen morgen, waar je gaat eten vanavond, wat je gaat zien over drie dagen en hoe je daar naar toe zal reizen.

Alleen reizen

solo reizen

Op onderstaande afbeelding de uitslag voor alleen reizen. 

 • Gemak tijdens de reis; je hoeft op niemand te wachten, je hoeft met niemand je plannen te overleggen, je kan eten op elk willekeurig tijdstip en waar je maar zin in hebt; alleen reizen kan onderweg heel veel gemakkelijker zijn. Aan de andere kant is er ook niemand die met je mee denkt, die helpt met zoeken, die hostels belt om te vragen of ze een bed hebben, etc. Alleen reizen is zowel gemakkelijker als moeilijker, het ligt er maar aan hoe je het bekijkt.
 • Voorbereiding; je kunt natuurlijk niks voorbereiden wanneer je solo gaat reizen. Je hoeft elke avond maar 1 slaapplaats te regelen dus dat zal wel los lopen. Je hoeft maar 1 treinkaartje te kopen, dus die zal er vast nog wel zijn. Aan de andere kant ben je wel zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid, dus je zult er zelf aan moeten denken om de juiste inentingen te halen, je moet je eigen visum regelen, je moet je eigen tickets boeken, je moet er zelf aan denken dat je paspoort nog geldig is.
 • Irritatie; zonder reisgenoten is er ook niemand om je aan te irriteren. Je zult ongetwijfeld met reisgenoten samen bepaalde stukken reizen of gave tours doen, maar zijn ze niet leuk, dan hoef je er vanavond in ieder geval niet samen mee te eten en ze daarna nooit meer te zien. Morgen is weer een nieuwe dag voor nieuwe reisgenoten.
 • Zorg; tja, je bent alleen, dus als je moe bent, gaat niemand je tas tillen. Wanneer je ziek bent, moet je zelf regelen dat er eten gebracht wordt, wanneer je in de problemen komt, sta je er alleen voor. Er zullen op reis minder mensen voor je zorgen wanneer je een solo-reiziger bent.
 • Gevaar; alleen reizen is altijd gevaarlijker dan in een groep. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het levensgevaarlijk is. Wanneer je alleen reist, moet je iets beter op je spullen letten, kan je niet zomaar je koffer laten staan om even naar de wc te gaan en moet je veel beter opletten of je ’s nachts wel over straat kan.
 • Authenticiteit; als je een beetje buiten je comfortzone gaat, dan staat daar een hele authentieke reis op je te wachten. Je kunt gezellig bij mensen thuis eten en slapen, je kunt liftend met de lokale bevolking mee, je kunt af en toe een handje helpen om wat bij te verdienen, of gewoon omdat je daar zin in hebt. Je kunt buiten de gebaande paden reizen en niemand anders tegen komen dan de mensen die daar wonen.
 • Avontuur; zo groot als je het zelf maakt. Je kunt alles vooraf plannen, maar je kunt ook ter plekke zien wat je doet. Je kunt je laten verrassen en laten meeslepen in het moment. Je kunt je plannen wijzigen wanneer je iets ziet wat leuker lijkt en je kunt zomaar besluiten om toch linksaf te slaan waar je eigenlijk van plan was rechtdoor te gaan.
 • Interactie met de lokale bevolking; zeer groot als je dat wilt. Zoals ik bij authenticiteit al schreef, ben je vrij om te staan waar je zelf wilt. Via via kom je telkens weer nieuwe lokale mensen tegen.
 • Voorspelbaarheid; zo voorspelbaar als je het zelf maakt, maar over het algemeen de minst voorspelbare optie van de drie. Wanneer je je hele reis van tevoren plant en boekt, weet je wat je gaat doen, maar je weet nog steeds niet waar je vanavond gaat eten, of wie er naast je zit in de trein. Je weet niet wat je op je pad aan zal treffen en wie je zal gaan ontmoeten.

Met vrienden op pad

met vrienden op vakantie

Op onderstaande afbeelding de uitslag voor een reis met vrienden. 

 • Gemak tijdens de reis; samen sta je sterk! Zeker wanneer je vrienden erbij zijn. Er is altijd wel eentje die even wil bellen om te checken of het restaurant nog een paar tafeltjes heeft. Maar reizen met vrienden kan ook juist minder gemak geven. Je moet het namelijk wel eerst eens worden over hoe laat en waar je vanavond gaat eten. En dat geldt niet alleen voor eten, maar ook voor tours, tijdstip voor opstaan, vakantiebestemming, de beste bar, etc. Bij een groepsreis beslist de groepsleider het programma, bij een vriendenreis moet je het samen eens worden.
 • Voorbereiding; gedeelde smart is halve smart, samen kun je het werk van de voorbereiding veel beter verdelen. Maar ook hier geldt wat ook voor ‘gemak tijdens de reis’ geldt; je moet het eerst wel samen eens zijn over budget, datum, hoe vaak overstappen op de vlucht, bestemming, hoeveel dagen/weken, en nog zo veel meer.
 • Irritatie; je vrienden zijn niet voor niets je vrienden. Je kent elkaar en weet heel goed wat de ander irritant vind (waar je geregeld misbruik van maakt natuurlijk) en wanneer de ander geïrriteerd is. Je weet wat je aan elkaar hebt en wat je kan verwachten dus als het goed is hoef je je niet vreselijk aan elkaar te irriteren. Toch is er bij een vriendenreis altijd het risico dat jullie na de reis geen vrienden meer zijn (al hoop ik dat niet natuurlijk).
 • Zorg; vrienden ben je door dik en dun, dus ze staan hopelijk altijd voor je klaar als je er helemaal door heen zit en het niet meer ziet zitten. Van alle opties krijg je bij deze vorm van reizen de meeste zorg.
 • Gevaar; je loopt net als bij een groepsreis minder risico wanneer je met meer bent. Het enige verschil met een groepsreis is dat je nu misschien geen gids bij je hebt die je kan waarschuwen voor die slechte wijk waar je hotel naast staat of die in het café om de hoek al gehoord had dat de weg verderop weg gespoeld is en je beter om kunt rijden.
 • Authenticiteit; tja, dat is lastig. Je bent veel vrijer om het programma zelf in te delen in vergelijking met een groepsreis, maar je bent wel met een groep wat het organisatorisch nou eenmaal wat ingewikkelder maakt. Even gezellig bij iemand thuis eten wanneer je met 8 man aan komt zetten, zal allicht iets lastiger worden. Maar je kunt wel van de gebaande paden af om eens in een stad uit te gaan waar niet iedere toerist heen gaat.
 • Avontuur; met vrienden op pad is altijd een groot avontuur. In hoeverre je avonturen beleefd, ligt maar net aan wat je allemaal gaat doen. Zonder gids kun je nog steeds prima verdwalen. Je kunt net als bij alleen reizen beslissen om vandaag linksaf te gaan (als jullie het daar als groep over eens kunnen worden natuurlijk 😉 ).
 • Interactie met de lokale bevolking; dat is lastig in te schatten. Een groep vrienden kan heel gesloten zijn en volledig intern gericht zijn, maar ze kunnen ook een fantastisch voetbalelftal vormen en tegen de lokale bevolking zich vreselijk in laten maken. Het kan alle kanten uit en zal vooral liggen aan hoe je jezelf opstelt.
 • Voorspelbaarheid; net als bij alleen reizen, is een reis met vrienden zo voorspelbaar als je deze zelf maakt.

Dus, wat wordt het voor jou?

2 thoughts on “Groepsreis, solo reizen of met vrienden op pad – wat past bij jou?

 1. Chantal

  Leuke blog! Nu nog deze 5 puntsschalen in laten vullen door een stuk of 300 respondenten 😉 ik ervaar alleen reizen trouwens echt niet als gevaarlijker dan in groep. Je gaat meer op in de massa alleen, met een groep trek je veel meer aandacht. In Latijns Amerika worden de touringcars met toeristen vaker overvallen. Alleen heb je ook veel meer contact met locals en andere reizigers. Met een georganiseerde groepsreis is de gids vaak je enige bron van informatie. Ook ben je meer met elkaar bezig terwijl als je alleen reist je naar mijn idee meer bezig bent met je omgeving

  1. My Wanderlust Diary

   Hoi Chantal,
   Dankje. Ik zal nog eens overwegen om mijn onderzoek statistiek betrouwbaar te maken 😉
   Wat betreft veiligheid wist ik niet dat in Latijns Amerika je als groep ook nog best wat risico loopt. Ik zat meer te denken aan Afrika, waar je als blanke solo reizigster erg duidelijk in de massa te vinden bent. In een groep is het een soort zebra effect. Zoveel mogelijke doelwitten dat de jager niet kan kiezen 😉 .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.