Hoe maak je een weekend Parijs nog romantischer? 48 uur in Parijs

Eiffeltoren en Place de Concorde Parijs Frankrijk

Parijs: de City of Love. Niet echt een aanrader wanneer je net gedumpt bent, wel perfect om een romantisch weekend met z’n tweeën weg te gaan. En dat is precies wat Maarten en ik gedaan hebben; 48 uur romantisch Parijs.

Dag 0: hoe ga je naar Parijs?

Ik ben groot fan van het openbaar vervoer. Allereerst omdat het een stuk milieuvriendelijker is, maar ook omdat je niet op de weg hoeft te letten (mits je in de juiste trein stapt natuurlijk). En nog veel beter, geen stress om een parkeerplaats te vinden of een rib uit je lijf betalen wanneer je wel een parkeerplaats hebt gevonden. Vanaf de eerste minuut kun je gezellig tegen je reisgenoot aanhangen om romantisch aan je weekendje Parijs te beginnen.

Onze reis werd wel ietsje langer omdat er een brandende trein voor ons stond in Breda. Hierdoor hebben we onze aansluiting in Brussel gemist, maar gelukkig kregen we gratis een ticket voor de volgende trein. Dus ja ik weet dat het openbaar vervoer niet perfect is, maar we hebben in ieder geval niet uren in de file op de ringweg van Parijs staan wachten. Ter vergelijk. De originele reistijd was 3 uur en 22 minuten. De auto zou ons volgens Google Maps 5 uur en 30 minuten kosten. Dus zelfs met vertraging waren we sneller in Parijs met de trein dan met de auto.

Vertraging NS internationale trein
Klein beetje vertraging

Dag 1: een wandeling langs de Seine

Soms moet ik gewoon toegeven aan de clichés. Waarom altijd je best doen om originele en unieke plaatsen te vinden als je ook gewoon traditioneel hand-in-hand langs de Seine kan wandelen?

Ik ben niet zo’n vlotte wandelaar, zeker niet wanneer het uitzicht mooi is. En dat is het zeker aan de Seine. Daarnaast lijkt slenteren me een stuk romantischer, dan overal rennend naar toe omdat het programma zo vol is. Mijn eerste tip is om het programma comfortabel in te richten. Onze eerste 24 uur bestonden uit een paar metroreisjes en 7 km wandelen. Check onderstaand kaartje van de wandeling.

Parijs_4 wandelroute Frankrijk

Eerste stop: metrohalte Pont Marie. Hier ben je praktisch bij de Notre Dame. De Notre Dame is zowel van binnen als van buiten een interessant gebouw. Wij hebben in een zonnetje lekker naar de toeristen gekeken.

Op het eiland van de Notre Dame is ook de Pont Neuf. Dit is een liefdesbrug. Stelletjes hangen hier een slot aan de brug om hun liefde nog eeuwiger te maken. Ben je geen verliefd stelletje, vermijdt deze brug dan. Ben je net gedumpt, kom er dan niet eens in de buurt. De brug is een af en aan lopen van kleffe stelletjes. Geen enkel probleem  als je zelf verliefd bent natuurlijk. Dan heb je toch alleen maar oog voor elkaar 😉

Notre Dame en de sloten op de brug Parijs Frankrijk
Notre Dame en de sloten op de brug

De Seine is de Place To Be voor zowel toeristen als Parijzenaren. Er zijn een aantal stadsstranden waar iedereen helemaal hip & happening is. Deze stranden aan de Seine zijn er alleen van half juli tot half augustus. Wat je wel het hele jaar door kan vinden op de oever van de Seine is een chromen T-Rex. Vanuit een bepaalde hoek lijkt het wel alsof hij de Eiffeltoren aan valt.

Chromen T-Rex onderweg naar de Eiffeltoren Parijs Frankrijk
Chromen T-Rex onderweg naar de Eiffeltoren

Wanneer je verder wandelt kom je uit bij de Place de Concorde. Het is één van de vele parken in Parijs met perfect onderhouden bloemenperkjes en bizar symmetrisch geknipte haagjes. Aan beide zeiden van de Place de Concorde vind je mooie tuinen en kun je op verschillende terrasjes in de schaduw bij komen van je wandeling langs de Seine. Of ga lekker op het gras liggen, genietend van de zon en zie hoe de wolken voorbij drijven. Het is ook één van de beste plaatsen om de Eiffeltoren eens goed te bekijken.

Eiffeltoren en Place de Concorde Parijs Frankrijk
Eiffeltoren en Place de Concorde

Misschien dat jullie het inmiddels door hadden, maar ik ben niet echt van de standaard toeristen dingen op de meeste van mijn reizen (behalve wanneer ik naar Parijs ga 😉 ). Ik eet liever niet in het centrum waar je meestal belandt in een toeristtrap. Ik vind het lastig om tussen alle toeristische “vreetschuren” een gezellig restaurant te vinden. Hetzelfde geld eigenlijk voor de hotels. Het openbaar vervoer in Parijs is erg goed geregeld dus in 20 minuten ben je in veel minder toeristische wijken. Een van die wijken is het Latijns kwartier.

Het Latijns Kwartier is al sinds de 14e eeuw een studentenwijk. De wijk staat bekend als een geanimeerde wijk met veel winkels, boetieks, restaurants, bistro’s en bars. Ik kan je Seven Hotel Paris in deze wijk erg aanraden. Super hip design. Zeer comfortabele bedden en makkelijk te bereiken met de metro. Maar wat dit hotel vooral heel leuk maakt zijn de zwevende bedden en de design inloopdouches.

Op een van de vele bruggen Parijs Frankrijk
Op een van de vele bruggen

Dag 2: vintage, kunst, retro, antiek; voor elk wat wils

Een romantisch weekend begint met uitslapen. Na een lome start van de dag, slenterden we naar een echt Parijs terrasje vlak bij ons hotel. En daar dronken we natuurlijk verse jus en aten we een echte Franse croissant. Op het terras in zo’n Parijse wijk zonder toeristen zie je de echte Fransozen onderweg naar hun werk langs lopen (nee niet per se met een barette en een stokbrood onder hun arm); goed geklede vrouwen met perfect haar en hippe mannen met snor of baard.

Op het terras in het Latijns Kwartier Parijs Frankrijk
Op het terras in het Latijns Kwartier

Maar we blijven natuurlijk niet de hele dag zitten op dit terras. Na een luie ochtend is het tijd om weer wat te gaan doen. Ik ben zelf gek van lokale markten en tweedehands winkeltjes. Parijs is daar bij uitstek geschikt voor. Er zijn kunst- en antiekmarkten, markten voor verzamelingen, kledingmarkten, vlooienmarkten, vintage markten, biologische voedselmarkten, ik kan me niet voorstellen dat je een markt kunt bedenken die ze niet hebben. Check bovenstaande linkjes voor alle adressen en details over de markten. Er zijn veelste veel markten om op te noemen in deze blog.

Mocht je nou niet zo zijn van de markten, dan is er ongetwijfeld een museum te vinden wat aansluit bij je interesses. Parijs heeft zo’n 150 musea dus je hoeft niet per se naar het Louvre waar iedereen al heen gaat.

Voor het Louvre Parijs Frankrijk
Voor het Louvre

Een fijne dag als deze verdiend een fijne afsluiting. En wat is fijner dan met zonsondergang over de daken van Parijs kijken met een wijntje in je hand? Wij kwamen naar Parijs voor de verjaardag van een vriendinnetje. Zij vierde haar verjaardag met een BBQ op een dakterras met uitzicht over de Sacre Coeur. Maar er zijn genoeg andere opties als je geen vrienden met een dakteras in Parijs hebt 😉

Ongetwijfeld is één van de volgende plaatsen iets voor jou; Le Perchoir (Oberkampf/Parmentier wijk), Le George (Centre Pompidou) en 43 Up on the Roof (Holiday Inn Paris rooftop bar). Ze verschillen nogal in prijs, dus afhankelijk van je budget is er altijd een geschikte rooftopbar te vinden.

Rooftopbar - uitzicht over de daken van Parijs Frankrijk
Rooftopbar – uitzicht over de daken van Parijs

Dag 3: reis naar huis

Na nog een laatste nacht in Parijs vertrokken we de volgende ochtend richting Nederland. Deze keer zonder brand en vertraging dus waren we in 3,5 uur al weer thuis. Daar kun je met de auto eigenlijk niet tegenop.

Oude deuren van Parijs Parijs Frankrijk
Oude deuren van Parijs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.