Personal – Een relatie als je allebei een internationale baan hebt?

Australië whitsundays strand

Een relatie als je allebei reist? Kan het? Zie je elkaar wel? Ken je elkaar nog wel na een paar jaar? Allemaal vragen die ik wel eens krijg. We kennen elkaar inmiddels 10 jaar en hebben 6 jaar een relatie. Al die tijd hadden een internationaal beroep dus we kennen elkaar niet anders als reizigers. Maar hoe is dat nou echt? Bij deze mijn eerlijke antwoord op die vraag.

Hoe vaak zijn we in het buitenland?

Ik ben ongeveer anderhalve week per maand in het buitenland. De ene maand komt dat neer op 3 x 5 dagen, dan andere maand ga ik nergens heen. Sommige reizen zijn bijna twee weken zoals mijn reis naar Kenia (lees de blog over die reis hier) en Oeganda. Andere reizen zijn maar 2 dagen. Meestal ben ik 5 dagen weg, maar niet altijd van maandag tot vrijdag. Af en toe zijn er beurzen of congressen die dwars door het weekend gaan.

Oftewel, alles is mogelijk. Ik heb geen vast reisschema en ben aardig vrij om alles zelf in te delen. Maarten reist ook voor zijn werk. Hij is gemiddeld minder vaak weg, maar wel langer. Australië in 5 dagen inclusief heen- en terugreis is ook weer zoiets. Hij heeft zelfs af en toe reizen waarbij hij bijna vier weken van huis is geweest.

Samen in de Blue Lagoon (IJsland)
Samen in de Blue Lagoon met zuiverende modder op ons gezicht (IJsland)

Oppas regelen

Wanneer we samen op reis zijn, wil er altijd wel iemand oppassen. Meestal plannen we onze werkreizen zo dat er iemand thuis is om voor de konijnen te zorgen. Het is wat lastig plannen en het is ook soms wat ongezellig wanneer we elkaar weken niet zien, maar als je voor huisdieren kiest, moet je er ook goed voor zorgen en niet ze constant rondslepen omdat ze even niet in je schema passen. Als ik het zo schrijf, zijn onze konijnen net zo ingewikkeld als een klein kind 😉 .

Uddel (links) en Frits (rechts) die precies doen waar ze goed in waren, samen slapen.
Uddel (links) en Frits (rechts) die precies doen waar ze goed in waren, samen slapen op de tuinstoelen.

Alleen thuis

Om je een idee te geven hoe het er soms aan toe ging. In januari ging eerst Maarten twee weken naar Singapore en zat ik daarna twee weken in Kenia en Oeganda. Dan ben je zo een maand verder waarin we elkaar 3 dagen hebben gezien. Wat dat doet met je relatie? Je zou het bijna niet geloven, maar het zorgt er juist voor dat onze relatie heel goed is.

Zowel Maarten als ik hebben af en toe tijd voor onszelf nodig. Even geen rekening houden met de ander. Lekker je kleren overal laten slingeren (dat ben ik vooral), tot diep in de nacht gamen (dat is Maarten), op de meest idiote tijden de meest rare maaltijden maken (dat ben ik weer), en eindelijk een keer geen stinkende paardrijkleren in de badkamer vinden (dat is Maarten weer). Samenwonen is fantastisch, maar alleen wonen is ook wel eens lekker. Doordat we allebei zoveel reizen, hebben we het beste van twee werelden.

DIY voor reizigers
De hele bank voor mezelf

Uit elkaar groeien

Hoe zit het dan met uit elkaar groeien? Ik vraag me wel eens af, groei je uit elkaar omdat je elkaar niet ziet? Of groei je uit elkaar omdat je in de sleur van alledag zwijgzaam naast elkaar op de bank tv hangt te kijken? Uit elkaar groeien heb je zelf in de hand. Volgens mij is het enige wat dat tegen kan gaan, is elkaar blijven zien. Maar dat betekent niet dat je daarvoor allebei per se fysiek in dezelfde ruimte moet zijn of dat je dat elke avond moet doen. Met “zien” bedoel ik niet letterlijk elkaar zien. Het gaat om de kwaliteit die je met elkaar door brengt.

Misschien zijn twee mensen naast elkaar op de bank, allebei starend naar de tv, wel verder uit elkaar dan wanneer Maarten en ik allebei aan een verschillende kant van de planeet zitten. We maken tijd voor elkaar vrij zodat we elkaar ook echt spreken. Wanneer we allebei in Nederland zijn, plannen we bewust activiteiten samen. Dit hoeven echt geen dure dates te zijn. Soms is de één een stoel aan het verven en zit de ander ernaast mee te kijken en te kletsen (en commentaar te geven op de spetters op de vloer (dit is Maarten weer) 😉 ). Of we gaan gezellig samen naar Soura en wandelen met z’n drieën uren door het bos.

Samen wandelen
Samen wandelen

Jaloezie in de relatie

De vraag waar ik me nog wel het meest over heb verbaasd is of ik nooit in de verleiding kom om met iemand anders (in het buitenland) aan te pappen als Maarten en ik elkaar minder vaak zien. Ik zat daar eens over na te denken en begon me af te vragen of er dan zoiets bestaat als een minimale verblijfsduur bij elkaar in de buurt om dat te voorkomen? En is die dan in uren per dag? Of in dagen per week? Hoeveel stellen hebben niet wisselende diensten? Hij is politieagent en zij heeft een kantoorbaan. Hoeveel dagen gaan er voorbij waarop ze elkaar niet spreken en langs elkaar heen leven? Wat is het verschil tussen mensen met een baan waarvan de werktijden verschillen of internationaal reizen voor je werk?

Internationaal reizen zorgt er echt niet ineens voor dat ik overal knappe mannen zie lopen en niet meer aan Maarten denk. Een baan met reizen kan prima zonder ook maar in een verleiding van het andere geslacht te komen. Maar er moet wel begrip zijn voor elkaar. Jetlag, wisseling van eten, ander klimaat of gewoon moe, moeten wel ruimte krijgen. Maar geldt dat niet in elke relatie?

Australië; romantisch over het strand
Romantisch samen over het strand (Whitsundays, Australië)

Remember the day we first started talking to each other? Cause that’s what started you and me!

2 thoughts on “Personal – Een relatie als je allebei een internationale baan hebt?

  1. Pingback: Reizen als vrouw alleen; tips voor veilig reizen | My Wanderlust Diary

  2. Pingback: Hoe herken je of je verslaafd bent aan reizen? | My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.