Review; paardrijden Sao Miguel Azoren, Portugal (meerdaagse met vaste standplaats)

Sao Miguel Azoren Portugal Paardrijden

Jaren geleden zag ik een fantastisch mooie foto van azuurblauwe en groene meren, in een vulkaan begroeid met varens in de meest mooie kleuren groen. Onderin beeld twee paardenoortjes. Daar wilde ik ook wel paardrijden. Jaren later is het er eindelijk van gekomen; een paardrijtocht op de Azoren. In zeven dagen trok ik het hele eiland Sao Miguel over. Lees in deze blog een review van mijn paardrijvakantie bij Quinta da Terca. 

Paarden in Sao Miguel, Azoren, Portugal

Portugal staat bekend om zijn Lusitano paarden en daar hebben ze bij Quinta da Terca ruim voldoende van. Vrijwel allemaal paarden die in het verleden mishandeld of verwaarloosd zijn, worden door de Zweedse eigenaren opgevangen, opgelapt en indien mogelijk ingezet voor de geweldig mooie buitenritten.

Quinta da Terca paardrijden Sao Miguel Azoren Portugal

De paarden van Quinta da Terca zitten extreem comfortabel. Sommigen zijn zeer licht op de hulpen, anderen wat minder. Maar alle paarden zijn zeker te porren voor een flinke rengalop. En dat gaat ontzettend hard en gaat over flinke afstanden. Quinta da Terca is dus niet echt een plek voor beginners, bange mensen, onzekere ruiters, ruiters zonder conditie of mensen zonder ervaring. Je moet alle gangen beheersen, zelf controle over je paard hebben en stevig zitten. 

Daarnaast vond ik het niet echt een reis voor mensen met hoogtevrees want je rijdt geregeld over smalle paadjes langs afgronden, of over de steile, hoge kliffen aan de kust. Nu ben ik ook wel een watje als het op hoogtes aan komt, dus misschien dat iemand anders nergens last van heeft, maar ik zag mezelf bij een struikelpartij van mijn paard al het hele eind in zee storten.

Sao Miguel Azoren Portugal Paardrijden

Het welzijn van de paarden bij Quinta da Terca is zeer goed. De paarden lopen een beperkt aantal uren per week. Zware ruiters hebben slechts een beperkt aantal paarden tot hun beschikking dus daar wordt ook rekening mee gehouden. Echt zware ruiters zijn helemaal niet welkom.

Zadels en tuig Quinta da Terca

Bij Quinta da Terca wordt gereden met Spaanse en Engelse rijzadels. Vanwege de grote stijgingen en dalingen wordt minstens 85% van de rit in stap afgelegd. De rest wordt in een stevige galop gereden waarbij de voorwaarde is dat je altijd op de volgorde blijft rijden waarin je ingedeeld bent. De zadels en het tuig zijn prima geschikt voor deze lange ritten met veel stap.

Het dagschema wisselt lange dagtochten met lunchpauze af met halve dagtochten. Dus de ene dag zit je 6-7 uur in het zadel en de dag erna drie uur. Hierdoor heb je de kans om in je vrije tijd ook nog wat van Sao Miguel te zien of bijvoorbeeld de natuurlijke warmwaterbronnen te bezoeken mocht je geen extra dagen vakantie naast je paardrijtocht geboekt hebben (lees op deze blog meer over de bezienswaardigheden op Sao Miguel eiland).

Er wordt niet gereden met zadeltassen, dus wil je drinken of iets anders mee, dan moet je dit op je eigen lijf dragen tijdens het rijden.

Sao Miguel Azoren Portugal Paardrijden
Misschien moet ik iets minder tegen mijn paard praten. Die oren zeggen genoeg 😉

Uitzicht tijdens de ritten op Sao Miguel

In één woord; fantastisch fenomenaal (twee woorden dan 😉 ). Sao Miguel wordt het Groene Eiland van de Azoren genoemd en dat maakt zijn naam dubbel en dwars waar. Werkelijk elke kleur groen is te vinden op de Azoren. De ritten wisselen kliffen en de oceaan af met tropisch regenwoud en dichte begroeiing. Je rijdt van kleine, traditionele dorpjes naar oogverblindend mooie vulkanen. Sao Miguel is absoluut een zeer gevarieerd eiland.

Sao Miguel Azoren Portugal Paardrijden

Het enige wat je niet zult zien op Sao Miguel zijn de zwarte stranden die je op de andere eilanden van de Azoren wel kunt zien. 

Quinta da Terca paardrijden Sao Miguel Azoren Portugal
Quinta da Terca Azoren Sao Miguel Portugal paardrijden

Accommodatie Quinta da Terca

Deze paardrijvakantie bestaat uit een trektocht met een vaste standplaats bij Quinta da Terca. Hoe dat kan? ’s Morgens laden ze de paarden op de vrachtwagen en rijden naar een ander deel van het eiland. Daar stijgen we allemaal op, rijden een lange dagtocht en worden aan het einde van de tocht ergens anders opgehaald met de vrachtwagen. Hierdoor kun je te paard vrijwel het hele eiland zien, maar slaap je wel elke avond op dezelfde plek.

Quinta da Terca is een 17e eeuwse estate met traditionele houten balken plafonds en mooie Portugese vloertegels. Er zijn verschillende tweepersoonskamers, allemaal met eigen badkamer en wc. De bedden slapen comfortabel en de kamers zijn van alle gemakken voorzien.

De paarden staan allemaal rondom Quinta da Terca estate dus je kunt de hele dag door paarden knuffelen mocht je dat willen. Quinta da Terca heeft tevens een kleine binnenrijbaan waar je tegen bijbetaling lessen kunt volgen op de zeer fijn te rijden Lusitano paarden. Qua dressuur zijn het ook erg fijne paarden om te rijden, dus ik kan je zeker een les op een goed paard aanraden.

Quinta da Terca paardrijden Sao Miguel Azoren Portugal entree

Kosten

Vanuit Nederland kun je via Lissabon naar Sao Miguel, Portugal vliegen. Deze vluchten zijn redelijk goedkoop (als in 200-400 euro) wanneer je goed zoekt en ruim op tijd boekt. Ik heb ervoor gekozen een vliegticket te boeken met een erg lange overstap in Lissabon. Hierdoor kon ik de trip naar de Azoren goed combineren met een stedentrip naar Lissabon.

Zowel op de heenreis als de terugreis had ik ongeveer zeven uur in Lissabon tussen de vluchten. Dit is voldoende om een heel stuk van Lissabon op je gemakje te bezoeken. Het is ook mogelijk om via Frankfurt, London of Brussel rechtstreeks naar Sao Miguel te vliegen. Maar dan moet je natuurlijk wel op een of andere manier in die steden zien te komen.

Vanaf Sao Miguel luchthaven is door Quinta da Terca een shuttle geregeld naar de stallen. Deze liggen op slechts een half uurtje rijden van de luchthaven.

Ik heb de hele paardrijreis als pakket geboekt voor 725 euro bij Horse Holidays. Hier zit alles bij in; eten, overnachtingen, paarden en de shuttle naar de luchthaven. Dit zijn 8 dagen vakantie waarvan 6-7 dagen te paard (in totaal zo’n 23-25 uur). Ik heb de hele week vegetarisch gegeten, wat geen enkel probleem was. Het eten was van zeer goede kwaliteit.

Quinta da Terca paardrijden Sao Miguel Azoren Portugal
Met de paarden zwemmen in een kratermeer

Eindoordeel Quinta da Terca

Zeer comfortabel en voor een hele fijne prijs. Zonder twijfel een hele fijne manier om de Azoren te ontdekken. Wanneer je van de natuur houdt en lekker wilt genieten van het uitzicht vanaf zeer goed getrainde Lusitano’s, dan is dit een reis die je ooit in je leven gemaakt moet hebben. Daarnaast is het eten erg lekker, het weer op de Azoren comfortabel en de gastheer en gastvrouw bij Quinta da Terca bijzonder vriendelijk.

Er zijn twee mogelijkheden om deze reis te boeken. Via de Nederlandse organisatie Horse Holidays of rechtstreeks via Quinta da Terca zelf.

Meer lezen over de Azoren?

Voor meer tips over wat er allemaal te doen is op de Azoren, klik hier en hier.

Azoren portugal regenwoud
Sao Miguel Azoren Portugal Paardrijden
Een wandeling door de jungle en oude aquaducten.

One thought on “Review; paardrijden Sao Miguel Azoren, Portugal (meerdaagse met vaste standplaats)

  1. Sandra

    Wauw! Sowieso een mooie omgeving daar, maar misschien nog wel mooier om vanaf een paardenrug dit te zien! Dat stukje over geen hoogtevrees hebben ken ik – tijdens een rit in Bryce Canyon zag ik mezelf ook al de canyons instorten mocht het paard struikelen…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.