Stopover in Lissabon; vervoer en planning

Tram 28 wijk Alfama Lissabon Portugal

Onderweg naar de Azoren maak je vaak een stopover in Lissabon. En misschien dat je onderweg naar andere bestemmingen ook wel verplicht een paar uur extra in Lissabon te besteden hebt. Wat zijn dan zoal je mogelijkheden? Hoeveel tijd kost het om naar het centrum te komen? In deze blog al mijn tips voor de perfecte Lissabon stopover.

Terminal 1 of 2?

Lissabon heeft twee terminals op de internationale luchthaven. Het is belangrijk om te weten of je aansluitende vlucht van dezelfde terminal vertrekt of van de andere terminal. Deze twee terminals zijn niet per se heel dicht bij elkaar in de buurt zoals op Schiphol. Er gaat een shuttle van terminal 1 naar 2. Terminal 1 is aangesloten op het openbaar vervoer. Terminal 2 helaas niet. Terminal 2 is voornamelijk low-cost airlines.

De luchthaven van Lissabon is ietwat gedateerd, maar nog steeds prima geregeld. Let wel op de dat de paspoortcontrole na de dutyfree shops zijn en dat er soms erg lange rijen bij de paspoortcontrole zijn, dus houdt voldoende tijd over om na het duty-free shopping nog op tijd door de paspoortcontrole te kunnen.

Metro tips

Vanaf terminal 1 loop je zo naar de metro. De airport-halte is het einde van de rode lijn. Eigenlijk zijn er maar vier metrolijnen in Lissabon dus zeer overzichtelijk. Om in het centrum van Lissabon te komen moet je wel overstappen.

Reistijd

De luchthaven is slechts zes kilometer verwijderd van Lissabon centrum maar je doet er toch al snel 30 minuten over met de metro. Tel hier de tijd bij op die je nodig hebt om door de luchthaven te lopen en je moet toch wel rekenen op minstens 45 minuten tot aan de security check.

Kaartjes

Wanneer je de roltrap af gaat op de luchthaven staan daar rijen met kaartjesautomaten. Je kunt Engels (en nog veel meer andere talen) selecteren en contant of met je kaart betalen. Er zijn twee verschillende soorten kaartjes.

Een ritje met de metro waar dan ook naar toe in Lissabon kost €1,45. Daar bovenop moet je een kaart (Viva Viagem) kopen vergelijkbaar met onze OV-chipkaart voor het kapitale bedrag van €0,50. Deze kaart kun je met een veelvoud van 1,45 euro opwaarderen of bijvoorbeeld een tienrittenkaart erop zetten. De ritten die je erop hebt gezet blijven enkele dagen geldig. Zo had ik op zowel de heenreis als de terugreis naar de Azoren een overstop in Lissabon en heb ik dezelfde kaart met tien dagen tussentijd gebruikt.

Het tweede type kaartje is een 24-uur unlimited travel pas voor €6,15. Wanneer je een stopover hebt, is deze kaart minder interessant omdat je waarschijnlijk enkel van en naar de luchthaven reist en dus maar 2 x 1,45 euro op je kaart hoeft te zetten.

Welke lijnen?

Om van de luchthaven naar het centrum te komen (halte Rossio of Baixa Chiado) moet je overstappen op de groene of blauwe lijn. Wanneer je graag naar de bekende Foodhall wil dan moet je nog een halte verder reizen, maar daarover meer later in deze blog.

route kaart metro lissabon portugal

Wat te doen in Lissabon?

Eerlijk gezegd vond ik het centrum van Lissabon qua bezienswaardigheden best wel tegenvallen. Het is een sfeervol centrum, maar niet eentje die overstroomt van de mooie highlights. Een paar van de beste bezienswaardigheden die er spectaculair uit zien, lagen allemaal buiten het centrum. Met moeite kreeg ik onderstaand lijstje met tips voor het centrum van Lissabon bij elkaar:

  • Zwerf door de straatjes van de wijken Alfama en Baixa en kijk hoe het oude trammetje zich tegen de heuvels op zwoegt. Alfama heeft veel trappen, oneindig veel trappen. Maar ook huisjes met schattige balkonnetjes en inieminie waslijntjes met was. Overal zie je de bekende gekleurde tegeltjes ingemetseld in de huizen en piepkleine deurtjes waar de bewoners zich door naar binnen wurmen.
  • Bezoek een van de vele uitzichtpunten over de stad. Vanwege de vele heuvels in Lissabon zijn er minstens net zo veel mooie uitzichtpunten als heuvels vanaf waar je over de rivier, de zee of Lissabon zelf uit kunt kijken. Geen zin om daar ver voor te reizen? Loop dan in de wijk Alfama naar het uitzichtpunt wat vlak bij het beroemde Tram 28 ligt – uitzichtpunt Santa Catarina – Miradouro de Santa Catarina.
  • Ga op streetart jacht. Lissabon heeft een plek in de top 25 van steden met de mooiste streetart.

Wat ik vooral zou aanraden wanneer je in Lissabon bent, is lekker eten. Want wat het centrum van Lissabon mist aan bezienswaardigheden maken ze dubbel en dwars goed met oneindig veel lekkere restaurants, barretjes en cafe’s. Ben je op zoek naar tips voor fijne plekken om vegetarisch te eten in Lissabon? Dan heb ik daar al een hele blog over geschreven.

Planning

Hoeveel tijd heb je overal voor nodig? Hoe lang moet de overstap minimaal zijn om een beetje een leuke tijd in Lissabon te hebben? Bij deze een planning zodat je zelf in kunt vullen of het voor jou de moeite waard is om Lissabon in te gaan of dat je beter op de luchthaven kunt blijven hangen.

Reistijd van terminal 1 naar centrum45 minuten inclusief 30 minuten metro
Eten1,5 uur
Rondwandeling1,5 uur
Reistijd van centrum terug naar terminal 145 minuten
Security en paspoortcontrole1 uur voor je vlucht minimaal
Totaal5,5 uur

Wat ik gemist heb

Een bezienswaardigheid die ik helaas gemist heb ik Lissabon is het Mosteiro dos Jerónimos (Klooster van Jerónimos). Maar wat ik er van anderen van heb begrepen, is dat dit klooster zeer de moeite waard is om te bezoeken. In onderstaande blog kun je goed plaatjes kijken om voor jezelf te beslissen of je naar dit klooster wilt gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.