Rondreis Azoren – Sao Miguel; beste route, budget en ideale reistijd

Azoren Sao Miguel Portugal noordkust

De Azoren zijn een soort tropisch paradijs waarvoor je niet helemaal naar Bali hoeft te vliegen. Gewoon onderdeel van de Europese Unie, op slechts een paar uur vliegen. Een door velen nog onontdekte eilandengroep waarbij je je even helemaal op een andere planeet kan wanen. Plannen om naar Sao Miguel op de Azoren te gaan? Lees in deze blog dan alles over hoe je er komt, wat je er moet zien en wat het je gaat kosten om dit tropisch paradijs te bezoeken.

Sao Miguel: oostelijk deel

Niet veel toeristen komen voorbij de meest bekende bezienswaardigheden in het midden en westen van Sao Miguel. Juist in het noorden en oosten van Sao Miguel zijn prachtige, uitgestorven plekjes te vinden waar je je helemaal alleen op de wereld waant en waar je maar weinig toeristen tegen komt.

Het oostelijk gedeelte van Sao Miguel wordt veel bezocht vanwege de overdadige begroeiing en vele vogels. Hotels bieden naast whale watching tours zelfs speciale bird watching tours aan. De vegetatie in het oosten van Sao Miguel is zo weelderig, dat je je soms in het regenwoud waant.

Sao Miguel Azoren Portugal Paardrijden

Het dorpje Nordeste

In het noordoosten van het eiland bevindt zich het dorp Nordeste met een prachtig vuurtorentje. Maar wat vooral heel fijn is bij dit dorpje zijn de prachtige kliffen. Echt geweldig mooie kliffen vol met gekleurde bloemen, uitkijkend op een azuurblauwe, woeste zee.

Azoren Sao Miguel Portugal kust

Ribeira dos Caldeirões Natural Park

In de Nordeste streek bevindt zich dit prachtige natuurgebied. Het natuurpark Ribeira dos Caldeirões is een soort woest oerwoud. Een meer, een glashelder riviertje en waterval maken het tot een idyllisch gebied om een paar uur te wandelen of rond te hangen.

Azoren portugal regenwoud

Natuurlijk zwembad Boca da Ribeira

Helemaal onderaan een slingerend en ontzettend stijl straatje vind je dit natuurlijke zwembad. Wij waren er in februari en toen was de zee aan de zuidkant goed te doen om in te zwemmen, maar aan de noordkant van het eiland net wat aan de koude kant.

Borrelende modder en kokend water: Furnas

Altijd al eens tussen de borrelende modder willen staan? En overal stoom uit de grond zien komen? Dan is Furnas een plek die je niet over mag slaan op de Azoren. Het gebied rond dit dorp (toevallig ook genaamd Furnas) is zeer vulkanisch en je kunt er vele modderpoelen en borrelende poeltjes zien. De aarde stoomt en kookt, hier voel je het binnenste van de aarde. De lokale bevolking gebruikt de warme putten om een lokaal gerecht te bereiden: de Cozido. Je kunt dit bestellen in restaurants, maar reserveren is dan wel nodig want het kost minstens een dag om dit gerecht te bereiden.

In en rondom Furnas is veel te doen. Allereest heb je Lago das Furnas wat een groot meer is. Aan het meer is een gebied waar je entree voor betaald, maar waar je de borrelde modder en kokende waterpoelen kunt zien. Dan heb je ook nog in het stadje Furnas ontzettend veel geothermische activiteit. Hier wandel je gratis door heen. Dus de naam Furnas kan misschien wat verwarrend zijn omdat het naar een meer, een stad en een regio verwijst.

Sao Miguel: westelijk deel

Het westen van Sao Miguel is waar elke toerist sowieso naar toe zal gaan. Daar zijn namelijk de beroemde meren Sete Cidades te vinden. Dit is ook wel echt een heel mooi stukje Azoren wat je niet wilt missen.

Sete Cidades: Lagoa Azul en Lagoa Verde

Het Lagoa Azul en Lagoa Verde zijn een groen en blauw meer, omringd door een vulkaanrand. Je kunt over de rand van de vulkaan lopen of onderaan langs de rand van het meer. Het mooiste punt om over de meren uit te kijken is Vista do Rei; een flinke klim als je van plan bent om hier te voet naar toe te gaan. Je hebt ook een mooi uitzicht op de krater vanaf het uitkijkpunt Miradouro da Boca Inferno.

Sao Miguel Azoren Portugal Paardrijden
Op de rand van de vulkaan, uitkijkend over twee meren. De foto waarom ik zo graag naar de Azoren wilde

Naast de twee bekende meren liggen nog tal van andere kleine meertjes verspreid over het westen van het eiland.

Het dorpje Mosteiros

Even klaar met al die natuur? Dan kun je Mosteiros bezoeken. Het is een klein pittoresk dorpje omringd door zwart lavastrand en grote rotsen die uit de zee steken. Je kan gaan snorkelen nabij de natuurlijke zwembaden aan het Mosteiros beach (praia Mosteiros).

Sao Miguel: centrale deel

In het centrale deel van het eiland vind je de twee belangrijkste steden van Sao Miguel: de hoofdstad Ponta Delgada in het zuiden en Ribeira Grande in het noorden. Verder is ook het pittoreske plaatsje Caldeiras da Ribeira Grande een bezoek waard. Maar dit deel van het eiland heeft ook fantastische natuur te bieden.

Ponta Delgada

Ponta Delgada is de grootste stad van de Azoren, maar qua omvang nog steeds niet een hoofdstad zoals Lissabon. Kleurrijke huisjes, bijzondere kerken, een echte eiland sfeer en prima restaurants maken Ponta Delgada een stop die je niet over zou moeten slaan.

Ponta Delgada Azoren Sao Miguel Portugal (3)
Ponta Delgada Azoren Sao Miguel Portugal

Lagoa do Fogo

Naast steden vind je in het centrale deel ook Lagoa do Fogo. Je kunt hier aan het meer op een van de vele zandstranden neer ploffen of je kunt langs de rand van deze ingeklapte vulkaan een fantastische wandeling maken. Of allebei. Je kan het meer bovendien makkelijk bereiken na een wandeling vanaf de parkeerplaats bij het uitkijkpunt Miradouro do Pico da Barossa.

Lagoa do Fogo Azoren Sao Miguel Portugal (3)

Natuurreservaat Caldeira Velha

Wederom in een vulkaan (maar wat is dat niet op de Azoren) vind je een heel mooi natuurreservaat genaamd Caldeira Velha. Je betaald hier een klein bedrag voor entree en kunt kiezen uit enkel de entree voor het natuurreservaat of ook toegang tot de warme baden. Deze warme baden zijn natuurlijke meertjes en watervallen, gevoed door het hete water uit ondergrondse bronnen. Ik vond het hier wel wat aan de drukke kant, maar dat kan ook komen omdat er net een of andere busreis aan het uitladen was.

Timing bij de meest populaire hotspots van Sao Miguel is essentieel.

Natuurreservaat caldeira Velha Azoren Portugal Sao Miguel
Natuurgebied Caldeira Velha Azoren Sao Miguel Portugal (2)

Eiland Ilheu da Vila Franca do Campo

En als je dan in het centrale deel van Sao Miguel bent, dan mag je absoluut een bezoek aan het eiland van Ilheu da Vila Franca do Campo niet missen. Enkel in de zomer gaan hier shuttle boten naar toe vanaf het gelijknamige Vila Franca do Campo dus je kunt er niet het hele jaar heen.

Het is een ingestorte vulkaan die onder is gelopen. Maar de opening van de vulkaan ligt richting de kust, dus er is nooit golfslag binnenin de krater. Hierdoor kun je in de vulkaan zelf in perfect helder en rustig water zwemmen. Check voor supergave luchtfoto’s onderstaande blog.

https://www.azoreswhalewatch.com/saomiguelazores/ilheu-vila-franca-campo/

Transport naar Sao Miguel en op Sao Miguel

Hoe kom je er?

Allereerst is er natuurlijk het transport naar de Azoren. Aangezien het een eilandengroep is, is de meest voor de hand liggende methode van transport het vliegtuig. Met de boot zou wel heel tof zijn, maar dan ben je wel even onderweg, dus laten we voor het gemak uit gaan van het vliegtuig.

Met TAP Portugal vlieg je al vanaf 135 euro retour naar de Azoren. Dus als je flexibel bent in je vertrekdagen en -tijden en niet moeilijk doet over de duur van je overstap, dan kun je heel goedkoop op de Azoren staan.

TAP Portugal vliegt via Lissabon naar Sao Miguel; het hoofdeiland.

Transport op Sao Miguel

Op het eiland kun je het makkelijkst alles zien door zelf een autootje te huren. Het eiland is slechts 60 kilometer lang en op het smalste punt maar een paar kilometer breed, dus je hoeft niet dagen lang in de auto te zitten om iets te zien. Huurauto’s zijn goed betaalbaar voor een eiland. De standaard auto verhuurbedrijven zitten allemaal met een vestiging op de luchthaven.

Uiteraard is het goedkoper om alles met het openbaar vervoer te doen. De bussen zijn redelijk betrouwbaar, maar rijden op sommige plekken niet frequent waardoor je rekening moet houden met langere reistijden. Daarnaast komt de bus niet overal. Gelukkig wel bij de belangrijkste trekpleisters van de Azoren. Met het openbaar vervoer bespaar je behoorlijk wat geld want deze is erg goedkoop op Sao Miguel

Voor twee dagen autohuur betaalden wij slechts 35 euro bij verhuurder Keddy, te boeken via Autoeurope.

Azoren Sao Miguel kust Portugal

Beschik je niet over eigen vervoer? Check dan de blog van My Travel Secret met tips over hoe je Sao Miguel vanuit Ponta Delgada kunt ontdekken.

Hoeveel dagen voor je trip naar Sao Miguel?

De meeste mensen gaan eilandhoppen over de verschillende eilanden van de Azoren. Ik ben zelf altijd meer een fan van een bestemming goed zien in plaats van je helemaal suf reizen, vliegen, varen. Sao Miguel is groot genoeg om prima een week te vertoeven zonder je te vervelen. Maar ben je niet echt een natuur liefhebber of houdt je absoluut niet eens van het kleinste wandelingetje, dan ben je na een paar dagen waarschijnlijk al klaar. Houdt je wel van natuur en heb je zin om af en toe een stuk te lopen voor een fantastisch uitzicht of een geweldige waterval, dan vind je hieronder een overzicht van hoeveel dagen je ongeveer kwijt zult zijn.

 • 1 dag Ponta Delgado en omgeving
 • 1 dag rondom Sete Cidades
 • 1 dag om lekker te borrelen in Caldeira Velha en Furnas
 • 1 dag bezoek aan Ilheu da Vila Franca do Campo
 • 1 dag voor de oostkust voor een roadtrip langs prachtige kliffen
 • 1 dag Lagoa da Fogo en omgeving
Azoren Sao Miguel Portugal

Beste route Sao Miguel

Zoals ik al eerder schreef is het eiland slechts 60 kilometer lang bij een paar kilometer breed. Er is niet echt een ideale route aangezien je gewoon het eiland rond kan reizen. Hierboven heb ik al een suggestie gegeven hoeveel tijd je waarschijnlijk kwijt bent op de verschillende delen van het eiland.

Budget

 1. Vlucht met TAP Portugal: al vanaf 135 euro retour
 2. Huurauto: al vanaf 35 euro voor twee dagen
 3. Overnachting via Airbnb: vanaf 15 euro per nacht voor twee personen
 4. Entreegelden voor diverse parken: een paar euro per park
 5. Benzine: is niet duur
 6. Eten: is niet duur

Voor tien dagen Azoren (Sao Miguel) kun je al voor minder dan 500 euro per persoon een geweldige vakantie met je eigen huurautootje hebben.

Beste reistijd Azoren

Hoogseizoen Azoren

De Azoren zijn bij lange na niet zo druk als bijvoorbeeld Kroatië op dit moment maar toch zijn er wel een aantal duidelijke hoogseizoenen. Uiteraard is het vooral druk in de vakanties, dus het hoogseizoen is voornamelijk in juli/augustus, rondom kerst, en in de voorjaars- en najaarsvakantie.

In juli en augustus is de temperatuur het hoogst en je hebt de minste kans op regen. Maar ook in de maanden mei, juni en oktober is de temperatuur lekker op de Azoren. De temperatuur ligt tussen de 13 en 21 graden. Voor een actieve vakantie zijn deze temperaturen heerlijk!

Wij waren er in februari en hadden dagen van meer dan 25 graden, maar ook dagen van 15 graden, dus voor de echte warmtezoekers is het buiten de zomermaanden misschien wat aan de frisse kant.

Ponta Delgada Azoren Sao Miguel Portugal (2)

Beste reistijd walvissen spotten en natuur

De Azoren zijn één van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Een excursie die je zeker wilt ondernemen tijdens je vakantie. De beste reistijd om walvissen te spotten is van mei tot oktober, maar potvissen en dolfijnen zijn er het hele jaar door te vinden.

Het hele jaar bloeien er kleurrijke bloemen op de eilanden. De bekendste zijn de blauwe hortensia’s die je op vele plekken tegenkomt. Hiervoor hoef je je dus geen zorgen te maken in welke periode je reist.

Azoren Sao Miguel Portugal noordkust

Te paard de Azoren ontdekken?

Check dan onderstaande review voor een ontzettend mooie paardrijvakantie op Sao Miguel waarbij je bijna het hele eiland te paard gaat zien.

One thought on “Rondreis Azoren – Sao Miguel; beste route, budget en ideale reistijd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.