Citytrip Plovdiv (Bulgarije); bezienswaardigheden, culturele hoogtepunten en mooie vergezichten

Etnografisch Museum oude stad Plovdiv Bulgarije

Plovdiv is de tweede grootste stad van Bulgarije en is zeer de moeite waard om te bezoeken. Met zijn ruim 8.000 jaar oud is het een van de oudste steden van Europa. Dus wil je een bijzondere citytrip maken, denk dan eens aan het oude Plovdiv. In deze blog alle tips om niks te missen in het oude centrum van de stad.

Het oude Romeinse Stadion

Een Romeins stadion gebouwd volgens Grieks model. Er zijn er slechts twaalf van over in de wereld. Dit stadion is uit de tijd van Keizer Hadrian. Er was vroeger plaats voor 30.000 bezoekers. Tegenwoordig zijn er slechts dertien rijen met plaatsen over. De rest is verdwenen onder de stad waar nu de belangrijkste winkelstraat van Plovdiv loopt.

Adres: ul. “Hristo G. Danov”, Plovdiv, Bulgarije
Tips: ga wat drinken bij een van de cafés in het stadion Romeins stadion Plovdiv Bulgarije

Romeins Amfitheater

Dit amfitheater is een van de meest bekende Bulgaarse overblijfselen uit de Romeinse tijd. Ik had niet gedacht dat dit kleine stukje Bulgarije zo aan zou voelen als Rome. Het amfitheater is uit de jaren 90 van de Eerste eeuw. Er pasten destijds maar liefst 7.000 mensen in dit amfitheater. Het opgraven van die theater vanonder een 15 meter(!) dikke modderlaag heeft tien jaar gekost. Tegenwoordig wordt dit theater gebruikt voor opera, theater, concerten en andere evenementen.

Adres: Ул.”Цар Ивайло 4, Plovdiv, Bulgarije
Tips: toegang tot het amfitheater is betaald, maar vanaf de terrasjes om het amfitheater en vanaf verschillende heuvels in de omgeving is het amfitheater ook goed te zien Romeins amfitheater Plovdiv Bulgarije

Dzhumaya Moskee

Een van de oudste moskeeën van de Balkan vind je in het centrum van Plovdiv. Van buiten was het niet zo’n spectaculaire moskee, maar van binnen schijnt het een van de mooiste moskeeën van de Balkan te zijn. Rondom de moskee is een klein pleintje waar je in het zonnetje kunt genieten van een Bulgaarse likeur.

Adres: ul. “Zhelezarska”, Plovdiv, Bulgarije
Tips: kom bedekt dus lange broek en lange mouwen en vrouwen met een hoofddoek

Dzhumaya moskee Plovdiv Bulgarije

Etnografisch museum

Ik heb geen idee hoe het er van binnen uit ziet want ik ben niet zo’n museum bezoeker, maar van buiten is het ontzettend mooi. Door een poort in een dikke muur kom je in een binnentuin vol bloemen. Aan het einde van een klein klinkerpaadje staat een bijzonder mooi gebouw. Heb je geen zin om naar een museum te gaan, dan is een bezoekje aan het Etnografisch museum nog steeds de moeite waard om even lekker tot rust te komen in de binnentuin. Overal staan bankjes verscholen tussen de bloemenperkjes.

Adres: ul. “Doctor Stoyan Chomakov” 2, Plovdiv, Bulgarije
Tips: neem een boek mee en ga relaxen in de stille binnentuin bij het museum Etnografisch Museum oude stad Plovdiv Bulgarije

Hissar Kapiya oude poort Plovdiv

De Hissar Kapiya poort is de best bewaarde toegangspoort in de dikke muren van het fort uit de tijd van Keizer Trajanus. Dit straatje is misschien wel dé straat waarbij je het beste het gevoel van heeeeeeel vroeger terug kunt halen. Onmogelijk grote stenen waar je constant je enkel op verzwikt, omringd door hoge muren. Ik kon de paard en wagen al voor me zien waarmee ze vroeger door deze poort naar binnen reden.

Adres: град, pl. “Hisar kapiya” Стария, Plovdiv, Bulgarije
Tips: dit is een doodlopende straat dus zorg ervoor dat je niet net als ik onder de poort door rijdt met de auto, want dan ga je een heel eind achteruit moeten navigeren door het smalle straatje 

Hissar Kapiya Plovdiv Bulgarije stadsmuur klinkerweg

Dit hele eind reed ik achteruit met mijn veel te grote huurauto, proberend die auto op het einde te ontwijken

De oude huizen in de oude stad

Overal kom je honderden jaren oude huizen tegen prachtig bewerkt en beschildert. Een van die huizen was het hotel waar ik sliep; Hotel Hebros. De inrichting stamt uit de tijd waarin het huis gebouwd is. Hierdoor waan je je helemaal in de 18e eeuw. Dit is echt geweldige plek om te overnachten. Grote, ruime kamers vol antiek, midden in het oude centrum van Plovdiv. Alle mooie bezienswaardigheden liggen op loopafstand van het hotel.

Adres: overal en nergens als je de huizen zoekt. Hotel Hebros ul. “Konstantin Stoilov” 51, Plovdiv, Bulgarije
Tips: dwaal door alle straatjes en laat je verrassen door alle bijzondere huizen die je tegen komt Oude huizen centrum Plovdiv BulgarijeArchtectuur Plovdiv BulgarijeBijzondere huizen Plovdiv BulgarijeOude stad Plovdiv Bulgarije

Hebros Hotel retro hotel Plovdiv Bulgarije

Hele retro hotelkamer in het oude centrum van Plovdiv; Hotel Hebros

De kathedraal Holy Mother of God

Geen bijzondere weetjes over deze kerk. Het is niet de grootste, oudste, meest gele of wat dan ook. Dit is gewoon een heel schattig kerkje met een behoorlijk blauwe inrichting. Vanwege het fotoverbod moeten jullie mij op dit laatste maar op mijn woord geloven. Wat vooral de moeite waard is om te bezoeken bij dit kerkje is juist buiten de kerk te vinden. Er zijn verschillende grote mozaïeken en bijzondere fonteinen te vinden.

Adres: Tips: neem een boek mee en ga relaxen in de stille binnentuin bij het museum Holy mother of God kerk Plovdiv BulgarijeHoly mother of god kerk Plovdiv Bulgarije

Nebet Tepe fort

Dit is een archeologisch complex bovenop een heuvel. Het archeologisch gedeelte is niet heel spannend, maar wat dit fort vooral de moeite van het bezoeken waard maakt is het spectaculaire uitzicht over de stad. Vooral met zonsondergang kun je hier uren picknicken, voor je uit staren, een luisterboek luisteren of met vrienden hangen.

Adres: Nebet Tepe, Plovdiv, Bulgarije
Tips: de perfecte plek om met een boek je dag af te sluiten. Of zoals in mijn geval met een luisterboek zodat ik elke minuut van de zonsondergang mee maak. Zonsondergang Nebet Tepe Plovdiv Bulgarije

Alle bovenstaande bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zijn zeer goed te voet te bereiken. Let er alleen wel op dat je goede schoenen aan trekt (wat ondergetekende natuurlijk niet had gedaan) want de ondergrond bestaat uit zeer ongelijk gelegde grote rotsblokken.

Nog verder lezen?

Bulgarije; bezienswaardigheden aan de Zwarte Zee

St Sophia kerk Nessebar Bulgarije

 

 

3 thoughts on “Citytrip Plovdiv (Bulgarije); bezienswaardigheden, culturele hoogtepunten en mooie vergezichten

  1. Pingback: 10 Redenen waarom Sofia jouw volgende citytrip wordt! - Reismuts.nl

  2. Pingback: 4x do's en 4x don'ts op een citytrip Plovdiv, Bulgarije | My Wanderlust Diary

  3. Pingback: Weekoverzicht #41; werken op zondag, sleur en joyriding | My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.