Review: paardrijden Kirgizië (meerdaagse trektocht)

Kirgizië paardrijden Tien Shan bergen

Kirgizië is het minst bekende land ter wereld. Perfect geschikt om van de gebaande paden af, te paard door het land te trekken. Kirgizië is een echt paardenland vol met nomaden die nog leven van de natuur. En precies daarom ging ik naar Shepherd’s Way Trekking. In deze blog mijn review van de reis en de organisatie.

Paarden in Kirgizië

In de harde omstandigheden in de bergen van Kirgizië heb je harde paarden nodig. Paarden die de steile klimmen aan kunnen, die hoeven van beton hebben en die met de schrale voeding om kunnen gaan onderweg. Dat hebben de mensen in Kirgizië gevonden in hun eigen unieke paardenras. De paarden waren braaf en nemen je echt mee op reis.

Welzijn van de paarden is goed, maar niet altijd volgens westerse standaard. Tijdens onze tocht vonden ze dat een paard te veel inviel door de weinige voeding aan het eind van het seizoen en deze werd meteen vervangen. Helemaal perfect natuurlijk. Maar mijn paard had bijvoorbeeld een singelwond en daar werd mee door gereden. Deze wond werd trouwens wel elke ochtend en avond behandeld en was na 5 dagen weer helemaal dicht. Misschien dat we in Nederland iets te ver gaan met de zorgen voor ons paard en zetten mensen hun paard bij een klein wondje al meteen weken stil.

Er gaat extra voer mee wat ze ’s morgens eten voordat ze beginnen aan de tocht. De paarden lopen op ijzers vanwege de steenachtige ondergrond.

Zadels en tuig

Er wordt gereden met typisch Kirgizische zadels dus dat zijn dekens op het paard met een houten boom en wat schapenvachtjes. Verwacht dus geen superzacht endurance zadel, maar reken op een houten kont na uren rijden.

Er zijn zadeltassen op elk paard waar je je regenkleding in bewaard en andere items die je gedurende dag heel hard nodig hebt, zoals factor 50 zonnebrandcrème en water.

Het tuig wordt door de gidsen elke dag gecontroleerd, dus je mag zelf opzadelen, maar reken er maar op dat ze het dan gewoon overnieuw doen voor je. De beugels zijn soms wat klein en de beugelriemen soms nogal kort. Heb je echt hele lange benen, dan zou ik je eigen beugelriemen mee nemen.

tocht te paard door Tien Shan gebergte Kirgizië Shepherds Way trekking
De zadels in Kirgizië
tocht te paard door Tien Shan gebergte Kirgizië Shepherds Way trekking
De zadels in Kirgizië

Uitzicht tijdens de ritten

In één woord; fantastisch fenomenaal (twee woorden dan 😉 ). De meeste dagen duurden de ritten tussen de vijf en acht uur te paard met een uurtje lunchpauze. Dat zijn dus heel wat uren te paard. Het tempo lag laag en vrijwel alles werd gereden in stap. Dit geeft je de tijd om voor 150% te genieten van de omgeving. Toch zijn er ook geregeld dagen dat je een flink eind galoppeert. Dit wordt aangepast aan de ervaring van de ruiters in de groep.

Ik vond zelf de stukken langs de ravijnen, steile kliffen en over bergruggen levensgevaarlijk, maar ik heb dan ook serieuze hoogtevrees. Gelukkig zijn de paarden nergens bang voor en namen die mij als bange geit gewoon mee de berg af. Je hoeft je over de paarden dus absoluut geen zorgen te maken. Ze zijn zeer tredzeker en nemen je echt mee wanneer je zelf eigenlijk al lang niet meer durft.

Accommodatie

Bij de tocht die ik maakte met Shepherd’s Way Trekking, was de accommodatie een simpel trekkerstentje. Je neemt je eigen matje, kussen en slaapzak mee. Comfortlevel: laag.

Wc, badkamer, douche, keuken, bank met tv, internet; allemaal niet aanwezig. Maar daarvoor ging ik natuurlijk niet de bergen in van Kirgizië. Na het eten was ik kapot en was ik blij dat ik om acht uur kon slapen. Geen internet en geen bereik met mijn telefoon waren ook heel fijn. Gewoon lekker terug naar jezelf zonder afleiding.

Naar de wc gaan op een weidse, open vlakte zonder bosjes, bomen, heuvels en gebouwen is wel een uitdaging, om nog maar niet te spreken over wassen en douchen tijdens die elf dagen. Het water in de rivieren is smeltwater uit de bergen en dus ijskoud. Je kunt je er wel opfrissen maar erg comfortabel voor een volledige douchebeurt is het niet.

Shepherd’s Way Trekking biedt ook tochten aan waarbij je overnacht in yurts. Dit is aanzienlijk warmer en comfortabeler, maar dan slaap je wel met heel veel mensen samen in een grote ruimte. Privacylevel; laag.

Om een lang verhaal kort te maken; comfortabel is het niet, maar wie wil nou niet wakker worden met dit uitzicht?!?

Kosten

Vanuit Nederland kun je via Istanbul en via Moskou naar Bishkek, Kirgizië vliegen. Deze vluchten zijn redelijk goedkoop (als in 300-600 euro) wanneer je goed zoekt en ruim op tijd boekt. Het vliegticket heb ik los geboekt om de kosten te drukken en gunstige vluchttijden uit te kiezen waardoor we ook nog een paar dagen extra hadden in Bishkek. Uiteindelijk was ik voor mijn vliegticket ongeveer 400 euro kwijt. Het is ook mogelijk dit via Horse Holidays organisatie te laten boeken. Horse Holidays is een Nederlands bedrijf waar je deze vakantie in Kirgizië kunt boeken, maar je kunt natuurlijk ook rechtstreeks bij Shepherd’s Way Trekking boeken.

tocht te paard door Tien Shan gebergte Kirgizië Shepherds Way trekking

We kwamen ook reizigers tegen die goedkope tickets hadden gevonden naar de hoofdstad van Kazachstan; Astana. Vanaf Astana is het niet ver meer naar Kirgizië dus dat zou ook een goede optie kunnen zijn.

Vanaf Bishkek is door de organisatie Shepherd’s Way Trekking een shuttle geregeld die je naar Barskoon brengt vanwaar je te paard de bergen in gaat. Ik heb de hele paardrijreis als pakket geboekt voor 1.795 euro. Hier zit alles bij in; eten, overnachtingen, paarden, shuttle. Dit zijn 15 dagen vakantie waarvan 11 dagen te paard, twee dagen shuttle naar Barskoon en twee dagen voor je vlucht.

tocht te paard door Tien Shan gebergte Kirgizië Shepherds Way trekking

Eindoordeel Shepherd’s Way Trekking door Tien Shan bergen

Niet comfortabel, niet makkelijk en niet goedkoop, maar zonder twijfel de meest bijzondere reis die ik ooit te paard maakte. Wanneer je van de natuur houdt en wel van een uitdaging houdt, dan is dit een reis die je ooit in je leven gemaakt moet hebben. Je rijdt midden in de uitgestrekte natuur met de meest mooie landschappen. Nergens bewoonde wereld of door mensen verpeste ‘hotspots’. Ondanks alle ontberingen zou ik het zo weer doen want het was het dubbel en dwars waard.

Er zijn twee mogelijkheden om deze reis te boeken. Via de Nederlandse organisatie Horse Holidays of rechtstreeks via Shepherd’s Way Trekking.

Meer lezen over Kirgizië?

Voor meer tips over wat er allemaal te doen is in Kirgizië:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.