Naar een groener en duurzamer leven – mijn favoriete projecten waar jij ook aan mee kan doen (en die veel geld besparen!)

Hotspots Arnhem Sonsbeekpark Witte Villa

Mijn blog is niet alleen een reisblog over mooie bestemmingen maar ook een blog over mijn reis naar een duurzamer en groener leven. Als we allemaal iets groener zouden leven en iets minder zouden consumeren, dan gaat deze planeet met al haar inwoners hopelijk nog veel langer mee. Nu kan ik jullie natuurlijk vertellen over mijn jaarlijkse pogingen om een moestuin te beginnen, maar die poging eindigt meestal in 1 groente die wel lukt en de rest die ons zeker niet de hongerwinter door gaan helpen. Ik denk niet dat met mijn tips over groen tuinieren jullie iets levends uit de grond gaan toveren.

Ik kan jullie vertellen over mijn vegetarische levensstijl en hoe goed het niet of minder eten van vlees is voor het milieu (en de dieren natuurlijk), maar dat weten jullie zelf ook wel. Daarnaast ben ik niet echt een keigoede kok, dus voor fijne vegetarische recepten met hele mooie foto’s verwijs ik jullie door naar De Hippe Vegetariër of Lisa Goes Vegan.

En iedereen kent ook de Kringloopwinkels wel waar je eigenlijk alles zo’n beetje kan krijgen. Ik neem jullie tijdens mijn reizen genoeg mee naar allemaal leuke vintage en tweedehandswinkels. Dus waar gaat deze blog dan wel over? Over groene en duurzame projecten waar ik aan deel neem in Nederland waar jullie ook allemaal aan deel kunnen nemen en waarmee je de wereld een beetje mooier achter kan laten. Burgerinitiatieven, ruilprojecten, natuurprojecten, van alles is er te vinden in deze blog om jouw leven duurzamer in te richten.

Project 1: Fruit & Veggies Arnhem

Dit is een besloten Facebook groep in Arnhem. Ik weet dat er op meerdere plaatsen in Nederland soortgelijke initiatieven zijn. Dit burger initiatief is begin augustus 2013 gestart en sinds die tijd hard gegroeid. Het doel is in eerste instantie om verspilling tegen te gaan: jaarlijks wordt er 2,4 miljard euro aan voedsel weg gegooid terwijl het nog prima genuttigd kan worden. Daarnaast maak je als vrijwilliger van dit initiatief winst. Door deel te nemen, kun je veel geld uitsparen op de kosten voor groenten en fruit (en soms brood).

Wat houdt dit initiatief in?

Simpel: elke vrijdagmiddag-, zaterdagmiddag en maandagochtend halen de vrijwilligers bij een aantal groenteboeren die op de markt van Arnhem staan, groente en fruit op die zij niet meer kunnen verkopen en dus weg zouden gooien. Dit zijn groente en fruit welke nog prima te gebruiken zijn voor consumptie. Omdat het een burger initiatief is en ze geen enkele vorm van subsidie ontvangen, hanteren ze de regel; helpen = halen.

Wat moet je doen?

Het is een participatieproject. Dat betekent dat je in ruil voor je inzet van 1x per maand helpen met groente en fruit sorteren, 1x in de week voor 50 eurocent groente en fruit mag ophalen voor je huishouden. Je pakket is dus zo groot als het aantal mensen in je gezin. Van die 50 cent kopen de coördinatoren elke week afvalzakken, handschoenen, zakjes om bijvoorbeeld sperziebonen in te doen en aluminiumfolie voor de vis. Want ja, behalve groente en fruit, krijgt het project elke zaterdag vis die over is van twee viskramen! Bovendien kunnen wij op zaterdag tegen kostprijs (50 cent) biologisch brood kopen wat over is van de biologische bakker die op de markt staat.

Het aanbod wisselt elke week. Zo hebben wij wel eens 26 bloemkolen mee gekregen waar we heel veel bloemkoolsoep van hebben gemaakt. Of 5 bananendozen vol mango’s, lychees, frambozen en druiven waardoor we nu voor een half jaar aan fruit smoothies in de vriezer hebben staan. Het project is natuurlijk altijd afhankelijk van wat er over is. Maar hierdoor werden we super creatief met koken. Misschien lust je niet alles, of krijg je heel veel van een bepaalde groente, maar bedenk je dat je voor al dat eten slechts 50 eurocent per week en 3 uurtjes per maand vrijwilligerswerk betaald. Dat is een hele flinke besparing op je boodschappenkosten.

Project 2: Vintage kilo sale en tweedehandskleding

Bij een vintage kilo sale kun je tweedehands kleding kopen op gewicht. Dus je betaald per kilo. Mijn favoriete kilo sale is die van de Vintage Kilo Sale groep, maar er zijn ook heel veel winkeltjes over de hele wereld met hetzelfde concept. In Berlijn bezocht ik er een paar, maar daar lag helaas de prijs per kilo erg hoog (25 euro). Bij de vintage kilo sale in de Eusebiuskerk in Arnhem betaalde ik 15 euro per kilo en ging ik meestal met een kilo of drie aan kleren naar huis. Een kilo of drie is afhankelijk van wat voor type kleding je haalt, 3 hele grote vesten tot 30 shirtjes Mijn moeder kocht daar bijvoorbeeld een keer een echte Japanse kimono voor minder dan 10 euro. Hoe fijn is het dat kleren een tweede leven krijgen en er niet nog meer grondstoffen ingezet worden om nog meer kleren te maken? En hoe fijn is het dat je relatief weinig betaald voor deze kleding en je dus nog echte koopjes kunt doen.

Check ook eens deze blog over mijn favoriete vintage en tweedehandswinkels in allerlei verschillende steden door Nederland.

Rotterdam; beste vintage en tweedehandswinkels open op zondag

Beste vintage en tweedehands winkels in Assen

Beste vintage en tweedehandswinkels van Arnhem

Beste vintage en tweedehands winkels in Nijmegen

Project 3: Sonsbeekmarkt

Handmade, puur en lokaal. Dat zijn de sleutelwoorden voor Sonsbeekmarkt. De Sonsbeekmarkt is een mix tussen een streekmarkt en een theatraal buitenfestival. Lokale imkers die hun bijzonder honing verkopen en wol van de schapen in de uiterwaarden waar fijne sloffen van gemaakt worden, allemaal puur, eerlijk en eco. Maar er is ook geregeld straattheater, muziek en inspirerende workshops.

Hotspots Arnhem Sonsbeekpark Witte Villa

Liggend op het grasveld voor de Witte Vila in Sonsbeekpark

Hotspots Arnhem Sonsbeekpark Witte Villa

De markt is elke maand. Een fijne plek dus, om lekker in de buitenlucht te komen proeven, eten en er je boodschappen te doen. Oh, en ja dat ben ik daar boven die jongen in de lucht. Ik had natuurlijk het geluk om uit het publiek gevist te worden.

Sonsbeek Theater Avenue Arnhem

Sonsbeek Theater Avenue

Project 4: Weggeefhoek

Oh, dit is echt mijn absolute favoriet. Ik heb al zoveel van mijn spullen weg gegeven via de weggeefhoek. Een weggeefhoek is vaak een Facebook groep. In Arnhem zijn al meerdere weggeefhoeken. Je zet je gratis artikel met foto erop en kiest uit de mensen die reageren iemand uit die het op mag halen. Zeker bij grote spullen scheelt je dat weer een rit naar de vuilstort. En het geeft je een heel fijn gevoel dat iemand anders blij wordt van jouw overbodige spullen.

Maar ik heb er ook al zo veel fijne spulletjes opgehaald. Spullen waarvan ik het niet nodig vond om deze nieuw in de winkel te kopen en dat iemand anders deze dan weg gooit en de vuilnisberg nog groter wordt. Al probeer ik wel netto mijn spullen te verminderen (wat helaas zeker niet altijd lukt, maar ik hoef natuurlijk ook niet direct te slagen met alle projecten die ik start). Ik heb op de weggeefhoek gaas voor onze moestuin opgehaald, een eierkoker (nieuw in de verpakking), kussens voor de konijnen om op te zitten, oude schilderijen en nog zoveel meer.

Vogelhuisje verzameling

Allemaal tweedehands vogelhuisjes

Project 5: Je eigen kerstboom

Staatsbosbeheer dunt af en toe de heide in de Veluwezoom uit door de Amerikaanse dennenboom er tussenuit te halen en de hei iets meer kans te geven. In december komt er een uitnodiging om je eigen kerstboom te komen halen. Wij hebben deze nu bij ons in de tuin staan met vetbolletjes erin voor de stadsvogeltjes. Dan is er toch geen boom verloren gegaan maar is deze gewoon verhuisd. Wil je ook deelnemen aan dit duurzame project? Neem dan contact op met Staatsbosbeheer bij jou in de buurt.

Project 6: Blablacar

Via blablacar.nl kun je aangeven welke lange afstandsritten je gaat maken en hoeveel geld je hiervoor wilt hebben, hoeveel plekken je beschikbaar hebt in je auto en hoever je bereid bent om te rijden. Mensen schrijven zich dan in voor jouw rit en betalen vooraf online, dus geen gedoe met contact geld en wisselgeld (zeker niet voor andere valuta). Hiermee heb je minder auto’s op de weg en worden de auto’s die wel rijden een stuk voller. En natuurlijk ook omdat je er zelf nog leuk iets aan verdiend. Toen ik België nog in mijn werkgebied had, schreef ik mijn trips naar Antwerpen en Brussel wel eens in. Ik verdiende met zo’n rit (naast leuk gezelschap) gemiddeld zo’n 15 euro per persoon.

Behalve dat dit je geld oplevert is het ook nog eens een hele duurzame manier van reizen. Je deelt de CO2uitstoot en de auto. Het is altijd beter om met drie man in 1 auto te zitten dan met drie auto’s apart dezelfde rit te rijden.

20170325_081808_resized

Samen met een koeienhoofd en mijn moeder (die natuurlijk niet betaalde voor de rit) in mijn autootje zonder dak

Zijn er projecten waar jullie aan deel nemen die hier niet tussen staan? Dan hoor ik het heel graag. Er is altijd ruimte voor meer milieuvriendelijke en duurzame projecten in mijn leven. 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.