Duurzaamheid; hoe groot is jouw milieu impact?

Weet jij wat jouw meest milieubelastende aspect in je leven is? Weet jij waar je de wereld het meest stuk mee maakt? Bij de CE Delft hebben ze onderzoek gedaan naar de top 10 milieubelasting van de gemiddelde consument.

CE Delft is niet voor een gat te vangen en keken niet alleen naar zichtbare impact zoals bijvoorbeeld elektriciteitsgebruik in een huishouden en voedselconsumptie, maar ze keken ook naar verborgen impact. Onder verborgen impact wordt alles verstaan wat je niet direct zelf ziet, zoals transport van je voedsel en energiegebruik bij productie. Er is in hun onderzoek rekening gehouden met zaken waar jij en ik direct invloed op hebben (hoeveel rijdt je met je auto) en zaken waar we niet direct invloed op hebben zoals aanleg van wegen en verspilling van voedsel in de keten.

Hoe vervuilend is de gemiddelde consument?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, hier een visuele weergave van de gemiddelde consument.

Impact top 10 uit De Verborgen Impact van Babette Porcelijn

Bron: Impact top 10 uit De Verborgen Impact van Babette Porcelijn

Uit dit figuur blijkt dat de gemiddelde consument het meest het milieu belast met het kopen van spullen en het eten van vlees. Voor mij weinig verrassend, maar – zo schrijft de Ketenanalyse van de CE Delft – “de ervaring is dat de meeste mensen bij milieu denken aan energiegebruik. transport en soms afval, maar dat de grote impact van met name vlees en producten vrij onbekend is“.

Hoe milieuvriendelijk ben ik?

Weet je wat nog veel leuker is? Ik heb getest hoe ik er zelf voor sta ten opzichte van de gemiddelde consument en welke aspecten van mijn leven wel een beetje schoner zouden mogen.

Zoals jullie inmiddels wel weten, koop ik weinig nieuwe spullen en eet ik geen vlees en vis. Die twee punten zijn voor de gemiddelde consument de zwaarste milieubelasting. Yeah voor mij! Want daar scoor ik bovengemiddeld goed op. Maar in mijn werk vlieg ik heel erg veel. Boeh voor mij! Want daar scoor ik bovengemiddeld slecht op. Hoe ziet de eindbalans er dan uit voor mij? Ik ben links (groen) en de gemiddelde consument is rechts (paars).

Impact top 10 Linda vs gemiddelde consument_2

Impact top 10 Linda vs gemiddelde consument

Ik ben niet een gemiddelde consument

Mijn profiel is volledig anders dan de gemiddelde consument. Mijn milieubelasting door spullen en voeding ligt ontzettend veel lager dan de gemiddelde Nederlander, maar mijn belasting door vervoer is maar liefst het tienvoudige van de gemiddelde consument. Ik maak gebruik van een auto en reis erg veel voor mijn werk met het vliegtuig. Ik reis zelfs zoveel met het vliegtuig dat daarmee mijn hele score boven het Nederlands gemiddelde uit komt (5.1 voor mij vs 3.6 voor de gemiddelde consument). Oftewel ik ben milieubelastender dan de gemiddelde Nederlander. Moet je nagaan wat mijn collega’s – die veel vliegen en ook nog eens veel vlees eten en altijd hun spullen nieuw kopen, voor milieubelasting veroorzaken. Maar zoals ik van de zwemgodin geleerd heb, is dat een slecht argument. Alleen maar omdat een ander het nog slechter doet, maakt dat mijn gedrag nog niet goed.

Een nieuwe baan dan maar

Mocht ik van baan wisselen naar een baan waarvoor ik niet meer vlieg, dan zakt mijn milieubelasting al meteen naar 2.4 en zak ik direct onder de gemiddelde consument met zijn 3.6. Ik ben hierbij uit gegaan van gelijkblijvende antwoorden voor de rest van de vragen maar heb alleen het aantal vliegkilometers aangepast naar ongeveer 25.000 km per jaar. Om je een idee te geven wat je met 25.000 km kan; een enkele reis Nairobi is 6.700 km. 25.000 vliegkilometers per jaar zijn dus nog steeds meerdere vliegtrips, maar dan alleen nog maar als vrije tijd en niet meer als werk. Bij mij zit te bottleneck dus duidelijk bij het vliegen voor mij werk.

Bij 25.000 vliegkilometers per jaar en een eigen auto zit ik qua vervoer nog steeds boven de gemiddelde consument op dat punt, maar mijn totale milieubelasting is lager dan de gemiddelde consument en daar ben ik tevreden mee. Misschien dat Maarten en ik ooit nog eens verhuizen naar een Tiny House om onze voetafdruk nog verder te verkleinen. Of misschien dat ik kaas ooit helemaal af ga zweren en overstap op vegan, wie zal het zeggen. Eerst maar eens wat doen aan al die vliegkilometers.

Wil jij jezelf ook testen?

Wil je ook zelf testen hoe je ervoor staat in vergelijking met mij of met de gemiddelde consument? Test jezelf dan hier. En laat het me ook vooral weten. Ik ben heel nieuwsgierig hoe jullie het doen.

Wil je de technische details weten van hoe milieubelasting en impact berekend zijn door CE Delft en welke factoren daar allemaal in mee genomen zijn (denk bijvoorbeeld aan ecotoxiciteit van de bodem om maar eens wat te noemen), dan kun je het hele rapport hier lezen.

2 thoughts on “Duurzaamheid; hoe groot is jouw milieu impact?

  1. Pingback: Worsteling van de groenmens; over ecorexia, mezelf verliezen en de wereld redden | My Wanderlust Diary

  2. Sandy

    “Resultaten
    Als iedereen zou leven zoals jij hadden we 1.9 aardes nodig. Je doet het dus beter dan de gemiddelde Nederlander. Op naar binnen de draagkracht van de planeet: max. 1 aarde!”

    Ik scoor denk ik vooral zo laag omdat ik geen rijbewijs heb en ook nooit vlieg. Verder eet ik heel weinig vlees maar ik douche daarentegen wel veel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.