Internationale baan; hoe vind je die?

vliegtuigraam

Een heel groot deel van mijn werk doe ik in het buitenland. Vorig jaar zat ik 82 dagen voor mijn werk in het buitenland (bijna 3 maanden) of als je het in gewone werkweken bekijkt; 16,5 week. Als je uit gaat van de standaard 40 werkweken per jaar, dan breng ik 41% van mijn werktijd in het buitenland door. Zo! Dit even gezegd hebbende om jullie bang te maken 😉 . Zijn jullie nog steeds even enthousiast over een internationale baan? Dan vind je in deze blog meer tips hoe je aan een dergelijke baan kan komen. Je kunt ter inspiratie trouwens ook nog de blog “hoe ik gratis de wereld over reis en er nog voor betaald kreeg ook” lezen.

Begin bij het begin; maak keuzes

Bedenk eerst of je in het buitenland wil wonen of dat je – net als ik – Nederland (of waar dan ook) als thuisbasis hebt en vanaf daar geregeld naar het buitenland gaat voor je werk. Dit zijn twee totaal verschillende manieren van werken en leven. Emigreren betekent dat je ergens anders een leven op kunt bouwen, dat je daar je eigen huisje hebt, dat je vrienden gaat maken, dat je routine krijgt en dat je misschien wel op een vaste plek werkt. Je verplaatst eigenlijk je leven van het ene naar het andere land. Reizen voor je werk betekent dat je vaak te kort ergens bent om echte vriendschappen op te bouwen, dat je geen eigen huisje hebt en dat je geen leven op bouwt ergens anders. Je komt om te werken en je vertrekt weer naar huis. Beide levensstijlen lijken niet op elkaar, maar bieden wel een mogelijkheid om buiten Nederland te werken.

Bedenk wat je belangrijker vind; reizen of de inhoud van je werk. In een perfecte wereld zou je natuurlijk de perfecte baan vinden, maar zo’n feest is het niet altijd. Als het er echt op aan komt, wat wil je dan liever; een baan in Nederland die inhoudelijk perfect past of een internationale baan die inhoudelijk misschien niet perfect aan sluit?

Bedenk je of je wilt reizen of dat je wilt werken? Mijn werk is geen vakantie. Ik werk hard als ik in het buitenland ben en heb dus niet de tijd om constant de toerist uit te hangen. Ik kan natuurlijk wel een weekendje/weekje/maandje langer blijven en dan alsnog wat zien, of mijn klant/distributeur kan me meenemen sightseeing of ik kan wat losse uurtjes her en der gebruiken om wat van een stad te zien of lekker uit te waaien in de natuur. Maar werk is werk en dat is niet hetzelfde als vakantie. Ga je liever op vakantie, dan moet je misschien reisleider worden 😉 .

Waar te beginnen?

Dus je hebt alles goed overwogen? Je weet zeker dat je elke maand misschien wel 40% (of meer) van je tijd in het buitenland door wilt brengen? Dat je daardoor misschien een feestje, een verjaardag, een festival of een ander sociaal evenement gaat missen? En dat je deze reizen grotendeels alleen maakt? Ok, helemaal goed. Maar dan? Waar begin je met zoeken?

Vul op Monsterboard eens het keywoord “international” in. Ik kreeg al >1.000 hits voor internationale banen. Uiteraard zijn niet al deze banen passend bij jouw achtergrond of interessegebied of gaat dit om een ‘internationaal bedrijf’, maar je moet ergens beginnen toch?

Een woord als “global” doet het ook goed in Monsterboard. Maar ook als je zoekt op “travel” of “reizen”  krijg je banen waarvoor je naar het buitenland mag tussen je zoekresultaten. Naast Monsterboard heb je nog veel meer vacaturebanken die internationale banen aanbieden zoals Search Jobs Abroad en nog vele andere sites.

Grote multinationals hebben ook altijd veel internationale banen. Kijk maar eens tussen het aanbod van vacatures bij een Unilever of een KPMG. En mocht er nu geen internationale baan beschikbaar zijn waarvoor je op reis mag, dan is het sowieso wel een aanrader om bij een dergelijk bedrijf te werken. Je bent dan namelijk wel als eerste op de hoogte wanneer zo’n soort functie beschikbaar komt.

Nu kan het zo zijn dat je nooit bij zo’n bedrijf als KPMG zou willen werken, maar er zijn nog zat andere opties met een internationale tak. Ik ben mijn internationale carrière begonnen bij een IT bedrijf in het gedragsonderzoek. Met 120 werknemers wereldwijd kun je niet echt spreken van een grote multinational. Toch reisden van die 120 werknemers het grootste gedeelte naar het buitenland. Sommige collega’s gaven trainingen, anderen deden sales, weer anderen gaven lezingen op congressen. Dus je bent niet gedoemd om in een commerciële functie te werken als je graag internationaal werkt.

Maar ik wil niet altijd reizen

Voor de mensen die liever een langere opdracht in het buitenland doen in plaats van de onrust van elke maand op reis gaan, zouden eens kunnen kijken bij een bedrijf als Jobbatical. In plaats van een sabbatical, ga je gewoon op jobbatical; even iets anders dan dat kantoor waar je al 10 jaar elke dag langs gaat. Bij een jobbatical doe je een tijdelijke opdracht voor een bedrijf in het buitenland. En daarna ga je weer verder met je oude werk.

Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan non-profit organisaties. Greenpeace, WNF, Artsen zonder Grenzen; non-profit organisaties hebben op zeer regelmatige basis specialisten nodig om projecten lokaal uit te voeren. Een organisatie als SNV stuurt bijvoorbeeld geregeld Nederlandse veehouders naar Afrika om daar andere veehouders en inseminators te trainen en te kijken hoe ze de veehouderij in Afrika naar een hoger plan kunnen tillen door middel van kennisoverdracht. SNV werkt niet alleen in de agrarische hoek, maar ook in andere werkvelden zoals energie, hygiëne en water. Nu denk je misschien… tja ik heb niks met koeien. Voor mij onbegrijpelijk natuurlijk, maar daar kun jij ook niks aan doen 😉 . Gelukkig zijn er veel meer van zulke organisaties die mensen uit het bedrijfsleven voor een tijdelijk project naar het buitenland kunnen sturen.

Nog wat tips waar je ook zou kunnen zoeken

  • Wel eens gedacht aan werken bij een ambassade? Check dan hier de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken met de toepasselijke naam: internationalefuncties.nl. En als je eenmaal in die wereld zit, kun je (wat ik hoor van medewerkers van de Ambassades) makkelijk van land naar land gaan.
  • Geef op je Linkedin profiel aan dat je interesse hebt in een internationale functie. Dit maakt het voor recruiters makkelijker om je hiervoor te selecteren. Mijn ervaring is dat er voor banen waar veel internationaal reizen aan te pas komt, maar moeilijk mensen te vinden zijn dus dit maakt jouw kansen weer groter. Hoe makkelijker je te vinden bent, hoe groter de kans dat je over een tijdje lekker in Afrika rond wandelt naar kantoor.
  • Ben je nog student? Regel dan meteen dat je je afstudeeronderzoek bij een bedrijf in het buitenland doet. Grote kans dat bij goed functioneren je daar aan het werk mag. Of regel een stage op de internationale afdeling van een bedrijf. Via zo’n stage zijn twee van mijn huidige collega’s aan hun internationale baan gekomen.
  • En de beste tip van allemaal; begin gewoon! Ja, misschien is je werkregio niet meteen perfect, of misschien is het inhoudelijk minder interessant, of is het niet het type bedrijf wat je eigenlijk zocht. Maar dan kom ik weer terug bij een van de eerste punten in deze blog; wat is nou echt belangrijk voor je? Ik schreef pas geleden nog aan iemand die me naar mijn carrièrepad vroeg:

Beste tip die ik je kan geven:

Laat je nooit tegen houden door beren op de weg. Allereerst omdat die in Nederland helemaal niet voor komen en ten tweede omdat het juist een uitdaging zou moeten zijn om mensen hun ongelijk te bewijzen.

Internationale baan nairobi zebra
Misschien is dit over een paar maanden dan ook jouw kantoor

Meer lezen over hoe mijn baan eruit ziet? of gewoon nieuwsgierig naar andere landen?

Misschien zijn onderstaande blogs dan wel iets voor je.

Weekoverzicht #2; schaatsen in Kenia, ontmoeting Olympische speler, luipaard

Weekoverzicht #46: werktrip Oeganda – ‘ik moet kinderen baren’

Weekoverzicht #48: tattoo update en werktrip naar Roemenië

Weekoverzicht #13 – werktrip Servië en Kroatië, verjaardag van mijn paard en heel veel kilo’s extra.

Weekoverzicht #50: werktrip Athene en Cyprus en losgebroken pony

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.