Werken bij een grote multinational; is dat wat voor jou?

wit konijn loopt over toetsenbord laptop

Grote bedrijven staan niet per se bekend om hun sexy imago, de Google’s en Apple’s met hun beanbags uitgezonderd. De hippe baardmannen en bohemian vrouwen werken het liefst bij een trendy startup of zijn ZZP-er. Je weet wel… van die milennials die overal uniek in zijn 😉 . Toch ben ik er van overtuigd dat het ook heel gezond kan zijn voor deze “uniekelingen” om bij een grote, saaie, logge multinational te werken. Misschien niet voor de rest van je leven, maar wel eens een keer. Ik ben zelf van overheidsbaan na mijn studie (2 jaar) naar klein, international familiebedrijf (7 jaar) naar grote multinational (2 jaar en counting) geswitcht. Elke baan had zijn eigen voor- en nadelen maar de grote multinational sprong er echt uit.

Goede voorbeelden, slechte voorbeelden

Een grote multinational heeft veel mensen in dienst. Veel mensen betekent veel verschillende kwaliteiten. Ik heb hier zo ontzettend veel geleerd. Ik zie hoe je mensen wel en niet moet managen. Ik zie de effecten van mensen met visie en mensen zonder visie. Ik word omringd door zoveel mensen met geniale ideeën en charisma. Bij een grote multinational raak je geïnspireerd. Wanneer je als ZZP-er alleen werkt en enkel opdrachtgevers hebt, is dat een hele andere relatie waarbij de soort feedback en het beeld van elkaar anders is dan wanneer je collega’s bent.

Daarnaast is een bedrijf vaak niet zonder reden zo groot geworden, dan moet er toch iets zijn wat ze goed hebben gedaan? Bij grote bedrijven heb je grote voorbeelden. De perfecte plaats om te zien wat wel en niet werkt en hoe je later zelf wilt managen/leiding geven/ondernemen.

Deuren gaan open

Een groot bedrijf heeft vaak een grote naam. Soms is het fijn dat de reputatie van het bedrijf je vooruit snelt en de deur alvast voor je open doet. Natuurlijk is hard werken en de voldoening dat je het volledig op eigen kracht voor elkaar hebt gekregen ook heel waardevol. Maar om dat op eigen kracht voor elkaar te krijgen doe je waarschijnlijk ook veel activiteiten die je niet per se leuk vind. Ik hoor veel kleine startups klagen over acquisitie en hoeveel hekel ze daaraan hebben of over administratieve taken en hoe saai en ingewikkeld dat soms is.

Dat zijn zaken waar ik me niet mee bezig hoef te houden. Ik houd me in mijn werk bezig met zaken waar ik super veel energie van krijg in plaats van dagenlang leuren om een afspraak om vervolgens 2 uur te moeten wachten omdat ik simpelweg niet belangrijk genoeg ben om tijd voor vrij te maken waar ik zeker geen energie van krijg. Nu ben ik niet de koningin dus de rode loper word niet voor me uitgerold als ze horen dat ik er aan kom – ik doe net zo goed aan acquisitie – maar ik heb wel het geluk dat de bedrijfsnaam op mijn visitekaartje al een boel voor me doet en dat ik tijd over houdt om verder te bouwen.

Grote bedrijven hebben ook gespecialiseerd personeel voor allerhande zaken die de kleine startup nog zelf doet. Waar ik nu werk, hebben we een postkamer, een administratie afdeling, een HR afdeling, pensioenadviseurs, receptie, klantenservice, binnendienst medewerkers, etc. etc. Hierdoor kan ik me voor 120% richten op de taken die ik zo leuk vind zonder afgeleid te worden omdat ik mijn omzetbelasting nog in moet dienen of ik nog openstaande facturen moer nabellen om aan mijn geld te komen.

Met de Minister van Veeteelt uit Ethiopië

Met de Minister van Veeteelt uit Ethiopië en de vice president van livestock

Mooie extra’s

Toen ik van de kleine internationale organisatie wisselde naar de grote multinational waar ik nu werk, ben ik verliefd geworden op de kantine. Saladebar, soepen, yoghurt, ongezonde frituurrotzooi (die ik desondanks nog steeds bijna elke dag eet), luxe broodjes; een waar lunch-walhalla. Maar ook de sportabonnementen (waar ik uiteraard nooit gebruik van maak), de goede faciliteiten (laptops, werktelefoons) en de opleidingsmogelijkheden zijn een grote bonus. Een startup zal je niet zo snel naar een dure MBA-opleiding sturen, maar een grote multinational heeft budget beschikbaar om mij te trainen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Dit is echt een fantastische boost voor de ontwikkeling van mijn vaardigheden zonder dat ik me hiervoor in de schulden moet steken. Nu levert mij opleiden ook veel op voor een bedrijf (euhm.. dat staat er nogal opschepperig, maar ik bedoelde te zeggen dat investeren in je werknemers ook goed is voor het bedrijf zelf en niet alleen voor de werknemer in kwestie).

Je kunt altijd nog de politiek in gaan

Hoe groter het bedrijf, hoe groter het politiek spel op de werkvloer. Dit is niet per se iets waar je heel gelukkig van wordt, maar wel een hele handige vaardigheid voor de rest van je leven. Stel dat ik straks wissel van baan naar een kleinere organisatie, maar ik wil nog wel graag grote klanten binnen halen, dan snap ik nu perfect hoe dergelijke organisaties en de mensen binnen deze organisaties werken. Onderhandelen, contracten afsluiten en de juiste ingang vinden bij een groot bedrijf, zijn ineens peanuts nu ik ook aan de andere kant van de tafel heb gezeten. Of stel nou dat ik bij een grote non-profit organisatie ga werken (een plan wat nog altijd in mijn hoofd rond dwarrelt), dan zijn samenwerkingen met grote bedrijven, sponsoren zoeken en subsidies binnen halen allemaal zaken waar een non-profit organisatie mee te maken krijgt. Verstand hebben van de kunst der politiek kan hier zeer voordelig uitpakken. En als je deze kunst ergens snel moet leren, dan is het wel bij een groot bedrijf.

Snel wisselen tussen functies

Grote bedrijven hebben veel verschillende functies. Er zijn doorgroeimogelijkheden genoeg. En dan heb ik het niet eens over doorgroeien naar boven, maar ook horizontaal. Na je studie heb je misschien een heel duidelijk idee wat je wilt gaan doen en dan blijkt dit in de praktijk helemaal niet bij je te passen zoals toen ik meteen na mijn studie voor de overheid ging werken en dacht dat dat het helemaal zou zijn voor mij.

Bij grote organisaties kun je veel makkelijker een ander carrièrepad kiezen zonder meteen ook je werkgebied of bedrijf achter je te moeten laten. Zeker in de eerste paar jaar van je carrière kan het goed zijn voor je zelf ontwikkeling om te ontdekken wat je wel en niet leuk vind, en misschien ook wel waar je wel en niet goed in bent.

Diversiteit en een open mind

Multinationals hebben afdelingen over de hele wereld. Misschien houd je niet zo van al die andere culturen, maar wanneer je dit wel interessant vind, dan is een multinational the place to be. Ik vind het mateloos interessant om met zo veel verschillende landen en culturen samen te werken. In Afrika heb ik geleerd het leven niet zo gehaast te leven en in de Balkan heb ik gezien wat corruptie met een bevolking doet.

Ik ben heel anders in het leven gaan staan sinds ik met zoveel verschillende mensen werk. Multicultureel zaken doen laat je de wereld in een ander perspectief zien. Diversiteit is net zo goed een pluspunt als een minpunt. Ik leer veel van andere cultuurverschillen maar soms zijn ze simpelweg onoverbrugbaar of leiden tot miscommunicatie.

In China is alles bijvoorbeeld “ja” maar doen ze “nee”. Niet heel handig als je een Nederlander met directe communicatiestijl bent. In Italië begon ik na 20 minuten praten over koetjes en kalfjes richting het zakelijk gedeelte van het gesprek te werken en werd ik terug gevloten want mijn gesprekspartner had nog niet eens espresso gehad. In Afrika probeer ik een planning te maken maar nog nooit vonden de afspraken plaats in de volgorde waarin ze in mijn agenda stonden.

Bij een groot bedrijf is de kans groter dat je je wereld kan verbreden en je meer ziet van de wereld dan alleen je eigen kantoortje. Het is natuurlijk niet gezegd dat dit bij een startup niet ook prima zou kunnen, maar het is net iets makkelijker te regelen bij een grote multinational.

Is een grote multinational wat voor jou?

Ja, bij een grote multinational ben je slechts een nummertje tussen vele andere nummertjes en nee, bij een grote multinational kun je misschien niet zo’n grote impact maken met je eigen werk als bij een kleine start-up. Je bent tenslotte maar een klein radartje in een grote organisatie. En ja, je werkt voor een baas die ook wat te zeggen heeft. Dus ja, ik weet dat dit zeker geen perfecte baan is. Maar gelukkig hoef je ook niet je hele leven bij een grote multinational te werken.

Ik denk dat iedereen er wat aan heeft om een paar jaar bij een grote multinational te werken. Je kunt in versneld tempo aan je eigen vaardigheden en zelfontwikkeling werken. Je wordt omringd door mensen met ervaring die inspireren en motiveren. Je ziet direct de effecten van goed en slecht management. En vaak zijn die unieke kansen net iets makkelijker en minder risicovol bij een groot bedrijf.

En dan, als je in een sleur komt en merkt dat je gefrustreerd raakt over de hiërarchische structuur, wanneer je voelt dat je minder geïnspireerd raakt en alles hebt ontdekt wat er binnen het bedrijf te ontdekken valt, voordat je opgeslokt wordt door de grijze massa van de corporate omgeving, dan vertrek je snel naar een nieuwe baan.

swartberg-pass-31

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.