IJsland – de Golden Cirkel; bezienswaardigheden, entreeprijzen en routes

De Golden Circle van IJsland is de meest populaire en meest toegankelijke route van IJsland. De totale route is ongeveer 250 kilometer en staat vol met bijzondere bezienswaardigheden. Denk aan de grootste watervallen ter wereld, de enige echte Geiser (waar de rest zijn naam aan te danken heeft) en bijzondere warmwaterbronnen. Welke route kun je het beste nemen om de Golden Cirkel te zien? Welke bezienswaardigheden tref je aan op de Golden Circle? Wat is de beste reistijd? En hoeveel tijd heb je nodig voor de hele Golden Circle? Lees er alles over in deze blog.

Startpunt Reykjavik

De internationale luchthaven Keflavik zit niet ver bij Reykjavik vandaan. Logisch dat je route daar begint. Je kunt vanaf de luchthaven meteen op pad gaan met je huurauto, of je stopt eerst in Reykjavik. De eerste highlights van de Golden Circle (ook wel Gouden Cirkel genoemd) vind je op ongeveer 40 minuten rijden vanaf Reykjavik. Reykjavik zelf is niet de meest inspirerende stad. Er is fantastische streetart te vinden (maar in welke stad is dat niet te vinden tegenwoordig?). Er zijn in Reykjavik enkele bijzondere gebouwen, wat kleine musea en de betere restaurants van IJsland te vinden. Niet per se een stad waar ik veel aandacht en tijd aan zou besteden.

Wil je alles lezen over de bezienswaardigheden in Reykjavik? Check dan eens de blog van Reisdoc.

Highlights op de Golden Circle route

Officieel (al betwijfel ik over IJslandse overheid dit heeft bedacht) wordt gezegd dat de echte Golden Cirkel route wordt gevormd door Thingvellir, Gullfoss en Geysir, maar ik vind dat er onderweg nog veel meer stops zouden moeten zijn.

Afhankelijk van hoeveel tijd je neemt voor de Golden Circle kun je zelf de highlights filteren. Er zijn mensen die de Golden Cirkel in 1 dag reizen en alleen de drie officiële hoogtepunten zien. Met 1 dag ben je beperkt in wat je kunt zien en doen. Neem je meerdere dagen de tijd, dan kun je uiteraard meer bezienswaardigheden aan je route toevoegen.

Overal waar je rijdt in IJsland heb je uitzicht op gletsjers

1. Geysir geothermisch gebied

Het Geysir geothermisch gebied in de Haukadalur Vallei is waarschijnlijk je eerste stop vanaf Reykjavik. In dit gebied vind je twee grote geisers; Great Geysir en Strokkur Geysir. Great Geysir was al actief 10.000 jaar geleden. Op dit moment is deze geiser alleen nog actief bij aardbevingen en andere bewegingen in de tektonische platen.

Wil je actie, dan moet je bij Strokkur zijn. Deze geiser barst elke 6 a 10 minuten uit. Het is amusant om te zien, maar ik kan me voorstellen dat wanneer je in tijdnood zit, dat je deze Strokkur Geysir prima over kan slaan. Of ben ik de enige die geisers maar saai vind?

Wat je beter niet over kunt slaan is de rest van de Haukadalur Vallei. Wanneer je door de rest van de Haukadalur Vallei loopt, zie je overal kleine geisers, borrelende modder en heel veel kleurrijke warmwater bronnen (de meesten te warm om aan te raken). In tegenstelling tot de twee Geysirs vond ik de rest van het park zeer de moeite waard. De stoom die over kokende meren blaast. De kracht waarmee de modder naar boven borrelt. De bijzondere kleuren. Allemaal de moeite van het bezoeken waard.

Details:

 • Toegangsprijs: gratis
 • Openingstijden: 24/7
 • Adres: 64°18’34.9″N 20°18’03.8″W

2. Thingvellir Nationaal Park

Þingvellir (uitgesproken als ‘Thingvellir’) is een geweldige stop op de Golden Cirkel. Het is naast IJslands eerste National Park ook een UNESCO World Heritage Site.

De meeste mensen bezoeken het gedeelte van Thingvellir National Park naast het informatie centrum. Maar het park is eigenlijk veel groter. Het park loopt zelfs helemaal om het meer heen. Voor geologen is Þingvellir National Park het meeste bijzondere stukje IJsland. Hier raken de tektonische platen van Noord Amerika en Eurasia elkaar. Dit veroorzaakt geologische wonderen die nergens anders ter wereld te bewonderen zijn. Dit is namelijk de enige plek op aarde waar je de Mid-Atlantic Ridge op land kunt zien (de rest ligt onder water). Je staat daar op de hoek van het Noord Amerikaanse continent. Fascinerend wanneer je je beseft hoe ver weg Amerika eigenlijk nog is vanaf daar.

Maar goed, wat heb je er te zoeken wanneer je geen geoloog bent? Þingvellir National Park heeft fantastische landschappen. Mosvelden die lijken te ademen. Wanneer je er op loopt veren ze mee waardoor het voelt alsof je op een soort trampoline loopt. Rotsformaties die je niet wilt missen. Gletsjers, watervallen, vulkanische activiteit, en nog veel meer.

Onderstaande bezienswaardigheden zijn allemaal onderdeel van Þingvellir National Park:

 • Þingvallavatn; IJslands grootste natuurlijke meer
 • Langjökull gletsjer
 • Loop langs het Noord-Amerikaanse plateau en door de Game of Thrones set bij Almannagjá kloof
 • Bezoek de Öxarárfoss waterval

Details:

 • Toegangsprijs: gratis
 • Openingstijden: 24/7
 • Adres: 64°15’53.0″N 21°07’10.9″W

3. Gullfoss waterval

Gullfoss; een van IJslands meer beroemde watervallen. Het is eigenlijk een tweetraps waterval. Het totale verval is 32 meter. Tijdens de zomer – wanneer er geen ijsvorming is rondom de waterval – kun je helemaal naar de rand van de Gullfoss waterval lopen. Maarten staat bij het rode pijltje op onderstaande foto – op de rand van een onvoorstelbaar krachtige waterval. De foto is genomen in juni.

Details:

 • Toegangsprijs: gratis
 • Openingstijden: 24/7
 • Adres: 64°19’30.5″N 20°07’48.5″W
Gulfoss waterval IJsland
Gulfoss waterval

Uitbreiding van de Golden Circle

Met bovenstaande drie bezienswaardigheden heb je “officieel” de Golden Cirkel bezocht. Mocht je langer de tijd hebben, kun je ook de volgende highlights bezoeken. Vanaf Selfoss verlaat je de officiële Golden Cirkel route voor een aantal extra bezienswaardigheden. Enkele reis is deze omweg 127 kilometer. Omdat dit extra stuk niet in een cirkel te reizen is, reis je dezelfde route terug naar Selfoss.

4. Seljalandsfoss; waterval waar je achterlangs kan lopen

De Seljalandsfoss is een van de bekendste watervallen van IJsland. De Seljalandsfoss waterval is 65 meter. Bij deze waterval is het mogelijk om op een glibberig pad achter de waterval langs te lopen. Net als de 15 kilometer verderop liggende Skógafoss waterval stroomt de Seljalandsfoss over wat eens de kliffen van de voormalige IJslandse kustlijn waren. De Seljalandsfoss is de enige waterval in IJsland die ’s nachts verlicht is.

Adres: 63°36’57.8″N 19°59’36.1″W

5. De verborgen waterval; Gljúfrabúi

In de directe omgeving van de Seljalandsfoss liggen nog een paar watervallen, waarvan de Gljúfrafoss vaak als de mooiste wordt gezien omdat die in een half verscholen kloof valt. Niet te verwarren met de Gljúfursárfoss (kloofrivierwaterval) die te vinden is in het oosten van IJsland. Dus mocht je de Seljalandsfoss waterval bezoeken, dan kun je net zo goed 500 meter verder lopen om de Gljúfrabui waterval te bezoeken.

Adres: 63°36’57.8″N 19°59’36.1″W

6. Skogafoss waterval

De Skógafoss, bij het plaatsje Skógar, is een waterval van 60 meter hoog en 25 meter breed. Vanwege de gunstige ligging aan de ringweg is dit een populaire waterval om te bezoeken. Zeker onder Instagrammers met gele regenjassen 🙂 .

Er loopt een vrij goed pad naar de top van de waterval. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de rest van de omgeving.

Verscholen in een kleine kloof ligt de minder bekende waterval Kvernufoss.
De waterval ligt op loopafstand van Skógafoss. Het pad naar deze waterval loopt achter het museum langs.

Adres: 63°31’47.7″N 19°30’44.1″W

7. Reynishverfisvegur; het zwarte strand van IJsland

Torenhoge basalt rotsen in een heel bijzonder patroon, bijna hypnotiserend. Gitzwart zand. In de zee staan hoge pilaren waar de zee op blijft beuken, eeuwig vechtend tegen het water. Dat is wat Reynishverfisvegur is. Waar je op sommige eilanden witte stranden en azuurblauw water vind, is dit IJslandse strand exact het tegenovergestelde. Zelfs op een zonnige heldere dag oogt het strand donker en duister. Dit is trouwens ook een goede plek voor Instagram foto’s met gele jassen en rode hoedjes.

Adres: 63°24’16.7″N 19°02’43.9″W

Is de Blue Lagoon onderdeel van de Golden Circle?

Technisch gezien is de Blue Lagoon geen onderdeel van de Golden Circle. Maar je kunt ze prima combineren met elkaar. Dit kan niet op dezelfde dag omdat je dan simpelweg qua tijd niet uit komt. En sowieso moet je een warmwaterbron-spa-bezoek niet haasten.

Het meest makkelijk is om een halve dag bij de Blue Lagoon te boeken aan het begin of einde van je reis. Dus ofwel wanneer je net bent geland, of de laatste ochtend/middag voordat je weer op het vliegtuig stapt.

Ben je nieuwsgierig naar andere warmwaterbronnen dan de Blue Lagoon? Check dan eens de blog van Lineke Travels over Hotsprings in IJsland.

IJsland Blue Lagoon
Bij de Blue Lagoon

Hoe lang duurt de Golden Cirkel route?

De standaard route is in totaal 250 kilometer lang. In theorie kun je dit in ruim drie uur rijden. De maximum snelheid op de meeste plekken in IJsland is 90 km/uur. Maar dan kun je nergens stoppen. Tel je alle stops en wandelingen op de route langs de Golden Cirkel erbij dan ben je minstens zes uur onderweg. Ik zou je aanraden om twee dagen uit te trekken voor de Golden Cirkel route zodat je je niet hoeft te haasten.

Plak je achter de standaard route ook de extra bezienswaardigheden richting Vik aan, dan komt er nog 260 kilometer extra bij (130 kilometer enkele reis). Het beste is om voor deze route een planning van ongeveer vier dagen te maken.

Onderweg in IJsland
Onderweg in IJsland

Beste route Golden Circle + extra’s

 • Dag 1: aankomst Keflavik Airport en eerste stop Blue Lagoon
  • Of reis meteen door naar Thingvellir Nationaal Park (1,5 uur rijden). In Thingvellir park kun je een mooie lange wandeling maken wanneer het weer het toe laat.
 • Dag 2: Geysir en Strokkur geisers met het bijbehorende Geothermal Park. Gevolgd door een wandeling bij de Gullfoss waterval (1 uur rijden)
 • Dag 3: Van Gullfoss naar de Seljalandsfoss waterval (1,5 uur rijden)
 • Dag 4: Bezoeken Skógafoss waterval en Reynishverfisvegur en weer terug naar Selfoss (2,5 uur rijden)
 • Vanaf Selfoss is het nog 50 minuten naar Reykjavik. Mocht je de Blue Lagoon op de dag 1 nog niet bezocht hebben, dan kun je dat nog doen aan het begin van dag 5.

Beste reistijd om de Golden Circle te bezoeken in IJsland

In principe kun je de Golden Circle het hele jaar door bezoeken. Maar elk seizoen heeft zijn eigen voor- en tegen argumenten,

Golden Circle in de zomer

De zomermaanden zijn de populairste maanden voor deze roadtrip. Attracties kunnen druk zijn, en hotels zijn vaak al ruim van tevoren vol geboekt. Ik maakte de reis in juni. Toen waren de meeste restaurants net bezig met hun business weer opstarten na de winter. In deze maand heb je nog het geluk van iets minder toeristen. Het weer is in elk seizoen een uitdaging in IJsland, dus reken niet op volop zon en t-shirt weer.

Tijdens de zomer wordt het nauwelijks donker in IJsland. Je zou dus zelfs heel laat op de avond de bezienswaardigheden van de Golden Circle nog kunnen bezoeken wanneer je alles voor jezelf wil hebben.

Golden Circle in de winter

In de winter is het flink wat kouder en donkerder in IJsland. Vaak ligt er sneeuw en kunnen de wegen een grotere uitdaging vormen (maar hierover later meer). Ook zit je in de winter met kortere dagen, waardoor het wat moeilijker is om de Golden Circle in 1 dag te doen. Een andere uitdaging is een plek vinden om te overnachten. In de winter zijn meer restaurants en hotels gesloten omdat er simpelweg veel minder toeristen in het donkere winterseizoen naar IJsland komen.

Aan de andere kant is in de winter de kans op het zien van Noorderlicht groter. En wat dacht je van het winterwonderland rondom grote watervallen als Gullfoss? Voor beide seizoenen is dus wat te zeggen. Het ligt er maar net aan wat je zelf belangrijk vind.

Tours ontlopen op de Golden Cirkel

De meeste Golden Circle tours vertrekken vanuit Reykjavik tussen 08.00 en 10.00 uur of aan het begin van de middag tussen 12.00 en 14.00 uur. Uiteraard is dit alleen in de zomer. Het meest druk bij de grootste attracties als Thingvellir, Gullfoss, en Geysir zal het dus zijn tussen 9:00 en 19:00.

Excursie of de Golden Circle in IJsland zelf rijden?

Iedereen kan wel raden wat het verschil is tussen een tour of zelf rijden. Bij een tour hoef je nergens over na te denken, maar is er ook geen flexibiliteit qua hoe lang je ergens kan blijven. Bij zelf rijden is de planning volledig in eigen handen maar is er dus ook geen gids die je overal bij helpt. Een auto is trouwens makkelijk te huren bij een van de vele verhuurmaatschappijen op de luchthaven.

Wil je juist niet de tours ontlopen tijdens je Golden Cirkel rondje, maar wil je deelnemen aan een tour, dan is deze het beste te boeken in Reykjavik. De kosten van de meeste tours liggen vaak net onder de 100 euro per persoon inclusief ophalen en terug brengen naar je hotel. Voor meer details over tours en ervaringen verwijs ik je naar andere blogs.

4×4 of gewone huurauto bij het zelf rijden van de Golden Circle?

Een 4wd (4×4 auto) is niet nodig voor de Golden Circle in de zomer. In de winter ligt er vrijwel altijd sneeuw op deze route. Misschien dat een 4×4 dan niet altijd nodig is, maar het zal je wel meer vertrouwen geven wanneer je over de bevroren ijsplaten en door de diepe sneeuw rijdt.

Waar kun je eten op de Golden Circle?

Met weinig inwoners heeft IJsland ook niet op elke straathoek een restaurant. Wanneer je je lunch een beetje verkeerd mikt, dan eindig je met een broodje van de benzinepomp. De volgende opties zijn allen te vinden op of dichtbij de Golden Cirkel.

 • Greenhouse Friðheimar; hier kun je een lichte lunch als tomatensoep en een salade. Allemaal gekweekt in de kas zelf.
 • Het Ethiopisch restaurant Minilik in Flúðir.
 • De ‘oma-stijl’ gerechten bij Kaffi Klettur in Reykholt is uitermate geschikt voor traditioneel comfort food met lokale ingrediënten.
 • Lindin met fantastische chocolade toetjes. Lindin is te vinden in Laugarvatn. Naast toetjes kun je er ook typisch IJslandse maaltijden eten.
 • Het Gullfoss café zit op een makkelijke locatie.
 • Maak je een stop in Hveragerði, check dan eens Kjöt & Kúnst voor lunch of diner.
 • Kaffi Krus is Selfos is de perfecte stop onderweg terug richting Reykjavik. Even snel een hamburger, pizza of pasta voordat je in de hoofdstad aan komt.

Er zijn ook een aantal hotels die tevens diner serveren. Denk hierbij aan Geysir HotelSilfra restaurant in het Ion Hotel, Hotel Borealis of Varmá restaurant in het Frost & Fire Hotel.

Waar kun je slapen op de Golden Cirkel?

Je kunt de Golden Cirkel in 1 dag rijden. Wanneer je hiervoor kiest, dan slaap je waarschijnlijk in Reykjavik. In Reykjavik is aanbod voor bijna elk budget. Alleen echt low budget is nauwelijks te vinden in IJsland. Je bent al snel minstens 80 euro kwijt voor een 2 persoonskamer met gedeelde badkamer. Niet echt backpackersprijzen dus.

Kies je voor een meerdaagse Golden Circle roadtrip dan zijn overnachtingen in Hotel Eldhestar en in hotel Edda in Vik een aanrader. In Hotel Eldhestar kun je naast slapen, ook kiezen voor een buitenrit op de wereldberoemde IJslander paarden. In Hotel Edda is elke kamer niet te vinden in het hoofdgebouw, maar elke kamer is een eigen huisje met uitzicht over de zwarte stranden

Het geweldige Hotel Edda

Wil je meer weten over een rondreis IJsland?

Check dan eens onderstaande blog. Hier vind je ook budgetten en prijzen van de gehele rondreis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.