Roadtrip de Veluwe in vier dagen; bezienswaardigheden en beste route

closeup tulpen Arnhem

In Nederland kun je in een weekendje prima een mini-roadtrip doen. En wat is dan mooier dan de regio met het grootste Nationale Park van Nederland en de fijnste winkelstad van Nederland? In deze blog een roadtrip van vier dagen dwars over Nationaal Park de Hoge Veluwe en langs de meest schattige dorpen.

Onderaan deze blog vind je een dag-tot-dag indeling inclusief suggesties voor overnachtingen. Dus ben je meer geïnteresseerd in de route en hoe lang je overal het beste kunt blijven op deze mooie roadtrip? Scroll dan alvast naar beneden.

Arnhem

Wist je dat Arnhem een paar jaar op rij is verkozen tot Beste Binnenstad van Nederland? Blijkbaar ben ik niet de enige die het een leuke stad vind. En terecht, het is de perfecte plek voor eten, drinken, winkelen, relaxen, uitgaan en nog zo veel meer.

Wil je lekker mensen kijken, luieren, picknicken en genieten van het uitzicht over de stad? Bezoek dan Sonsbeekpark. Vooral tijdens Sonsbeekmarkt, of tijdens een van de vele festivals in Sonsbeekpark is dit een hele leuke plek om een middag of zelfs een dag door te brengen.

Hotspots Arnhem Sonsbeekpark Witte Villa
Liggend op het grasveld voor de Witte Vila in Sonsbeekpark

Ben je meer cultureel verantwoord? Dan is er voor de moderne cultuursnuiver heel veel bijzondere streetart te vinden in Arnhem. Voor de meer ouderwetse cultuursnuiver zijn er heel veel oude gebouwen met een bijzondere geschiedenis in Arnhem. Denk bijvoorbeeld aan de stadskelders, het Duivelshuis of de oude stadspoorten.

In Arnhem kun je jezelf makkelijk twee dagen vermaken, zeker wanneer je een van de vele evenementen in Arnhem ook bezoekt. Wil je meer lezen over een citytrip naar Arnhem? Check dan eens deze blog met mijn favoriete hotspots in Arnhem

Op zoek naar meer inspiratie voor je citytrip naar Arnhem?

Ontbijten in Arnhem

Leukste restaurants voor vegetariers in Arnhem

18x de leukste bezienswaardigheden van Arnhem

De beste vintage en tweedehandswinkels van Arnhem

De Posbank – Veluwezoom

Vanaf Arnhem centrum is het slechts 15 kilometer (half uurtje rijden met de auto) naar natuurgebied De Posbank. Augustus en september zijn de mooiste maanden om dit gebied te bezoeken. De heide staat dan in bloei. Een golvende paarse zee van bloemen. Mocht deze periode niet uitkomen, dan is de Posbank het hele jaar rond de moeite waard om te bezoeken.

Er zijn geen entreeprijzen voor de Posbank. Je mag het gebied betreden tussen zonsopkomst en zonsondergang. Er zijn verschillende wandelingen – van 1 kilometer tot tientallen kilometers.

Een selfie maken in de bloeiende heide

Bronckhorst

Bronckhorst is ontstaan als boerennederzetting bij het voormalige kasteel Bronkhorst. Van het kasteel is alleen de heuvel bewaard en zijn enkele kleine restanten te zien. Bronckhorst kreeg in het jaar 1482 stadsrechten. Het profileert zich toeristisch als kleinste stad van Nederland, hoewel Staverden (gemeente Ermelo), Eembrugge (gemeente Baarn), Sint Anna ter Muiden (gemeente Sluis) en Burghorn alle langer stadsrechten hebben en minder inwoners tellen.

Gelukkig trekt Bronckhorst zich daar niks van aan. Ondanks dat Bronckhorst dan misschien niet de kleinste stad van Nederland is, is het een heel schattig klein plaatsje om door heen te wandelen. Veel langer dan een uurtje heb je er niet voor nodig. Eventueel zou je nog een drankje kunnen doen in het lokale café – uiteraard ook gehuisvest in een monumentaal pand.

Het wapen van Bronckhorst

Zutphen

De tweede grote stad in deze roadtrip; Zutphen. Historische panden, hofjes waarin de tijd heeft stilgestaan, unieke boetieks en speciaalzaken en volop cultuur. Zutphen is ook een zeer geschikte stad om lekker uit eten te gaan. Bezoek bijvoorbeeld Van Rossum’s koffie voor de lekkerste koffie van Zutphen en huisgemaakte taarten die ook nog eens fantastisch zijn om te zien. Of ga uit eten bij Restaurant Sultani. Dit is een Mediterraans – Marokkaans restaurant met een heel uitgebreid assortiment van vegetarische gerechten.

Van Rossum’s koffie – Turfstraat 10, Zutphen

Restaurant Sultani – Groenmarkt 35, Zutphen

Wil je meer inspiratie op doen wat er in Zutphen allemaal te zien is? Check dan eens onderstaande blog.

Er zit fruit op, dus dan is het gezond toch?!?

Radio Kootwijk – Kootwijkerzand

Tijd om de natuur in te trekken. De Veluwezoom ligt in het verlengde van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Onderdeel van dit gebied is Radio Kootwijk op het Kootwijkerzand. Mocht je een vroege of late vogel zijn dan is de uitkijktoren met uitzicht over de zandduinen van het Kootwijkerzand de perfecte plek om de zon op te zien komen of onder te zien gaan.

Radio Kootwijk is een beroemd voormalig zendstation op de Veluwe. Een zendstation met een bijzondere historie. Radio Kootwijk werd gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw. De reden was om te kunnen communiceren vanuit Nederland met de toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië.

Ben je van de Instagram foto’s? Voor Radio Kootwijk ligt een vijver. Wanneer het windstil is, kun je deze vijver gebruiken om de reflectie van het gebouw vast te leggen. Of om er met je wapperende jurk en grote hoed op de foto te gaan.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een van de beste plekken in Nederland om wilde dieren als edelherten, moeflons, reeën en wilde zwijnen te zien. En misschien zelfs een vos of das. Hier kun je ook perfect het jaarlijkse burlen van de edelherten zien in de herfst.

Naast natuur kun je in Nationaal Park de Hoge Veluwe ook nog drie culturele bestemmingen bezoeken. Het Museonder, Jachthuis Sint Hubertus en het Kroller Moller Museum.

Hoe ontdek je het park

Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft drie ingangen/uitgangen. Bij elke ingang worden toegangskaartjes verkocht en zijn parkeerplaatsen om je auto achter te laten. Elke ingang heeft een fietsenstalling met witte fietsjes die je gratis mag lenen.

  • Ingang Otterlo – Houtkampweg 9 in Otterlo
  • Ingang Hoenderloo – Houtkampweg 13 in Hoenderloo
  • Ingang Schaarsbergen – Koningsweg 17 in Schaarsbergen
  • Bezoekerscentrum Houtkampweg 9c in Otterlo

Otterlo ligt in het westen, Hoenderlo in het oosten en Schaarsbergen in het zuiden van het park.

Entreeprijzen

  • Volwassene 10.95 euro.
  • Parkeren van je auto 3.90 euro
  • Meenemen van je auto het park in 7.75 euro

Openingstijden Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het Park is elke dag toegankelijk tot één uur voor sluitingstijd.

januari t/m maart:09.00 – 18.00 uur
april:08.00 – 20.00 uur
mei:08.00 – 21.00 uur
juni en juli:08.00 – 22.00 uur
augustus:08.00 – 21.00 uur
september:09.00 – 20.00 uur
oktober:09.00 – 19.00 uur
november en december:09.00 – 18.00 uur

Route roadtrip de Veluwe

Wat is dan de beste route om deze bezienswaardigheden te zien? En hoeveel tijd heb je per stop nodig? Hieronder vind je een dag-tot-dag programma voor een roadtrip van vier dagen.

Dag 1: Arnhem

Op de eerste dag reis je naar Arnhem voor het eerste deel van je citytrip. Bezoek de stadskelders, loop door het oude centrum, ga winkelen, lekker luieren in Sonsbeekpark. Waar je maar zin in hebt. En vergeet ook vooral niet om lekker te gaan eten bij een van de vele fijne restaurants in Arnhem.

Suggesties voor overnachting: Airbnb boot aan de Rijn of bijvoorbeeld Design hotel Modez of het zeer handige gelegen Hotel Haarhuis tegenover het Centraal Station

Dag 2: Posbank en Bronckhorst

Vroeg eruit voor een lekker ontbijt in Arnhem zodat je een goede bodem hebt voor alle buitenactiviteiten die vandaag op het programma staan. Na een half uurtje in de auto sta je midden in natuurgebied De Posbank. Wanneer je hier een wandeling maakt, ben je zo twee uur kwijt.

Na wederom een half uurtje in de auto ben je in het pittoreske Bronckhorst. Waarschijnlijk heb je honger, dus begint je bezoek aan Bronckhorst met een lunch in het oude café De Gouden Leeuw. Vanuit Bronckhorst reis je in slechts een kwartiertje naar Zutphen. Hier kun je genieten van een fijn diner bij bijvoorbeeld Restaurant Sultani.

Suggesties voor overnachting: B&B Hut 16 is de perfecte uitvalsbasis voor je bezoek aan Zutphen. Een B&B met een privé wellness. De perfecte plek om even helemaal tot rust te komen na al die activiteiten in de natuur.

Lunchen bij het haardvuur in Bronckhorst bij Restaurant de Gouden Leeuw

Dag 3: Zutphen en Radio Kootwijk

Nadat je lekker wakker bent geworden in Zutphen is het tijd om deze stad iets verder te ontdekken. Waarschijnlijk heb je daar bij aankomst in Zutphen op dag twee geen tijd of energie meer voor gehad. Na een ochtend winkelen, de oude stad van Zutphen ontdekken of de geheime hofjes proberen te vinden, kun je nog lunchen bij een van de leuke lunchtentjes in Zutphen.

Na de lunch is het tijd om Zutphen achter je te laten en op weg te gaan naar de natuur. Het Kootwijkerzand en Radio Kootwijk is een prachtig gebied om uren rond te zwerven. Dit is ongeveer 45 minuten rijden vanaf Zutphen. Beklim de toren op het Kootwijkerzand of bezoek Radio Kootwijk. Aan het einde van de middag vertrek je richting Barneveld. Het is maar een half uurtje rijden naar je hotel in de buurt van Kootwijkerbroek.

Suggesties voor overnachting: Wijnboerderij Welgelegen. Dit is een perfecte plek voor een gezin of iets grotere groep. Wijnboerderij Welgelegen is volledig zelfvoorzienend met zonnepanelen en warmtepomp en geschikt voor maximaal 6 personen. Wat deze plek zo bijzonder maakt is dat je hier romantisch kunt slapen in een tweepersoons wijnvat

Dag 4: Nationaal Park de Hoge Veluwe en Arnhem

De laatste dag van de roadtrip is aangebroken. Na een lekker ontbijt in je hotel spring je in de auto voor een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe. Ga kunst bekijken in het Kroller Muller, slenter over de weidse vlaktes of spot moeflons en everzwijnen. Op de gratis witte fietsjes in het park is het makkelijk om veel verschillende plekken op de Hoge Veluwe te ontdekken.

Rond de luncht vertrek je richting Arnhem om de cirkel rond te maken. Plof hier neer op een terrasje, ga lekker lunchen of ga naar een van de vele strandjes langs de Rijn. Ik zou je aanraden om nog een nachtje in Arnhem blijven en pas op dag vijf in de ochtend richting huis te gaan.

Suggesties voor overnachting: Een POD op de Veluwe; midden in de natuur je eigen mini-huisje. Alleen de spullen die je echt nodig hebt in je leven en alle overbodige ballast kun je thuis laten. Wanneer je bij Buitenplaats Beekhuizen gaat overnachten, kies dan de Bush Pod. De Bush Pod heeft een eigen buitendouche. Ok, misschien is een buitendouche in de winter een iets minder goed plan, maar vanaf het voorjaar moet het geweldig zijn om midden in de natuur te douchen.

Streetart Arnhem ArnhemLife

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.