Citytrip Arnhem; 9x doen in Arnhem

Streetart Arnhem ArnhemLife

Wist je dat Arnhem een paar jaar op rij is verkozen tot Beste Binnenstad van Nederland? Blijkbaar ben ik niet de enige die het een leuke stad vind. En terecht, het is de perfecte plek voor eten, drinken, winkelen, relaxen, uitgaan en nog zo veel meer. Dit wordt geen blog over de winkelstraat van Arnhem en waar je de Primark vindt. De standaard winkels zijn niet wat Arnhem bijzonder maakt. Het zijn de unieke plekken waarom je naar Arnhem zou moeten komen. In deze blog mijn favoriete hotspots in Arnhem.  

1. Sonsbeekpark

Mijn absolute favoriet is Sonsbeekpark. In Sonsbeekpark is altijd wel iets te doen. Ga bijvoorbeeld naar Sonsbeekmarkt. Deze markt wordt het het hele jaar door georganiseerd (niet elk weekend). Je vindt er allerlei lokale en zelfgemaakte producten. Vooral het eten op Sonsbeekmarkt is altijd erg goed te doen.

Behalve Sonsbeekmarkt kun je in Sonsbeekpark ook goed terecht voor salsa dansen in de Stijle Tuin in de zomer, Sonsbeek Theateravenue, Sonsbeek Transaction en Sonsbeek Cinema. Die laatste is erg leuk bij goed weer, met vrienden op een picknickkleedje. Bijna elk weekend worden er leuke activiteiten georganiseerd in het park. Maar natuurlijk kun je er ook perfect picknicken op een rustig plekje.

Mocht je het je afvragen; ja dat ben ik op die foto daar boven die jongen. Ik had natuurlijk weer het geluk om uit het publiek gevist te worden bij een circusvoorstelling (Sonsbeek Theateravenue).

Sonsbeek Theater Avenue Arnhem

Sonsbeek Theater Avenue

2. Restaurants in Arnhem

Arnhem heeft zo veel goede plekken om te eten. Van Michelinsterren eten tot bijzondere friettenten, werkelijk alles is mogelijk.

Arnhem heeft een aantal restaurants aan de Rijn. In de zomer zit je lekker met je voeten in het zand en een cocktail in je hand. Sommige restaurants hebben een strand gemaakt aan de Rijn waar je in strandstoelen kan hangen en kan kijken hoe de koeien lekker afkoelen in de rivier.

Wordt het langzaam aan wat kouder, dan zijn er heel veel hippe warme plekjes te vinden. Het Frietatelier is erg geschikt voor een snelle hap maar dan net even iets chiquer. Ben je niet zo van de friet? Dan zijn de vegetarische tips in deze blog misschien wel iets voor jou.

3. Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is al zo vaak voorbij gekomen op deze blog dat die zeker niet mag ontbreken in deze lijst met hoogtepunten van Arnhem. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft veel te bieden. Je kunt er wildspotten en op zoek gaan naar grote herten, vossen, moeflons, dassen en everzwijnen. Maar je kunt ook je culturele binnenste voeden door het Kröller Möller museum te bezoeken.

Persoonlijk zou ik voor de optie paardrijden gaan. Niks is zo mooi als de wind in je haren voelen terwijl je galopperend over de vlaktes rijdt. Mocht je nou geen paard tot je beschikking hebben, dan kun je goed terecht bij Stal Mansour. Ze maken heerlijke dagtochten door Nationaal Park de Hoge Veluwe met een picknick onderweg. Stal Mansour zorgt heel goed voor hun paarden. Ze leven allemaal in een grote kudde en lopen altijd vrij rond. Happy horses! 

Mocht je niet zo van paarden houden, dan kun je ook met één van de gratis fietsjes van het Nationaal Park de Hoge Veluwe rond fietsen. Of gaan wandelen. Vooral de wandelingen rondom de zandverstuiving zijn erg mooi. Paardrijden National Park de Hoge Veluwe zandverstuivingPaardrijden National Park de Hoge Veluwe

4. Mysterieus poolcentrum

Soms kijk ik zo’n film met een louche tent (meestal een bar) waar maffioso en criminelen hun zaken afhandelen. Met deze informatie in je achterhoofd, stel je dan de volgende situatie voor: ik ga voor het eerst op date met een gast die ik helemaal niet ken. Hij leek me op zich best normaal dus niks te vrezen toch? Hij wist wel een goede plek om te gaan poolen. Poolen is natuurlijk de perfecte manier om sexy hangend over de tafel iemand helemaal in te maken en daarmee je date om zeep te helpen, dus count me in.

Ik slenter achter hem aan een doodlopend steegje in (lees; zo eentje waar ze in CSI een lijk vinden) met aan het eind alleen een afvalcontainer en een paar afvalzakken. Hmm, moet ik me zorgen gaan maken? Eindig ik zodadelijk in de vrouwenhandel richting het Midden Oosten? 

Net om de hoek van het laatste pand zit een liftknopje in de muur. Er gaat een wat gammele liftdeur open en we stappen de lift in. De lift gaat automatisch naar een andere verdieping. Alarmbellen rinkelen in mijn hoofd, maar ik kan me niet voorstellen dat mijn date zo’n psychopaat is die van vrouwenhuid een pak maakt (of iets anders lugubers). Aan de andere kant, dat is natuurlijk wat al die vrouwen die als mensenpak eindigen waarschijnlijk ook dachten. En op tv schreeuw ik altijd tegen ze…. ga nou niet die kelder in!! en dan doen ze het toch. Dom, dom, dom. En hier sta ik zelf met een wildvreemde in een onbestendig steegje in een lift.  Kansloze actie 2.0.

De liftdeuren gaan open en ik sta in een vol poolcentrum zonder criminelen en maffiosa. Het is er druk. En niet eens met allemaal pooiers en schaars geklede vrouwen. Gewoon met normale mensen. Gelukkig! Dan kan ik nu beginnen aan het afmaken van mijn date in een stevig potje poolen 😉 .

Die date was een tijdje terug. Inmiddels hangt er boven het steegje wel een bord voor House of Billiards, dus dan kan de volgende vrijgezelle vrouw op date met een gerust hart achter haar date aan lopen. Maar het blijft een toffe ervaring wanneer je niet bekend bent in Arnhem. Ik voelde me in ieder geval heel erg underground 😉 .  poolcentrum Arnhem

5. Streetart stadswandeling

Ik ken mijn eigen woonplaats minder goed dan sommige andere steden. Hier kwam ik achter toen ik op een stadswandeling ging door mijn eigen stad. Via Arnhem Life boekte ik een streetart stadswandeling. Ik kwam op plekken waarvan ik het bestaan niet eens kende en leerde “mijn” stad op een hele andere manier kennen.

In Oost Europese steden weet ik overal de streetart te vinden, maar in Arnhem bleek ik nog niet eens fractie gezien te hebben. Daarnaast is Arnhem zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog. Onze gids wist hier lopend van muurschildering naar muurschildering van alles over te vertellen. Wist je bijvoorbeeld dat je op de Eusebiuskerk Disney beelden kunt vinden? Grapje van de bouwvakkers bij de laatste renovatie.

ArnhemLife heeft trouwens nog veel meer tips over Arnhem. Dus wil je liever kastelen bezoeken in de omgeving van Arnhem, of ben je op zoek naar meer informatie over Arnhem, check dan vooral de site van ArnhemLifeStreetart Arnhem ArnhemLifeStreetart Arnhem ArnhemLife

streetart Arnhem ArnhemLife

Spectaculaire muurschildering in Arnhem Centrum

6. Ondergrondse kelders van Arnhem

Behalve bovengronds heeft Arnhem ondergronds ook spektakel in de aanbieding; de stadskelders van Arnhem. Bovengronds is bijna alles verbouwd, maar ondergronds bleek Arnhem nog bijna volledig in zijn oorspronkelijke staat te verkeren. In de 14e eeuw beleefde Arnhem een bloeiperiode. In het handelskwartier tussen de Rijnstraat en de Rijn verschenen grote koopmanshuizen met ruime opslagkelders. Ergens in de 20e eeuw werden deze kelders opnieuw ontdekt. Er is toen besloten ze samen te voegen tot een groot complex. De ingang bevindt zich aan de Oude Oeverstraat in Arnhem.

De grootste kelder bevindt zich onder het monumentale St.-Petersgasthuis (1354), een van de oudste nog bestaande huizen van Arnhem. Het is een typisch stadskasteel uit de Late Middeleeuwen. Rond 1400 werd het pand een ‘hospitael ende een geestelijck huys voor die ermen ende die siecken ‘. Dit alles ter ere van de Heilige Petrus. Vandaar de naam St.-Petersgasthuis. Sinds 1849 is het oude stadskasteel weer een handelshuis, net als zijn oorspronkelijke functie.

7. Evenementen arnhem

Een van de redenen waarom Arnhem zo vaak tot Beste Binnenstad van Nederland is verkozen is onder andere vanwege de enorme diversiteit aan evenementen die worden georganiseerd.

  • Living statues wereldkampioenschappen (september/oktober). Levende beelden door de hele stad.
  • 3D streetart (juli/augustus). Fantastische 3D streetart door de hele stad.
  • Freeyourmind (juni). Groot muziekfestival met een relaxte vibe.
  • Bridge to liberation festival (september). Herdenking van de Tweede Wereldoorlog met veel spektakel, de parachutisten die weer uit oude vliegtuigen springen, tanks in de straten van Arnhem en een heel groot festival.
  • Foodtruck festival (in de zomer). Heel veel lekker eten en vaak ook heel bijzonder eten, maar bovenal, heel veel gezelligheid.
  • En nog zo veel meer

8. Bijzondere overnachtingen

Wat dacht je van Hotel Modez? Hotel Modez is gezelligheid, mode en design in één. De locatie is natuurlijk in het Modekwartier. De door modeontwerpers en vormgevers individueel ingerichte kamers zijn voorzien van een Auping Essential-bed, thee- en koffiefaciliteiten, een flatscreen-tv, wifi en een badkamer met een regendouche.

Een POD op de Veluwe. Ik ben echt helemaal verliefd op deze accommodatie. Midden in de natuur je eigen mini-huisje. Alleen de spullen die je echt nodig hebt in je leven en alle overbodige ballast kun je thuis laten. Wanneer je bij Buitenplaats Beekhuizen gaat overnachten, kies dan de Bush Pod. De Bush Pod heeft een eigen buitendouche. Ok, misschien is een buitendouche in de winter een iets minder goed plan, maar vanaf het voorjaar moet het geweldig zijn om midden in de natuur te douchen. buitenplaats-beekhuizen-arnhem.jpg

Niet zo’n zin om te overnachten op land? Arnhem heeft een stuk van de Rijn dwars door de stad lopen dus je kunt in Arnhem ook goed slapen aan de Rijn, bijvoorbeeld bij Gaudi aan de Rijn. Dit is een artistieke woonboot met ontwerpen gebaseerd op de Spaanse kunstenaar Gaudi. En natuurlijk een fantastisch uitzicht over het water. Prijs per nacht is 75 euro inclusief ontbijt. Dit is de prijs voor een kamer, niet per persoon.

9. Tweedehands en vintage winkels

Arnhem is perfect geschikt voor een dagje (of twee) vintage en tweedehandswinkels afstruinen. Echte vintage lammycoats en flair jeans vindt je bij Jovel Vintage. Ik ga altijd graag naar Appel & Ei. Bij Appel & Ei vind je de betere merken met kleding die voldoen aan het huidige modebeeld. Dus voor een fijn jurkje en het perfecte vest kun je daar heel goed terecht.

Ik schreef eerder al eens een blog met mijn favoriete vintage en tweedehandswinkels. Dan heb je ze handig op een rijtje en hoef je ze niet allemaal zelf op te zoeken. Wil je die blog lezen? Klik dan hier. In deze blog vind je de beste negen winkels en evenementen van Arnhem voor de vintage en recycle liefhebber.

 

Wijvenkraam Eusebiuskerk Arnhem

Wijvenkraam in de Eusebiuskerk

Wil je meer tips over Arnhem?

Misschien zijn onderstaande blogs dan ook wel iets voor jou.

De 9 leukste restaurants / hotspots voor vegetariërs in Arnhem

Beste vintage en tweedehandswinkels van Arnhem

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.