Ethiopië; bijzondere natuur en nationale parken die je gezien moet hebben

Ethiopië is niet alleen een dorre, droge woestenij. In sommige regio’s van Ethiopië vind je spectaculaire natuur. Hoge bergen, woeste rivieren en adembenemende vergezichten. Ethiopië heeft mij op een bijzondere manier verrast. In deze blog lees je alles over de prachtige natuur van Ethiopië.

1. Bahir Dar & Lake Tana

Lake Tana is zowel een cultureel als natuur hoogtepunt van Ethiopië. Het Tana meer is de bron van de Blauwe Nijl (daarover later meer), het thuis van verschillende kloosters en kerken en ook nog eens het grootste meer van Ethiopië.

Vanuit het relaxte Bahir Dar kun je met de boot het Tana meer op. Onderweg zie je talloze vogels. Daarnaast wonen er in Lake Tana meer krokodillen en nijlpaarden dan je lief is wanneer je bootje zinkt.

Het Tana meer is door UNESCO aangewezen als biosphere reservaat. Er komen in Lake Tana heel veel dieren voor die uniek zijn voor de wereld en het verdienen om beschermd te worden.

De beste tijd om dit gebied te bezoeken is van september tot november, na de zomerregens.

2. Bale Mountains National Park

De meeste mensen bezoeken alleen de Simien Mountains en vergeten Bale Mountains National Park vaak ook te bezoeken tijdens hun rondreis door Ethiopië. Het woeste landschap stort van 1.500 meter op het Sanetti Plateau omlaag naar het magische Harenna bos. Dit gebied is het beste te bezoeken met een gids. Hier zijn geen paaltjes wandelingen zoals we in Nederland gewend zijn.

Er komen verschillende met uitsterven bedreigde dieren voor in deze regio. Denk hierbij aan de Bale wolf, Nyala en vele vogels. Nu moet ik eerlijk zeggen dat het in Ethiopië vrij lastig is om wild te spotten. Wildlifemanagement is een nieuwe tak van sport in Ethiopië die nog volop in ontwikkeling is. De vele hongersnoden en burgeroorlogen maakt dat de meeste diersoorten nog meer onder druk zijn komen te staan. Wil je een Nyala zien, dan is de kans dat je deze in Zuid Afrika gaat spotten vele malen groter.

De beste tijd om dit gebied te bezoeken is van november tot maart. Kijk wel uit in deze tijd. Het kan flink afkoelen (tot op het vriespunt) in de nacht.

De zeldzame Nyala

3. Danakil Depression

Had ik maar de kans gehad om naar deze regio af te reizen. Wat een fantastische kleuren. Dit is een buitenaards gebied. Vulkanen, zwavelmeren en stomende geisers. Met 155 meter onder zeeniveau is dit het laagste punt van Afrika. Helaas ligt dit gebied vrij dicht bij Somalië en is het vaker onveilig dan veilig daar. En is het tevens het heetste stukje van Afrika met temperaturen die makkelijk de 45 graden Celcius halen. Mocht je willen zien hoe prachtig dit stukje Ethiopie is dan kan ik je de blog van Bunch of Backpackers aanraden.

De beste tijd om dit gebied te bezoeken is van september tot november, na de zomerregens.

4. Rift Vallei meren

Toen de Grote Rift Vallei in tweeën begon te scheuren liet deze een groot litteken achter in Ethiopië. Er ontstond een enorme vallei waar een serie aan meren ontstond. Tijdens mijn reis bezocht ik Lake Ziway en Lake Chamo. Beiden meren lopen over van de bijzondere vogels. Voor vogelspotters is dit een waar spot-walhalla.

Lake Chamo is trouwens ook een uitermate geschikte plek om te overnachten. Aan dit meer vind je kleine huisjes met uitzicht over het water. Stel je er geen all-inclusive resort bij voor. Voor Ethiopische begrippen is het luxe, maar het blijft wel Ethiopië.

De beste tijd om dit gebied te bezoeken is van september tot november, na de zomerregens.

Ethiopie

5. Simien Mountains

Dit is maar 1 punt op de lijst van zes prachtige natuurgebieden. Echter zijn de Simien Mountains zo groot dat er binnen dit gebied ontzettend veel te ontdekken valt.

De hoge pieken en diepe kloven maken de Simien bergen de Grand Canyon van Afrika. Dit specifieke gebied is zelfs door UNESCO op de lijst met bijzondere natuurgebieden geplaatst. Ethiopië zelf ligt al vrij hoog. Wanneer je de Simien bergen in trekt dan kun je stijgen tot maar liefst 4.550 meter hoog. Het grootste gedeelte van de Simien Mountains liggen rond de 2.500 tot 3.000 meter.

In de bergen vind je makkelijk de unieke Gelada bavianen. Dit type aap is nergens anders ter wereld te vinden dan in Ethiopië. Naast de Gelada, vind je in de Simien Mountains ook de Walia Ibex, gieren en wolven.

Er zijn wandelingen van een paar uur tot meerdaagse trekkings. In dit gebied wordt aangeraden om alleen met een gids op pad te gaan. Paden zijn slecht te vinden en vaak ingestort of weggespoeld. Wil je wel alleen op pad, doe dit dan alleen wanneer je zeer ervaren bent met trekkings in onherbergzame gebieden, en met lopen op GPS en kaart.

De beste tijd om dit gebied te bezoeken is van september tot november, na de zomerregens.

6. Blauwe Nijl watervallen

De bron van de Nijl is lange tijd onbekend gebleven. Het is ook wel een verwarrende rivier. De Nijl vindt namelijk zijn oorsprong op verschillende plaatsen. Zo is het Victoriameer een grote aanvoerbron van de Nijl waarbij Oeganda claimt dat de Nijl in Jinja begint. Maar uit verder onderzoek is gebleken dat het kleinere Tanameer in Ethiopië aan het eind van het regenseizoen verantwoordelijk is voor meer dan 72% van het water dat door de Nijl stroomt. Dus ook Soedan en Ethiopië claimen de oorsprong van de Nijl in hun land te hebben liggen.

Niet ver bij het Tana meer vandaan vind je de Blauwe Nijl waterval. Door de recente bouw van een dam is de toevoer van water naar de Blauwe Nijl behoorlijk terug gelopen. In het regenseizoen is deze waterval nog steeds de moeite waard om te bezoeken. Met een verval van 40 meter is het misschien geen Victoria Falls, maar aangezien water in Ethiopië kostbaarder is dan goud, beschouwen Ethiopiërs dit als een bijzondere plek. De waterval is in het regenseizoen trouwens maar liefst 400 meter breed.

De beste tijd om dit gebied te bezoeken is tijdens de piek van het regenseizoen in augustus en september. De waterval is dan groter dan normaal.

Beste tijd om de natuur in Ethiopië te bezoeken

RegioSeizoen
Heel Ethiopiëseptember – april
Hooglandenoktober – februari
Omo valleinovember – maart of juni – september
Hoogseizoenseptember – januari
Wildspottenhet hele jaar rond
Danakilnovember – maart
Simien bergenseptember – november
Watervallenseptember

In het algemeen hebben de regens weinig effect op je reismogelijkheden. Hoogstens zijn de wegen wat lastiger begaanbaar. De voordelen van het regenseizoen zijn minder toeristen en groenere landschappen. De enige regio’s die minder geschikt zijn tijdens de regens zijn Bale mountains en de Simien mountains.

Gids of geen gids?

Ik maakte de reis door Ethiopië met gids dus ook tijdens alle wandelingen door de natuur. Deze gids huurde wel altijd een lokale gids in, want er is nergens een route te vinden. Er zijn geen paaltjes om aan te geven waar je naar toe moet lopen. En in veel gevallen is er niet eens een pad te zien. De omstandigheden veranderen zo snel dat alleen locals echt weten hoe het gebied erop dat moment uit ziet.

In je eentje wandelen zou ik 100% afraden. Wanneer je samen wandelt en een zeer ervaren wandelaar bent, dan moet het met de juiste voorbereiding vast goed komen. Voor elk ander zou ik aanraden om een lokale gids voor een paar Birr in te huren. Wanneer je graag een meerdaagse trekking wilt maken, dan zou ik dat sowieso met een gids doen. Er zijn genoeg organisaties die dit aanbieden.

Op zoek naar meer inspiratie over Ethiopië?

Dan is deze blog over een vierweekse rondreis door Ethiopië de perfecte plek om te beginnen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.