Belize: 8x bezienswaardigheden die je gezien moet hebben (en 6x die je wel kunt missen)

Soms is het lastig kiezen; wat is nou wel de moeite waard in een land en wat niet? De meeste mensen bezoeken Belize alleen maar om wat te snorkelen of duiken voor de kust en scheuren dan snel door de jungle richting Guatemala. Maar Belize heeft meer te bieden, al kost het allemaal wel aardig wat in het duurste land van Midden Amerika. In deze blog de hoogtepunten van Belize die je eigenlijk wel gezien moet hebben om te kunnen zeggen dat je Belize echt hebt bezocht. En de dieptepunten die je wel over kunt slaan.

1. Maya ruïnes

Ooit was Belize het centrum van de Maya wereld. Nu is het Maya emperium vervallen tot ruïnes. De verschillende locaties waar je stappen kunt zetten in de oude Maya wereld zijn grotendeels de moeite waard. Meestal loop je er bijna helemaal alleen rond en verwonder je je over de grootsheid van deze bouwwerken. Wil je weten welke van de maya-sites onmisbaar zijn op je route en welke prima over geslagen kunnen worden? Check dan eens onderstaande blog.

De Maya tempels van Caracol midden in de jungle
Xunantunich tempels die je mag beklimmen om de hele wijde omtrek te zien

2. Rum, chocolade en hot-sauce

Drie van de meest populaire producten uit Belize zijn maya choloclade, hete saus en rum. Tijdens je reis naar Belize moet je ze echt allemaal een keer proberen.

De beroemde Marie Sharp hot-sauce fabriek kun je bezoeken vlakbij Dangriga. Bij de Marie Sharp fabriek kun je werkelijk elke variant van de hot-sauce proeven in het proeflokaal. Een fantastische souvenir waar je thuis nog lang plezier van gaat hebben.

Maya chocolade is extreem donkere, pure chocolade. Sommige varianten zijn gemaakt met sinaasappel. Je moet er van houden. IXCACAO “Queen of Cacao, Goddess of Fertility and Happiness.”​ is de eerste en op dit moment enige chocolatier ter wereld die het originele “Maya goud” in chocoladereep vorm aanbiedt. 1500 jaar voor Christus maakten de Maya’s al chocolade. Tot op de dag van vandaag maken ze bij IXCACAO nog op de originele Maya manier chocolade.

En dan is er natuurlijk nog rum. In een land van rastafari, reggae en tropische stranden is er natuurlijk ook rum. Rum met verse sinaasappelsap, je voeten in het warme zand, de schaduw van een palmboom over je heen en een zacht briesjes die de geuren van de zee mee draagt. Het leven kan niet meer beter!

3. Het Great Barrier Reef van het noordelijk halfrond

Warm, helder zeewater vol met tropische vissen en vriendelijke haaien. Wanneer je Belize bezoekt, mag je absoluut een trip naar het Great Barrier Reef niet over slaan. Ga naar een onbewoond eiland en wandel vanaf het strand zo tussen de tropische vissen door. Zwem tussen de zeeschildpadden en kijk hoe de zon de lucht oranje-rood kleurt.

Wil je weten hoe het is om drie dagen te snorkelen en zeilen tussen de tropische eiland van Belize? Check onderstaande blog voor mijn verhaal over de meest geweldige boottocht in Belize.

Dit wil je toch zelf zien (en tussen zwemmen)
Op een onbewoond eiland wakker worden

4. De jungle van Mountain Pine Ridge Reserve

Een van de mooiste natuurgebieden van Belize is het Mountain Pine Ridge National Park. Het ligt in de Maya bergen en is het beste te bereiken vanuit San Antonio. De volgende bezienswaardigheden zijn de moeite waard om te stoppen:

 • Barton Creek grotten
 • Rio on Pools
 • Big Rock waterval

Maar boven alles is dit een fantastisch mooi regenwoud gebied.

De weg om er te komen is geen gemakkelijke

5. Maya cultuur – kookworkshop

De Maya’s hebben misschien wel een oudere cultuur dan wij in Europa. Ze leven van de natuur met respect voor de natuur. In het zuiden van Belize – onder Hopkins – begint het “echte” Maya gebied. In de rest van Belize zijn de Maya’s in het verleden door de Engelsen verdreven.

Ik kan iedereen aanraden om een kookworkshop te volgen in Belize. Je leert over geneeskrachtige planten, hoe je de beste tortilla’s maakt en hoe je kookt onder de grond. Bezoek voor een kookworkshop het Living Maya Experience center. Dit is ooit opgericht door twee Kekchi families. Bij de Cal familie kun je tortilla’s en chocolade maken terwijl de Chiac familie je verteld over Maya crafts zoals het weven van tassen en manden.

6. Wildlife in Belize

Het nadeel van een tropisch regenwoud is dat het lastig kan zijn om dieren te zien. Zo leeft de vrijwel uitgestorven en zelden waar te nemen zwarte panter in Belize. Die ga je dus waarschijnlijk niet zien. Maar welke dieren ga je wel makkelijk vinden tijdens je reis door Belize?

 1. Vogels
  • gieren,
  • pelikanen,
  • roofvogels,
  • ijsvogels,
  • kleine papegaaien,
  • fregatvogels
 2. Insecten,
  1. spinnen (vogelspinnen),
  2. mieren met blaadjes op hun rug
 3. Onderwaterdieren
  1. zeekoeien,
  2. dolfijnen,
  3. roggen,
  4. zeeschildpadden,
  5. haaien,
  6. onvoorstelbaar veel vissen
 4. Apen en neusberen.
Een hele groep neusberen die voor de auto de weg oversteken

7. Grotten in Belize

Belize heeft een aantal fantastische grotten. ATM caves in Belize zijn wereldberoemd en een dagvullende activiteit met rubber banden, zwemmen, wandelen en klimmen. Wil je een iets minder avontuurlijk grotbezoek, denk dan eens aan St. Hermans Cave. Of Barton Creek Cave, of de Rio Frio Cave in het Mountain Pine Ridge Reserve, of de Crystal Cave in het Blue Hole National Park. Belize geeft meer dan genoeg keuze in grotten.

St. Hermans Cave

8. Watervallen en perfecte zwemplekken

Ik heb nog nooit zo vaak een sprong in een fantastische, helderblauwe, warmwater bron genomen als in Belize. Bijna elk nationaal park heeft verschillende plekken waar je even af kan koelen. Ik kan je een duik in het Blue Hole National Park, het Rio Blanco National Park en in Big Rock watervallen aanraden. Wil je de precieze locaties van deze plekken, check dan eens onderstaande blog.

Blue Hole National Park aan de Hummingbird Highway
Rio Blanco Nationaal Park in het zuiden van Belize

Wat je wel kunt missen in Belize

1. De muggen

Wat een drama was dat. Duizenden muggen die me belaagden, elke dag weer. Ik kreeg flinke allergische reacties op alle beten. Constante jeuk over mijn hele lijf. Wat ik ook smeerde en hoe hoog het DEET gehalte in het middel ook was, de muggen bleven me 24/7 aanvallen.

De meeste plekken waar je zult overnachten, hebben muskietennetten boven de bedden. Helaas komen deze muggen niet alleen in de schemering, maar wordt je de hele dag door lastig gevallen. Met name tijdens wandelingen in het regenwoud.

Wat je het beste tegen muggen doen?

 1. Trek lange mouwen en een lange broek aan. Zorg ervoor de kleding niet strak zit want ze prikken er dwars door heen.
 2. Gebruik DEET, want al helpt het maar 10%, het is toch weer een muggenbult of dertig minder.
 3. Kies het juiste seizoen. De minste muggen treffen je in het natte en tevens koele seizoen van juni tot december.

2. Belize City

Behalve het meest crimineel van heel Belize is Belize City ook nog eens het meest saaie stuk van heel Belize. Waarschijnlijk kun je Belize City niet ontlopen omdat de internationale vluchten daar aankomen en vertrekken, maar ook de boten naar de Cayes vertrekken bijna allemaal uit de haven van Belize City. Ik zou afraden om hier je kostbare vakantie tijd aan op te offeren.

3. Grote insecten en slangen

Vogelspinnen, monsterachtige kakkerlakken, insecten die zo uit de film Alien gelopen kwamen. Belize heeft genoeg in de aanbieding wat betreft insecten en slangen die je vooral niet wil tegen komen. Het is jammer dat tropische regenwouden hand in hand gaan met dit soort dieren.

4. De zomerperiode (het droge seizoen)

In Belize heerst een tropisch klimaat. Er zijn twee seizoenen; heet/nat en koel/droog. Van juni tot november is het klimaat heet en regenachtig. Van november tot februari is het koel en droog. Het begin en het einde van elke seizoen is een soort overgangsfase naar het volgende seizoen. Zo kan het in november nog af en toe regenen. Maart en april zijn de maanden waarin de hitte langzaam opbouwt. Zelfs zo erg dat in april en mei de heetste dagen van het jaar voor kunnen komen.

Vanwege de bijna 100% luchtvochtigheid is heet in dit geval ook echt heet. Je kunt niet zweten want het verdampt simpelweg niet. Dan ben je blij als je in een waterval neer kunt plonsen om even af te koelen.

5. Dangriga

Zonder Garifuna Settlement Day is Dangriga een beetje een vervallen achterbuurt. De sfeer doet me denken aan de zwarte buurten in Amerika. Het is een beetje een mismatch met de sfeer in de rest van Belize. Het voelt wat agressiever en minder relaxt dan de andere steden in Belize. Als je de keuze hebt, zou ik in Hopkins verblijven in plaats van Dangriga. Beide dorpen liggen niet ver uit elkaar en bieden dus dezelfde functionaliteit als uitvalsbasis.

Welke steden zijn dan wel de moeite waard in Belize? Check het in onderstaande blog.

6. Een aantal van de Maya tempels

Helemaal boven aan de lijst met bezienswaardigheden in Belize die je absoluut gezien moet hebben staan Maya tempels. Daarmee sluit ik deze lijst ook af. Er zijn maar liefst twaalf grote sites en tientallen kleine sites. Heel wat Maya sites zijn niet echt de moeite waard om te bezoeken. Bijvoorbeeld de Maya overblijfselen in het Mayflower Reserve.

Lees in deze blog welke plekken wel en niet de moeite waard zijn om te bezoeken.

Geen maya tempels maar wel fantastische natuur in het Mayflower Reserve

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.