Rondreis Belize – 19 dagen: bezienswaardigheden, perfecte route, budget en handige tips

Belize; net zo groot als België maar dan met maar 350.000 inwoners en een veel betere temperatuur. Wat er allemaal te zien is in dit land wat vaak over wordt geslagen in Midden Amerika? In deze blog de perfecte route voor bijna drie weken Belize.

De route van deze gehele rondreis

Dag 1: Amsterdam – Amerika

Belize is vanuit Nederland niet rechtstreeks te bereiken. Hoe je ook vliegt, je gaat sowieso een overstap in Amerika hebben. Deze overstap duurt bijna altijd de hele nacht. Voordeel hiervan is dat je een hotel op de luchthaven kunt boeken en heerlijk uitgerust in Belize aan komt. Mijn overstap was in Miami. Maar ook Atlanta en Houston zijn mogelijk.

Suggestie voor overnachting; Miami International Airport Hotel

Dag 2: Amerika – Belize City – San Ignacio

In de ochtend is het nog maar 2.5 uur vliegen naar Belize City. Belize is echt een fantastisch land om zelf rond te rijden, maar dit kun je beter wel doen in een allwheeldrive of 4×4, zeker in het regenseizoen. Helaas is een huurauto ook erg duur. Omdat de mooiste stukken Belize beter bereikbaar zijn met een 4×4 ben je al snel 1.000 USD kwijt voor 12 dagen autohuur.

De wegen in Belize zijn rustig en echt vol met verkeersdrempels. Ondanks dat je misschien niet heel hard kunt door deze verkeersdrempels, rij je in 2.5 uur al naar de grens met Guatamala dus bijna niks is echt ver rijden.

De weg van de luchthaven naar San Ignacio is eentje waar je de landschappen ziet veranderen van lage bosjes naar woeste regenwouden. Het is een aangename kennismaking met Belize.

Guanacasta Nationaal Park

Op deze eerste dag in Belize stopten we onderweg in het kleinste Nationaal Park van Belize; het Guanacaste National Park. In dit park zagen we de eerste apen en een neusbeer. Overal kwamen we mieren tegen die met blaadjes en planten resten aan de wandel waren. In dit park werden we constant achtervolgd door zwermen muggen dus zorg dat je beter voorbereid dan ons en neem insectwerend middel mee.

GPS coördinaten: 17.262141, -88.786527
Entree: 5 BZD (2.50 euro)

Suggestie voor overnachting;

We overnachten in de Inn The Bush Eco Jungle Lodge. Aan het eind van een lange gravel weg met de nodige gaten, midden in de jungle vind je deze eco lodge. Volledig off the grid, met enkel zonne-energie en opgevangen regenwater waan je je hier midden in de natuur. De vogels maken je wakker in de ochtend wanneer de wereld langzaam tot leven komt.

Afgelegde afstand: 130 kilometer

Inn the Bush Eco Lodge vlakbij San Ignacio

Dag 3: San Ignacio

Al voor het ontbijt liepen we een rondje door de jungle op het terrein van de Inn the Bush Jungle Eco Lodge. Overal vogels die ons een goedemorgen wensten. In Belize is de zon al rond half 6 ’s morgens op en gaat vroeg onder. Dus wil je wat aan het daglicht hebben dan moet je vroeg uit de veren.

De grootste markt van Belize

Na het ontbijt gaan we naar de grootste markt van Belize. Eetkraampjes met lokaal eten, manden en souvenirs en veel groente en fruit. De grootste markt van Belize klinkt als heel wat, maar is kleiner dan de zaterdag markt in Arnhem dus stel je er niet te veel van voor.

De markt is in Belize wel de perfecte plek om goedkoop eten voor onderweg in te slaan. Supermarkten zijn erg duur, zeker de import spullen. Het lokale fruit kost vrijwel niks. Wij kochten 10 bananen voor 50 eurocent. San Ignacio is een van de grotere steden in Belize dus ook een handig punt om te bevoorraden voordat je aan de rest van je reis begint.

Locatie markt: 17°09’36.2″N 89°04’08.1″W

Xunantunich Maya tempels

Ongeveer 20 minuten buiten San Ignacio zijn de Mayatempels van Xunantunich te vinden. Met een handmatig pontje wordt je met auto en al de rivier over getrokken. In tegenstelling tot veel omliggende landen, mag je in Belize de meeste Maya tempels nog beklimmen. Het is af en toe een zware klim en niet altijd even fijn wanneer je hoogtevrees hebt (geen relingen of trapleuningen bijvoorbeeld), maar het uitzicht vanaf het hoogste bouwwerk maakt dit absoluut de moeite waard.

GPS coördinaten: 17.089932, -89.141584
Entree: 10 BZD (4,50 euro) + overtocht pont (< 1 euro)

Afgelegde afstand: 50 kilometer

Xunantunich tempels die je mag beklimmen om de hele wijde omtrek te zien

Dag 4: San Ignacio

Nog een extra dag in San Ignacio. Er is zo veel te zien in deze omgeving dat het zonde is om hier al weer na 1 dag weg te gaan.

Caracol Maya tempels

Caracol is een verborgen schat net op de grens met Guatemala. De meeste mensen bezoeken vanuit Belize het nabij gelegen Tikal (gelegen in Guatemala) wat wereldberoemd werd dankzij Star Wars. Maar Caracol is minstens even indrukwekkend, lastig te bereiken en daarom aangenaam rustig (in tegenstelling tot het drukke Tikal).

De reis naar Caracol is er eentje met uitdagingen. Drie uur dwars door de jungle over een onverharde weg die bij vlagen nauwelijks begaanbaar is. Het gehobbel wordt op een gegeven moment vermoeiend en irritant, maar als je vol houd dan krijg je er iets fantastisch voor terug.

De weg om er te komen is geen gemakkelijke

Midden in de jungle, tegen de grens met Guatamala werden wij enkel verwelkomt door brulapen. Er waren nog 4 andere toeristen in de 1.5 uur die we in Caracol door brachten. Caracol is samen met Tikal het grootste Maya centrum ter wereld. Naar schatting woonden er op een gegeven moment maar liefst 150.000 mensen. Dat is 2x zo veel als er op dit moment in Belize City wonen.

Het voelt als een soort Indiana Jones film wanneer je in je eentje de maya tempels beklimt en ontdekt.

GPS coördinaten: 16.763092, -89.117449
Entree: 10 BZD (4,50 euro)

Mountain Pine Ridge Nationaal Park

Wanneer je naar Caracol rijdt, ga je automatisch het Mountain Pine Ridge National Park in. Dit is een prachtig bos met een uniek tropisch ecosysteem. De reis er doorheen is mooi, maar ben je een fanatieke hiker, dan is een meerdaagse trekking hier misschien nog wel veel gaver.

Big Rock Falls watervallen

Ben je nou niet zo van de langdradige wandelingen, dan is een stop bij Big Rock Falls de perfecte stop om even af te koelen en bij te komen van het gehobbel van de auto. Niet makkelijk te vinden als je niet weet waar je moet zoeken, want heel veel bewegwijzering is er niet. Wanneer je bij Blancaneaux Lodge bent (of de borden daarvoor ziet) dan moet je die weg in. Blijf deze volgen tot je ergens een bordje met Big Rock Falls treft.

Entree: geen
GPS coördinaten: 17.035433, -88.973662

Afgelegde afstand: 128 kilometer enkele reis (4 uur rijden) dus ongeveer 260 kilometer voor de hele dag

ATM grotten

Geen zin om twee dagen achter elkaar tempels te beklimmen? Of misschien bezoek je ze beiden op dezelfde dag? Een ander indrukwekkend bezoek voor geïnteresseerden in de Maya cultuur is een bezoek aan Actun Tunichil Muknal (ATM) grotten. Lees alles over dit avontuur op de blog van Little Wanderbook.

Dag 5: San Ignacio – Hummingbird Highway

Na een fijn ontbijt is het tijd om weer te vertrekken uit San Ignacio, maar niet om de jungle al achter je te laten. De jungle in Belize is fantastisch dus daar wil je nog veel meer dagen van genieten. Van San Ignacio rijd je terug richting Belmopan om vanaf daar af te slaan richting Hopkins.

Hummingbird Highway

De weg tussen Belmopan en Dangriga is de Hummingbird Highway; het mooiste stukje geasfalteerde autoweg die je gaat treffen in Belize. Dus kijk vooral goed om je heen en stop geregeld om te genieten van het uitzicht.

De Hummingbird Highway is ook de plek voor twee hele mooie natuurwonderen. Je vind het St. Hermans grot en Blue Hole National Park (niet te verwarren met het Blue Hole National Park op zee).

St Hermans Cave

Deze grot werd eeuwen lang bewoond door Maya’s. Het was erg warm op de dag dat wij er waren dus het was niet een hele relaxte of mooie wandeling om deze grot te bereiken. Je loopt door halfhoge bosjes die meestal geen schaduw geven. Om de grot zelf te bezoeken zijn er twee mogelijkheden. Je bezoekt de grot zelf en mag er dan maar enkele tientallen meters in voordat er geen pad meer is en je alleen nog maar het water in kunt. Een alternatief is een tubing tour te boeken. Bij deze tour hijs je jezelf in een wetsuit en dobber je in een opgeblazen binnenband door de grot.

Cave tubing is trouwens op heel veel plekken in Belize mogelijk, dus past het hier niet in je programma, dan kan je het altijd nog in een andere grot doen.

Entree: 8 BZD (entree voor Blue Hole en Hermans Cave zitten samen op 1 entree bewijs)
GPS coördinaten: 17°08’58.4″N 88°40’31.6″W

St Herman’s Blue Hole Nationaal Park

Op slechts een kort wandelingetje vanaf de parkeerplaats vind je dit mooie Blue Hole. Begroeid met jungle, vol met visjes, is dit een fijne plek om even af te koelen. Net buiten beeld van deze foto is een platform gemaakt waar je lekker kunt zitten en vanaf waar je makkelijk het water in kunt. Wij zijn er twee uurtjes gebleven en in al die tijd kwamen er slechts twee andere mensen langs.

Entree: 8 BZD (entree voor Blue Hole en Hermans Cave zitten samen op 1 entree bewijs)
GPS coördinaten: 17°09’29.3″N 88°41’00.4″W

Blue Hole National Park aan de Hummingbird Highway

Sleaping Giant uitzicht punt

Ok, het kost heel wat bloed, zweet en tranen om naar dit uitzichtpunt te wandelen, maar het is echt de moeite waard. Sleeping Giant uitzichtpunt is te vinden in het Sleeping Giant resort. Wanneer je bij de beveiliging aan geeft dat je naar het uitzichtpunt wilt wandelen, laten ze je zonder probleem door. Je kunt parkeren bij de receptie en daar vragen waar de wandeltocht begint.

Het is 40 minuten steil omhoog klimmen naar een uitkijkplatform met twee verdiepingen. Hier zijn bankjes gemaakt waar je even uit kunt rusten van deze inspanning. Het uitzicht is fenomenaal. De wandeling zelf is trouwens ook echt de moeite waard. Steile rotswanden, lianen die van de bomen naar beneden hangen, wilde begroeiing en mysterieuze grotten.

Entree: gratis
GPS coördinaten: 17°06’28.6″N 88°39’58.5″W

Afgelegde afstand: 92 kilometer

Suggestie voor overnachting:

Sattva Land is een ietwat zweverige locatie, maar wel een hele bijzondere. Deze holistische eco, yoga locatie is volledig in balans. Er is een natuurlijk zwembad en de accommodaties zijn luxe ingericht. Qua locatie ligt het midden op de Hummingbird Highway dus ideaal om vanaf daar de omgeving te verkennen.

Overnachten bij Sattva Land aan de Hummingbird Highway

Dag 6: Hummingbird Highway – Hopkins

Belize is comfortabel compact waardoor je reisdagen zelden lang zijn en je heel veel kunt zien op een dag. Nadat je bent uitgecheckt op de Hummingbird Highway gaat de reis verder richting de kust. Wanneer je de Southern Highway bereikt, ben je al bijna bij de volgende stop:

Mayflower Bocowina Nationaal Park

Op de kaart staat aangegeven dat in het Mayflower Bocowina National Park ook een Maya site te bezichtigen is. Op deze plek is weinig te zien van de oude Maya bouwwerken. Om die reden zou ik het park dus ook zeker niet bezoeken. Waarom je deze wel zou bezoeken? Vanwege de fantastische watervallen en de goede hike mogelijkheden. Je kunt hier een hike van een uurtje doen, maar ook van hele dagen.

Hoogtepunten van het Mayflower Bocowina National Park zijn absoluut de watervallen; Antelope Falls en Bocawina Falls. De Bocawina Falls zijn de makkelijkste van de twee om te bereiken en zeer geschikt om een verkoelende plons in het water te maken.

Entree: 10 BZD
GPS coördinaten: 16°55’54.8″N 88°22’55.9″W

Hopkins

Eindelijk is zijn daar de tropische stranden, de palmbomen en de blauwe zee. Na dagen door de jungle gewandeld te hebben, muggen van je af geslagen te hebben en meer dan eens je kapot geschrokken te zijn van de grote insecten die in het regenwoud rond lopen, waait in Hopkins de verkoelende zeebries in je gezicht. Hopkins is het meest laid-back beacchvibe dorpje van heel Belize. Het was oorspronkelijk een vissersdorp, maar is tegenwoordig de plek om helemaal tot rust te komen. Er zijn slechts twee straten, waarbij de ene straat volledig aan/op het strand ligt.

De meeste cafés zitten aan het strand. Je kan hier je lunch eten met je voeten in het zand. Ze zijn volledig biologisch, organisch verantwoord en vooral heel vers. Wat tips voor ontbijt, lunch of diner:

  • Thongs Cafe; echt de perfecte ontbijtspot (ook geschikt voor lunch). Alles is vers, eco vriendelijk en gezond. Adres: aan de hoofdstraat voorbij Funky Backpackers Hostel
  • Driftwood Shack: de beste pizza’s in town. Perfect voor lunch en diner. Adres: als je de stad binnen komt op de hoofdstraat naar links.
  • Tina’s Kitchen: de beste lokale Belize cuisine in heel Hopkins. Adres: wanneer je de stad in komt, sla rechtsaf. Tina’s Kitchen zit vlak voor de grote kerk aan de linkerkant bij het strand. Waarschijnlijk staat er wel een bord aan de kant van de weg.

Afgelegde afstand: 50 kilometer

Suggestie voor overnachting:

The Colonial at Jaguar Reef is een superdeluxe resort aan het strand. Het betreft meerdere hotels aan elkaar. Allemaal voormalige kolonie huizen die nu omgetoverd zijn tot hotels. Bij binnenkomst in de grote entree krijg je een drankje met een parapluutje erin, staat er allemaal personeel voor je klaar om je te helpen en straalt het overdaad uit. Je moet er van houden. Persoonlijk vind ik dit soort plekken weinig persoonlijkheid hebben. De kamers zijn extreem groot. De meesten met een eigen balkon met uitzicht op zee. Qua gemak is dit een prima locatie. Qua locatie zit je best een stukje uit Hopkins, dus wil je niet in het hotel zelf eten, dan moet je eerst met de auto.

Dag 7: Hopkins

Om even bij te komen van al die jungle wandelingen en te genieten van de fantastisch mooie stranden, bleven we een paar dagen in Hopkins. In en rondom Hopkins is nog heel veel te zien. We vierden het Garifuna Settlement Day. Dit is elk jaar op 19 november. Op Garifuna Settlement Day vieren de Garifuna mensen (en de rest van de mensen in Belize ook) hun aankomst in Belize nadat de Britten ze weggejaagd hadden uit Grenadine.

Garifuna dag wordt meerdere dagen achter elkaar gevierd. In de meeste gevallen is er veel drank in het spel, dus kijk rond die tijd wel een beetje uit met ’s nachts rijden. Garifuna Settlement Day wordt het grootst gevierd in Dangriga. Na een hele nacht feesten op het strand wordt de nacht afgesloten bij zonsopkomst met een re-enactment. Hierbij wordt het aan land komen van de Garifuna mensen nagespeeld. Dit gaat met veel dans en muziek. Eerlijk gezegd is de reenactment niet de moeite waard om helemaal voor naar Dangriga te komen, maar het feest op het strand zeker wel.

Feest bij zonsopgang in Dangriga

Paardrijden in Belize

Ik ben gek op paardrijden overal ter wereld. Niks zo mooi als de wereld ontdekken vanaf de rug van een paard. Je kunt op de meeste plekken in Belize wel een paardrijtrip boeken. De paarden die ik onderweg in Belize tegen kwam zagen er allemaal goed verzorgd uit en werden goed behandeld. Vanuit Hopkins kun je de jungle in met Outdoor Trails. Tijdens een ritje van drie uurtjes rijdt je door open vlaktes, dichte jungle en eindig je bij de rivier waar je eventueel kunt gaan zwemmen.

Dag 8: Hopkins – San Antonio (Toledo District)

Op dag acht laat je het relaxte Hopkins achter je om je weg te vervolgen richting het absolute zuiden van Belize. Dit is het Toledo district waar nog heel veel Maya’s wonen. Het Toledo district wordt door maar weinig toeristen bezocht. De meest toeristen reizen van Belize City via San Antonio meteen door naar Guatemala, of ze reizen vanaf hun cruiseschip langs de kust en hoppen alleen voor een Maya tempel aan land. Nu is Belize sowieso al niet een heel druk bezocht land qua toeristen en zul je vaak helemaal alleen op de wereld zijn. In het Toledo district waan je je helemaal tussen de lokale bevolking.

Nim li Punit Maya tempel

Deze Maya site heeft weinig grote gebouwen. De sfeer is anders dan bij de andere sites. Er zijn geen grote open ruimtes en velden. Alle gebouwen zijn omringd met of overgroeid door bomen. Dit geeft een heel ander karakter aan het uitzicht.

Wat goed is om te weten is dat de cruiseschepen die in Zuid Belize aanmeren (Placencia) vrijwel altijd naar Nim li Punit komen. Zorg er dus voor dat je het handig timed. Ik was er met een handjevol anderen, maar dat kan heel rap veranderen als de eerste boten aan land komen vlak na het middaguur.

LocatieGPS coördinaten 16°19’14.8″N 88°49’27.8″W
Entree: 10 BZD

Lubaantun

Ken je die bomen die in Cambodja dwars door tempels groeien? In Lubaantun kun je precies hetzelfde zien. Op sommige plekken heeft de jungle de strijd gewonnen en terug gepakt wat wij duizenden jaren geleden afgepakt hebben. En dat voel je. Vooral eigenlijk omdat je struikelt over boomstronken.

GPS coördinaten 16°16’54.7″N 88°57’51.1″W
Entree: 10 BZD

Suggestie voor lunch:

Vergeet niet om bij het verlaten van Lubaantun langs te gaan bij The Chaos Oasis. Dit is een Earth Ship (*dit betekent dus heel creatieve bouwstijl) en is een van de weinig plekken waar je bijzonder kunt lunchen in de buurt in plaats van de standaard kip met rijst.

Afgelegde afstand: 140 kilometer

Suggestie voor overnachting:

In deze regio heb ik enkel een suggestie waar je beter niet kunt slapen. Maya Jungle Creek Lodge ook wel Farm Inn genoemd. Dit is absoluut geen aanrader. Het idee is heel schattig; jungle lodges op een nog werkende boerderij. Maar het is eigenlijk vergane glorie. Vergane glorie is geen enkel probleem, wanneer je daar ook naar betaald. Maar bij deze Maya Jungle Creek Lodge betaal je behoorlijk veel voor de kwaliteit die je krijgt. Het is net iets te oud en te smoezelig. Ik zou ergens anders overnachten in het Toledo district.

Dag 9: San Antonio (Toledo District)

Uiteraard verlaat je het Toledo district niet al na 1 dag. Dit gebied bestaat voornamelijk uit landbouw. Koffieplantages, citrus en cacaoplantages zie je hier regelmatig. En ook zoete aardappel, bonen, rijst, mais en andere groenten worden hier verplant. Dit is de perfecte plek om meer te leren over de lokale cultuur, over het lokale eten, en heel veel chocolade te proeven. Je kunt van begin tot eind zien hoe chocolade wordt gemaakt. Hieronder een paar suggesties wat er allemaal in het Toledo District te zien is.

Maya center experience

Wil je een super toeristische activiteit doen? Maar wel eentje waarmee je de lokale bevolking steunt? Bezoek dan het Living Maya Experience center. Dit is ooit opgericht door twee Kekchi families. Bij de Cal familie kun je tortilla’s en chocolade maken terwijl de Chiac familie je verteld over maya crafts zoals het weven van tassen en manden. De halve familie is nog altijd in dienst. Hiermee geef je je geld direct terug aan de lokale bevolking en heb je zelf een leuke ochtend.

We kregen uitleg over de Maya cultuur. Maarten en ik kookten samen met de vrouw des huizes een heerlijke lunch met hele aparte ingrediënten. Het werd pijnlijk duidelijk dat we niet echt goede tortilla bakkers waren. Na een rondje door de wilde tuinen waarbij we uitleg kregen over alle eetbare en geneeskrachtige planten zat onze halve dag excursie erop.

Een tour is ongeveer 35 BZD inclusief lunch.
Locatie: Big Falls

Punta gorda

De laatste grote kustplaats voordat je in het zuiden Guatemala bereikt. Het is een kustplaats zonder de stranden maar met fantastisch uitzicht over zee. Qua dorp stelt het niet voor – net als zoveel andere steden in Belize. Dit is een goede plek om je voorraden aan te vullen en lekker te gaan lunchen of dineren. Verder is er in Punta Gorda weinig te doen.

Suggesties voor lunch

Volgens Maarten was deze lunch plek de beste van heel Belize. Joycelyn’s restaurant vind je in Punta Gorda. Een houten huisje over het water, gammel, maar met een fantastisch uitzicht. Ze serveren vaak maar twee of drie gerechten tot het eten op is. Dit zijn meest typische Belize gerechten, dus rijst, bonen, kip en vis. Het uitzicht over het water, de kabbelende golfjes onder je, de pelikanen die zorgen voor spektakel tijdens het eten door in het water te duiken, de reggae muziek op de achtergrond, dit is echt een hele fijne plek om te lunchen.

Geen zin in kip, dan is de bakkerij richting Cattle Landing ook een goede optie. Serieus lekkere bananabread die je niet wilt missen.

GPS coördinaten Joycelyn’s: 16°06’09.3″N 88°48’02.2″W
GPS coördinaten bakkerij: 16°08’04.1″N 88°50’36.8″W

Rio Blanco nationaal Park

Dit park trekt nauwelijks bezoekers vanwege de afgelegen locatie. In 1994 werd dit park opgericht door de Maya community’s van San Elena en Santa Cruz als alternatieve manier om geld te verdienen. Voorheen werd dit gedaan door middel van het kappen en verkopen van bomen.

Het is maar 20 minuten lopen naar een hele fijne waterval met bijbehorend natuurlijk zwembad. Je moet wel over wat rotsen klimmen om in het water te raken, maar dan heb je een heel groot zwembad voor jezelf. Er is weinig stroming, wel visjes. Voor zo ver ik kon zien waren er geen slangen of krokodillen (grapje natuurlijk, krokodillen komen daar niet voor in zoet water).

GPS coördinaten: 16°13’45.1″N 89°05’38.5″W
Entree: 10 BZD

Dag 10: San Antonio – Belmopan

Je kunt er voor kiezen om nog langer in Toledo te blijven. Achteraf gezien had ik dat best willen doen, maar omdat ik ontzettend veel last had van de muggen wilde ik graag richting de kust. Wat je namelijk in deze regio ook niet wilt missen is een Night Walk in het Cockscomb Basin Wild Life Sanctuary. Dit park is natuurlijk ook overdag te bezoeken.

Cockscomb Basin Wild Life Sanctuary

Een aanrader is een bezoek aan Cockscomb Basin Wild Life Sanctuary. Een prachtig natuurpark waar je honderden prachtige tropische dieren kunt tegenkomen. In theorie kun je hier de jaguar zien. In de praktijk wordt deze zelden zo dicht bij de bewoonde wereld waar genomen. Dit natuurpark is enorm groot, maar als bezoeker kan je maar een heel klein stukje bezoeken. De kans dat een jaguar helemaal afdwaalt naar dit kleine stukje voor bezoekers is erg klein.

Je kunt er ook voor kiezen om een butterfly farm te bezoeken. In een vlinderboerderij worden vlinders gefokt. Borden hiervoor zul je op meerdere plekken langs de Hummingbird Highway, maar ook op andere plekken in Belize, terug vinden. Onder andere bij de ingang van Cockscomb Basin Wild Life Sanctuary is een Butterfly Farm. Toegang is zelden meer dan 5 BZD.

Marie Sharps hotsauce factory

Je denkt misschien ‘waarom zou ik een sausfabriek gaan bezoeken?’. Nou dat zal ik je uitleggen. Marie Sharps Hotsauce is namelijk niet zomaar een hotsauce. Het is wat mayonaise is voor Nederland. De saus die overal bij past. De saus staat klaar bij het ontbijt voor je gebakken eitje, bij de lunch voor je rijst en bij het toetje voor extra spice. Marie Sharps hotsauce is letterlijk overal te vinden (dat is niet overdreven, het staat letterlijk overal op tafel).

Deze saus wordt gemaakt in de buurt van Dangriga. Daar staat de Marie Sharps Hotsauce fabriek inclusief proeverij. Dit is de plek om alle versies van de saus die er zijn, te testen. Wil je niet van die suffe koelkastmagneten als souvenir, neem dan hotsauce mee naar huis. Dan denk je thuis nog heel vaak terug aan die mooie reis door Belize.

Wanneer je terug reist vanuit het Toledo district richting Belize City, dan is dit een leuke manier om de reis van 300 kilometer te onderbreken.

GPS coördinaten: 16°59’39.7″N 88°17’24.1″W

Hummingbird highway

De terugweg gaat opnieuw over de Hummingbird Highway. Er is een kortere route van Dangriga naar Belize City, maar deze weg is niet altijd even goed. Voordat je aan deze route begint, check of deze weg er nog is. De autoverhuurmaatschappij liet ons op de luchthaven al weten dat de weg grotendeels weggespoeld was dus dat we om moesten rijden.

Had je op de heenweg pech met het weer, dan kun je er op de terugweg over de Hummingbird Highway voor kiezen om alsnog bijvoorbeeld Sleeping Giant Viewpoint te beklimmen.

Maya chocolade

Voordat je het zuiden van Belize verlaat, moet je de echte Maya chocolade geproefd hebben. Heb je weinig zin in een Maya experience met het koken van je eigen lunch, dan is het misschien wel leuk om een cacaoboer te bezoeken om te zien hoe het hele proces van chocolade maken gaat. Heb je daar ook geen zin in, stop dan gewoon bij een shop om allerlei bijzondere chocolade in te kopen zoals 80% donkere chocolade, of chocolade met sinaasappel of gember of cardamom.

Suggestie voor lunch

De reis vanaf zuid Belize kan een lange zijn. Aan de Hummingbird Highway zijn verschillende plekken om te lunchen. Maar wil je op echt een fijne plek lunchen, stop dan bij Casita de Amor (little house of love). Het café heeft de vorm van een hart, het hekwerk voor de ramen heeft hartjes, de deur is heel bijzonder, maar boven alles is de persoon die dit café runt een heel bijzonder persoon. Hij leeft volledig volgens zijn eigen stijl. Zijn café is altijd zijn droom geweest, waar hij hoopt bijzondere mensen te ontmoeten en wat blijdschap met de wereld te delen. De lunch is misschien niet de beste lunch ter wereld, maar met zo veel liefde om je heen is dit nog steeds een hele fijne plek om je lange autorit te onderbreken.

GPS coördinaten: 16°59’58.1″N 88°25’25.7″W

Afgelegde afstand: 225 kilometer

Suggestie voor overnachting;

Wij besloten niet helemaal naar Belize City te reizen, maar de route te onderbreken in Belmopan. Belmopan is de bestuurlijke hoofdstad van Belize en heeft het meeste weg van een reguliere stad zoals we die in Europa kennen. Veel industrie en in de stad zelf niet veel te zien. Het ligt op een kruispunt van de drie grote wegen.

Tiny House Belmopan is absoluut de perfecte plek om te overnachten in Belmopan. Hele schattige huisjes met alles wat je nodig hebt. Er staan er zes, dus je kunt hier ook makkelijk andere reizigers tegen komen. Elk huisje heeft een eigen douche, wc en keuken.

Dag 11: Belmopan – Caye Caulker

Tropische eilanden, wuivende palmbomen, je voeten in het zand. Dat is hoe je dag gaat eindigen. Maar eerst moet je van Belmopan naar dit paradijs zien te komen. Het is maar 90 kilometer naar de luchthaven waar je je huurauto inlevert. Vanaf daar neem je de taxi naar de watertaxi in de haven. De taxi vanaf de luchthaven is 50 BZD. Het adres van de watertaxi is 17°29’42.6″N 88°11’11.8″W (Ocean Ferry).

Watertaxi Belize City – Caye Caulker is 25 BZD per persoon en duurt ongeveer 45 minuten. Naast Ocean Ferry is er ook de San Pedro Express. Check van tevoren goed naar welke van alle Cayes de watertaxi gaat. Anders staat je straks op San Pedro of Ambergris Caye.

Waarschijnlijk ben je al rond lunchtijd op Caye Caulker. Je wordt verwelkomt door fregat vogels en heel veel pelikanen. Caye Caulker is geen mega groot eiland en toch is er meer dan genoeg te doen. Bezoek in de avond de zonsondergang bij The Split of ga lekker kanoen vanaf The Split naar het andere deel van Caye Caulker.

Met de watertaxi naar Caye Caulker

Dag 12: Caye Caulker

Na al die actieve jungle wandelingen is het nu tijd voor hele dagen aan water- en zee activiteiten. In de blog hier boven kun je veel meer info vinden over wat er allemaal te doen is op Caye Caulker.

Caye Caulker kent de slogan: Go Slow. En is dan ook de ideale plek om de indrukken van de afgelopen dagen lekker te laten bezinken. Op dit eiland hangt een Caribische laid-back sfeer. Auto’s zijn verboden op die eiland en dus rijdt men hier in golfkarretjes over het eiland, maar beter kun je gewoon gaan lopen. Tussen de palmbomen hangen hangmatten en het ruikt overal de hele dag naar lekker eten.

Dag 13: Caye Caulker

Alles waar je gisteren niet aan toe kwam, kun je vandaag alsnog doen. Je kunt ook gewoon helemaal niks doen. Niet iedereen vind zoveel dagen op een eiland hangen leuk, dus je kunt dit prima inkorten. Ik vond het fijn om even niet te hoeven wandelen, maar de hele dag te kunnen snorkelen vanaf het eiland, om te kijken naar alle vogels, om lekker rum punch te drinken op een schommel in het water, om gewoon even niet onderweg te zijn.

Dag 14: vertrek Caye Caulker met zeilboot

Een van de hoogtepunten van je bezoek aan Belize is een meerdaagse zeiltocht met de Reggae crew van Raggamuffin. Je kampeert op tropische, onbewoonde eilanden. Je gaat meerdere keren per dag snorkelen. Je geniet van de wind in je haar en de zon op je gezicht. Je ziet roggen uit het water springen. Ik vond het echt een van de mooiste zeiltochten die ik heb gemaakt.

De tour begint om 09.00 uur op dag 1 in Caye Caulker en eindigt op dag 3 om 16.00 uur in Dangriga op het vaste land. De tour is 400 USD per persoon en is all inclusief (behalve fooien). De tour zit vrijwel altijd vol omdat Raggamuffin alleen maar goede reviews heeft. De crew is ontzettend gezellig en heel goed in hun werk waardoor je echt niks te kort komt. Ook geschikt voor vegetariërs.

Dag 15: onderweg op Barrier Reef met zeilboot

De tweede dag op de boot. Je wordt wakker op een tropisch eiland. We hadden de tent zo neer gezet dat we de zon op konden zien komen vanuit onze tent. Bij zonsondergang zwommen we tussen de roggen. Het eiland was letterlijk 40 bij 200 meter. Het strand loopt heel traag af en er is praktisch geen golfslag. Super gaaf om rondjes te rennen over een onbewoond eiland. Dat gevoel van vrijheid is fantastisch.

Dag 16: Barrier Reef – Dangriga

Een ander tropisch eiland om op wakker te worden. Weer een dag snorkelen en zwemmen. Weer een dag haaien en vissen spotten. Weer een dag helemaal afgesloten van de rest van de wereld. Rond 15.00 uur komt de watertaxi je op het laatste eiland ophalen om je na een uur in een speedboot af te leveren aan het vaste land.

Dangriga is een leuke stad tijdens het Garifuna Settlement Day festival, maar is de rest van de tijd een beetje een vervallen achterbuurt. We sliepen in een klein hotel genaamd Chaleanor Hotel op loopafstand van de haven waar we werden gedropt. Prima kamers om je lekker te douchen na drie dagen zon, zee, zout en zand. Ik kan je niet aanraden om nog heel veel langer in Dangriga te blijven.

Dag 17: Dangriga – Belize City

Het Chaleanor Hotel ligt halverwege tussen de haven en het busstation. Je kunt de volgende ochtend prima lopend naar het busstation. Je had je huurauto natuurlijk al ingeleverd in Belize City dus je zult vanaf hier met het openbaar vervoer verder moeten. Qua lange afstandsbussen is dit in Belize echt prima geregeld.

De bus van Dangriga naar Belize City doet er ongeveer drie uur over. Vanaf het busstation in Belize City is het makkelijk om een taxi te nemen richting je hotel vlak bij de luchthaven. Vergeet niet om vooraf een prijs af te spreken voordat je in de taxi stapt.

GPS coordinaten busstation: 16°57’39.6″N 88°13’15.5″W

Suggestie voor overnachting:

River Bend Resort in Ladyville. Ladyville ligt vlakbij de luchthaven. Het River Bend Resort is alleen per boot te bereiken. Je belt van tevoren op en dan komt er iemand met een boot je op de oever ophalen. Ze hebben ook een luchthaven shuttle, dus wanneer je weer uit checkt, wordt je netjes op je eindbestemming afgeleverd. Qua eten is dit niet een ideale bestemming. Ofwel je moet je eigen eten meenemen want er zit een keuken in elk huisje. In het hoogseizoen kunnen ze ook koken voor de gasten. Eventueel kunnen ze ook afhaal voor je regelen.

Dag 18: Belize City – Amerika – Nederland

Helaas ben je heel dag 18 waarschijnlijk kwijt aan terug vliegen.

Dag 19: aankomst Nederland

Vanwege het tijdsverschil met Nederland zul je altijd pas op dag 19 aankomen in Nederland. Dan zit je reis erop.

Handige tips

  1. Neem heel veel DEET mee tussen juni en januari. Dit is het muggenseizoen. En geloof me, je hebt het echt heel hard nodig. Draag ook vooral ruime, wijde kleding. Muggen staken door elk strak zittend kledingstuk heen, zelfs door spijkerbroeken. Hoe wijder hoe beter.
  2. Omdat je vrijwel altijd via Amerika naar Belize vliegt, vergeet niet dat je voor Amerika een ESTA nodig hebt. Ook wanneer je er alleen maar over stapt en de luchthaven niet verlaat. Voor alles in Amerika heb je een ESTA of visum nodig.
  3. Belize heeft niet dezelfde stopcontacten als Nederland. Neem de juiste wereldstekker mee. Je hebt type A, B of G nodig. Dit is Amerikaanse/Engelse stijl.
Honderden muggenbulten per dag ondanks de 50% DEET die ik smeerde

Budget voor 19 dagen Belize

Ik vond Belize geen goedkoop land. Omdat je vrijwel overal een 4×4 nodig hebt, is de huurauto al erg duur. Daarnaast vond ik ook eten best prijzig en zijn excursies natuurlijk sowieso duur. Toegang tot de parken was daarentegen weer heel goedkoop. En fruit is ook echt belachelijke goedkoop. Een kilo bananen is maar een paar cent. Om je een idee te geven van prijzen vind je hieronder een overzicht van een aantal prijzen.

Prijs per persoon
Huurauto 10 dagen830 euro
Streetfoot met biertjes 20 BZD
Vlucht 400 euro
Pizza in Hopkins inclusief drankjes35 BZD
Ontbijt Caye Caulker25 BZD
Bus Dangriga – Belize City12 BZD
Taxi vanaf luchthaven (30 minuten)50 BZD
Watertaxi naar Caye Caulker25 BZD
Dag snorkelen vanaf Caye Caulker inclusief lunch140 BZD
Paardrijtocht Hopkins200 BZD
Meerdaagse zeiltocht met Raggamuffin370 euro

Beste reistijd

De beste reistijd is voor deze bestemming heel persoonlijk en niet makkelijk te omschrijven. Ik zette een heel mooi overzicht in elkaar om je te helpen met het maken van je keuze.

jan-mrtapr-junjul-sepokt-dec
Regenseizoendroognatterheel natdroog/nat
Druktetopdruktematiggeen mens te bekennenmatig, topdrukte in december
Lage prijzenduurgoedkoopgoedkoop, maar meer dichtbegint duurder te worden
Hitte en zweetwarmsnikheetsnikheetwarm
Blauwe luchtjamistzou kunnenja
Goed snorkelweerjaja perfectrisico op orkanen en veel windkan alle kanten op in deze maand
Muggenaf en toegeen mug aan de horizonbeginnen te komenduizenden per nacht

Meer tips over Belize?

Check dan eens onderstaande blogs waar veel meer details over bovenstaande bestemmingen en bezienswaardigheden te vinden zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.