Belize; welke stad kun je het beste heen gaan?

Sommige landen hebben van die steden die vreselijk op elkaar lijken of die überhaupt niet de moeite waard zijn om te bezoeken. Belize heeft juist totaal verschillende steden qua vibe en uitzicht. Misschien zijn ze niet per se de moeite waard om te lang te verblijven, maar aangezien ze meestal je uitvalsbasis voor de omliggende regio zullen zijn, kun je maar beter een fijne stad uit kiezen. Van hippie beach feel tot typische jungle stad. Welke stad in Belize wil je absoluut niet missen en welke kun je wel over slaan?

Hopkins

Hopkins – aan de kust ten zuiden van Belize City – is een perfect laid back stadje met een relaxte vibe. De stad bestaat eigenlijk uit een lange kuststrook met slechts één weg. Aan deze weg vind je alles wat je nodig hebt; supermarkten, souvenirwinkels, duikshops, heel veel eettentjes. Bijna alles zit aan het strand dus je kunt je pizza bij de Driftwood Shack eten met je voeten in het zand.

Behalve relaxen, genieten van de sfeer, rumpunch drinken onder een palmboom, zwemmen, snorkelen en paardrijden, is er weinig te doen in Hopkins.

Hopkins is de perfecte uitvalsbasis voor:

 • Hummingburd Highway,
 • Cockscomb Wildlife Basis (Jaguar Basin)
 • Mayflower Wildelife Reserve
 • en de Cayes voor het zuidelijke deel van de kust van Belize

Tips voor het eten:

 • Thongs Cafe; echt de perfecte ontbijtspot (ook geschikt voor lunch). Alles is vers, eco vriendelijk en gezond. Adres: aan de hoofdstraat voorbij Funky Backpackers Hostel
 • Driftwood Shack: de beste pizza’s in town. Perfect voor lunch en diner. Adres: als je de stad binnen komt op de hoofdstraat naar links.

Dangriga

Dangriga is de hoofdstad voor de Garifuna bevolking in Belize. Garifuna zijn de afstammelingen van de Afrikaanse slaven. Op 19 November is Garifuna Settlement Day waarbij de Garifuna hun terugkomst naar Belize vieren nadat ze jarenlang verdreven waren door de Britten. Dit wordt groots gevierd in Dangriga. Het feest duurt meerdere dagen en er zijn verschillende parades.

Als je van een feestje houd, dan is dit echt een top feest. De sfeer is fantastisch. De temperatuur geweldig. Het feest is midden op het strand. En DJ’s draaien de hele nacht door.

Zonder Garifuna Settlement Day is Dangriga een beetje een vervallen achterbuurt. De sfeer doet me denken aan de zwarte buurten in Amerika. Het is een beetje een mismatch met de sfeer in de rest van Belize. Als je de keuze hebt zou ik in Hopkins verblijven in plaats van Dangriga. Beiden liggen niet ver uit elkaar en bieden dus dezelfde functionaliteit als uitvalsbasis.

Belize City

Belize City is de hoofdstad van Belize. Dit is de enige stad waar ik een verblijf zou afraden. De criminaliteitscijfers van Belize als land worden ernstig verdraaid door de hoofdstad. Eigenlijk ligt de criminaliteit in Belize heel laag, maar deze is buiten proportioneel hoog in Belize City. Aangezien hier ook nog eens het grootste gedeelte van de bevolking woont, lijkt het alsof Belize zeer crimineel is, maar dat valt dus hartstikke mee.

Belize City heeft 60.000 van de 350.000 inwoners en is daarmee de grootste stad van Belize. Het heeft de enige internationale luchthaven en is de plek vanaf waar de boten richten de Cayes vertrekken. Verder heeft Belize weinig te bieden wat betreft bezienswaardigheden of sfeer.

Belize City is de perfecte uitvalsbasis voor:

 • Caye Caulker, San Pedro en de andere Cayes
 • Altun Ha Maya tempels
De watertaxi naar Caye Caulker

San Ignacio

San Ignacio ligt in het westen van Belize, bijna op de grens met Guatemala. Het is een jungle stad met Spaanse invloeden qua bouwstijl. Je vind in San Ignacio de grootste markt van heel Belize. Wil je het lokale eten proberen? Dan is dit de place to be. Overal heerlijk geurende kraampjes met streetfood.

San Ignacio is de perfecte uitvalsbasis voor:

 • Caracol Maya tempels
 • Xunantunich Maya tempels
 • ATM grotten
 • Mountain Pine Ridge National Park
 • Big Rock Falls, Rio on Pools en nog heel veel andere watervallen waar je zelf goed in kan zwemmen

Tips voor het eten:

 • De markt; echt de perfecte ontbijt/lunchspot. Overal kraampjes met lange tafels om aan te eten. Adres: aan de Macal river of vanaf Savannah street.
 • New French Bakery: verse fruitshakes en ontzettend lekkere broodpudding. Adres: Joseph Andrew Drive, niet ver bij de markt vandaan.
Big Rock Falls in Mountain Pine Ridge Nationaal Park

Caye Caulker

Caye Caulker is een van de vele Cayes voor de kust van Belize. De meeste cayes zijn nauwelijks een paar kilometer lang en vaak slechts enkele meters breed. Je zwemt of loopt makkelijk een rondje om het hele eiland. Caye Caulker is net als Hopkins een ontzettend relaxt eiland. De sfeer is GO SLOW. Dit staat ook overal op bordjes. Er zijn geen auto’s toegestaan, dus iedereen rijd rond met golfkarretjes. Er is geen asfalt, dus je kunt overal met je blote voeten door het zand lopen. De hoofdstraat heeft veel streetfood kraampjes waar volgens Maarten de beste kip EVER wordt geserveerd.

Caye Caulker is de perfecte uitvalsbasis voor:

 • Shark Ray alley en andere cayes om te snorkelen of duiken
 • Blue hole: het grootste wonder van Belize (al raden de meeste duikers aan om naar Half Moon Caye te gaan omdat dit duizend keer spectaculairder is dan de Blue Hole.
 • Hol Chan Marine reserve: een groot beschermd natuurgebied waar je niet zonder begeleiding in komt en waar zeer strenge controle is.

Tips om te eten:

 • Chef Kareem: een van de vele straatkraampjes in de hoofdstraat. Open tot vier uur ’s middags. Je zit op plastic stoeltjes aan het water en hebt keuze uit vier gerechten van de BBQ. De slogan op het reclamebord doet zijn naam eer aan qua kwaliteit: unbelizable.
 • Namaste Cafe: hier kun je yoga volgen, maar vooral ook heel lekker eten. Verse shakes, lekker ontbijt, gezonde snacks. Maar boven alles echt een geweldige inrichting. Adres: Pasero Straat

Lees in deze blog nog veel meer over wat er te doen is op Caye Caulker en welke andere Cayes er nog zijn om te bezoeken.

Punta gorda

De laatste grote kustplaats voordat je in het zuiden Guatamala bereikt. Het is een kustplaatst zonder de stranden maar met fantastisch uitzicht over zee. Punta Gorda is in de Maya regio van Belize. Hier vind je nog heel veel Maya dorpen en activiteiten zoals houtsnijwerk en geweven manden.

Punta Gorda is de perfecte uitvalsbasis voor:

 • Maya cultuur proeven (vooral chocolade)
 • De zuidelijke Cayes
 • Lubaantun Maya tempels
 • Nim li Punit Maya tempels

Tips om te eten:

 • Joycelyns restaurant: direct aan het water, langzaam binnenrollende golven om op uit te kijken en lokaal eten voor je neus. Dit is een heel relaxte plek om te eten. Ze serveren voornamelijke lokale gerechten bestaande uit allerlei varianten van kip en rijst. Vergeet niet de eigengemaakte hotsauce te testen. Adres: Front Street, aan de overkant van het benzine station
 • Gomiers: voor vegan en vega. Openingstijden van dit restaurant zijn erg vloeibaar (lees: totaal onduidelijk). Bij Gomier gaat kwaliteit voor tijd. Adres: Hopeville village, Toledo
 • Wanneer je richting Punta Gorda rijd, dan heb je een paar kilometer voor de stad Jacinto Village met aan je rechterhand een restaurant met de naam ‘Speedbumprestaurant’ (of zoiets). Aan je linkerhand vind je dan de Village Bakery met het beste bananenbrood wat je maar kan bedenken.

Placencia

Placencia is het duurste stukje Belize. Met de beste stranden van het vaste land trekt het veel van de Rich & Famous naar deze regio. Daarnaast komen veel van de cruise schepen via Placencia aan land om met bussen door te reizen naar de Maya regio en daar wat Maya tempels te bezoeken.

Eigenlijk biedt Placencia van alles net niks. Stranden zijn heel mooi, maar alles is duur. Daarnaast zijn veel stranden geprivatiseerd waardoor je er niet meer op mag, tenzij je in dat hotel slaapt. Tel daar bij op dat er op de Cayes ook zat mooie stranden zijn en dat Hopkins op het vaste land ook veel zandstranden heeft maar lagere prijzen, dan vraag ik me af waarom je voor Placencia zou kiezen als uitvalsbasis.

Belmopan

Belmopan is de bestuurlijke hoofdstad van Belize. Belmopan heeft het meeste weg van een reguliere stad. Veel industrie en in de stad zelf niet veel te zien. Belmopan heeft wel een goede en grote markt. Het is vooral een perfect centraal gelegen stad voor omliggende regio’s te bezoeken.

Belmopan is de perfecte uitvalsbasis voor:

 • Hummingbird Highway
 • St Hermans Cave
 • Blue Hole National Park
 • Marie Sharps hotsause factory

Tips om te eten:

 • Surf & Turf: naast de Shell wanneer je Belmopan binnen komt. Het was het beste wat we konden vinden in Belmopan. Misschien dat er nog wel meer is, maar het lukte ons niet om nog meer tentjes te lokaliseren.
 • Aanrader qua overnachting; Tiny Houses Belmopan midden in een echte lokale woonwijk. Aan het eind van allerlei zandwegen, slingerend tussen soms enorm vervallen hutjes, vind je deze grappige groep Tiny houses waar je perfect kan overnachten voor bijna geen geld.
Belmopan Tiny Houses
Blue Hole National Park aan de Hummingbird Highway

Heel veel plezier in Belize!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.