Zeilen op de Cayes van Belize (meerdaagse zeiltocht)

Het koraalrif net buiten de kust van Belize is het grootste van het noordelijke halfrond en het tweede na het Great Barrier Reef in Australië. Voor de kust van Belize vind je meer dan 450 kleine eilandjes, met meer dan 500 verschillende vissoorten. Hoe je deze tropische eilanden het beste kan bezoeken? Met een meerdaagse zeiltocht vanaf Caye Caulker met Raggamuffin tours natuurlijk. Lees in deze blog alles over die fantastische boottocht.

In het kort is deze meerdaagse zeiltrip:

 • Pelikanen zien vissen en duiken vanuit je tent.
 • Mooiste zonsopkomsten en zonsondergangen.
 • Snorkelen vanaf het strand.
 • Onbewoonde eilanden.
 • Je voeten in het zand.
 • Vliegende roggen, roggen die onder je door zwemmen, overal roggen.
 • Haaien.
 • Schildpadden. Zo veel schattige schildpadden.
 • Baracudas, hele scholen.

Dag 1: Rendezvous Caye

Hoe ziet zo’n tropische zeiltrip met Raggamuffin tours er dan uit? Om 09.00 uur is alles en iedereen op de boot en begint de trip of a lifetime. We varen de zon tegemoet. Iedere dag wordt er drie keer gestopt om te snorkelen op perfecte snorkelplekken. Waar dit is, is afhankelijk van het weer, de zichtbaarheid onder water en hoe ver we al zijn opgeschoten richting de eindbestemming voor die dag. Op dag 1 stopten we onder andere bij Goffs Caye om te snorkelen.

Het snorkelen in Belize is van wisselende kwaliteit in november. Hoe verder we op het buitenste rif kwamen hoe zwaarder het zwemmen werd. De stroming kan verraderlijk zijn bij sommige riffen in Belize. Gelukkig hebben ze zwemvesten die – wanneer je ze om je middel bind – heel geschikt zijn om als drijfboei te gebruiken. Zwemmen bij deze stroming betekend niet dat je Maarten van der Weijden moet zijn. Wees gerust. Maar enige vorm van fitheid kan geen kwaad.

Eindbestemming op dag 1 is Rendezvous Caye. Op Rendezvous Caye konden we enkel kamperen. Wanneer je snel je tent op zet, heb je nog ruim de tijd om rond heel Rendezvous Caye eiland te zwemmen, met de roggen te snorkelen of van de zonsondergang te genieten voordat je kunt aanschuiven voor een diner onder de sterrenhemel.

Wij hadden de eerste nacht op Rendezvous Caye storm. Ik kan je vertellen dat dan mijn vertrouwen in die kleine zandplaat van 70 x 200 meter waar we die nacht op sliepen wel erg weinig begon te worden. De tent werd alle kanten uit getrokken. Het losse zand bood nauwelijks houvast voor de haringen. Tegen de ochtend trokken alle wolken weg en was de zonsopkomst vanuit mijn lakenzak fantastisch.

Rendezvous Caye

Dag 2: Ragga Caye

Twee keer deze dag voelde ik vaste grond onder mijn voeten. Bij Tobacco Caye maakten we een stop. Ik ging snorkelen in het rustige water rondom het eiland. Het water is nog geen twee meter diep. En toen gebeurde iets magisch. Ik lag met mijn hoofd naar beneden toen ik onder me een rog van ruim twee meter doorsnede met een vervaarlijk uitziende steken door zag zwemmen. Ik bleef zo horizontaal mogelijk in het water hangen, driftig watertrappelend met niet meer dan mijn tenen, bang dat wanneer ik mijn voeten meer bewoog dat ik dan per ongeluk die rog zou raken. Sierlijk gleed de rog door het water, me met zijn rare oogjes goed in de gaten houdend. Wat een gave ervaring was dat. Ik had wel vaker roggen gezien bij het snorkelen maar nog nooit van zo dichtbij.

Tobacco Caye heeft meerdere cabana’s te huur om te overnachten en er is een bar. Dus mocht je niet met Ragga Muffin tours op pad gaan, dan kun je ook nog zelfstandig naar Tobacco Caye afreizen en vanaf het eiland snorkelen.

Na nog twee snorkelstops op open water kwamen we tegen het einde van de middag aan op Ragga Caye. Schildpadden, vliegende roggen die uit het water springen, haaien en allerlei vreemde vissen in ons geheugen gegrift.

Dag 3: snorkelend richting Dangriga

Op de laatste dag van de Raggamuffin zeiltour hadden we opnieuw een paar snorkelstops en deden we ons best om zeekoeien te spotten. Daarnaast bezochten we Bird Island; een bizar klein eiland waar honderden fregat vogels proberen te broeden. Ze vechten om elk takje wat voorbij komt drijven. Het is fascinerend om ze doodstil boven het eiland te zien hangen met hun enorme spanwijdte.

Rond 14.00 uur ben je terug op Ragga Caye voor de laatste lunch. Dan is het tijd om afscheid te nemen. Ik hecht me niet zo aan mensen, en laat een groep zonder problemen weer achter me. Maar niet op deze trip. In nauwelijks drie dagen tijd leerde ik sommige mensen op een fantastische manier kennen. Ik had nog weken samen rond kunnen varen tussen de cayes van Belize – van tropisch eiland naar tropisch eiland. Nog meer dansjes van Shane. Nog meer vissen zien elke dag. Nog meer leuke gesprekken. We wisselen onderling mailadressen en knuffels uit. We beloven elkaar de foto’s te sturen, en iedereen weet dat dat niet waar is. Gelukkig hebben we herinneringen die nooit meer weg zullen gaan.

Om 15.00 uur werden we met de speedboot opgehaald op Ragga Caye om naar het vaste land terug gebracht te worden. Mee terug zeilen met Raggamuffin naar Caye Caulker is niet mogelijk.

Kamperen op een eiland

De trip met Raggamuffin stopt op Rendezvous Caye (nacht 1) en Ragga Caye (nacht 2) om te overnachten en op sommige andere cayes gedurende de dag.

Faciliteiten Rendezvous Caye

We overnachten in tenten op Rendezvous Caye. Er staan een paar bomen op het eiland en er zijn enkele overdekte picknickplekken gemaakt. Het zand is behoorlijk los en de wind trekt flink aan richting de avond wat het opzetten van een tent een grappige uitdaging maakt. Rendezvous Caye eiland is nauwelijks 70 x 200 meter, dus je kunt er bij goed weer prima een rondje omheen zwemmen.

Op Rendezvous Caye zijn geen voorzieningen. Douchen is niet mogelijk. De wc trek je door met een emmer zeewater die je eerst zelf uit zee moet scheppen. Het eiland is onbewoond en heeft enkel een eilandbewaker die alles netjes houd.

Faciliteiten Ragga Caye

De tweede nacht slapen we op Ragga Caye. Dit eiland is door Raggamuffin voor tien jaar gehuurd. Naast kamperen kun je tegen bijbetaling (van 100 euro) een privé cabana huren, of zonder meerprijs in gedeelde slaapkamers met maximaal vier personen blijven. Uiteraard hebben wij gekampeerd, want hoe gaaf is het om je tentje open te zetten in de ochtend en de zon in je tent op te zien komen?

Op Ragga Caye zijn meer voorzieningen zoals een douche. Deze douche is afhankelijk van regenwater dus in periodes waarin het weinig regent, is er ook geen douchewater. Het eiland is iets groter en heeft een overdekte eetzaal.

Ragga Caye

Even weg van de wereld

Tijdens deze reis met Raggamuffin heb je nauwelijks bereik met je telefoon dus even digitaal detoxen. Heel moeilijk is het niet om te detoxen met de fantastische uitzichten op deze reis, zowel boven water als onder water.

De dagen tijdens de Raggamuffin Overnight Sailing Trip zijn enorm relaxed. Niemand heeft haast. Tijd wordt vloeibaar. De enige manier om de tijd bij te houden is de rumpunch om 15.00 uur en het eten wat weg geeft welk dagdeel het is. De tijd lijkt stil te staan. We gleden over het water en genoten van het uitzicht, het gezelschap, de bemanning die nooit op houdt met dansen en de gezellige reggae muziek.

Er is altijd iemand die gezellig met je wil praten, maar wanneer je liever naar de onvoorstelbare sterrenhemel wil staren of naar de azuurblauwe zee wilt kijken, dan is dat ook prima. Wat en wie je ook bent, op die tropische eilanden ben je altijd jezelf.

Rendezvous Caye

Na de zeiltocht: Dangriga of doorreizen?

Op dag drie kom je tegen een uur of vier in de middag met de speedboot aan in Dangriga op het vaste land. Aangezien je bent vertrokken vanuit Belize City naar Caye Caulker, zijn beginpunt en eindpunt van deze reis niet hetzelfde. Heb je een huurauto achter gelaten in Belize City, dan moet je die misschien weer op gaan halen. De busverbindingen tussen Dangriga en Belize City zijn fantastisch. Er vertrekken meerdere bussen per dag. De reis duurt ongeveer drie uur.

Vergeet niet dat de zon vroeg onder gaat in Belize en dat in het donker reizen in Belize niet altijd prettig voelt, zeker niet in Belize City. Ik zou je aanraden om in Dangriga te overnachten en de volgende ochtend de bus richting Belize City, of richting San Antonio/Guatamala te nemen.

Algemene info en details over zeilen op het Northern Great Barrier Reef met Raggamuffin Tours

De tour is drie dagen/ twee nachten. Vertrek op de eerste dag om 09.00 uur en aankomst in Dangriga op de derde dag om 16.00 uur. De tour vertrekt bij goed weer en minstens twaalf aanmeldingen elke dinsdag en vrijdag. Vervoer is een catamaran. De groep was ongeveer 12 man groot + 3 man personeel. Dit is best krap op deze boot, maar omdat je een groot deel van de dag in het water ligt of op een eiland rond hangt, merk je het eigenlijk alleen wanneer er een enorme regenbui over trekt en iedereen in de kleine cabine wil staan.

Waarom een tour bij Raggamuffin?

Raggamuffin voert de dieren niet, houd altijd afstand en heeft liever niet dat je met zonnebrand gaat zwemmen. Een bedrijf naar mijn hart. Al veel van het koraal in het Caribisch gebied is dood. Als we allemaal zo door blijven gaan als toeristen gaat er nog veel meer dood.

Eten en personeel

Het eten is elke dag vers. Je krijgt drie maaltijden per dag en er is altijd wat te snacken. Vanaf 15.00 uur is het Happy Hour en kun je rumpunch gaan drinken. Maar wat deze tour helemaal fantastisch maakt is het personeel. Ze zijn de hele dag vrolijk en hebben precies door wat iedereen nodig heeft. Alles was schoon en werd de hele dag door schoon gehouden.

Zeeziek en voorzieningen

Ik was niet zeeziek (dat scheelt toch aardig wat in de pret wanneer je twee dagen groen ziet van ellende). De zee rondom en tussen de cayes van Belize was behoorlijk rustig dus als je de boot naar Terschelling aan kunt, dan komt het op deze trip zeker helemaal goed.

Op de boot hebben ze geen wetsuits. Wel zijn er snorkels, flippers, zwemvesten en duikbrillen voor iedereen aan boord. Deze worden voor vertrek aangepast bij iedereen. Er is de mogelijkheid om te vissen vanaf de boot en er is een wc aan boord.

Tobacco Caye

Paklijst

Je mag maar 1 kleine tas meenemen op de Raggamuffin Overnight Sailing trip. De rest van je bagage verdwijnt in de boot op een plek waar je er niet meer bij kan. Hierbij alvast wat tips wat je zeker in je tas moet stoppen:

 • zaklamp (of gebruik de lamp van je mobiel als je er vertrouwen in hebt dat die het wel drie dagen vol houd)
 • trui voor als het tijdens je nachtelijke wandelingen over het eiland in het maanlicht net wat fris is
 • handdoek
 • zwemspullen
 • kleding voor als je op de eilanden aan komt
 • camera (met onderwaterbehuizing), of als je foto’s maakt met je mobiel, zorg dan dat er een touwtje aan zit. Het is heel ver naar beneden duiken wanneer je je telefoon verliest tijdens het snorkelen
 • rif vriendelijke zonnebrand (maar beter nog draag je op de boot een lang jurkje van sneldrogend materiaal of voor de mannen een T-shirt)
 • pet/hoedje (de zon is echt meedogenloos)
 • zonnebril
 • deet want op de eilanden zijn heel veel muggen en jij bent het enige eetbare in de wijde omtrek
 • kussen (die worden niet geleverd bij het kamperen)
 • contant geld om de fooi aan de fantastische crew te betalen

Prijs

Ik heb de tour geboekt bij Raggamuffin Tours. De trip kan geboekt worden vanaf 400 USD, all inclusive.

Tip: Geen budget om de meerdaagse trip te doen? Je kunt ook een dagtrip boeken bij Raggamuffin vanaf Caye Caulker.

Reserveren is een absolute must. De kans dat je op Caye Calker zelf nog een trip kunt regelen is zo goed als nihil.

Kapitein Shane van Raggamuffin Tours

Wil je meer tips en reviews over Belize lezen?

Check dan onderstaande blogs met nog veel meer spannende verhalen en nuttige tips.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.