Belize: welke cayes kun je het beste bezoeken tijdens je reis naar Belize?

Het grootste koraalrif op het Noordelijk halfrond is te vinden voor de kust van Belize. Er zijn letterlijk honderden atollen en Cayes te vinden voor de kust. Sommige volledige in prive eigendom (*wil ook graag een eigen prive eiland… zucht). Maar welke van alle Cayes kun je nu het beste bezoeken? In deze blog een overzicht van een aantal van de Cayes en atollen.

Noordelijke Cayes en Atollen

Ambergris Caye

Wat ooit door Madonna werd bezongen als La Isla Bonita is tegenwoordig een door Amerikanen platgelopen tropisch eiland vol hoogbouw met een dood koraalrif voor de deur. Ambergris Caye is geen eiland, maar een schiereiland. Het zit aan Mexico vast en is slechts gedeeltelijk in handen van Belize.

Ambergris Caye ligt dicht bij het Hol Chan Reservaat waar het koraal in iets betere toestand is, maar je ziet hier duidelijk het effect van dag-in dag-uit duikers en snorkelaars op de riffen. Ben je een echte all-inclusive-resort – ganger, dan is Ambergris Caye de place to be. Voor alle andere reizigers zou ik aanraden om voor een andere Caye te kiezen.

Pro: perfect voor de resort liefhebber die komt om ge-entertaind en bediend te worden. Makkelijk te bereiken vanaf Belize City met de watertaxi, of vanaf Mexico.

Con: hoogbouw, sfeerloos, druk, overlopen met Amerikanen. Je moet er van houden denk ik.

Hol Chan Reserve; het enige stukje wat mooi is aan Ambergris Caye

Caye Caulker

Caye Caulker is een hippe, laid back Caye. Er zijn geen auto’s toegestaan dus iedereen rijd er met golfkarretjes rond of gaat lopend. Het eiland is op de meeste plekken slechts een paar honderd meter breed en het is een paar kilometer lang. Je kunt dus prima lopen, lekker met je voeten in het zand, want er is ook nergens asfalt. Het motto GO SLOW geldt overal op het eiland.

Ik kreeg wel de indruk dat het iets meer richting een party eiland begint te gaan. Vooral op zaterdagavond is het eiland de perfecte plek voor een feestje, beginnend met Happy Hour om 14.00 uur.

Caye Caulker is populairder bij backpackers, waarschijnlijk ook omdat op Caye Caulker nog goede budget accommodatie te vinden is. Er zijn geen resorts en zelfs het grootste hotel heeft maar een paar kamers. Geen hoogbouw, geen ultraluxe. Caye Caulker ga je heen om gewoon jezelf te zijn.

Pro: perfect voor de moderne hippie die graag de GO SLOW vibe beleefd. Veel keuze wat betreft accommodaties voor alle budgetten. Makkelijk en goedkoop te bereiken vanaf Belize City met de watertaxi.

Con: er zijn niet echt goede stranden om echt te gaan liggen bakken in de zon. Het eiland is sinds een orkaan in tweeën gesplitst. Het andere gedeelte is heel groen, vrijwel zonder bebouwing. Dit is nog wel te bereiken met een kano maar niet meer te voet. Het gedeeltelijk waar de watertaxi aan komt is daardoor vrij vol gebouwd met gebouwen.

Welke dieren ik er zag onder water: zeekoeien, zusterhaaien, schildpadden, dolfijnen, en oneindig veel tropische vissen natuurlijk

Turneffe Atol

Van de drie koraal atollen is Turneffe Atol de grootste. Dit atol heeft veel mangrove bossen, maar staat eigenlijk vooral bekend om de enorme koraalmuren, perfect voor duikers. Zo is er Turneffe Elbow, Front Porch en Triple Anchor.

De meeste mensen bezoeken dit atol met een dagtrip vanaf Caye Caulker of Ambergris Caye. Wil je overnachten dan kun je dit alleen doen in All-inclusive resorts in de hoogste prijscategorie (denk dan in de richting van 4.000 BZD (2.000 USD) per week per persoon).

St. George’s Caye

Net als Tobacco Caye heeft St Georges Caye maar heel weinig bewoners (20). De tijd heeft stil gestaan op dit eiland. Er is geen elektriciteit, geen winkels en geen auto’s. Er is nauwelijks ontvangst met je telefoon, maar dat is natuurlijk ook waarom je naar zo’n afgelegen eiland komt. De Sand Bar op St. George’s Caye, met een zwembad in zee, is perfect voor een drankje.

St. George’s Caye heeft maar beperkte mogelijkheden om te overnachten. Het vijf-sterren resort St George’s Caye Resort (alleen voor +15 jaar en ouder) is een van de weinige plekken.

Pro: makkelijk te bereiken in 20 minuten met een watertaxi vanaf Belize City.

Con: luxe en duur met weinig opties

Lighthouse Reef en the Great Blue Hole

De meeste mensen kennen Belize misschien niet eens, maar bijna iedereen kent de luchtfoto’s van de Great Blue Hole. Het wordt gezien als een van Centraal Amerika’s meest grootse attracties. Eigenlijk is de Great Blue Hole gewoon een reusachtig zinkhole, beroemd geworden door Jacques Cousteau.

De Great Blue Hole is onderdeel van de Lighthouse Reef. Wat er op de Lighthouse Reef ook te vinden is, is het misschien wel nog spectaculairdere Half Moon Caye Wall. Hier is de klif de diepte in zo adembenemend en zo vol koraal dat vrijwel iedereen Half Moon Caye Wall boven de Great Blue Hole verkiest.

Voor bovenstaande twee duiksites reizen de meeste duikers voor een dagtrip op en neer. In de Lighthouse Reef is eigenlijk alleen de basic cabins op Long Caye een optie om op het rif te overnachten.

Rendezvous Caye

Rendezvous Caye is een onbewoond eiland. Op dit eiland kun je alleen kamperen. Er zijn wel toiletfaciliteiten en er staan over het hele eiland rieten daken waaronder je kunt eten of slapen in je hangmat mocht je geen tentje meegenomen hebben.

Er zijn een aantal hangmatten in het water zodat je op warme dagen lekker kunt luieren in het water, omringd door roggen, met een rumpunch in je hand. De roggen grazen rondom het eiland en zie je bij de ondergaande zon soms zelfs uit het water springen.

Pro: onbewoond eiland van misschien 60 bij 40 meter. Je kunt een rondje om het eiland zwemmen of luieren in hangmatten in het water. Dat je daar alleen bent, met de wind in je haar, de golven die op het strand rollen, de zon die langzaam op komt wanneer je je tent open ritst.

Con: niet iedereen kampeert graag. Daarnaast is er geen mogelijkheid om te douchen. Lastig te bereiken vanaf het vaste land.

Welke dieren ik er zag onder water: dolfijnen, reusachtige roggen, aal en heel veel tropische vissen

Zuidelijke Cayes en Atollen

Tobacco Caye

Tobacco Caye heeft slechts 25 inwoners. Het kost je nets als bij Rendevouz Caye slechts 2 minuten om van de ene naar de andere kant te lopen. Er zijn geen luxe resorts te vinden, maar des te meer handmatten tussen de palmbomen. Er is een openlucht bar waar je goed terecht kan voor een biertje. Rondom Tobacco Caye zijn er altijd veel roggen en barracuda’s te vinden. Dus perfect om voordat Happy Hour begint rondjes om het eiland te snorkelen.

Pro: goedkoopste van de zuidelijke Cayes om te bereiken met de meeste mogelijkheden voor accommodatie uit alle prijsklassen

Con: aardig wat accommodaties op een redelijk klein eilandje dus het kan wat druk voelen. Daarnaast heeft dit er door de jaren heen voor gezorgd dat het koraal in veel slechtere toestand is geraakt.

Welke dieren ik er zag onder water: roggen, barracuda’s, schildpadden en heel veel tropische vissen

Ragga Caye

Ragga Caye is een eiland dat Raggamuffin voor tien jaar heeft geleased. Hier kun je dus alleen terecht als je mee gaat op de meerdaagse zeiltocht van Raggamuffin. Het eiland heeft staat vol met palmbomen en heeft op sommige plekken fijne zandstranden. De enige andere bewoners op het eiland zijn een eilandbewaker en zijn twee honden.

Ragga Caye heeft drie accommodatie opties: slaapzalen, privé cabana’s of kamperen. Welke van de opties je ook kiest, je hebt vrijwel altijd perfect uitzicht op pelikanen die de hele dag druk in zee storten om vis te vangen, en meeuwen die vervolgens druk bezig zijn met landen op het hoofd van de pelikaan om de vis die ze nog door moeten slikken te jatten.

Pro: totaal onbewoond met mogelijkheid om in cabins te overnachten. Maar kamperen tussen de palmbomen, met je eigen privéstrandje kan ook prima.

Con: voorzieningen zijn vrij basic en afhankelijk van hoeveel het heeft geregend de afgelopen tijd. Je kunt er alleen naar toe op een tour van Raggamuffin.

Welke dieren ik er zag onder water: veel vissen, maar het waaide erg hard, dus het water was erg troebel en het was stevig zwemmen

South Water Caye en Bird Island (Man O War Caye)

Net als bij Tobacco Caye, South Water Caye is een afgelegen eiland die vooral reizigers aantrekt welke van rust houden en die relaxt verkiezen boven luxe.

Niet ver van South Water Caye vind je Man O war Caye wat tegenwoordig bekend staat als Bird Island. Hier nesten de fregatvogels en Brown footed boobies. Dit is echt ontzettend spectaculair om te zien. Al vanaf kilometers ver zie je de vogels doodstil boven het eiland zweven. Perfect in balans. Vechtend om de paar takjes die ze nog kunnen bemachtigen voor het bouwen van hun nest.

Pro: relatief weinig accommodatie mogelijkheden waardoor dit echt als een onbewoond eiland kan voelen. Op Bird Island kan niet overnacht worden.

Con: een vrijwel onbewoond eiland betekent meestal dat de accommodaties die er wel zijn alleen maar voor zeer rijke toeristen zijn. Dit geldt zeker voor South Water Caye.

Welke dieren ik er zag onder water: zeekoeien, zusterhaaien, barracuda’s, schildpadden, en heel veel tropische vissen

Glover’s Reef Atoll

Snorkelen en duiken zijn overduidelijk de hoogtepunten van de Cayes van Belize. Maar Glover’s Reef Atol schijnt de overtreffende trap te zijn hiervoor. Eigenlijk is het een slinger van atollen bovenop een onderzeese bergketen. Het leven in deze riffen is van zulke hoge waarde dat Glovers Reef Marine Reserve op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Pro: goed koraal, goede duikspots en voldoende mogelijkheden om voor verschillende budgetten accommodatie te vinden

Con: het kost tussen de 1.5 tot 3 uur om er te komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.