Citytrip Seattle; bezienswaardigheden in deze grijze stad

Seattle wordt de meest leefbare metropool van Amerika genoemd. Ik weet niet waarom, maar ik vond het een ontzettend grijze stad. Wel vreemd want Seattle fungeert dankzij bedrijven als Microsoft en Boeing al jaren als een magneet voor Amerikaanse jongeren. Misschien had ik te hoge verwachtingen van Seattle. Geen idee. Maar in deze blog lees je wel alles over de bezienswaardigheden die ik de moeite waard vond om te bezoeken. En een tip waar je zeker niet wilt slapen, tenzij je de hoofdrol wil spelen in een aflevering CSI.

MoPOP – Museum of Pop Culture Seattle

De twee meest bekende bezienswaardigheden van Seattle zijn het EMP – Museum of Pop Culture en de Seattle Space Needle. In de jaren 90 werd Seattle het middelpunt van de popmuziek. Nirvana zette Seattle op de kaart als grunge – punkrock hoogtepunt. Ondanks dat grunge en punkrock al lang niet meer zo populair zijn als toen en Nirvana al 20 jaar niet meer bestaat, is Seattle nog steeds trots op zijn muziekhistorie.

In het Experience Music Project (EMP) – een prestigeproject van Microsoft-miljardair Paul Allen – ook wel Museum of Pop Culture genoemd, kom je alles te weten over de grunge en punkrock scene, sciencefiction, popmuziek en popcultuur. Het EMP is een interactief museum.

Een van de helden die naast Nirvana shinen in het MoPOP is Jimi Hendrickx. De gitaarvirtuoos groeide op in Seattle, waardoor ze van de man heel wat memorabilia hebben, van kapotte gitaren tot het mengpaneel van zijn Electric Lady Studio.

Naast het EMP vind je hier ook de Science Fiction and Fantasy Hall of Fame. Je kunt op de foto in de troon uit Game of Trones, het pak van Superman bewonderen en nog veel meer nerdy spullen bewonderen, aanraken of aantrekken.

Details

Adres: 325 5th Ave N, Seattle, WA 98109, Verenigde Staten

Toegangsprijs: 34 USD (online) of 36 USD aan de kassa

Openingstijden: meestal van 10.00 – 17.00, maar in de zomer tot 19.00 uur

Chihuly Garden and Glass Museum

Onderaan de Space Needle vind je dit bijzondere museum vol met levensgrote handgeblazen sculpturen en een heel gezellig café. De beste omschrijving voor dit museum is kleurrijk, vrolijk en heel uitbundig. Wanneer je de Space Needle bezoekt, dan is een bezoek aan dit museum een leuke afwisseling.

Details

Adres: 305 Harrison St, Seattle, WA 98109, Verenigde Staten

Toegangsprijs: 32 USD (of 59 USD wanneer je dit museum combineert met de Space Needle)

Monorail Seattle

De monorail is niet per se een bezienswaardigheid, maar wel een hele leuke manier om de stad te zien. Je reist boven de straten over iedereen heen. De ramen in de monorail zijn heel groot dus je hebt vrijwel overal een panorama uitzicht. De route loopt van downtown Seattle naar het Seattle Center waar je de Space Needle kunt vinden.

Details

Toegangsprijs: 3 USD per enkele reis

Reistijd: van de Space Needle naar Westlake Center is 2 minuten

Pacific Science Center

Het Pacific Science Center is vooral een geschikte bestemming voor reizigers met kinderen. Je kunt er raketten lanceren, technische problemen oplossen, wetenschappelijke experimenten uitvoeren, maar ook een vlindertuin bezoeken. Ze hebben ook een enorme IMAX bioscoop, een lasershow en een planetarium.

Helaas is het ook mogelijk om in de Saltwater Tide Pool dieren te aaien. Dit keur ik op alle fronten af, en om die reden zou je een dergelijk center eigenlijk niet moeten bezoeken.

Details

Adres: 200 2nd Ave N, Seattle, WA 98109, Verenigde Staten

Toegangsprijs: exhibit 26 USD, exclusief IMAX

Openingstijden: 10.00 tot 17.00, op zaterdag en zondag tot 18.00 uur. In de winter gesloten op maandag en dinsdag

Space Needle, de toren van Seattle

De iconische Space Needle is een toren in het centrum van de stad en wat mij betreft de enige highlight van Seattle. Het 184 meter hoge monument heeft een gewicht van maar liefst 9.550 ton en werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling in 1962. Het heeft veel weg van een UFO op twee grote stelten.

Vanuit het Westlake Center in Downtown kan je de Space Needle in een paar minuten bereiken via de Monorail (zie eerder de monorail).

Vanaf het dek op de top kijk je in alle windrichtingen over Seattle uit. Er is ook het langzaam ronddraaiend, SkyCity restaurant. Met een reservering in het restaurant mag je gratis met de lift naar boven. Zoals altijd met restaurants op zulke locaties, is het een restaurant waar je een flinke zak geld mee moet nemen.

Wanneer je richting het noorden kijkt, zie je Lake Union, het stadsmeer uit de film Sleepless in Seattle, en groene buitenwijken als Queen Anne en Magnolia. Moet je natuurlijk wel weten waar het noorden is. In het zuiden heb je uitzicht op Mount Rainier. Deze 4.400 meter hoge vulkaan vol sneeuw en ijs ligt op 100 kilometer (drie uur rijden) van Seattle. Wil je meer lezen over een trip naar Mount Rainier, check dan de blog van Waar is Amy.

Details

Adres: 400 Broad St, Seattle, WA 98109, Verenigde Staten

Toegangsprijs: 28 USD tot 38 USD afhankelijk van het tijdstip waarop je de Space Needle bezoekt

Openingstijden: maandag tot donderdag 10.00 tot 20.00, vrijdag tot zondag 09.00 – 21.00

Musea Seattle

Door alle hippe types vind je in Seattle heel veel musea en art galeries. Eerder genoemde musea in deze blog heb ik allemaal zelf bezocht. De suggesties in dit blok heb ik niet zelf bezocht. Ben je wel een museum mens, of is de Rainy City je niet gunstig gestemd wat betreft weer, dan kun je mogelijk nog iets met deze musea.

  1. Museum of Flight
  2. Museum of History and Industry
  3. Seattle Art Museum
  4. Seattle Asian Art Museum
  5. Burke Museum of Natural History and Culture

Pike Place Market – Waterfront

Pike Place Market is naast de Space Needle de leukste bezienswaardigheid van Seattle. Pike Place Market is een overdekte markt op de kade bij de haven. De ingang ligt ergens tussen First Avenue en Pike Street.

Pike Place bestaat uit verschillende gebouwen. De belangrijkste zijn de ‘Main Arcade’ en ‘North Arcade’. Het is een beetje een toeristische show geworden waarbij de visverkopers de vissen over de hoofden van de bezoekers naar elkaar toe gooien en allerlei acrobatische kunsten uithalen. Trapjes leiden naar “Down under”, de markt onder het bovengrondse gedeelte. Hier vind je veel winkeltjes met zelfgemaakte spullen, stripboeken, t-shirts en toeristen winkels. Dit stuk is gezelliger dan het bovengrondse stuk, zeker wat betreft winkelmogelijkheden.

Niet ver van Pike Place Market vind je een bijzonder stukje ‘echte Amerikaanse geschiedenis’. Op de hoek van Pike Street met 1st Avenue vind je de originele Starbucks. Hier is waar het allemaal begon in 1971 met drie jongens die een koffiehuis openden. Wanneer je dan toch per se naar een Starbucks wilt, ga dan naar deze. Kun je dat ook weer van je bucketlist afstrepen.

Details

Adres: 85 Pike St, Seattle, WA 98101, Verenigde Staten

Toegangsprijs: gratis

Openingstijden: dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur behalve op Thanksgiving en 1e Kerstdag

Seattle Great Wheel – pier 57

Wil je liever niet op de Space Needle om de stad van bovenaf te bekijken, dan kun je de stad ook prima van boven zien vanuit het reuzenrad. Het reuzenrad vind je vlakbij Pike Place Market.

Details

Toegangsprijs: 15 USD

Adres: 1301 Alaskan Way, Seattle, WA 98101, Verenigde Staten

Washington State Ferries

De Washington State Ferries zijn geen bezienswaardigheid op zich, maar wel een hele goede manier om jezelf te vermaken. De ferries maken deel uit van het openbaar vervoer in Seattle. In 40 minuten ben je al op Bainbridge Island bijvoorbeeld. Op de eilanden vlakbij Seattle zijn veel meer bomen en parken te vinden. Dus wil je de hoogbouw van Seattle een keer ontvluchten tijdens je citytrip dan zijn deze eilanden een goed alternatief.

De ferry naar Bainbridge Island vertrekt bij pier 52 langs Downtown Waterfront. Op de terugtocht naar Seattle kun je de spectaculaire skyline van Seattle bewonderen vanaf het water.

Een andere ferry bestemming is Bremerton. Bremerton ligt aan de andere kant van de Elliot Bay. Met de veerboot van Washington State Ferries is dit slechts 35 minuten.

Details

Adres vertrekpunt Seattle: 47°36’10.8″N 122°20’18.9″W

Toegangsprijs: enkele reis zonder voertuig naar Bainbridge is 10 USD

Belangrijk om te weten: tot 2023 is de Seattle terminal en ferry dock in renovatie. De passagiersterminal is kleiner en voor voertuigen moet je een andere ingang gebruiken. Check de website voor meer details

De haven van Seattle in de verte

Hoe kom je er?

Er zijn rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Seattle. Onder andere Delta en KLM vliegen op deze bestemming. De vlucht doet er ongeveer 10,5 uur over. Een veel beter alternatief is om met Icelandair via Reykjavik te vliegen. Dit heb ik ooit gedaan. Icelandair staat een gratis overstap van maximaal 6 dagen toe. Hiermee heb je dan meteen twee vakanties in 1; Amerika/Canada en IJsland.

IJsland gletsjer
En dan kun je dit zijn onderweg naar huis vanaf Seattle

Veiligheid in Seattle

Seattle heeft een aantal wijken die echt niet veilig zijn. Neem dan de monorail, een Uber of een taxi.

Van Third Avenue tot James en Yesler (King County Courthouse) vonden de meeste gewelddadige incidenten plaats. Dit huizenblok heeft een ziekenhuis met een eerstehulp post. Naast dat het de grootste van de stad is, helpen ze hier ook daklozen met ernstige mentale en verslavingsproblemen. Ook veel delen van Pioneer Square, Rainier Valley en de gebieden tussen Pike en Pine (voornamelijk tussen Second and Fifth street) zijn niet heel fijn.

Veilige gebieden liggen een stuk buiten het centrum. Wijken als Sunset Hill, Ballard, Magnolia, Alki, Magnolia, Lower Queen Ann, en Wallingford zijn goede plekken om te verblijven. Maar in die wijken is behalve overnachten, verder bijzonder weinig te doen.

In Seattle is de kans op een overval in je huis, of een inbreker die je dure tv van de muur steelt, vele malen groter dan de kans op een overval op straat. Met een beetje gezond verstand kom je in Seattle een heel eind dus laat je niet afschrikken door bovenstaande. Maar ga er ook niet midden in de nacht over straat wandelen.

Hier wil je niet slapen

Op 10 kilometer van de Space Needle vind je het zeer dubieuze Crown Inn Motel. Super goedkoop met gratis parkeren op eigen terrein. We betaalden maar 69 USD wat voor Seattle erg weinig is. Maar daar houden de positieve opmerkingen ook wel op. Dit motel had niet misstaan in een aflevering van CSI Seattle. De omgeving is shabby (maar dat vind ik in Amerika nogal snel, dus dat is niet echt een goede maatstaf), de kamers nauwelijks schoon te noemen en de algehele staat van het motel is matig.

Handig om te weten:

Tijdsverschil 

In Seattle is het 9 uur vroeger dan in Nederland.

Visum

Seattle ligt in Amerika. Voor elke activiteit van, naar of via Amerika heb je in ieder geval een ESTA nodig (Electronic System for Travel Authorization). Dit is een digitaal reisvisum van het Department of Homeland Security. Deze ESTA is twee jaar geldig, kost ongeveer 15 euro en is aan te vragen op US Customs and Border Protection. Helaas betekent een goedgekeurde ESTA niet per se dat je Amerika ook werkelijk in komt. Regels veranderen in Amerika bijna wekelijks, zeker met een vage gast als Trump aan het roer. Zo kan het gebeuren dat je ESTA een paar maanden geleden is goedgekeurd en de Amerikaanse overheid vervolgens bedenkt dat mensen die in de afgelopen 10 jaar naar een land als Cuba zijn geweest daardoor een afwijzing krijgen van hun ESTA. Zien ze aan de grens een stempel in je paspoort van dat land in kwestie, dan kun je in Amerika alsnog omkeren en weer naar huis.

Een ESTA is ook nodig wanneer je via Canada naar Amerika reist met de auto. Seattle ligt heel dicht bij de Canadese grens, dus vergeet niet je ESTA voor Amerika te regelen wanneer je hier vanuit Canada naar toe reist.

Beste periode en reistijd

Hoewel Seattle met jaarlijks meer dan 150 regendagen bekend staat als Rainy City, kent het droge zomers. Het is een bestemming waar je geluk moet hebben met droge dagen. Deze kans is het grootst in de zomer, maar dan gaan de prijzen ook een aantal keer over de kop. Daarnaast gaat heel Amerika op zomervakantie in die maanden, dus het is ook heel erg druk overal.

Ik vond Seattle een wat saaie stad. Geen historische hoogtepunten, weinig bijzondere gebouwen. Eigenlijk maar twee plekken die echt de moeite waard zijn; Pike Place Market en de regio rondom de Space Needle. Zo veel tijd kost het niet om deze hoogtepunten te bezoeken. Met twee dagen heb je alles wat er te zien is in Seattle wel gezien. Ben je een groot fan van musea dan zou je er nog een derde of vierde dag aan vast kunnen plakken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.