Caye Caulker, Belize: bezienswaardigheden, handige tips en budget

De Cayes van Belize zijn als de Waddeneilanden van Nederland; de perfecte plek om een paar dagen uit te waaien. Al zal het met dat waaien wel mee vallen aangezien de tropische eilanden in het Caribisch gebied voornamelijk perfect blauwe, warme wateren hebben met windstille dagen. Wat kun je allemaal doen in Caye Caulker? Check het in deze blog.

Caye Caulker is het Carribisch eiland zonder snobistische all-inclusive toeristen. Je vindt er mensen die graag met hun voeten in het zand lopen (er is namelijk geen asfalt). Er zijn geen auto’s op het eiland, alleen maar golfkarretjes. Gelukkig is het eiland slechts enkele honderden meters breed en een paar kilometer lang, dus waar heb je die auto voor nodig? Er is geen vervuiling van fabrieken en auto’s, geen herrie van trams, alleen maar de zachte wind, fijne muziek en de zee, in alle richtingen waarin je kijkt.

1. Ga snorkelen met haaien

Yep, je kunt heel veilig letterlijk naar de haaien gaan bij Caye Caulker. Scholen met verpleegsterhaaien en grote roggen zwemmen rond in Shark-Ray alley. Beiden horen niet te bijten, maar helaas kunnen niet alle toeristen het laten om deze dieren te voeren. Het blijven wilde dieren, dus luister vooral naar de begeleiders die je vergezellen in het water.

Het water is superhelder en zeer comfortabel warm. De perfecte omstandigheden om je te vergapen aan al deze prachtige dieren. Waarom er zo veel haaien in Shark-Ray alley rond zwemmen? Deze dieren komen op het geluid van de motoren van de boten af. De vissers die van open zee terug kwamen, gooiden vaak hun slachtafval van de boot af in dit stuk van het rif. Haaien hebben geleerd dat waar er motoren zijn er vaak afval in het water wordt gegooid.

Naast haaien en roggen zie je bijna altijd zeekoeien, schildpadden, een murene, dolfijnen en natuurlijk heel veel tropische vissen. Wanneer je vanaf Caye Caulker een snorkeltrip maakt richting Hol-Chan Marine Reserve, dan ga je vrijwel altijd langs Shark Ray Alley.

Details:

  • Ik ging met Raggamuffin mee het rif op.
  • Prijs voor een hele dag is 75 USD
  • Dit is inclusief lunch, toegang tot het Hol Chan Marine Reserve en snorkel gear.

2. Ga lekkere BBQ streetfood eten

Caye Caulker heeft een goede beach vibe met dito plekken om te eten. Ergens in de hoofdstraat vind je verschillende BBQ streetfood tenten naast elkaar. Ze zijn niet te missen wanneer je richting de Split loopt. In eerste instantie denk je waarschijnlijk dat dat een enkele reis richting voedselvergiftiging is, maar volgens Maarten hoorde de BBQ kip absoluut in de top 5 van beste kip die hij ooit had gegeten.

Chef Kareem is een must-stop op Caye Caulker. Hij heeft schijnbaar ook de beste verse kreeft van het eiland. Verderop in dit artikel vind je ook nog ontbijt en lunch suggesties op Caye Caulker.

3. Chill bij de Split

De Split op Caye Caulker is eigenlijk helemaal geen mooi verhaal. Caye Caulker was voorheen veel groter. Door Orkaan Hattie werd Caye Caulker in tweeën gehakt. Het gedeelte van Caye Caulker waar je met de watertaxi vanuit Belize City aan komt is het meest drukke gedeelte. Op het andere deel van Caye Caulker is eigenlijk vrijwel geen bebouwing.

Maar Belizianen laten zich door een natuurramp niet tegen houden. Ze hebben het litteken van Caye Caulker omgedoopt tot The Split. Je kunt er volleyballen, chillen, kanoën of zwemmen in de kristalheldere, ondiepe wateren. Nog beter om te doen, is om bij een beachbar cocktails te gaan drinken tijdens Happy Hour terwijl je op schommels in het water zit en de golven zachtjes tegen je blubberbuik kabbelen 😉 . Lazy Lizard is de meest bekende bar op de Split, maar er zitten daar nog veel meer fijne plekken.

Vanaf de Split zie je zoveel vogels vliegen. Fregatvogels zweven eeuwig boven het eiland. Pelikanen storten in zee op jacht naar vis. Gieren jatten van andere dieren eten. Niet alleen naar beneden kijkend is de wereld mooi, maar juist ook omhoog kijkend.

Lazy Lizard op de Split

4. Reggae muziek; maak een dansje

Belize is een land van reggae en rum punch. Voor het echte Caribisch gevoel is niks relaxter dan met je voeten in het water, rum punch in je hand en de beats van echte Reggae muziek in je oren.

Vlakbij de Split vind je verschillende bars die reggae muziek draaien. Ze hebben picknicktafels in het water, hangmatten op de veranda en bijna elke dag Happy Hour vanaf 14.00 uur. Sip n Dip is de meest fijne. Ze hebben namelijk ook nog schommels in het water. Niet ideaal als je al aardig aangeschoten bent, maar wel lachen als je net aan de avond begint.

Caye Caulker is absoluut geen party eiland. De feestjes hebben een rustige vibe en een chille manier van met elkaar omgaan. De meeste feestjes zijn op hele christelijke tijden (meestal voor middernacht) al afgelopen.

5. Zonsondergang vanaf Caye Caulker of vanaf een Sunset Cruise

Geen idee waarom, maar een van de populairste activiteiten op Caye Caulker is de zonsondergang bekijken. Je kunt de zonsondergang op een paar plekken perfect zien.

  • The Split
  • Seahorse Ranch Reserve by Iguana Reef Inn
  • Vanaf een boot

Mocht je naar de Iguana Reef inn gaan dan kun je daar ook goed zeepaardjes zien. Er is namelijk een Sea Horse Marine Reserve bij deze Inn. Dus ga lekker een paar uurtjes eerder om deze inieminie beestjes te zien.

Mocht je voor een sunset cruise gaan, dan is Raggamuffin een goede keuze. De tour begint ongeveer 45 minuten voor de zonsondergang en duurt ongeveer 2.5 uur. Als de groep maximaal vol is (8 personen), dan zijn de kosten 37.50 USD per persoon. Dit is inclusief drankjes en snacks.

6. Vlieg met een ultralight vliegtuigje over de Blue Hole

Ok, dit neemt een enorme hap uit je budget dus we hebben het uiteindelijk niet gedaan. Misschien heb ik er over een paar jaar spijt van, geen idee. Blue Hole is het meest bekende hoogtepunt van heel Belize. Het is een ingestorte grot in de zee. 120 meter diep en 330 meter in diameter. Om te duiken schijnt het niet echt spectaculair te zijn, aangezien je dan niet echt een gevoel krijgt bij de enorme omvang van deze ingestorte grot. Vanuit een vliegtuigje zie je dit natuurlijk wel perfect. Dit is wel al snel 200 USD per persoon voor een vlucht van een uur.

Wil je toch liever gaan duiken in de Blue Hole, dan kan dat alleen als je een advanced duik brevet hebt. PADI basic open water license is niet genoeg om hier te mogen duiken.

Check onderstaande video voor dit bijzondere hoogtepunt van Belize.

7. Loop een rondje over het hele zuid eiland

Gewoon omdat het leuk is om te kunnen zeggen dat je het hele eiland rond bent gelopen. Op sommige plekken is het eiland slechts enkele tientallen meters breed. Het eiland is erg geschikt voor een fijne ochtendwandeling bij zonsopkomst. Wanneer de temperaturen nog wat lager zijn, de zon er net door komt en je wordt vergezeld door alle grote vogels, heb je de straten voor jezelf.

Om het rondje extra spannend te maken, zijn er stukken waar wordt gewaarschuwd voor krokodillen. Geen idee of ze er ook echt zijn, maar het idee alleen al is genoeg om bij elke ritsel wat harder te lopen.

8. Paddleboard of kajak het Noordelijke Mangrove Reserve

Ik schreef eerder al dat Caye Caulker in tweeën gesplitst is door een natuurramp. Dit biedt nu wel de mogelijkheid om met een kajak of paddleboard een rondje om het Noordelijke Mangrove Reserve te varen en af en toe misschien even neer te ploffen op dit uitgestorven stuk Caye Caulker voor een dutje in de zon.

Tsunami Adventures verhuurt kajaks voor BZD 15 (USD 7.50) in het eerste uur en daarna BZD 10 (USD 5) per uur. Er is geen golfslag. Het water is rustig en helder dus perfect voor GO SLOW kajakken of paddleboarden. In de hoofdstraat en met name op de Split zitten trouwens heel veel verhuurders van kajaks en paddleboards dus gewoon ergens binnen lopen werkt ook prima.

Suggesties voor ontbijt en lunch op Caye Caulker

Namaste café

Wauw wat een relaxte plek is dit. Ze bieden yoga sessies aan op een gift-basis. Ze maken de beste vers-fruit shakes. En je kunt er heerlijk op banken neerploffen in de schaduw en even helemaal GO SLOW gaan.

Crepes and dreams

Je hebt natuurlijk geen zin om je eigen ontbijt te gaan maken op een eiland waar het motto GO SLOW is, dus beter kun je maar ergens gaan ontbijten. Bij Crepes and Dreams is gewoon gezellig met gewoon goede pannenkoeken. Geen gedoe, geen poespas. Crepes and Dreams is te vinden als je vanaf de watertaxi op de hoofdstraat linksaf gaat. Crepes and Dreams is open vanaf 07.00 tot 13.00 uur.

Chef Kareem

Chef Kareem is hierboven al genoemd als must-do streetfood BBQ. Lekker op een plastic stoeltje met je voeten in het water uitkijken over de tropische zeeën rondom Caye Caulker. Dat wil je toch niet missen?!?

Een alternatief voor als Chef Kareem uitverkocht is, is Go Slow Grill meteen naast Chef Kareem. Beiden zijn alleen in de middag open van 12.00 tot 16.00.

Paradiso café

Paradiso Café is precies wat je van een stevig ontbijt mag verwachten. Wentelteefjes, gebakken ei, vers fruit met yoghurt, grote smoothies en nog veel meer wat je nodig hebt voor een hele dag snorkelen. Maar eigenlijk wil je hier naar toe omdat je dan lekker aan de bar kan hangen met je slaperige hoofd. De bar is gericht op de zee en de palmbomen. Kun je tenminste echt goed wakker worden.

Paradiso Café is te vinden naast Raggamuffin op de hoofdstraat. Vanaf de watertaxi rechtsaf en dan ongeveer 300 meter.

Suggestie voor overnachting

In de buurt van de Split zijn deze super kleurrijke huisjes op palen te vinden. Met je eigen hangmat op je balkonnetje, met uitzicht over zee, geniet je met volle teugen van het eiland leven. Je wandelt zo naar de Split of naar alle geweldige eettentjes in de hoofdstraat. De watertaxi naar Belize City is ongeveer 5 minuten lopen (500 meter). En je betaald via Airbnb 75 euro per nacht. Al vermoed ik dat deze prijzen nogal variëren afhankelijk van het seizoen.

Budget

Allereerst moet je op Caye Caulker geraken. Dit kan met de watertaxi vanaf Belize City. Deze vertrekt ongeveer 6 keer per dag en kost 25 BZD per persoon (11 euro). Bagage hoef je niet extra voor te betalen.

Accommodatie

Op Caye Caulker zijn accommodaties in alle prijsklassen te vinden. Van 20 USD per nacht in een hostel of bij mensen thuis tot 180 USD per nacht voor de luxere privé cabbana’s. Dus qua overnachtingen kun je het zo duur maken als je zelf wilt.

Eten

Eten is wel wat aan de dure kant. Voor een kip met rijst gerecht betaal je ergens tussen de 16 en 30 BZD. Dit is ongeveer 7 tot 13 euro. Een pizza is iets van 25 BZD. Dit is zo’n 12 euro. Een biertje, koffie of verse sap zijn vergelijkbaar met Nederlandse prijzen. Op zich is het ook logisch dat het eten niet heel goedkoop is, want het moet allemaal naar het eiland gebracht worden.

Activiteiten

Een dag snorkelen op drie verschillende locaties waaronder het Hol Chan Nature Reserve en Shark Ray Alley, inclusief lunch en snorkel spullen is 75 USD per persoon (68 euro) bij Raggamuffin tours.

Totale budget

Wij gaven in vier dagen Caye Caulker met z’n tweeën ongeveer 600 euro uit. Dit is inclusief drie keer uit eten voor diner, elke dag buiten de deur ontbijten en lunch uit de supermarkt, watertaxi en een dag snorkelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.