Duurzaam leven: 18x kleine dingen die jij elke dag kunt doen om het verschil te maken

Nationaal Park Koerse Schoorwal Litouwen

Een betere wereld begint bij jezelf. Dat is wat ik al zo vaak hoorde toen ik klein was. En het is waar. Alleen de mensen in de wereld kunnen het verschil maken. De schuld altijd buiten jezelf leggen is een mooie manier om geen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag en daden. Maar voordat deze blog veranderd in een negatief verhaal over wat je allemaal verkeerd doet…. er is ontzettend veel wat je goed kan doen.

Alle kleine beetjes helpen. Al is het maar zodat je jezelf gewoon goed kan voelen bij wat je doet. Zodat je de wereld een beetje mooier achter laat voor je kinderen of je hond of voor die wilde apen in het regenwoud of voor wie dan ook. De wereld verdient het om deze niet naar de kloten te helpen. In deze blog al mijn tips.

 1. De allerbelangrijkste tip is MINDER. Koop minder, eet minder, maar leef meer. Vraag je eens af als je door de Action of Intratuin loopt of je dat wat je in je handen hebt ECHT nodig hebt of dat het slechts een korte termijn bevrediging is om een drang naar spullen te verzadigen (of een gat in je hart te vullen). Wanneer je iets nodig hebt, vraag dan eerst eens in je omgeving of ze het niet aan je uit willen lenen. Dit is vooral handig met klusspullen, of zaken als een hogedrukreiniger, speciale kookmachines, naaimachines, etc.
 2. Neem je eigen tasjes mee. En dan niet alleen naar de supermarkt, maar denk ook eens aan je eigen tasje als je naar de Chinees of snackbar gaat zodat ze je eten niet in zo’n wit tasje mee hoeven te geven.
 3. Nee-nee sticker op de brievenbus. Abonneer je op de digitale folders van die winkels waar je echt geïnteresseerd bent in de aanbiedingen. Alle andere winkels in je folderpakket zetten je alleen maar aan tot consumeren in plaats van consuminderen
 4. Als we dan toch gaan digitaliseren; lees je boeken en tijdschriften ook digitaal. Naast dat het veel duurzamer is, weegt het ook nog eens veel minder wanneer je 20 boeken digitaal mee neemt op vakantie.
 5. Plastic wordt een steeds groter probleem. In plaats van het nog erger te maken, kun je het beter maken door een eigen waterfles mee te nemen. In bijna elk kerstpakket zit tegenwoordig wel een Dopper of vergelijkbare waterfles. Doe eens gek en gebruik deze fles gewoon.
 6. Is het land waar je woont niet geschikt om kraanwater te drinken in je eigen waterfles, of ga je ergens op vakantie waar het kraanwater niet veilig is, neem dan een waterfles met filter mee op vakantie. Hiermee kan je zelfs uit de rivier drinken (ja echt!) en red je de wereld van heel wat plastic flesjes.
 1. Sla af en toe (of misschien wat vaker) vlees- en zuivelproducten over. We weten allemaal dat je echt geen 500 gram vlees per dag nodig hebt. Het is zelfs bewezen ongezond. Dus als je het niet wilt doen voor het milieu, doe het dan minstens af en toe voor je eigen gezondheid.
 2. Koop meer vers en minder voorverpakt. Ik weet hoe makkelijk het is om die kant-en-klaar-salade te kopen waarin de bakjes croutons, zakjes saus en misschien zelfs je vorkje al zitten (*ik koop ze helaas ook nog te vaak). Maar al die extra bakjes en zakjes zijn natuurlijk flauwekul. Je kunt ook gewoon groente kopen, even snel croutons maken (ja, dat kost echt maar een paar minuten) en zelf een saus maken.
 3. Voor de vrouwen onder ons: stap over op een menstruatiecup. Misschien dat je er in eerste instantie heel erg over twijfelt maar het is echt fantastisch. Nooit meer muf maandverband, nooit meer vervuiling door afval. En (al geldt dit niet voor iedereen) veel minder vaak vervangen op een dag. Je merkt er zo weinig van dat ik soms niet eens meer door heb dat ik eigenlijk ongesteld ben (als ik voor het gemak de barstende hoofdpijn, buikkrampen en rugpijn vergeet).
 1. Laat de auto eens staan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dit hier nu wel schrijf, maar dat ik het toonbeeld ben van hoe het niet moet. Ik ga gerust met de auto naar de snackbar die letterlijk 400 meter verderop zit. Ik stel mezelf gerust door te zeggen dat het doel niet is om de hele lijst perfect te doen. Ik eet praktisch nooit vlees, maar ga met de auto naar de snackbar. Een ander eet elke dag vlees maar gaat lopend naar de snackbar. Alle kleine beetjes helpen, als je maar iets doet.
 2. Gooi je spullen niet weg maar geef ze weg. Het is natuurlijk makkelijk om je spullen gewoon in de container te smijten, maar wat nou als een ander er nog heel blij van kan worden? Ik geef op Weggeefhoek Arnhem bijna alles weg wat ik niet meer nodig heb, maar ook niet naar de prullenbak hoeft. Ik heb zelfs meer dan eens spullen opgehaald via de weggeefhoek zoals gaas voor onze moestuin, en aardbeienplantjes en een paardrij-jas en een supergave fruitschaal. Gratis en voor niks! In de afvalbak kan niemand er wat mee. Maar met weggegeven heb je er én zelf een goed gevoel over én je maakt de wereld een iets minder vervuilde plek.
 3. Koop al je spullen tweedehands (uiteraard nadat je hebt bedacht of je het werkelijk nodig hebt). Scheelt ook nog eens een bak geld wat je dan voor veel leukere dingen kunt gebruiken zoals reizen, eerder met pensioen, of echt dat ene dure ding kopen wat je al jaren zo ontzettend graag wilt zoals dat mooie boshuisje. Zo koop ik al jaren al mijn kleding tweedehands.

Vind je tweedehands eng omdat je bij vreemden langs moet? Of misschien vind je het onhandig omdat je geen garantie hebt op het product wat je koopt? Dan zijn tweedekans producten misschien wel iets voor je. Waarin verschilt een tweedekans van een tweedehands? Een tweedekans product is vaak een (internet)retour. Nog gloednieuw en heeft soms alleen een kapotte verpakking, klein krasje of deukje, maar niet meer verkoopbaar. Wil je lezen waar je tweedekans producten kunt kopen? Lees dan eens de blog van Cynspirerend hierover.

 1. Ruim een stuk zwerfafval op. Doe ik echt helemaal nooit, maar ik zie zo veel verhalen over ploggen voorbij komen dat ik me kan voorstellen dat dit voor jou misschien wel de manier is om jouw bijdrage te leveren aan een mooiere wereld. Het schijnt ultragezond te zijn. Een stuk gezonder zelfs dan gewoon hardlopen, want je buigt en bukt veel meer waardoor andere spiergroepen ook aan het werk worden gezet. Daarnaast is het een soort interval training wat veel sneller vet verbrand dan gewoon hardlopen (ik zou het niet weten, want ik loop nooit hard, maar dat is wat internet zegt).
 2. Verander je was-gedrag. Heb je echt elke dag een schone handdoek nodig? Of kan je je handdoek ook wel iets langer gebruiken? Ik moedig hier absoluut geen situaties vol schimmel en bacteriën aan, maar ik weet zeker dat je echt niks oploopt als je twee dagen met 1 handdoek doet. Van 1 naar 2 dagen met je handdoek scheelt al weer 50% handdoeken per jaar die je moet wassen. Hetzelfde geldt voor je kleding. Elke dag een schone spijkerbroek, waarom? Als je een kantoorbaan hebt en met de auto naar je werk gaat, dan mag ik hopen dat je broek niet vies is geworden in die ene dag. Anders moet je echt heel rap wat aan je lunchgedrag doen 😉 .
 3. Stap over op duurzame varianten van producten die nu wegwerp zijn. Voorbeelden hiervan zijn duurzame rietjes (papier, metaal of bamboe), duurzame wattenstokjes, duurzame wattenschijfjes, duurzaam bakpapier, duurzame tandenstokers, duurzame boterhamzakjes, duurzame groente – en fruit zakjes. Wist je dat er voor ontzettend veel wegwerkvarianten al hele fijne duurzame alternatieven zijn? Check eens deze link naar de shop van Leven Zonder Afval. Of mijn review van wasbare wattenschijfjes als duurzaam alternatief voor de wegwerp wattenschijfjes.
 1. Kies voor seizoensgroente en fruit. Aardbeien in de winter is niet duurzaam. Sperziebonen in januari is ook niet duurzaam. Wat trouwens ook goed is om eens uit te zoeken is internationale producten versus kas producten. Het schijnt dat producten die in bepaalde seizoenen in Nederland in een kas worden geproduceerd veel minder duurzaam zijn dan dezelfde producten die vanuit bijvoorbeeld Spanje geïmporteerd worden. Het lange afstandstransport is dus minder vervuilend dan lokaal in Nederland in een kas produceren. Lokaal geproduceerd zegt dus ook niet alles. Staar je niet blind op een Nederlandse afkomst.
 2. Help met afvoer van groente en fruit op de markt. In verschillende gemeentes zijn projecten om het overgebleven groente en fruit van de markt op een meer duurzame manier te verwerken. In Arnhem worden de overblijfselen van de markt verdeeld over pakketten die alle vrijwilligers dan op mogen halen. Hiermee haalde ik geregeld bijna 20 kilo groente en fruit op per week.

Het is geen alles of niets systeem. Wanneer je een keer kant-en-klaar koopt of toch een keer een plastic tasje bij de snackbar accepteert, dan ben je echt niet meteen fout bezig. Beter een paar keer een juiste keuze dan nooit een juiste keuze maken.

Vergeet niet dat echt alle kleine beetjes helpen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.