Review: wasbare wattenschijfjes – een duurzaam alternatief?

Wasbare wattenschijfjes van Lana Luna

Als echte moderne hippie wil ik de wereld graag goed achterlaten. Ook al heb ik geen nageslacht, dan nog vind ik het niet nodig om de hele aarde om zeep te helpen. Dus alsjeblieft mensen met kinderen 😉 .

Op de duurzame blog van We are the Earth las ik over tien dingen die je niet hoeft te hebben. Een van die dingen zijn wattenschijfjes. Geïnspireerd door deze blog dacht ik ‘die wasbare wattschijfjes, dat moet ik ook eens uit proberen. Al is het maar zodat ik niet elke keer zonder wattenschijfjes kom te zitten en ik naar de stad moet.

Wasbare wattenschijfjes van Lana Luna
Wasbare wattenschijfjes van Lana Luna

Wattenschijfjes verbruik

Soura is een groot stofmonster dus mijn gezicht kleurt altijd mooi bruin na een bezoekje aan Soura alsof ik non-stop in de zon lig te bakken. Het is ’s avonds voordat ik naar bed ga daarom extra belangrijk om mijn gezicht goed schoon te maken. Nu denk je misschien; douche je dan niet na het rijden? Nope. Ik ben jaren geleden gestopt met elke dag douchen. Ik merk dat mijn huid het fantastisch vind om niet elke dag geschrobd, ingezeept en uitgedroogd te worden. Daarnaast bespaart het ook nog eens heel veel water.

Maar dat terzijde. Terug naar de wattenschijfjes.

Wasbare wattschijfjes; werkt dat nou een beetje?

Ik wil natuurlijk nog steeds wel dat mijn gezicht schoon is dus heb ik een week lang de wattenschijfjes om en om gebruikt. De ene dag de wegwerp en de andere dag de wasbare zodat ik goed kon vergelijken of ze beiden werkten.

Oordeel: ja ze werken fantastisch!

De wasbare wattenschijfjes zijn heel wat groter waardoor ik mijn gezicht prima kan boenen met 1 schijfje. De ene kant met het ene product zoals een dikke lotion en de andere kant met reinigingswater. Met mijn wegwerpwattenschijfjes ging dit niet, want die waren daar veel te dun en klein voor en dus had ik er daardoor meestal twee nodig.

Winst vs verlies

Ik gebruikte voorheen elke dag gemiddeld 1,5 wattenschijfje uit de winkel. Sommige dagen twee, sommige dagen maar één. In een jaar tijd zijn dat er 550 ongeveer. Die 550 wegwerp wattenschijfjes kosten mij 6,12 euro (Etos eigen merk 80 schijfjes voor 89 cent).

Ik kocht bij LanaLuna 10 wasbare wattenschijfjes voor 1 euro per stuk, dus 10 euro in totaal. In het eerste jaar maak ik 3,88 euro verlies op mijn duurzame oplossing. Een makkelijke manier om dit probleem te omzeilen is ze zelf te maken van fleece, badstof of katoen. Denk bijvoorbeeld aan je oude badjas. Dat ga ik natuurlijk niet doen. Ik kan niet naaien en ik ben lui, dus ik koop ze gewoon. Maar je kunt met een iets minder luie instelling wel weer geld besparen. Of misschien moet ik mijn moeder eens lief aankijken 🙂 .

Nadelen van wasbare wattenschijfjes

Hebben deze wasbare wattenschijfjes ook nadelen? Jazeker.

  • Je kunt geen nagellak verwijderen met wasbare wattenschijfjes. Daarvoor heb ik dus nog steeds wat gewone wattenschijfjes bewaard.
  • Je hebt absoluut een wasnetje nodig wanneer je ze in de wasmachine gooit. Anders ga je ze nooit meer terug vinden tussen de rest van je was.

Alles bij elkaar ben ik voorlopig om. Eerst eens zien hoe ze het houden na een jaar en of ik dan nog tevreden ben. Ik houd jullie op de hoogte.

Hoe zijn de wasbare wattenschijfjes na een jaar?

Ik kan je inmiddels ook vertellen of wasbare wattenschijfjes het langer dan een jaar uit gaan houden met geregeld wassen om ook werkelijk qua geld winst te maken. Ja, dat doen ze!

Ik was ze met de witte of gekleurde was mee. Door de tijd heen worden ze wel iets valer van kleur, maar zeker niet vies. De make-up die je gebruikt is er goed uit te wassen met een reguliere machinewas.

Nog meer duurzame tips:

Onmisbaar op reis – waterfles voor veilig drinkwater

Nooit meer plastic flessen op reis, op je werk of waar dan ook. En ook nooit meer onveilig drinkwater.

Water to go fles in Kirgizië
Water to go fles in Kirgizië

Onmisbaar op reis: zonnecel powerbank (WakaWaka)

Zelfs in de meest afgelegen gebieden kun je je telefoon opladen om al die mooie momenten vast te leggen (of om te bellen dat er een spin in je kamer zit).

Waka waka zonnecel lader voor onderweg

One thought on “Review: wasbare wattenschijfjes – een duurzaam alternatief?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.