Bezienswaardigheden Litouwen; natuur, steden en cultuur

Litouwen; de onderste van de drie Baltische Staten. Onbekend bij de meesten. Hoogstens bezocht vanwege Vilnius als leuke citytrip. Maar Litouwen heeft heel veel hele rare, bizarre, bijzondere en interessante bezienswaardigheden in de aanbieding.

Litouwen heeft geen bergen. Eigenlijk net als Nederland. Het hoogste punt is 294 meter boven zeeniveau. Maar wat Litouwen wel meer heeft dan Nederland is natuur. Oneindig veel bossen en meren waar geen eind aan lijkt te komen.

Nationale parken van Litouwen

Litouwen heeft een aantal nationale parken die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Je kunt hier een kort wandelingetje maken of dagenlang hiken. Doordat de natuur in Litouwen veel grootser is dan Nederland is er voor elk type natuurgenieter wel iets te doen.

De Curonian Spit – Nationaal Park Koerse Schoorwal

Dit park is een 98 kilometer lang en zeer smal UNESCO wereld erfgoed nationaal park. Het is wat mij betreft het mooiste nationale park van Litouwen. De Curonian Spit (ook wel Nationaal Park Koerse Schoorwal genoemd) is een schiereiland wat in het bezit is van twee landen: Litouwen en Rusland.

Wat is er dan zo mooi aan dit Nationaal Park?

  • Je vindt er de Dode Duinen (in Neringa) wat op sommige plekken wel wat weg heeft van de Sahara.
  • Er is een stuk bos waar alle bomen zijn gestorven omdat er elk jaren honderden aalscholvers broeden. Door hun toxische poep sterven alle bomen af.
  • Je kunt Heksenheuvel beklimmen met bizarre kunst
  • Judokrante is een heel charmant dorpje met houten huisjes in alle kleuren van de regenboog.
  • En de bossen zijn oneindig.

Op de Curonian Spit kun je heel veel mooie boswandelingen maken. De naaldbossen hebben een zachte ondergroei waardoor het voelt alsof het aaibaar is. Je wordt hier helemaal zen als je wandelt. Waar het bos ophoudt, begint de zee. Waar je ook gaat, alle natuur straalt rust uit en je bent bijna overal alleen.

Adres: Naglių g. 8, Nida 93123, Litouwen
Toegangsgelden: je moet de pont betalen om op de Curonian Spit te komen. Voor het park zelf is geen entree.

Dzukija Nationaal Park

Dit park is vooral populair vanwege twee redenen. Het Cepkeliai moeras en de eetbare bessen en paddenstoelen. Dit park wordt onderbroken door allerlei stroompjes (30 om precies te zijn), van groot tot klein en perfect geschikt voor een middag kajakken.

In het gebied zijn verschillende wandel,-fiets en autoroutes uitgezet over het algemeen beginnend bij de bezoekerscentra van Marcinkonys of Merkine.

Adres bezoekerscentrum: Šilagėlių str. 11, Marcinkonys, LT-65303 Varėna regio
Toegangsgelden: geen

Nationaal Park Koerse Schoorwal Litouwen

Ladakalnis in Aukstaitijos Nationaal Park

Nog een park met heel veel meren. Vooral in de zomer is Aukstaitijos Nationaal Park een populair nationaal park om te bezoeken. Ladakalnis is een 175 meter hoge heuvel midden in het park. Vanaf deze heuvel kun je het hele park overzien. Je hebt uitzicht over maar liefst zes van de meren in het park: Ūkojas, Linkmenas, Pakasas, Asėkas, Alksnaitis, en Alksnas.

Wil je weten hoe mooi dit park is? Check dan eens onderstaande YouTube video.

Devil’s Pit

Devil’s Pit is een bizar natuurmonument in Aukštadvaris regional park. Het is maar liefst 40 meter diep en staat bekend als het grootste sinkhole (ingeklapte grot bijvoorbeeld) van de Baltische Staten. Er gaan allerlei wilde verhalen over Devil’s Pit. Er zou ooit een kerk gestaan heb, maar de priester werd verliefd op een meisje en begin een zonde. Hierdoor stortte de kerk in en naam de duivel het gebied over.

Als je er loopt voelt het als een vreemde plek. Volledig omringd met bomen maar op de bodem groeit er geen enkele. De trap om naar beneden te lopen is een erg steile en op plaatsen zeer gammele trap.

Adres: Aukštadvario sen., Trakų r.
Toegangsgelden: geen

Culturele bezienswaardigheden

Naast natuur heeft Litouwen een lange, rijke geschiedenis. Maar wat ik misschien nog vreemder vond, waren alle opmerkelijke herdenkingsplekken en kunstwerken. Echt hele bizarre bezienswaardigheden.

Heuvel der Kruizen

12 km buiten Siauliai vind je de Heuvel der Kruizen – een bizar bedevaartsoord. Exacte gegevens ontbreken, maar men neemt over het algemeen aan dat de eerste kruisen geplaatst werden op de voormalige Jurgaičiai of Domantai-verdedigingsheuvel, na de Novemberopstand (1830-1831).

Of je nou gelovig bent of niet, het is zeer indrukwekkend om die tienduizenden, misschien wel honderdduizenden kruizen samen te zien staan in een totale chaos. Er is om deze plek heel wat strijd geleverd door de jaren heen. Niet omdat het een strategisch punt was maar omdat de Russen de Litouwers wilden onderdrukken. Ook al werkten de Sovjets hard om nieuwe kruisen te verwijderen en verdween de heuvel maar liefst drie keer onder Russische bulldozers, de kruisen bleven terugkomen.

Omdat de heuvel van niemand is, is iedereen vrij om er kruizen neer te zetten waar ze willen. Als resultaat daarvan is de heuvel een chaotisch aandoende plaats geworden.

Adres: Jurgaičių Meškuičių seniūnija, 81439
Toegangsgelden: geen

Heksenheuvel

Dit cultuurpark is te vinden in Nationaal Park Koerse Schoorwal. Heksenheuvel is een verzameling houten sculpturen op een heuvel in Juodkrante. Vanaf 1979 zijn Litouwse kunstenaars bezig met het uitbreiden van de kunst op deze heuvel. De figuren die er nu staan stellen personen voor uit de lokale folklore. Je kunt jezelf neervlijen op een troon van het formaat zoals in Game of Thrones. Je kunt van de tong van de duivel afglijden. Of je kunt je vergapen aan de verscheidenheid aan kunstwerken.

Adres: Juodkrantė, staat aangegeven bij de ingang van het dorp
Toegangsgelden: geen

Europos Parkas

Deze staat heel hoog op mijn lijst van bezienswaardigheden die ik nog wil zien in Litouwen. Europos Parkas is een beeldenpark voor internationale, hedendaagse beeldhouw-, conceptuele-, installatiekunst en land art in Joneikiškės bij Vilnius. Niet dat ik nou zo’n enorme kunstliefhebber ben (verre van zelfs). Maar moet je op deze blog de bizarre kunstwerken eens zien. Dat wil je toch niet missen!

Adres: Europos Parko g. 302, Joneikiškės 15166, Litouwen

Republic of Uzupis

De Republiek van Uzupis in Vilnius is vergelijkbaar met de wijk Christiania in Kopenhagen (Denemarken). Užupis is een klein en besloten stadsdeel. Aan de ene kant is het gescheiden van de oude stad door de rivier Vilnia, aan de andere kant zijn heuvels en aan de derde zijde is een industrieel gebied dat gebouwd werd in de Sovjet-tijd.

De bewoners hebben een zo goed als onafhankelijke staat met de naam Republiek Užupis (Užupio Res Publika) uitgeroepen met een eigen vlag, een president, grondwet en zelfs een leger van twaalf man. Ze vieren hun half-serieuze onafhankelijkheid jaarlijks op Užupisdag, op 1 april. Op die dag heeft Užupis een eigen munteenheid, gewoonten, verkiezingen en carnaval.

Het is een wijk met een hoog bohemian gehalte, veel kunstenaars en alternatieve leefwijzen, andersoortige restaurants dan je van Litouwen gewend bent en een andere sfeer. Mocht je in Vilnius verblijven, dan is een verblijf in deze wijk een leuke afwisseling.

Orvidas Tuinen

Dit is echt een bizarre plek. Ik weet niet wat het is met Litouwers en hun bijzondere kunstexpressies. Rondom Orvidas tuinen heersen allerlei legendes. Vilius Orvidas (gestorven in 1992) geloofde heilig in het bovennatuurlijke. In de tuin bij zijn voormalige huis kun je zijn kunstwerken nog altijd bewonderen.

Als je door zijn tuinen loopt, moet je niet denken aan een standaard paleis tuin. Je loopt over gammele bruggetjes, door grotten, langs verlaten en vervallen huisjes, en om elke hoek staat weer iets nieuws, iets mateloos fascinerends om te bewonderen.

Orvidas tuinen liggen ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van Klaipeda.
Adres: Plungės g. 18, Gargždelės km., Imbarės sen., LT – 97318 Kretingos raj. Toegangsgelden: 4 euro

Monument to the victims of fascism

Op de plek van het voormalig Gestapo hoofdkantoor in Morzinplatz en het Negende Fort van de Russen is in 1985 dit monument opgericht ter nagedachtenis aan de Joden en homo’s die slachtoffer zijn geworden van de nazi’s.

Historici vermoeden dat er rond de 50.000 mensen zijn vermoord in het Negende Fort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu dient het Negende Fort als museum waarin beschreven word hoe de massamoorden in Litouwen plaats vonden.

Openingstijden: het monument is altijd te bezoeken. Het museum is enkel open tussen woensdag en zondag van 10.00 – 16.00.
Toegangsgelden: 1.50 euro

Monument of victims of fascism Kaunas Litouwen

Steden van Litouwen

Naast natuur en cultuur is Litouwen voor citytrips ook niet verkeerd. Het is geen Parijs, Rome of Athene wat je aan gaat treffen. De steden zijn wel degelijk heel charmant en een prima plek om een paar dagen te vertoeven.

Kaunas

Kaunas is van de twee grote steden in Litouwen absoluut de meest charmante stad en eentje met een bizarre geschiedenis. In 1408 kreeg Kaunas stadsrechten en was een paar eeuwen zeer welvarend. Vervolgens werden ze overheerst door Tsaristisch Rusland. Na de Eerste Wereldoorlog werd Litouwen weer onafhankelijk. Maar in 1920 werd Vilnius (plus dat deel van Litouwen) door de Polen geannexeerd, dus werd Kaunas ineens weer de hoofdstad van Litouwen. In 1940 werd Litouwen vervolgens geannexeerd door de Sovjet-Unie. Vilinius werd weer de hoofdstad van Litouwen. En dit bleef zo, ook na de val van de Sovjet-Unie.

Hotel de Ville Kaunas Litouwen

Vilnius

De grootste stad van Litouwen. Iets minder charmant dan Kaunas, maar aangezien je – als je Litouwen binnen vliegt – sowieso via deze luchthaven gaat komen, kun je er net zo goed een dag op ontdekkingstocht gaan.

Beste reistijd

De zomers zijn mild, de winters zijn koud. Litouwen heeft een deel van de winter sneeuw. Dit maakt het landschap magisch, maar je wandelingen ook erg uitdagend. Misschien is de enige tijd waarin ik je zou afraden om naar Litouwen te gaan tussen oktober en december. De herfst is dan al geweest, want die is vroeg in de Baltische Staten en de sneeuw is nog niet gevallen. Dus het landschap is grauw, guur en nat. De rest van het jaar heeft elk seizoen zijn eigen charme.

Beste reisduur

Misschien het grootste voordeel van de Baltische Staten is dat het overal relatief rustig is. Je loopt van het ene hoogtepunt naar het andere binnen steden. En je rijdt in minder dan een paar uurtjes van het ene mooie park naar het andere.

Litouwen is een comfortabel land om een week in rond te reizen. In een week heb je ook echt alles in comfortabel tempo gezien. Ben je meer van het reizen op hoger tempo, dan zou ik Litouwen combineren met Letland en eventueel zelfs met Kalingrad, Sint Petersburg of Estland.

Snelweg van Riga naar Vilnius
Lege wegen van Vilnius naar Riga

One thought on “Bezienswaardigheden Litouwen; natuur, steden en cultuur

  1. Roxane Beekhuizen

    Ik wil heel graag een keer gaan hiken in de Baltische Staten, daarom had ik nog helemaal niet stilgestaan bij was er naast natuur allemaal te zijn was. Dank je wel voor deze mooie blog! Vooral de Orvidas Tuinen lijken me erg leuk om te bezoeken nu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.