Duurzaam leven – hoeveel euro bespaar ik op kleding door 2e-hands te kopen?

Zakelijke outfit warme dagen

Hoeveel scheelt dat nou wanneer je al je kleding tweedehands koopt? Hoeveel geeft de gemiddelde Nederlander ter vergelijking uit aan kleding per maand/jaar? En kun je nog een beetje leuke kleding kopen wanneer je alles tweedehands koopt of loop je er dan bij als een slecht gecombineerde slons?

Als moderne hippie vind ik het belangrijk om iets te doen voor het milieu. Gelukkig laat ik geen kinderen na op deze planeet want in het tempo waarin we er nu allemaal op los leven, zullen de volgende generaties een grote berg bagger van ons erven. Ik schreef al eens over mijn ecologische voetafdruk en hoe groot deze was.

Een groot deel van iedereens ecologische voetafdruk zijn spullen. Ik was nieuwsgierig wat een jaar lang geen nieuwe kleding me op zou leveren. Ik koop dus nooit meer iets nieuws in de winkel behalve ondergoed en sokken, want tweedehands ondergoed en sokken: IEUWH! Ik ben een jaar lang gaan bijhouden hoeveel kleren ik tweedehands kocht, hoeveel kleding ik ruilde of weg gaf en hoeveel euro ik uit heb gegeven.

Behalve dat je er de planeet een beetje mee helpt, help je je portemonnee er ook heel erg mee. Dus zelfs al geef je niks om deze aarde, dan geef je waarschijnlijk des te meer om je eigen rijkdom en kan je heel wat geld over houden wanneer je kleding ergens anders gaat kopen. 

Zakelijke outfit warme dagen

Wat besteedt de gemiddelde Nederlander aan kleding?

Het gemiddelde huishouden gaf in 2015 1.600 euro uit aan kleding en schoenen uit, 4,7% van het budget. Daarvan ging 1.265 euro naar kleding en 330 euro naar schoenen. De bedragen per persoon variëren enigszins tussen inkomensniveaus, sekse en leeftijd, maar meestal wordt gereken met 50-60 euro per maand per persoon (bron CBS). 

Maar wat gaf ik nou uit per maand aan kleding?

Om het overzichtelijk te houden en jullie een idee te geven hoe vaak ik ging winkelen, wat ik kocht en wat ik daarvoor betaalde heb ik mijn uitgaven gesplitst per maand.

Januari; 49 euro, 10 kledingstukken

Ik bezocht in januari twee kledingruilbeurzen. Eentje in Nijmegen en eentje in Amsterdam. In Nijmegen ruilde ik een pak (jasje en broek), jurkje, rokje, twee shirtjes en een paar schoenen tegen een skinny jeans, een lange zomerjurk, een shirt met lange mouwen, een vest en een wollen jurk. Dus zeven artikelen ingeleverd en vijf artikelen weer meegenomen.

Ook ging ik een dag met mijn moeder winkelen bij Appel & Ei Nijmegen. De kleren die mijn moeder daar zes weken eerder had ingeleverd brachten 29 euro op en deze mocht ik zelf uitgeven. Ik kocht voor die 29 euro een paar schoenen waardoor deze schoenen gratis waren. Ik haalde ook nog een regenjas voor 49 euro.

Laatste activiteit van januari was de kledingruilbeurs in Amsterdam. Ik ruilde daar een vest, een legging en een paar schoenen voor een ander vest, een jurkje en een paardrijtasje. Dus drie eruit en drie erin.

Totale kosten: 49 euro
Aantal nieuwe kledingstukken: 10

Februari; 0 euro, 0 kledingstukken

Ik zat een groot deel van de tijd in Marokko. Ondanks de enorme hoeveelheid fantastische kleding die ze in Marokko in de souks verkopen, kon ik uiteindelijk niet kiezen en vertrok ik uit Marokko zonder kleding te kopen.

Totale kosten: 0 euro
Aantal nieuwe kledingstukken: 0

Maart; 0 euro, 1 kledingstuk

Ook in maart was ik veel weg. Ik reisde naar Kenia voor mijn werk en had mijn laatste werkdagen bij mijn toenmalige werkgever. Ik hield maar weinig tijd over om ook nog te gaan winkelen. Ik kreeg 1 trui van de zwemgodin en kocht verder helemaal niks en bezocht geen enkele kledingruil activiteit of tweedehandswinkel.

Totale kosten: 0 euro
Aantal nieuwe kledingstukken: 1

April; 180 euro, 12 kledingstukken

Met mijn moeder ging ik een dagje kringloopwinkelen in Den Bosch. Ik kwam in Den Bosch zo veel leuke spullen tegen dat ik me daar voor mijn doen helemaal te buiten ben gegaan. Ik ging naar huis met drie nieuwe jurken en een vestje voor 45 euro, 39 euro, 8,50 euro en 3,50 euro.

Ik kocht ook nog eens twee yogabroeken voor mijn nieuw ontdekte hobby. Hier gaf ik ook nog eens 40 euro aan uit.

Tijdens mijn citytrip naar Berlijn kocht ik een vintage jurk en tas, samen voor 33 euro.

De maand eindigde met Koningsdag. Dat is voor mij de perfecte plek om een paar goede stukken te scoren. En dat is dit jaar ook weer gelukt. Ik ging naar huis met een nieuwe handtas (7,50 euro), sjaal (2 euro) en twee armbanden (1,50 euro).

Totale kosten: 180 euro
Aantal nieuwe kledingstukken: 12 

Design handtas Koningsdag rommelmarkt

Mei; 13 euro, 1 kledingstuk

Ik kocht een paar zomerschoenen nieuw in de winkel. Het is mijn vaste slippermerk met elastiek die ik afdraag tot ze echt niet langer meer kunnen. Ik kom ze nooit tweedehands tegen en wilde geen compromissen voor deze schoenen, dus kocht ik ze nieuw in de winkel.

Totale kosten: 13 euro
Aantal nieuwe kledingstukken: 1

Juni; 151 euro, 10 kledingstukken

Tijdens een dagje winkelen met mijn moeder kocht ik twee broeken (20 en 30 euro), een broekpak uit 1 stuk (30 euro), een truitje (7 euro), een armband (6 euro), een jasje (12 euro), twee shirtjes (3 en 4 euro) en een joggingbroek (9 euro). Oh en een paar nieuwe schoenen (30 euro) omdat tijdens het winkelen ineens het bandje van mijn schoen – die ik al vijftien jaar bleek te hebben – compleet brak.

Totale kosten: 151 euro
Aantal nieuwe kledingstukken: 10

Juli; 69 euro, 9 kledingstukken

Via Tour de Switch (een actie van de 2Switch Kringloopwinkels) reisde ik negen verschillende kringloopwinkels af. Ik kocht daar een bloes (3,95), een net jasje (4,95), twee hempjes (3 euro), een paar schoenen (6,95)

Ik kocht nieuw in de winkel vier bandjes voor mijn Fitbit voor 50 euro.

Totale kosten: 69 euro
Aantal nieuwe kledingstukken: 9

Augustus; 165 euro, 6 kledingstukken

Ik ruimde mijn kledingkast helemaal Marie Kondo stijl uit. Twee volle vuilniszakken met kleding die “geen joy meer sparkten” gingen mijn kast uit. Een deel ging de prullenbak in, een deel ging in een kledingcontainer en de betere stukken bleven in zakken wachten op een nieuw kledingruil evenement. Eind augustus was er een kledingruil in Arnhem waar ik twaalf kledingstukken en twee accessoires inleverde en ruilde tegen slechts drie nieuwe kledingstukken.

Maar ik kocht ook drie paar nieuwe schoenen omdat tweedehands pump bijna nooit te vinden zijn zonder dat ze te vies zijn om nog aan te trekken. Maar dat kost dan meteen ook weer aardig wat geld. Drie paar schoenen was samen 165 euro.

Totale kosten: 165 euro
Aantal nieuwe kledingstukken: 6

September; 100 euro, 11 kledingstukken

Ik ging voor de verjaardag van mijn moeder naar Antwerpen om te kijken of internationaal vintage en tweedehands winkelen de moeite waard is. En dat bleek zeer de moeite waard. Ik kocht maar liefst negen verschillende kledingstukken (trui, sjaal, armband, handtas, handschoenen, jasje, truitje, schoenen, legging) voor minder dan 100 euro.

Daarnaast was er een kledingruil in Arnhem in Café the Move waar ik een hele tas met kleding ruilde tegen slechts twee kledingstukken; een zwart jurkje en een broek.

Totale kosten: 100 euro
Aantal nieuwe kledingstukken: 11 

tweedehands kleding voor een zakenvrouw

Oktober; 17 euro, 2 kledingstukken

Ik had twee mooie kledingruilen gepland, maar beiden zei ik af vanwege andere afspraken. Op zich heb ik ook wel genoeg kleding in mijn kast liggen om weer wat jaren vooruit te kunnen.

Maar er ontbrak nog 1 kledingstuk in mijn kast; de hoofddoek. Ter voorbereiding van onze reis naar Oman (en vele andere reizen naar Islamitische landen) leek het me handig om eindelijk eens een goede hoofddoek te kopen. Ik kon natuurlijk niet kiezen tussen al die kleuren en wil wel dat mijn hoofddoek matcht met mijn vakantiekleren, dus eindigde ik met twee hoofddoeken.

Totale kosten: 17 euro
Aantal nieuwe kledingstukken: 2

November; 0 kledingstukken, 0 euro

Ik was voornamelijk op vakantie en op reis voor mijn werk dus ik had simpelweg geen tijd om nieuwe kleren te ruilen of te kopen.

Totale kosten: 0 euro
Aantal nieuwe kledingstukken: 0

hunebed drenthe vintage jurk

December; 0 kledingstukken, 0 euro

Ik had wel genoeg kleren gekocht en geruild dit jaar om voorlopig voorzien te zijn dus ook in december kocht ik niks meer.

Totale kosten: 0 euro
Aantal nieuwe kledingstukken: 0

Balans; hoeveel heb ik bespaard?

Ik gaf 744 euro uit aan kleding en ik kocht daarvoor 62 kledingstukken. De gemiddelde Nederlander gaf ergens tussen de 600 en 720 euro uit aan kleding volgens de statistieken. Maar hoeveel kledingstukken kocht hij daarvan? De Nederlander koopt gemiddeld 46 kledingstukken per jaar (bron). Dit is minder dan onze buurlanden. Wist je trouwens dat de gemiddelde Nederlander 173 items in zijn kast heeft en er daarvan 50 niet draagt? Van die 173 items zijn er gemiddeld slechts 7 tweedehands. Elk jaar gooien/geven we 40 items uit onze kast weg.

Dat zijn dus 16 kledingstukken winst voor mij. Ik heb qua bedrag hetzelfde uitgegeven als de gemiddelde Nederlander maar kreeg daar zestien kledingstukken meer voor.

Ik kocht voor 258 euro aan nieuwe kleding. Dit bedrag bestond voornamelijk uit drie paar nieuwe schoenen en Fitbit bandjes. Het aandeel nieuwe spullen bij mijn totaal uitgaven is maar liefst 35% terwijl ik voor dat bedrag maar 10% van alle spullen kocht.

Een conclusie die ik uit deze exercitie in ieder geval wel trek is dat ik behoorlijk wat kleding koop, ook al is het voornamelijk tweedehands. Ik snap alleen niet hoe het mogelijk is dat ik nog steeds heel veel kleding draag van toen ik zeventien was (en ja dat past nog steeds) als ik er door de jaren heen zo veel bij heb gekocht. Mijn kledingkast puilt ook niet uit zijn voegen. Hmm, komend jaar maar als doel om eens wat minder te kopen.

nederlandse kledingberg

Maar waar ik werkelijk op bespaard heb!!

Dat is op mijn CO2-uitstoot en mijn milieubelasting. De kledingbranche is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie (*twijfelt een beetje aan hoe waar dit is), maar toch koopt driekwart van de Nederlanders geen tweedehands kleding. Dit terwijl 70% van dezelfde groep het kopen en dragen van tweedehands kleding goed voor het milieu vindt.

Een kwart van alle pesticiden in de landbouw wordt gebruikt in de katoenteelt. Voor de productie van kleding zijn enorme hoeveelheden water nodig. Textiel is goed voor tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, en bijna de helft van de afvalwaterproblemen in de wereld heeft te maken met de textielproductie. Een zesde van de wereldbevolking werkt in de kledingindustrie. Daar zitten vooral mensen uit ontwikkelingslanden bij, die vaak niet eens kunnen rondkomen van hun inkomen.

Tips voor een duurzame garderobe

  1. De meeste energie en CO2-uitstoot van jouw kledingstuk komt niet van materiaal en productie, maar van alles wat je erna nog mee doet zoals wassen. Dus was kouder en was minder vaak. Je broek hoeft echt niet na twee keer dragen in de was. En drogers zijn natuurlijk helemaal flauwekul. 
  2. Koop minder spijkerbroeken. Dit zijn de meest vervuilende kledingstukken die er te krijgen zijn. Er wordt veel verf gebruikt voor de productie van jeans en het zandstralen (versleten maken) van je spijkerbroek veroorzaakt stoflongen bij de arbeiders die dit allemaal moeten doen voor jou. 
  3. Gooi nooit kleding in de prullenbak. Wist je dat tweederde van de kleding die Nederlanders in de prullenbak gooien, kan worden hergebruikt? De helft ervan kan zelfs direct weer worden gedragen.
  4. Kijk altijd van wat voor materiaal een kledingstuk is gemaakt. De minst milieuvriendelijke materialen zijn bijvoorbeeld katoen, nylon en viscose – maar ook bamboeviscose, een materiaal dat nota bene wordt verkocht als ‘milieuvriendelijk’. Gewone polyester scoort zelfs beter dan voorgenoemde materialen.
  5. Koop liefst kleren die gemaakt zijn van één soort materiaal, die zijn gemakkelijker te recyclen. Ik doe hier zelf nooit iets mee eerlijk gezegd. Ik koop de kleding die ik leuk vind, niet de kleding die uit slechts één materiaal bestaat. Dus er is altijd ruimte voor verbetering.
  6. Loop eens door je kast en bedenk nieuwe combinaties. Leg deze met je telefoon vast zodat je een database hebt van wat je aan kan trekken. Dit leidt in de ochtend ook tot veel minder keuzestress.
Appel en ei vintage Arnhem
Vintage Kilo Sale Rotterdam

One thought on “Duurzaam leven – hoeveel euro bespaar ik op kleding door 2e-hands te kopen?

  1. Cor Hoekstra

    Een kleine kanttekening inzake de milieu belasting. De reizen naar de diverse locaties en beurzen zijn niet meegerekend, maar je mag ook nog ergens plezier in hebben.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.