Onmisbaar op reis; menstruatiecups

Tja, een beetje awkward is het wel, maar voor vrouwen is het ook de bittere realiteit; bij lange reizen heb je nou eenmaal de pech dat je ongesteld gaat worden op reis. Tenzij je natuurlijk een fanatiek pil-gebruiker bent en besluit deze constant door te slikken, maar daar ben ik zelf niet zo’n voorstander van. Dus laten we aannemen dat je er niet onderuit komt om ongesteld te worden.

Op mijn reis door de wildernis van Kirgizië, waarin ik 11 dagen lang geen douche of wc zou zien en ook nog eens 6 uur per dag door weer en wind zou paardrijden, zou ik ongesteld worden en dus ben ik op zoek gegaan naar een geschikt alternatief voor tampons en maandverband.

20170824_074103-1008x756

Op zoek naar een wc in de sneeuw (Kirgizië, Tien Shan gebergte)

In elk land kun je altijd wel maandverband of tampons krijgen dus qua kopen is er altijd wel een oplossing, maar bij 35 graden en 99% luchtvochtigheid is maandverband ronduit ranzig. Die optie viel wat mij betreft af. Dan bleven er alleen tampons over. Maar omdat ik naast een douche en wc, ook 11 dagen lang geen prullenbak zou zien, zou ik al mijn afval mee moeten nemen. Ook niet echt een aantrekkelijk idee. Dus wat dan?

Alternatief voor maandverband en tampons

Op verschillende andere blogs, waaronder die van Moderne Hippies las ik over een soort siliconencup waarmee het leven een heel stuk makkelijker zou worden wanneer je ongesteld bent en die vooral ook ’s nachts goed te gebruiken zou zijn. Geen verplichte nachtelijke uitstapjes vanuit de tent naar een verdwaald bosje op de toendra ergens op de hoogvlaktes van Kirgizië klonk als een aantrekkelijk idee. Ik heb de menstruatiecup van Organicup (24 euro) getest voordat ik naar Kirgizië ging en was toen eigenlijk al om en wel om de volgende redenen. OrganiCup-sizeA

Voordelen menstruatiecup

  • ~12 lekvrije uren; vrij van zorgen over je menstruatie, de hele dag. Ook ‘s nachts.
  • Vrij van chemicaliën
  • Geen droogheid, geen infecties. Alleen maar silicone van medische kwaliteit.
  • Comfortabel; ideaal voor degenen die fysiek actief zijn (en de rest van ons).
  • Gaat jaren mee, niet uren; gelukkige portemonnee en gelukkige planeet.

“OrganiCup kan 3 keer meer opnemen dan pads en tampons = geen onderbrekingen tijdens de dag. Of nacht. En wist je dat ongeveer ¼ van de vloeistof die door een tampon geabsorbeerd wordt, natuurlijke en noodzakelijke vaginale afscheidingen zijn? OrganiCup verzamelt het alleen, waardoor irritatie en droogheid worden vermeden, terwijl de natuurlijke pH-balans intact blijft.”

Bron: Organicup.com

Als moderne hippie ben ik een groot voorstander van alle oplossingen waarmee de planeet een beetje gespaard wordt (een beter milieu begint bij jezelf of zoiets). Gemiddeld gebruikt een vrouw 11.400 tampons/maandverband in haar leven. Deze belanden allemaal op een afvalberg en als je met een kleine verandering deze 11.400 dingen op die berg uit spaart, lijkt het me alleen al daarom de moeite waard om over te stappen. Een dergelijke cup gaat jaren mee, misschien wel een leven.

Behalve Organicup kun je ook terecht bij nog veel meer andere webwinkels. Daarnaast heb je ook nog eens keuze uit heel veel kleuren (euhm… zie je daar wat van dan?). Je hebt MamicupClaricup en De Groene Cup (een cup van Nederlandse bodem met een kleine ecologische voetafdruk en een donatieprogramma). De OrganiCup is een Scandinavische cup die milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. En dan heb je ook nog Lunette en Me~Luna. Oneindig veel maten en veel vormen. Op CuteCotton is ontzettend veel informatie te vinden over welke maat het beste bij je past (bevallen, oud, etc.).

Ik vind het vooral heel relaxt dat ik nooit meer ergens aan hoef te denken. Nooit meer dat je ineens een paar dagen eerder ongesteld bent en de voorraad in je tas op is. Of in het buitenland op zoek moeten naar tampons ergens in een dorp in de rimboe. Maar waar iedereen het eigenlijk voor zou moeten doen is omdat ze de wereld er een beetje een mooiere plek mee maken.

Oh, en had ik al gezegd dat je niet midden in de nacht in de vrieskou je tent uit hoeft in Kirgizië? 🙂

DeathtoStock_Creative Community1

Een groene planeet begint bij jezelf

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.