Tips voor Zuid Afrika; veiligheid, stekkers, verkeer, ziektes, malaria

yellow orb weaver spin zuid afrika

Routes, budgetten, info over alle wildparken. Er is zoveel te vinden over Zuid Afrika. In deze blog vind je allemaal handige tips en weetjes bij elkaar ter voorbereiding van je reis naar Zuid Afrika, die je anders misschien over het hoofd zou zien.

Visum voor Zuid Afrika?

Visum on arrival is mogelijk dus je hoeft niet vooraf een visum te regelen. Mits je een Nederlands paspoort hebt natuurlijk. De regels verschillen per land. En ook moet je binnen 90 dagen het land weer verlaten hebben. Indien je langer wilt blijven, dan moet je wel een visum aanvragen.

Bij aankomst bij de grens krijg je je visum voor Zuid Afrika. Deze is gratis.

Stekkers en stopcontacten

Ze hebben hele bizarre stekkers in Zuid Afrika. Deze zijn nooit te vinden op je wereldstekker verzameling en moet je apart aanschaffen. Af en toe zul je Nederlandse stopcontacten treffen, maar op veel plekken hebben ze unieke Zuid Afrikaanse stopcontacten. Gelukkig ben je niet de eerste toerist die deze stekker vergeet te kopen, of die denkt dat hij deze wel op zijn verzameling wereldstekkers heeft zitten. Dus er is in de meeste steden wel een winkel te vinden waar je een geschikt converter kunt kopen.

Stekker stopcontacten Zuid Afrika

Verkeer en vervoer

Links rijden en 4wd?

In Zuid Afrika rijden ze aan de linkerkant van de weg. Een handgeschakelde auto schakelt dus ook links. Je richtingaanwijzer zit rechts. En verkeer komt uit hoeken waar je het niet verwacht. Ben je geen zekere chauffeur overweeg dan om een groepsreis of een reis met chauffeur te boeken. Het verkeer is namelijk ook ietwat chaotischer in Zuid Afrika.

Heb je een 4wd nodig voor je reis naar Zuid Afrika? Ik schreef over deze vraag een hele blog waar je precies kan lezen waarvoor je wel en niet een 4wd auto nodig hebt in Zuid Afrika.

Reistijden en Google Maps

Vertrouw de reistijden die Google Maps aangeeft niet. Google Maps is over het algemeen erg optimistisch. Wanneer er staat dat het vijf uur rijden is, reken dan maar snel op zes uur. Soms is de weg slecht en moet je veel langzamer dan de maximum snelheid rijden. Soms zit er traag verkeer voor je op een bergweg. Soms blokkeren koeien de halve weg. In Zuid Afrika zijn er altijd ruim voldoende mogelijkheden om vertraging op te lopen.

In het donker rijden

Rijdt nooit ’s nachts! Er slapen dieren op de weg. Er is vrijwel nergens verlichting langs de wegen. Gaten in de weg kunnen zo groot zijn dat je hele auto er in verdwijnt. En iedereen loopt langs de snelweg, of gewoon midden op de weg wanneer ze onderweg naar huis zijn. Het is levensgevaarlijk om in het donker te rijden in Zuid Afrika als je niet weet waar je bent. En dan heb ik het nog niet gehad over de carjackings die daar geregeld voor komen.

Inentingen, ziektes en malaria

Een deel van Zuid Afrika is malaria gebied. Daarnaast heb je verschillende inentingen nodig voor Zuid Afrika dus ga vooraf bij de tropenarts of GGD langs om de laatste info hierover te krijgen.

Er worden verhitte discussies gevoerd op internet over het wel of niet slikken van malariapillen in risico gebieden. Er zullen mensen zijn die zeggen dat ze nooit wat slikten en helemaal geen malaria kregen. Maar dat is niet hoe het werkt. Vergelijk malariatabletten met je autogordel. Je kunt duizenden kilometers in je auto rijden zonder gordel en nooit een ongeluk hebben. Is een gordel daarom niet nuttig? Wanneer je wel wordt aangereden dan had je gewild dat je die gordel om had gedaan.

Malariaprofylaxe werkt hetzelfde. Misschien word je niet gestoken door een mug, of misschien had deze mug geen malaria bij zich, maar gebeurd het wel, dan wil je niet met 42 graden koorts en bloed uit al je openingen in het ziekenhuis terecht komen. Er gaan niet voor niets nog elke dag honderden mensen dood aan malaria. Het is geen griepje!

Kraanwater drinken

Water uit de kraan kun je niet drinken, dus zorg voor een waterfles met filter zodat je overal kraanwater kunt drinken. Veel goedkoper en veel milieuvriendelijker dan telkens overal plastic flessen met water kopen.

Overnachtingen en veiligheid

Nee, je hoeft niet overal op een zwaar beveiligde compound met hekken en gewapende militairen voor de deur te overnachten. Zuid Afrika is geen Nederland, maar het is ook geen oorlogszone. Als je hotel of Airbnb geen prikkeldraad op de muren heeft, dan heb je echt niet meteen negen gewapende overvallers op je kamer ’s nachts.

Dat neemt niet weg dat je natuurlijk wel enigszins slimme keuzes kunt maken. Wildkamperen kan ik niet aanraden. Het is om te beginnen helemaal niet toegestaan. Daarnaast wil je niet in je flinterdunne tentje liggen wanneer de lokale bevolking komt checken of ze wellicht iets van je kunnen “lenen”.

Vooraf reserveren van je overnachtingen in Krugerpark is noodzakelijk! Doe dit maanden van tevoren want er is slechts beperkt ruimte maar heel veel vraag. Accommodaties zitten heel snel vol. Wanneer ze vol zitten moet je voor het sluiten van de hekken Krugerpark weer uit zijn. Krugerpark is geen safaripark Beekse Bergen. Het is het formaat van Nederland + België, dus je bent niet zomaar bij de uitgang. De boetes zijn zeer hoog wanneer je niet voor sluiting ofwel in een kamp bent of door de hekken Krugerpark weer hebt verlaten.

Nog wat laatste woorden over veiligheid

Voor andere zaken wat betreft veiligheid verwijs ik je naar het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij hebben de meest recente informatie wat betreft of reizen ontraden worden of dat er specifieke gebieden zijn die afgeraden worden.

Luister vooral niet naar alle dramatische verhalen van al die mensen die nooit verder komen dan een vakantie naar Frankrijk. Iedereen kent wel iemand, die iemand kent, die ooit eens is overvallen in Zuid Afrika (of was het nou Zuid Amerika? Of Zuid Korea?). Zij hebben echter zelden de meest recente informatie en hebben over het algemeen geen idee wat er speelt in een land.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.