Citytrip Athene; bezienswaardigheden, hoogtepunten en handige tips

Oude Agora Tempel van Hephaestus Athene Griekenland

Athene is absoluut een van de meest populaire steden van Europa om te bezoeken. Met de Griekse oudheden is het ook een hele uniek stad. Wat is er allemaal te zien aan bezienswaardigheden? Hoe kom je het makkelijkst van A naar B? En wat moet je verder weten voor je stedentrip naar Athene?

1. Akropolis en Akropolis museum in Athene

‘Akropolis’ betekent ‘hoogste punt van de stad’ en dat is deze 156 meter hoge tafelberg in Athene, die 4000 jaar geleden al werd bewoond. Vanuit bijna elk deel van Athene is de Akroplis te zien. Een van de bouwregels is dat er nooit een gebouw hoger mag zijn dan de Acropolis en dat iedereen vanuit zijn huis er zicht op zou moeten kunnen hebben. De Acropolis is daarom een erg handig oriëntatiepunt voor je rondwandeling door de stad.

Akropolis Athene Griekenland Oude Agora
Akropolis vanaf de achterkant waar een heel groot park tegen de berg aan ligt

Onderaan de Acropolis is het Akropolis museum gebouwd waarin de mooiste beelden en relikwieën bewaard zijn gebleven. De Akropolis en het Akropolis Museum zijn het absolute hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van Athene en daarmee ook ontzettend druk.

 • Entreeprijzen liggen hoog (minstens 25 euro).
 • Er is echter wel een groot verschil tussen zomer- en winterprijzen dus het kan lonen om in de winter te gaan.
Oude Agora Akropolis Griekenland
Het Akropolis is werkelijk vanuit elk deel van de stad te zien

2. Syntagmaplein en het Parlementsgebouw

Het Syntagmaplein is een druk plein met veel gezellige cafés. Helaas loopt er ook een ontzettend drukke weg door heen, dus echt heel fijn zit het niet op de terrasjes. Je vindt er ook de meest hippe eettentjes. Aan het plein ligt tevens het Griekse Parlementsgebouw, dat wordt bewaakt door militairen in kleurrijke traditionele kledij. Elk uur vindt de wisseling van de wacht plaats, een ritueel dat altijd veel bekijks trekt.

Parlementsgebouw Athene Griekenland
Je zal er in de zomer in de brandende zon maar de hele tijd moeten staan….

3. De wijken Pláka en Monastiraki

Plaka en Monastiraki zijn de twee meest populaire en hipste wijken van Athene. Het is een oude, historische wijk rondom de Akropolis. Overal smalle steegjes met kleine restaurantjes en toeristenwinkeltjes. Sommige huisjes die niet verwoest zijn in een oorlog of door een aardbeving zijn zelfs nog uit de Ottomaanse tijd. Dit zijn absoluut de meest sfeervolle wijken van Athene.

De wijken Plaka als Monastiraki liggen tegen elkaar aan en zijn dus prima met elkaar te combineren.

 • Bezoek vooral de straten Erotokritou, Lisiou en Mnisikleous
Plaka historische wijk Athene Griekenland
Monastiraki Plaka wijk Athene Griekenland
En dan zijn er natuurlijk ook nog de straatjes met de oneindige toeristenwinkeltjes

4. Oude Agora

De Agora, oftewel het marktplein, vormde in het oude Griekenland het hart van het dagelijks leven. Tegenwoordig is het enkel nog een toeristische trekpleister met heel veel omgevallen rotsblokken. Je hebt veel verbeelding nodig om hier te zien hoe het vroeger moet zijn geweest. Twee gebouwen zijn ontzettend goed bewaard gebleven en dat zijn de Stoa van Attalos en de Tempel van Hephaestus. Op de Agora van Athene hield Socrates zijn redevoeringen en predikte de apostel Paulus het Christendom.

 • Voor de oude Agora betaal je entree geld (8 euro). Wanneer je besluit om meerdere betaalde bezienswaardigheden te bezoeken, kan het de moeite waard zijn om een speciale entreepas te halen voor 30 euro (zie voor meer info later in dit artikel.
 • Adres: Adrianou 24, Athene, Griekenland
Oude Agora standbeelden Athene Griekenland
Wat er nog over is van het oude marktplein in Athene
Stoa van Attalos Athene Griekenland
Tempel van Zeus Athene Griekenland

5. Tempel van de Olympische Zeus

Het Olympieion is de reusachtige Tempel van de Olympische Zeus. Het duurde 600 jaar om de tempel te bouwen. Het bouwwerk telde ooit meer dan 100 reusachtige marmeren zuilen. Vandaag de dag staan er nog 15 overeind. De Tempel van Zeus was ooit de grootste tempel van Griekenland, veel groter dan het Parthenon op de Akropolis.

Aan de zijkant van het terrein waarbinnen je de Tempel van Olympische Zeus kunt vinden, is ook de Poort van Hadrianus te zien. Waarschijnlijk heeft hier ooit een veel langere muur aan vast gezeten, maar die is helaas verwoest.

 • Note: voor het Olympeion betaal je entree
 • Adres van de ingang: Vassilissis Olgas, Athene
Tempel van Olympische Zeus Athene Griekenland
Hier stonden ooit honderd pilaren. Nu nog maar vijftien.
Hadrians wall Athene Griekenland
Hadrianus Poort

6. Ermoustraat en de Panaghia Kapnikaréa kerk

Deze charmante Byzantijnse kerk stond in de 19de eeuw op de nominatie om te worden gesloopt, maar bleef dankzij persoonlijk ingrijpen van de Beierse koning Ludwig I gespaard. Rondom de kerk is een kleine tuin waar je heerlijk in de schaduw kan zitten.

Als je wilt gaan winkelen in Athene, dan is het zeker in Ermou Street! Deze voetgangersstraat leidt van het Syntagmaplein naar de wijk Monastiraki. 

 • Note: geen entreegelden, maar wel beperkte openingstijden. Na 17.00 uur zeker gesloten. Het is mij niet duidelijk geworden wanneer deze kerk wel open is.
Panaghia Kapnikarea Kerk Athene Griekenland

7. Romeins Agora en Andronikos Kyristes

Toen de Romeinen het (vanaf 189 voor Christus) voor het zeggen kregen in Athene, verplaatste het stadscentrum zich van de Oude Agora naar de Romeinse Agora. In de omgeving van Adrianou en Eillou (niet ver van metrostation Monastriaki) is dankzij een aantal opgravingen de sfeer van Romeins Athene te proeven. Zo is er de Toren van de Winden, de Romeinse Bibliotheek en nog meer oude opgravingen.

 • Note: ook hier betaal je entree voor, maar je kunt het meeste ook prima zien zonder het terrein op te gaan.
 • De ingangen van de Romeinse Agora vindt u o.a. in de wijk Monastiraki en Plaka.
Theater van Dionisyus Athene Griekenland

8. Filopappos heuvel

Geen zin om dure entree te betalen voor de toegang tot de Akropolis? Vanaf de Filopappos heuvel heb je perfect uitzicht op de Akropolis en de hele stad Athene bij zonsondergang. Het is echt een geweldige plek om je zelf mee gebrachte snack op te eten en te genieten van het opstartende nachtleven.

Op Filapappos heuvel kun je trouwens ook nog het monument van Filopappos bezoeken. Kom je alleen voor dit monument de heuvel op geklommen dan zou ik het niet doen, want het is enkel een heel klein stukje steen wat er nog staat. Maar als je er toch al bent vanwege de mooie zonsondergang, dan kun je er net zo goed even langs lopen.

 • Adres: 37°58’10.0″N 23°43’11.8″E
Bij de Acropolis Griekenland Athene

9. National gardens

De perfecte plek om de drukke, soms muffe stad te ontlopen zijn de National Gardens van Athene. Athene is een echte chaotische, drukke hoofdstad waar je soms helemaal knettergek wordt van de auto’s, scooters, en eeuwige stromen toeristen. De National Gardens zijn een perfect toevluchtsoord om even alles te ontvluchten. Vergeet niet om het Zappeion monument in het midden van park te bezoeken.

Het Nationaal Park is trouwens niet echt een geschikte plek om in het donker door heen te lopen kwam ik achter. ’s Nachts veranderen de National Gardens in de slaapkamer van zwervers en drugsgebruikers.

 • Note: de National Gardens zijn gratis
 • Adres: Leoforos Vasilisis Amalias 1, Athene, Griekenland, maar er zijn minstens vier verschillende in/uitgangen dus check van tevoren welke het dichtst bij jou in de buurt is
Nationale tuinen van Athene Griekenland
Overal schildpadden in het water.
Nationale tuinen palmbomen Athene Griekenland
Nationale tuinen voorjaar Athene Griekenland

10. Eten op een dakterras met uitzicht op Acropolis

Het is misschien geen bezienswaardigheid, maar het is iets wat je absoluut gedaan moet hebben wanneer je in Athene bent; eten met uitzicht op de Acropolis zoals het Plaka Hotel. Verschillende restaurants en hotels hebben een dakterras. Het is magisch om de zon onder te zien gaan tegen de berg waarop de Acropolis gebouwd is terwijl je lekker eten en drinken voorgeschoteld krijgt.

Op de blog van Griekenland.net vind je vijf trendy rooftop bars. En ook YourLittleBlackBook schreef een blog met negen van de beste rooftopbars.

Byron Hotel Athene dakterras Akropolis Griekenland
Dit is vanaf het dakterras van Byron Hotel
Uitzicht Athene Acropolis Griekenland
Ontbijten met uitzicht op de Acropolis in Athene (hotelnaam vergeten)

11. Kerameikos

De Kerameikos of Ceramicus is reeds sinds de oudste tijden de naam van een belangrijke wijk in de Griekse hoofdstad Athene, gelegen tussen de Agora en de Academia.

Als we de schrijver Pausanias mogen geloven dankt ze haar naam aan Keramos, een zoon van Dionysus en Ariadne en de beschermgod van de pottenbakkers. Vanwege de aanwezigheid van water (in de beek Eridanus) en de goede afzetmogelijkheden op de nabije begraafplaats, ontstond in de Kerameikos een belangrijk centrum van pottenbakkers.

De oude opgravingen van de begraafplaats en de oude wijk zijn nog steeds in volle gang. Je kunt deze opgravingen bezoeken.

 • Adres: 37°58’40.5″N 23°43’06.0″E
Kerameikos Athene Griekeland
Een oude begraafplaats ingeklemd tussen de nieuwe gebouwen

12. Monte Lycabettus

Als je wilt genieten van een adembenemend uitzicht op de Akropolis, dan moet je de berg Lycabettus beklimmen! De berg Lycabettus, 278 meter hoog, wordt ook wel de “Heuvel van de Wolven” genoemd. Net als Filoppapos heuvel is ook Monte Lycabettus een uitermate geschikte plek om van de zonsondergang te genieten. Bovenop de berg vind je de orthodoxe kapel St.George.

Je kunt de top van Lycabettus bereiken:

 • Te voet: dit duurt ongeveer 20 minuten (of als je zoals mij loopt dan ongeveer 40 minuten).
 • Met de kabelbaan: de Lycabettus kabelbaan doet er slechts drie minuten over om de top te bereiken. De prijs van een kaartje is 7 euro. De kabelbaan vertrekt vanaf het kruispunt van de straten Aristipou en Ploutarchou.
 • Met de auto

Tickets en toegangskaartjes

De beste manier om de verschillende bezienswaardigheden te bezoeken, is door een combiticket te kopen voor 30 euro. Het ticket is vijf dagen geldig en geeft toegang tot de volgende oude sites in Athene:

 • Acropolis
 • De oude agora
 • Hadrian’s Bibliotheek
 • De tempel van Olympian Zeus
 • De Romeinse Agora
 • Het Aristoteles Lyceum
 • Kerameikos

Hoe kom je naar Athene?

Athene is goed bereikbaar vanaf zowel Amsterdam als Eindhoven. Er zijn veel verschillende maatschappijen die rechtstreeks op Athene vliegen. Soms zelfs al vanaf 80 euro voor een retour. Via Skyscanner vind je makkelijk een goedkoop ticket wanneer je flexibel bent qua data en tijden. Transavia is ook altijd een goede optie voor een goedkope vlucht richting Griekenland.

Vanaf de luchthaven reis je met de metro rechtstreeks naar het centrum van Athene. Eerst een stukje met een speciale luchthaven lijn. Dan stap je uit en blijf je op het perron wachten tot de ‘blauwe’ lijn langs rijdt. Meer over metro in Athene vind je later in dit artikel. Het speciale kaartje voor de luchthaven is 10 euro tot aan het centrum. Dit is heel weinig in vergelijking met de taxi die makkelijk boven de dertig euro uit komt voor een rit naar het centrum van Athene. De metroreis van de luchthaven naar het centrum duurt ongeveer 45 minuten.

Transavia vliegen Schiphol
Transavia heeft vaak goedkope vluchten naar Athene

Openbaar vervoer

Vervoer in Athene is erg goed georganiseerd en erg betaalbaar. Een tweeritten kaartje is maar 2.40 euro. Veel van de bordjes en metrostations staan in beide talen aangegeven, zodat je gemakkelijker je weg kunt vinden.

Voor €10,- koop je een vijfdagenkaart voor bus, metro, trein en tramvervoer. De kaart is direct geldig na het afstempelen. Een 24-uur kaart kost €4,- .

Openbaar vervoer rijdt bijna de klok rond. Alleen midden in de nacht is het lastig om met het openbaar vervoer te reizen, maar een taxi is gelukkig ook niet superduur voor korte afstanden. Meer over taxi’s in de volgende paragraaf.

Verder zijn er ook nog 3-day tourist tickets te koop. Hiermee kun je onbeperkt reizen door de stad, maar ook van en naar de luchthaven. Het is dus even puzzelen welk ticket loont voor de tijd die je er bent.

Athene Acropolis Griekenland
Uitzicht op de Akropolis in Athene

Taxi’s

Taxi’s vind je overal in heel Athene en zijn een fijn vervoersmiddel wanneer je niet precies weet waar je moet zijn of wanneer je s ’avonds na een avondje stappen weer naar je hotel wilt komen. Of de taxichauffeur Engels spreekt is heel wisselend. Sommigen zijn vloeiend in het Engels en anderen spreken geen woord. Dus zorg dat je altijd in zowel Grieks als Engels het adres bij je hebt waar je heen wil.

Door Athene rijden of staan overal gele taxi’s die je prima rijdend of wachtend aan kan spreken. Een ritje van het centrum naar wat verder gelegen buurten kost meestal niet veel meer dan tussen de 10 of 20 euro. Zeker wanneer je de taxi kunt delen met andere valt de prijs erg mee.

Waar te slapen in Athene?

Accommodatie vinden in Athene is door de ongekende populariteit van deze stad niet makkelijk, zeker niet in de budget range. Ik sliep een aantal keer in de populaire wijk Plaka, of vlak bij de Acropolis en betaalde voor een matige kamer inclusief ontbijt 120 euro per nacht. Het is een kwestie van goed zoeken, genoegen nemen met minder of strategisch slapen.

Denk bijvoorbeeld eens aan een hotel iets verder bij het toeristen gedeelte vandaan, maar wel op een paar meter van een metrohalte. Dan kun je makkelijk overal naar toe met de metro zonder dat je de hoofdprijs van het centrum betaald.

Athens Suites Appartments Griekenland
Een van de vele hotels die ik zag in Athene in de afgelopen tien jaar (Athens Suites Appartments)

Beste reistijd

Tja, ik kan niet voor een ander beoordelen hoe goed deze persoon tegen de warmte kan, maar het is in de zomer in Griekenland echt ontzettend warm. Tel daar veel auto’s, weinig groen en weinig schaduw bij op en je moet wel echt heel erg gemotiveerd zijn om tussen juni en september naar Athene te gaan.

De aangrenzende maanden april, mei en oktober zijn een stuk comfortabeler qua temperatuur maar je bent dan helaas niet de enige die graag naar Athene gaat bij een iets aangenamere temperatuur. Dus houdt je niet van mensen massa’s ga dan vooral niet rondom de populairste momenten zoals vakanties en feestdagen.

Kom je voor rust en geef je niet zo veel om het weer of het feit dat bezienswaardigheden beperkter open zijn? Kom dan in de winter. In de winter heb je hele attracties volledig voor jezelf, liggen de hotelprijzen lager, is het niet zo warm en betaal je maar de helft van het geld voor de entree van de bezienswaardigheden.

Zwerfkat Athene Griekenland
Kom je voor je rust? Kom dan in de winter

Hoe lang heb je nodig voor een stedentrip Athene?

In Athene kun je je makkelijk meerdere dagen vermaken. Tel daar de relatief lange reistijd naar Athene bij op en je bent zo vijf dagen kwijt. De oude binnenstad kost je zeker twee dagen. Bezoek je ook nog het Akropolis Museum of het Nationaal Museum dan kost dat ook nog een halve dag. Athene ligt aan zee, dus je kunt zo naar een dichtbij gelegen eiland varen of een dagje strand meepakken.

1 dag in Athene

Je hebt maar één dag om Athene te bezoeken? Dan zou ik je de volgende hoogtepunten aanraden:

 • Natuurlijk een bezoek aan de Acropolis. Vroeg in de ochtend is het hier nog redelijk rustig, dus daar begin je het beste je dag mee. Eventueel kun je het Akropolismuseum er aan vast plakken. Dan moet je waarschijnlijk wel een van de andere bezienswaardigheden op deze dag over slaan.
 • Bezoek dan de oude agora.
 • Lunch in de wijk Monastiraki. Slenter daar rond en bewonder de oude gebouwen in deze wijk.
 • Aan het einde van de dag rijdt u naar Filappapos Heuvel met de metro om de zonsondergang over de Akropolis te bewonderen. Mocht je tijd over hebben, dan kun je eventueel eerst nog stoppen bij Syntagma plein en het parlementsgebouw bezoeken.
 • Boek je hotel in de wijk Plaka. Dan kun je daar ’s avonds lekker uit eten gaan. Het is de gezelligste wijk van Athene en perfect geschikt voor de avonden. Gelegen aan de voet van de Akropolis, dus waarschijnlijk heb je ook nog eens een fantastisch uitzicht op de verlichte Acropolis tijdens je eten.

2 dagen in Athene

Als je twee dagen in Athene verblijft, kun je naast de hierboven beschreven eerste dag het volgende toevoegen:

 • Begin met het bezoek aan het Panatheense Stadion.
 • Ga dan naar Hadrien’s Gate en de Tempel van Zeus.
 • Maak een wandeling in de Nationale Tuin en het Zappeion Park.
 • Ga naar Ermou Street om te winkelen.
 • Voor de zonsondergang gaat u naar de top van de berg Lycabettus. Het is de beste plek in de stad om ervan te genieten!

In beide planningen moet je flink vaart maken om alles te zien in een dag. Wil je nog ergens op een bankje een broodje eten of gewoon wat voor je uit staren naar de mensen, dan heb je zeker een derde dag nodig.

Wil je ook nog andere steden meepakken op het vaste land van Griekenland? Check dan eens de blog van SRSCK over alle mooie plekken op het vaste land.

Zin in een andere stedentrip?

Check dan eens onderstaande blogs:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.