De mooiste bezienswaardigheden van Marrakech

Bahia Palace Marrakech Marokko

Er zijn al zo veel blogs geschreven over Marrakech; de nieuwe hippe citytrip stad van de low-cost airlines. Maar wat is nou echt de moeite waard en wat kun je beter overslaan? Welke tips zijn essentieel voor je bezoek aan de hoogtepunten van Marrakech? In deze blog lees je er alles over. 

1. Dwalen door Bahia Paleis

Wauw wat een paleis! Oneindige kamers met de mooiste tegeltjes in alle kleuren van de regenboog. Als je de toeristen weg denkt (of ze ziet als je personeel), dan waan je je helemaal terug naar vroeger. Althans dat is wat ik er in mijn hoofd van maakte. De kamers zijn namelijk leeg op dit moment (uitgezonderd een paar) dus je loopt voornamelijk door hele kleurrijke kamers met plafonds van soms wel vijf meter hoog.

Details:

 • locatie: 1.5 kilometer ten zuiden van Jemaa el-Fnaa op Avenue Imam El Ghazali, Marrakech
 • openingstijden: 09.00 tot 17.00
 • entreeprijs: 10 dirham

Tip: ga heel vroeg want er komen echt ongekend veel toeristen naar het paleis

Bahia Palace Marrakesh Marokko

2. Medersa Ben Youssef koranschool

De mooiste Koranschool van Marrakech. Helaas is deze voor langere tijd gesloten voor een verbouwing. Historisch gezien een gebouw met een interessante geschiedenis, maar boven alles vooral heel mooi. Helaas ben je niet de enige die dat vind, dus ook hier kun je grote drukte verwachten. Ga vroeg om de mensen te ontwijken, al zal dat lastig blijven bij een dergelijk hoogtepunt van je stedentrip aan Marrakesh.

Details:

 • locatie: 1 kilometer ten noorden van Jemaa el-Fnaa aan Rue Assouel, Marrakesh
 • openingstijden: 09.00 tot 17.00
 • entreeprijzen: 6 euro

Tip: check of de verbouwing al voorbij is. De koranschool is voor langere tijd gesloten vanwege renovatie

3. Eten op Place Djemaa El Fna

Kijk hier uit voor zakkenrollers en voor mensen die arme dieren misbruiken voor toeristenfoto’s. Met name berberaapjes vind je hier aan kettingen en gedrogeerd om niet meteen het gezicht van een toerist eraf te bijten. Rondom deze aapjes verzamelen zich vaak veel mensen waardoor de kans om je zakken gerold te hebben aardig groot is.

Na deze waarschuwingen is het tijd om te genieten van al het lekkere eten op dit plein. Alle gebouwen die het plein omringen hebben een dakterras vanaf waar je het hele plein kunt overzien. Het eten wisselt tussen matig en erg goed, afhankelijk of een restaurant zich door geld of kwaliteit laat leiden. Maar wat misschien nog wel veel leuker is om te doen is niet naar een toeristenrestaurant te gaan, maar bij een klein kraampje midden op het plein wat lekkers te halen.

Details:

 • locatie: Jemaa el-Fnaa
 • openingstijden: van vroeg tot laat
 • entreeprijzen: gratis

Tip: drink een verse citroenlimonade

4. Souks in de Medina

Marrakech is wereldberoemd vanwege de souks. En ja die zijn ook echt de moeite waard! En dan met name de souks in Kasbah en Mellah. Deze zijn minder toeristisch en meer locals. Dit is de plek om je lekkere verse kruiden en fruit te kopen. Wil je liever je toeristische souvenirs kopen? Dan zijn de andere souks rondom het Jemaa el-Fnaa plein geschikter. Waarschijnlijk heb je dan ook wel wat aan de tips om goed te onderhandelen:

Details:

 • openingstijden: van heel vroeg tot heel laat
 • entreeprijzen: gratis

Tip: bezoek de souks iets verder bij het Djemaa El Fna plein vandaan. Hier wordt je minder lastig gevallen en is het heel wat minder toeristisch.

Souk Marrakesh Marokko

5. Koutoubia moskee

De Koutoubia Moskee is niet alleen de grootste moskee van de stad, maar ook de belangrijkste. De moskee, die op ca. 10 minuten lopen van het Djemaa el Fna plein ligt, is door een hoogte van 77 meter vanaf veel plekken in de stad te zien. Vooral handig wanneer je hopeloos verdwaald. Door deze moskee heb je altijd een geschikt oriëntatiepunt.

Niet-moslims mogen de moskee niet betreden, maar ook van buiten is deze moskee de moeite waard om langs te lopen. Het is gemaakt van de zachte rode steensoort die in veel meer gebouwen in de Marokkaanse stad is verwerkt.

Details:

 • locatie: 10 minuten lopen van Jemaa el-Fnaa plein
 • openingstijden: niet geschikt voor niet-moslims
 • entreeprijzen: gratis

Tip: loop achter de moskee langs om tussen de citroen- en sinaasappelbomen in de boomgaard rondom de moskee lekker op een bankje te zitten

Marrakesh Marokko Koutoubia moskee
Het beste herkenningspunt wanneer je bent verdwaald

6. Saaditombes

De Saadi tombes dateren uit de tijd van Sultan Ahmad I al-Mansur in de laat 16e eeuw. De graven zijn verloren gegaan en zijn herontdekt in 1917 en hersteld. Wat je er vooral aan zult treffen zijn prachtige mozaïeken in oneindig veel verschillende patronen en kleuren. Wat je er helaas ook veel aan zult treffen zijn hordes toeristen.

Details:

 • locatie: 1.000 meter ten zuiden van Jemaa el-Fnaa
 • openingstijden: 09.00 tot 18.00.
 • entreeprijzen: 10 dirham

Tip: ga met een gids op pad om alles te leren over de tombes. Wanneer je er zelf door heen wandelt, mis je toch wel veel van het verhaal

Saadiens tombes Marrakech Marokko
Prachtige tombes in het centrum van Marrakesh

7. El Badipaleis

El Badipaleis is vooral bekend vanwege de ongelofelijk grote hoeveelheid ooievaars die hun nesten op de muren hebben gebouwd. El Badipaleis is uit de 16e eeuw gebouwd door sultan Ahmed al-Mansour. Er wordt beweerd dat El Badipaleis bestond uit 300 kamers versierd met gouden, turquoise en kristal details. Vandaag de dag zijn er enkel nog ruïnes over.

Houdt je van oude gebouwen a la Acropolis of het Colosseum? Dan is het El Badi paleis echt perfect voor jou. Het voelt alsof je terug gaat in de tijd en met een beetje fantasie zie je hoe de vroegere sultan omringd door zijn vrouwen naar het zwembad wandelde. Vergeet ook vooral niet om de kerkers te bezoeken. Het is behoorlijk luguber om te bedenken in wat voor narigheid de mensen daar gevangen gehouden moeten zijn.

Wanneer je bij de ingang een kaartje koopt, heb je twee mogelijkheden. Met Koutoubia Minbar (20 dirham) en zonder (10 dirham). De Koutoubia Minbar is een houten spreekgestoelte uit de 11e eeuw. Dat hout zo lang goed blijft is natuurlijk al een wonder, zeker als je bedenkt door hoeveel oorlog de regio verscheurd is geweest. Maar dat is dan ook letterlijk waar het bijzondere ophoudt.

Details:

 • locatie: 900 meter ten zuiden van Jemaa el-Fnaa
 • openingstijden: 09.00 tot 16.30. Vrijdag van 15.00 tot 17.45.
 • entreeprijzen: Paleis 10 dirham, paleis + Koutibia Minbar 20 dirham

Tip: sla de Koutoubia Minbar over. Het is de 10 dirham extra niet waard.

El Badii Palace Marrakesh Marokko

Waarom staan Jardin Secret en Jardin Majorelle hier niet tussen?

In heel wat reisboeken blogs worden Jardin Secret en Jardin Majorelle genoemd als hoogtepunten van Marrakech. Ik zou deze over slaan als ik jou was en wel om de volgende redenen:

 • de entree is tot wel 10 keer hoger dan andere bezienswaardigheden in Marrakech. Zo betaal je voor Jardin Majorelle maar liefst 70 dirham terwijl het El Badipaleis maar 10 dirham is.
 • de tuinen zitten vol met hipsters die proberen zo’n Instagram-waardige foto te maken in hun contrasterende outfit.
 • Jardin Majorelle wordt door maar liefst 650.000 mensen per jaar bezocht. Reken zelf maar uit hoe druk het dan is.
 • de tuinen zijn veel kleiner dan ik verwachte waardoor je er letterlijk in drie minuten door heen bent tenzij je op het dure terras een drankje gaat doen

Nog meer Marokko of Marrakech tips?

Check dan onderstaande blogs.

Marokko: 5x activiteiten die je moet doen wanneer je er bent

Citytrip Marrakech; bohemian hotspots voor de moderne hippie

Bahia Palace Marrakesh Marokko (2)

One thought on “De mooiste bezienswaardigheden van Marrakech

 1. Pingback: Weekoverzicht #43; de weekoverzichten gaan stoppen | My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.