Marokko: 5x activiteiten die je moet doen wanneer je er bent

Wanneer je op reis bent, wil je jezelf natuurlijk helemaal onderdompelen in de andere cultuur. Elke cultuur heeft zijn eigen gebruiken en hoogtepunten. Wat is helemaal perfect om te doen wanneer je in Marokko bent? In deze blog mijn 5 tips voor activiteiten die je echt gedaan moet hebben voordat je Marokko verlaat.

1. Bezoek een hamam

Bezoek een hamam wanneer je in Marokko bent. En dan het liefst niet een toeristische hamam, maar eentje waar alleen locals heen gaan. Die hamam’s zijn vaak wel een uitdaging om te regelen en te reserveren omdat er een behoorlijke taalbarrière kan zijn, maar dan heb je ook wel een hele unieke ervaring.

Dus hoe gaat het er dan aan toe in een hamam? De hamam is een plek waar mensen zich kunnen wassen en heeft daarmee ook een sterke sociale functie. Doorgaans is een hamam uitgerust met een stoombad. Hamams komen veel voor in het Hoogland van Iran, de Arabische wereld en Turkije. Mannen en vrouwen zijn gescheiden. Je wordt gescrubd, gezeept, gewassen en je kan ook gemasseerd worden. Ik raad je aan om voor de volledige behandeling te gaan voor de maximale ervaring.

Agadir Marokko traditionele tegels
Ik kon natuurlijk niet in de hamam fotograferen, maar dit is om je een idee te geven van hoe kleurrijk en vrolijk de binnenkant van de hamam is

2. Ga naar een souk en onderhandel

Souks in de Arabische landen zijn wereldberoemd vanwege hun sfeer. Geuren, kleuren, geluiden en heel veel mooie spullen maken een souk een hele bijzondere ervaring. In Marrakech vind je de grootste souk van Marokko.

In een soort van labyrint van smalle en soms overdekte steegjes zijn honderden kraampjes te ontdekken met de meest uiteenlopende producten. Je vindt er schoenen, djellaba’s, sjaals, kruiden, oneindig veel tajine’s, tassen, zilverwerk, vloerkleden, thee, sieraden en nog heel veel meer. Maar je kunt er ook terecht voor je “gewone” eten. Er zijn slagers, groentemannen, smoothiemakers, bakkers en allerlei andere beroepen.

Souk Marrakesh Marokko (2)

Natuurlijk moet je afdingen. Laat je niet afzetten! Wanneer niemand onderhandeld rekenen ze toeristen steeds meer omdat de verkopers er altijd maar mee weg komen. Dit maakt dat verkopers steeds vervelender worden. Maar onderhandel wel met respect. De beste tip hiervoor is bij je Airbnb thuis eens vragen wat een zakje thee of een sjaal eigenlijk zou moeten kosten. Dan heb je een goed referentiepunt. 

3. Eet tajine

“Een tajine (Arabisch: طاجين) is oorspronkelijk een aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Noord-Afrikaanse keuken zoals de Marokkaanse keuken en Tunesische keuken is de tajine populair.”

Een tajine is de perfecte manier om de kruiden in de Marokkaanse keuken te proeven. Meestal wordt de tajine vergezeld met couscous of brood en er zit vaak wel aardappel in de tajine zelf. Ook voor vegetariërs is een tajine zeer geschikt want er zijn ruim voldoende groente tajines zonder vlees.

4. Doe aan een yogales mee

Ik weet niet zeker of yoga altijd al in Marokko werd gedaan, maar het is op dit moment zeker ongekend populair in Marokko. Overal vind je yogaretreats, yogalessen en surfyoga. En wie wil nou niet uitkijken over de oceaan tijdens zijn zonnegroet?!?

Ik verbleef voor een 8-daagse yoga-retreat in Paradise Plage (in de buurt van Agadir). Elke ochtend en avond kun je vrijwillig deelnemen aan anderhalf uur yoga. Met uitzicht over de Atlantische Oceaan en de ondergaande zon kun je niet anders dan helemaal zen worden.

Uiteraard is het niet per se noodzakelijk om acht dagen lang yoga te doen, maar ergens tijdens je vakantie, uitkijkend over de besneeuwde bergen of de woeste golven een keer je lijf goed aan het werk zetten is zeer de moeite waard.

5. Overnacht in een riad

“Een riad (Arabisch: رياض) is een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een atrium of binnentuin. Riads waren de huizen van het rijkere deel van de burgerij. Deze staan vaak in de oude, ommuurde delen van de stad (de medina) maar komen ook voor op het platteland.”

In Marrakech heb je echt ontzettend mooie riads. Van 300 euro per nacht tot een paar tientjes per nacht, werkelijk alles is mogelijk. Ik sliep in Riad El Youssoufi in Marrakech, echt een absolute aanrader! De beste prijs-kwaliteit verhouding die er te vinden was. We betaalden maar 58 euro per nacht inclusief ontbijt voor twee personen. Denk bij Riad El Youssoufi aan kleine, schattige gangetjes die leiden naar je kamer. Deurtjes waar je gebukt door heen moet. Een blauwe badkamer zonder tegels en een verhoogd bed!

Ps: Riad El Youssoufi heeft ook een fantastisch mooi dakterras waarbij je over een groot deel van de medina van Marrakech uit kijkt.

6. Tip alleen voor mannen: laat je scheren bij een echte Marokkaanse barbier

Ik heb nog niet genoeg baardhaar om me als vrouw te laten scheren, maar mocht je nou als man op reis zijn in Marokko, dan moet je absoluut een echter kapper bezoeken. Ze scheren je baard, je neushaar, je inhammen, je nekhaar, echt alles. En allemaal met een echt mes. Het kost slechts een paar dirham of ze laten je betalen zoveel als dat je het zelf waard vond. Een ontzettend leuke ervaring om een keertje tussen de lokale bevolking te zitten in plaats van tussen de toeristen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.