Citytrip Marrakech; bohemian hotspots voor de moderne hippie

Tegeltjes Le Jardin Secret Marrakesh Marokko

Wil je weten waar je echt naar toe moet in Marrakech? In deze blog schrijf ik over de plekken voor de echte moderne hippie; de bohemian hotspots van Marrakech. Hierbij maak ik onderscheid tussen de plekken waar het vooral zien en gezien worden is voor de hippe trendsetter en de bohemain hotspots die ik persoonlijk heel gaaf vond en iets minder fusion/digital nomad/hipster waren.

Bohemian hotspots in Marrakech voor hipsters

Elke blog over Marrakech schrijft bijna over dezelfde plekken als je echt hip & happening wil zijn. Dit kun je nep en afgezaagd noemen, maar vaak zijn deze plekken met een reden zo bekent. Ofwel omdat het eten er geweldig is, ofwel omdat de locatie fantastisch is. Dus bij deze mijn overzicht van hippe Marrakech hotspots die je misschien vanwege de mensen die het aantrekt juist wilt mijden.

In de categorie eten:

Nomad

In werkelijk elke blog over Marrakech wordt geschreven over Nomad. Hoe geweldig het eten is (een combinatie tussen Marokkaans en wereldkeuken) en hoe fantastisch het uitzicht vanaf het dak van Nomad is. Dat wilde ik wel eens met eigen ogen zien. We hadden precies 1,5 uur de tijd om te eten bij Nomad, want alles was gereserveerd en wij kwamen natuurlijk gewoon binnen slenteren. Dus mocht je zelf ook daar willen eten, reserveer dan op tijd.

Het eten was inderdaad interessant, maar ik was er niet zo lyrisch over als op sommige blogs geschreven stond. De inrichting is leuk, maar niet ontzettend bijzonder. Het is absoluut een leuke plek om lekker te eten, maar het publiek bestond vooral uit hipsters met hippe grote hoeden, traditionele teenslippers en de laatste fashion. Uiteraard werd er non-stop eten gefotografeerd wat je meteen op Instagram kunt gooien via het Wifi van Nomad.

Details:

 • reserveer vantevoren
 • locatie: 1 Derb Aarjane, medina van Marrakech
Nomad cafe Marrakesh Marokko

Le Jardin

Nomad is het broertje van Le Jardin dus helaas vind je hier ook weer een overdaad aan hipsters die hun fusion gerecht bestellen. Maar het is dan ook wel de moeite waard qua sfeer. Je komt via een piepklein poortje in de binnentuin vol met kaarsen, lampjes en verborgen zitjes. Hoe is het toch mogelijk dat je alle herrie op straat meteen niet meer hoort wanneer je zo’n binnentuin op gaat?

Ook bij Le Jardin bestaat de kaart uit een combinatie tussen westerse en traditioneel Marokkaanse gerechten. Er is heel veel keuze wat betreft vegetarische en vegan gerechten.

Details:

 • reserveer van tevoren
 • locatie: 32 souk sidi abdelaziz in de medina van Marrakech

Riad Atlas IV (quatro) restaurant

Riad Atlas IV (quatro) staat heel goed aangeschreven vanwege de sfeer en de zeer hoge kwaliteit van het eten. Maar daar is de prijs dan ook naar. De binnentuin is bijzonder ingericht en een echte oase in de drukte van Marrakech. Riad Atlas IV ligt vlak bij het El Fnaa plein in het hart van Marrakech. Dit restaurant zit in het hogere prijssegment en trekt dito mensen aan. Het eten is een chique combinatie van de Europese en Marokkaanse keuken. Daarnaast is het niet alleen een restaurant maar ook een luxe hotel, spa en hammam.

Details:

 • reserveer vantevoren
 • locatie: Arset el Maach, 50 route Dar Daou, medina van Marrakech

In de categorie; bezienswaardigheden

Le Jardin Secret

Le Jardin Secret is een van de oudste binnentuinen van Marrakech. Verschillende waterpartijen omlijnen de inheemse en exotische bloemen en planten. Het is absoluut een oase tussen de drukte van de souks. Maar denk ook aan lange, okergele jurken, nog meer hippe hoedjes en kekke handtassen om vervolgens semi-nonchalant op de foto te gaan voor Instagram. Uiteraard staan deze mensen net zo lang te wachten tot ze vrijwel alleen op de foto staat om op Instagram de suggestie te wekken dat ze de hele tuin voor zichzelf hadden. Dit sarcasme is niet om Le Jardin Secret af te kraken, maar het geeft wel een realistisch beeld van wat je aan zult treffen. Het is er druk, vol met hipsters en de tuinen zelf zijn eigenlijk helemaal niet zo bijzonder qua beplanting.

Daarnaast is Le Jardin Secret hartstikke duur qua entree. Je betaald 50 dirham per persoon (ongeveer 4,45 euro) om Le Jardin Secret binnen te komen. Andere bezienswaardigheden als Bahia Palace (wat duizend keer indrukwekkender is dan deze tuin) betaal je slechts 10 dirham entree voor.

Details:

 • entreeprijzen: 50 dirham
 • openingstijden: elke dag van 09.30 tot in ieder geval 17.30
 • locatie: Rue Mouassine 121 in de medina van Marrakech
Botanische tuin Le Jardin Secret Marrakesh Marokko
Tegeltjes Le Jardin Secret Marrakesh Marokko

Le Jardin Majorelle

Nog zo’n tuin en wel een hele beroemde tuin. Le Jardin Majorelle werd ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle in 1924, toen Marokko een protectoraat van Frankrijk was. De kobaltblauwe kleur die je overal in Le Jardin Majorelle terug vind, werd later naar deze kunstenaar vernoemd; Majorelleblauw.

Vanaf 1980 was de Majorelletuin eigendom van de in 2008 overleden Franse modeontwerper Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé. Het bezoekersaantal ligt rond de 650 duizend. 650.000! Je kunt dus wel raden hoe ontzettend veel mensen hier constant rondlopen hip te zijn voor hun Instagram account. Ja, want ook hier is het vooral de mooiste foto’s voor Instagram proberen te maken met je wapperende witte jurk en leren tas tegen de Majorelleblauwe muren van de tuin.

De entreeprijs voor Le Jardin Majorelle ligt nog hoger dan Le Jardin Secret, namelijk op 70 dirham. Wat mij betreft is het dat echt niet waard. Zeker niet als je bedenkt hoeveel mooie, fantastische plekken de rest van Marrakech te bieden heeft waar heel wat minder mensen op af komen en waar je heel wat minder voor betaald.

Details:

 • entreeprijzen: 70 dirham
 • openingstijden: 08.00 tot 17.30
 • locatie: Rue Yves Saint Laurent, een stuk buiten de Medina van Marrakech

El Fenn hotel

Zoek je nog een plek om te slapen die zo populair is dat je maanden van tevoren al moet boeken? Dan is El Fenn Hotel wel iets voor je. Ik heb er zelf niet kunnen slapen, want ik boekte mijn slaapplek in Marrakesh natuurlijk een paar weken in plaats van een paar maanden van tevoren. Riad El Fenn is een hotel met achtentwintig kleurrijke kamers, ontelbaar veel gangen, trappen en hoeken en het staat en hangt vol eigentijdse kunst in een traditionele omgeving.

Riad El Fenn heeft een dakterras met zwembad. Ze hebben trouwens drie zwembaden in totaal, dus mocht het te warm zijn om door de medina te lopen, dan kun je altijd nog hip bij het zwembad liggen wezen.

Details:

 • entreeprijzen; een gemiddelde kamer is al snel 300 euro per nacht voor twee personen
 • locatie: Derb Moullay Abdullah Ben Hussain, Bab El Ksour, Medina

Hotspots waar iets minder mensen op af kwamen

Maar die je eigenlijk wel gezien moet hebben juist omdat er iets minder mensen op af komen en omdat het iets minder Instagram populair is.

Streetart

Zoals jullie al zo vaak hebben kunnen lezen in al mijn oost-europa blogs, ben ik gek van streetart en de jacht erop. Het is (nog) niet heel gebruikelijk in Marokko om streetart aan te treffen, maar her en der is het al wel terug te vinden. En weet je wat nou het allerleukste is? Het is gratis! Niet dat Marrakech heel duur is om mooie dingen te zien, maar toch, gratis is nog minder. In de oude medina van Marrakech en erbuiten zijn op een aantal plaatsen streetart te zien. Vlak bij Nomad bijvoorbeeld vind je onderstaand kunstwerk. Vlak bij Riad al Youssouf vind je het andere kunstwerk.

Streetart Marrakesh Marokko
Streetart Marrakesh Marokko

Barbier/kapper

Als man naar een lokale kapper gaan geeft pas echt een ervaring. Geen toeristen, je verstaat niemand, gewoon lekker onderuit hangen op een stoel en je haar eraf laten snijden met een levensgevaarlijk scherp mes terwijl uit de tv het gebed schalt. Hoeveel meer local wil je het hebben?!?

activiteit Marrakesh barbier Marokko
Barbier Marrakesh Marokko
Barbier Marrakesh Marokko (1)

Earth Café

Earth Cafe is het eerste vegan, biologische, vegetarische cafe van Marrakesh. Het is niet makkelijk om in de vleescultuur als Marokko als vegetariër veel keuze te hebben. Gelukkig is daar Earth Café waar je op dikke kussen van traditionele Marokkaanse stof neer kunt ploffen voor een lekkere lunch of een uitgebreid diner. Ze zijn tot laat open en zitten in het hart van de medina dus je kunt bij Earth Cafe ook goed een tussenstop maken om bij te tanken tijdens je winkelmarathon.

Details:

 • Vegan, vegetarisch en biologisch
 • openingstijden: vanaf 11 uur tot laat
 • locatie: derb zawak, rue riad zitoun el kedim in de medina van Marrakech

Insider tip: Riad al Youssouf

Marrakesh heeft prachtige riads om te slapen en ik zou ook zeker een riad verkiezen boven een gewoon hotel. Het is een oase van rust wanneer je de binnentuin in loopt. Een riad is er in alle prijscategorieën te vinden. Ook de kwaliteit loopt heel erg uiteen; van moderne wooncomplexen tot bijna koninklijke locaties. Riad al Youssouf is een fijne middenweg. Wel de uitstraling van een echt mooie Riad, maar niet de prijzen zoals bij het El Fenn Hotel.

Riad el Youssoufi Marrakesh Marokko
Riad el Youssoufi Marrakesh Marokko
Ontbijt Riad el Youssouffi Marrakesh Marokko
Riad el Youssoufi Marrakesh Marokko
mini tagine Riad el Youssoufi Marrakesh Marokko
inrichting Riad el Youssoufi Marrakesh Marokko

Nog meer Marokko tips nodig?

Check dan onderstaande blogs met tips over Agadir en de beste activiteiten om te doen in Marokko.

Marokko: 5x activiteiten die je moet doen wanneer je er bent

Paradise Valley Marokko (4)

Citytrip Agadir; bezienswaardigheden, budget en handige tips

3 thoughts on “Citytrip Marrakech; bohemian hotspots voor de moderne hippie

 1. Pingback: Beste vegetarische hotspots in Boekarest | My Wanderlust Diary

 2. Pingback: De mooiste bezienswaardigheden van Marrakech | My Wanderlust Diary

 3. Pingback: Weekoverzicht #32; pony strafkamp, de hoogtepunten van Overijssel en straalbezopen | My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.