Citytrip Agadir; bezienswaardigheden, budget en handige tips

Laat ik allereerst beginnen met dat ik hoop dat je niet speciaal naar Marokko bent gekomen voor een citytrip naar Agadir, want dat is het zeker niet waard. Tenzij je bent gekomen voor golf of een strandvakantie, dan ben je in Agadir aan het perfecte adres. Mocht je toevallig een keer een dag over hebben in Agadir, dan zijn de bezienswaardigheden in deze blog de moeite waard om te bezoeken. 

Waarom is Agadir niet de moeite waard?

Om deze vraag te beantwoorden, moet je meer weten van de geschiedenis van de stad. In de jaren 60 is praktisch de hele stad (en 12.000 mensen, wat ongeveer een derde van de bevolking toen was) verwoest door een aardbeving. Hiermee zijn alle originele en typisch Marokkaanse details verloren gegaan. Er is geen oude medina en kleine, schattige straatjes. Alles is modern, nieuw en met veel resorts.

Maar wat Agadir aan originaliteit mist, dat maakt Agadir goed met stranden. Agadir wordt ook wel het Miami van Marokko genoemd en is een hotspot voor surfers, strandliefhebbers en watersporters.

Helaas is Agadir, net als zoveel landen en steden in Noord Afrika en het Midden Oosten, heel erg vies. Overal ligt afval, gebroken glas, plastic rotzooi en troep. De stranden zijn vies en je kunt nergens kijken zonder afval te zien liggen.

Maar goed, genoeg over waarom je Agadir beter over kunt slaan. Mocht je er onverhoopt toch verzeild raken, check dan vooral de volgende stops en bezienswaardigheden.

Mohammed V Moskee

Ik ben niet binnen geweest. Allereerst had ik geen hoofddoek en de mis was net afgelopen. Ik weet niet zeker of er überhaupt niet-moslims naar binnen mogen. Maar ook van de buitenkant is deze moskee zeker de moeite van het bezoeken waard.

Adres: kruizing Avenue President Kennedy en Avenue du 29 Fevrier

Agadir Marokko Mohammed V moskee
Mohammed V moskee in Agadir
Agadir Marokko (14)

Strand en boulevard

Agadir is perfect voor een bezoek aan het strand. Een weids strand met zacht, wit zand en een langzaam aflopende zee. Ben je klaar met over het strand slenteren, dan kun je zo door gaan met over de boulevard slenteren. Een brede, ruime boulevard met palmbomen die wuiven in de wind en waar iedereen jogt, met de kinderwagen loopt of gewoon wat zit te kijken.

Agadir Marokko boulevard langs het strand
De boulevard met het reuzenrad op de achtergrond
Agadir Marokko strand
Agadir heeft ontzettend brede en zachte zandstranden

Kashbah en uitzicht over de baai

Onderweg naar de Kashbah heb je uitzicht op een heuvel met witte letters. Agadir is een trotse, islamitische stad met de woorden Allah, koning, land geschreven op deze heuvel. Vanaf deze heuvel heb je bij zonsondergang het beste uitzicht over de hele baai en heel Agadir. Helaas hadden wij een heiige dag en zijn we maar tot halverwege de heuvel gelopen.

De Kashbah zelf is gebouwd in de zestiende eeuw en ligt op 236 meter hoog. Nu zijn er enkel nog ruïnes over nadat de aardbeving van 1960 het grootste gedeelte heeft verwoest.

Adres: Route Agadir Oufalla
Toegangsprijs: gratis, rondleiding met gids is tegen betaling mogelijk

Agadir Marokko kerkhof
Lastig te zien op deze foto maar deze hele vallei staat vol met grafstenen.
Agadir Marokko Kasbah
Onderweg naar het fort op de Kasbah heb je uitzicht op de tekst Alah, koning, land (in het Arabisch)
Agadir Marokko cactus
Overal cactus bossen

Souk el Had

Wist je dat Agadir de hoofdstad was voor de lokale Berber bevolking? Ik ook niet.

Souk el Had is na de aardbeving volledig herbouwd. Je kunt er werkelijk alles krijgen. Van glimmende theekannetjes, tot kruiden en van lekker eten tot Djellaba’s (moslim kleding). Van alle souks die ik over de wereld her en der heb bezocht is dit wel de meest ruim opgezette. Dit komt waarschijnlijk ook doordat ze alles vanaf de grond opnieuw op hebben moeten bouwen dus de traditionele smalle straatjes flink verbreed konden worden. Misschien dat het daarom ook iets minder sfeervol aanvoelt.

Zoals elke souk word je van alle kanten gevraagd om vooral hun spullen te komen bekijken en je kunt geen fractie van een seconde stil staan of je hebt alweer drie verkopers om je heen. In vergelijking met de souk in Marrakech is Agadir spotgoedkoop. Dus als je echt een mooi traditioneel theepotje of dienblad wilt hebben, dan zou ik deze in Agadir kopen.

Adres: de souk heeft meerder ingangen. Souk el Had ligt ingeklemd tussen de volgende straten: Rue Mohammed Iqbal, Rue 2 Mars, Avenue Abderrahim Bouabid en Oued Ziz.

Agadir Marokko (16)

Jardin d’Olhao

Nieuwsgierig naar meer informatie over de aardbeving van 1960? Of wil je graag weten hoe Agadir er oorspronkelijk uit zag? Nee, geen interesse in, maar wel zin om door een heel mooi park te wandelen? Bezoek dan vooral Jardin d’Olhao.

Je vindt hier het Memoire d’Agadir Museum omringd door mooie tuinen met palmbomen. Zeker in februari/maart, wanneer alles in bloei staat, is dit de perfecte oase in de stadse drukte.

Adres: Avenue Président Kennedy
Openingstijden: 14:00 – 18:00 op alle dagen behalve maandag.
Entree: weinig, maar de prijzen wisselen nogal eens

Agadir Marokko Jardin d'Olhao
Jardin d’Olhao over de bijzondere geschiedenis van Agadir

Surfen

Agadir is de perfecte plek om te surfen. Overal zijn mogelijkheden voor surfboard verhuur en wetsuit verhuur. Er zijn voldoenden mogelijkheden voor surflessen en als je echt helemaal van het surfen bent, dan kun je ook heel goed in een surfhostel slapen. Ik doe niet aan surfen dus kan je geen specifieke tips geven, maar je wordt er bijna mee dood gegooid, dus ongetwijfeld ga je daar een perfecte surfspot vinden.

Yoga

Ik kwam naar Marokko en Agadir voor een yoga-retreat. Eenmaal in Agadir zag ik pas hoeveel yoga overal wordt aangeboden. Blijkbaar is yoga een populaire activiteit geworden in Marokko. En hoe fijn is het om over de Atlantische Oceaan uit te kijken terwijl je een superstretch doet?

Vlak buiten Agadir zit de mooiste plek om dit te doen; Paradise Plage. Glazen ramen tot de grond met een fantastisch uitzicht over het strand en de oceaan.

Vervoer in Agadir

Wanneer je de Kashbah ook bezoekt, dan komt je op ongeveer 10 kilometer uit wanneer je dit te voet af wilt leggen. De Kashbah ligt behoorlijk uit de route, dus zou je deze niet bezoeken, dan is de route behoorlijk wat korter. Gelukkig zijn taxi’s in Agadir erg goedkoop. Voor tien minuten betaal je ongeveer 1 euro. Vanwege het weinige verkeer in Agadir, kun je in tien minuten bijna naar de andere kant van de stad rijden.

Openbaar vervoer in de stad is slecht geregeld. Er rijden her en der wel wat bussen, maar die rijden zelden volgens een schema of op tijd. De stadstaxi’s (in Agadir oranje of geel) zijn aan de kant van de weg aan te houden. Petit taxi’s (oranje) rijden binnen de stad en mogen maximaal drie mensen mee. Grand taxi’s (geel) rijden vooral van stad naar stad en mogen maximaal zes personen meenemen. Onderhandel over de prijs voordat je in stapt. Om te weten wat een goede prijs is, check bij je Airbnb of hotel wat een normale ritprijs is. Vanaf de luchthaven van Agadir naar het centrum is 200 Dirham.

Beste tijd om Agadir te bezoeken

Ik was in Agadir in februari en maart. De temperatuur schommelde tussen de 18 en 26 graden. Het weer was op sommige dagen strakblauw en op andere dagen wisselvallig. Het weer was perfect voor een shirt of een jurkje en de zon heeft genoeg kracht om prima bij te kleuren, dus vergeet je zonnebrand niet. Agadir heeft namelijk 300 zondagen per jaar!

Het water vond ik te koud om in te zwemmen (maar dat vind ik al snel, dus ik ben niet zo’n goede graadmeter). Er waren wel mensen in het water die gingen zwemmen, maar vanwege de hoge golven waren er vooral surfers met wetsuits in het water.

De temperaturen lopen snel op in Marokko. Ik houd daar helemaal niet van, zeker niet wanneer je te voet een stad gaat bekijken. Ik zou daarom ook niet later dan maart/april naar Marokko komen, maar dit is voor iedereen natuurlijk persoonlijk.

Agadir Marokko strand zonsondergang
Zonsondergang is altijd goed en Agadir is daar uitermate geschikt voor

Net buiten Agadir: Paradise Valley

Wanneer je Agadir bezoekt, mag je echt Paradise Valley niet over slaan. Het is een oase tussen de droge bergen. Na een wandeling van ongeveer een uurtje over smalle paadjes kom je bij de bovenste natuurlijke zwembaden aan.

Zoals ik eerder al schreef ligt Marokko vol met afval, zo ook Paradise Valley. Het doet wel een beetje afbreuk aan de naam. Het paradijs is af en toe ver te zoeken met alle bergen afval overal.

Details: Paradise Valley ligt in de Marokkaanse Hoge Atlas ongeveer 20 km ten noorden van Agadir.
Entree: gratis
Openingstijden: altijd open
Kamperen mag er ook nog altijd en is gratis.
Geschikt als dagtrip met je eigen huurauto of met een tour.
Kosten met een tour zijn ongeveer 20-30 euro.
Adres GPS: 30.588076, -9.531531

Paradise Valley Marokko
Lopend ergens in een gortdroge kloof in Paradise Valley

Budget

Waar moet je aan denken wanneer je in Agadir op stedentrip bent?

Budget voor overnachten:

Agadir is een heel stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Marrakech. Gedeeltelijk is dit ook omdat het een minder populaire stad is voor een citytrip. Overnachtingen zijn gemiddeld 20 euro goedkoper dan de populairdere steden als Marrekech en Casablanca. Wij sliepen in onze Airbnb voor maar 28 euro voor twee personen. Er waren nog een stuk goedkopere Airbnb’s en natuurlijk ook superdeluxe all-inclusive hotels. Dus zoals altijd kun je het zo duur maken als je zelf wilt.

Agadir heeft weinig traditionele riads want deze zijn ook allemaal gesneuveld tijdens de aardbeving dus voor echte romantische, traditionele overnachtsplekken moet je buiten Agadir zijn.

Agadir Marokko Airbnb
Superluxe ontbijt in de Airbnb

Budget voor eten, drinken en vervoer

Met een dagbudget inclusief overnachting van 20 euro per persoon kun je een heel eind komen in Agadir. Het strand is gratis, lopen kost niks, de taxi kost weinig en eten is goedkoop. Wij (twee personen) lunchten op het strand aan de boulevard voor 123 Dirham (11 euro). Dit was een lunch met een biertje, een appelsap, een hamburger met friet en een pizza. Wanneer je op iets minder toeristische plekken gaat eten, of geen alcohol besteld, dan ben je heel wat minder dan 11 euro kwijt voor eten en drinken.

Bezienswaardigheden in de omgeving of activiteiten als yoga en surfles zijn niet altijd gratis dus daar heb je wel iets meer budget voor nodig. Maar alles bij elkaar is Agadir een zeer budgetvriendelijke bestemming.

Agadir kaart bezienswaardigheden
Kaart met bovengenoemde bezienswaardigheden
Agadir Marokko zwerfkat
Zwerfkatten zijn overal te vinden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.