Hoe bereid je een mooie rondreis voor?

Beren Vancouver Island Canada

Heb je geen zin een een kant-en-klare rondreis omdat die ook dagenlang blijven plakken op plekken waar jij helemaal niet heen wilt? Maar wil je wel graag op rondreis en weet je eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen met voorbereiden? Check dan deze blog met al mijn jarenlang verzamelde tips hoe je het beste een perfecte rondreis voorbereid.

Wat wil je eigenlijk?

Voordat je überhaupt kunt beginnen aan het voorbereiden van je rondreis, moet je eerst de volgende vragen beantwoord hebben:

  • Wat is je budget?
  • Hoeveel dagen heb je?
  • Wat vind je echt belangrijk? (natuur, steden, cultuur, wilde dieren, actieve vakantie, etc.)
  • En als allerbelangrijkste: waar wil je heen?

Deze vragen bepalen voor een groot gedeelte hoe je je rondreis in zal richten en moeten ten alle tijden je hoofdlijn blijven om de perfecte reis te creëren.

Inlezen

Het voordeel van kant-en-klare reizen is dat je nergens over na hoeft te denken. Geen zorgen over hoe lang het rijden is en of je ergens wel kunt slapen. Geen chaos omdat je je moet haasten in de laatste dagen of helemaal in het verkeerde seizoen gaat. Maar je wilt geen kant-en-klare reis, want die stopt ook misschien wel dagenlang op plekken waar jij helemaal niet wilt zijn. Dus tijd om je eigen rondreis te ontwerpen.

Voor de perfecte rondreis begin je bij het allereerste begin, dus dat betekent inlezen in je bestemming. Dit gaat aardig wat tijd kosten, maar dan eindig je wel met een reis die perfect past bij jouw wensen. Waar begin je dan met inlezen en wat zijn de beste plekken om je informatie vandaan te halen?

Lonely Planet of een andere reisgids

Welke tijd van het jaar is het beste om een bepaald land of een bepaalde regio te bezoeken? Is er een goed openbaar vervoer? Kan ik nog reizen in het donker? Liggen de prijzen hoog? Wanneer is het moesson-seizoen? Al dit soort vragen worden beantwoord in reisgidsen.

Wanneer ik eenmaal besloten heb welke bestemming ik naar toe zal gaan voor mijn rondreis, begin ik meestal bij een reisgids om te beslissen wanneer, hoe, duur van de reis (al is dit waarschijnlijk ook afhankelijk van je vakantiedagen), etc. Dit kan een Lonely Planet zijn, maar ook een Rough Guide, een ANWB reisgids of wat je ook maar fijn vind lezen.

Cuba Rough Guide ruilen
Potentiële nieuwe reisbestemming voor 2019

Blogs

Stel dat je hebt besloten om naar Zuid Afrika te gaan en je weet dat de beste reistijd voor Zuid Afrika voor jou bijvoorbeeld mei is want je houdt niet van ontzettend warm. Hoe beslis je dan wat je allemaal wilt zien in Zuid Afrika? Je kunt de hele Lonely Planet lezen, maar daar staan vrijwel geen plaatjes in en dus moet je vertrouwen op de mening van de schrijver van de Lonely Planet (of andere reisgids). Niet echt betrouwbaar, want over smaak valt niet te twisten, dus wat voor die ander ontzettend mooi kan zijn, is voor jou misschien wel slaapverwekkend saai, aangezien jouw achtertuin er ook al zo uit ziet.

De beste plek voor inspiratie over verschillende bestemmingen zijn voor mij blogs. En er wordt nogal wat afgeblogd tegenwoordig dus inspiratie genoeg. Zoek bloggers die passen bij jou als persoon. Dus ben je een natuurmens, ga dan geen reisblogs lezen van iemand die eigenlijk alleen stedentrips maakt en toevallig een keer in Zuid Afrika was. Waarschijnlijk hebben jullie niet dezelfde smaak.

Weet je eigenlijk niet waar je op moet zoeken op Google om de juiste bloggers te vinden? De meeste bloggers schrijven blogs als “de 10 beste plekken om te slapen in Johannesburg” of “welk wildpark in Zuid Afrika is het beste om de big five te spotten”. Door de schrijfstijl van de blogger en de foto’s krijg je waarschijnlijk al een goed beeld of iemand van hetzelfde type reizen houdt. Dit soort blogs zijn een goed begin om je een beeld te vormen van een regio, land, activiteit of stad.

Mijn favorieten voor inspiratie zijn:

  • Safe and Healthy Travels waar Jacomijn solo de hele wereld over reist. Als politieagente weet ze goed hoe belangrijk veiligheid is tijdens het reizen. Ze schrijft gedetailleerd over haar bestemmingen waardoor je een goed beeld krijgt van de regio, het park, de stad of de activiteit. En haar foto’s zijn niet allemaal van die zwierige jurken en hippe hoeden foto’s maar een goede weergave van de werkelijkheid.
  • What About Her – gerund door zeer succesvol blogster Laura – is absoluut eye-candy. Ze is visual storyteller van beroep (onder andere) en dat zie je terug aan al het beeldmateriaal. Door haar beelden en foto’s wil je meteen een ticket boeken. Het nadeel van eyecandy beeldmateriaal is dat de werkelijkheid soms knap tegen kan vallen dus ik vaar niet blind op al die Instagramwaardige foto’s maar dubbelcheck een bestemming nog bij andere bloggers.
  • The Boho Guide haal ik zelf veel van mijn inspiratie vandaan voor bijzondere plekken om te slapen. Ik zit zelf in het Boho Guide team dus lever geregeld content aan van supertoffe plekken samen met nog minstens tien andere leden. Wanneer ik naar een nieuw land of nieuwe stad ga, check ik altijd even of iemand anders van het Boho Guide team er al is geweest en wat voor toffe tips hij/zij heeft. Op deze manier vind je net dat bijzondere koffietentje om de hoek, in plaats van dat je bij de Starbucks hangt en slaap je in die mooie safarilodge in plaats van dat standaard Best Western hotel.

Wil je een heel mooi overzicht van bijna alle Nederlandse reisblogs? Check dan eens dit overzicht van Expeditie Aardbol.

Je hebt een ticket geboekt en wat dan?

Ok, je weet welk land je heen gaat, wanneer je het beste kunt gaan, hoe lang je je ergens kunt vermaken en wat je daar wil zien. Via allerlei handige tips en tricks van al die bloggers heb je inmiddels ook een supergoedkoop ticket op de kop getikt, maar dan de rest. Je weet dat je de 3e heen vliegt en de 24e weer op de luchthaven moet zijn voor de terugvlucht, maar hoe ga je de dagen daar tussenin vullen?

Niet elk land heeft dezelfde infrastructuur. 300 kilometer in Amerika kost misschien drie uurtjes over de snelweg. Dezelfde 300 kilometer in Oeganda kost je ongeveer acht uur. Je wilt in sommige landen niet in het donker reizen en in sommige landen is het behoorlijk lastig om met bijvoorbeeld het openbaar vervoer te reizen. Hoe stippel je dan je route uit?

Pakketreizen

In de meer mainstream landen als Zuid-Afrika, Amerika en Australië heb ik altijd veel gehad aan van die websites voor standaard pakketreizen zoals Fox Reizen, Koning Aap, Tui of Kras Vakanties. Zij laten in hun dag tot dag programma de reistijden en afstanden al zien en ook of er op de route nog iets bijzonders te beleven valt.

Ik gebruik deze reisorganisaties om een globaal beeld te krijgen hoeveel terrein ik kan bestrijken in de weken die ik op mijn bestemming heb. Wat is realistisch en hoeveel uur moet er voor doorbrengen in de auto? Dit heb ik zelfs gedaan voor bestemmingen als Australië en Amerika. We reisden hier op de bonnefooi door heen en boekten niks van tevoren, maar ik had al wel een globaal beeld van de route in mijn hoofd om te voorkomen dat we in de laatste week alle mooie hoogtepunten over moesten slaan en we ons richting de luchthaven moesten haasten. Wanneer je niks boekt, ben je flexibel om bij tegenvallende bestemmingen of slecht weer je route om te gooien en snel naar een mooier gebied te reizen. Maar dat terzijde.

Die fly & drive reizen zoals de zelf-reizen pakketten meestal genoemd worden, kunnen je heel erg helpen bij een eerste opzet. Daarna kun je de reis zelf tweaken en beter afgestemd op jouw wensen maken. Ben je geen stedenmens? Dan hoef je niet drie dagen in Johannesburg door te brengen. Houd je van surfen? Dan is het wel zo fijn om wat extra tijd in te plannen op de mooie stranden van Zuid Afrika. Ben je gek van culinaire hoogtepunten? Dan moet je misschien toch die 100 kilometer om gaan rijden voor dat bijzondere restaurant in Graskop.

Maak een schema

Ik ben gek op schema’s, zeker wanneer het om rondreizen gaat. Hiermee kun je voor jezelf goed zien waar de gaten in je programma zitten, waar je meer flexibiliteit in moet bouwen, welke stukken in je programma wat eentonig worden, etc. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen systeem maar ik werk graag met onderstaande tabel.

DagRouteHotelOpmerkingen
1Amsterdam – JohannesburgAankomst 23.15Airport LodgeHuurauto ophalen
2Johannesburg – Thabazimbi300 km 4 uurMaroela Guest Lodge (70 euro)Pilanesberg NP onderweg
3Thabazimbi – ?
4
5Durban – AmsterdamVertrek 7.15Vluchtnummer KL989

Zoals je ziet kun je hiermee stukken van je programma invullen en het aan elkaar plakken. Je kunt dan ook goed zien of je dagen achter elkaar acht uur in de auto zit. Of dat je misschien net wilt overnachten in een gebied waar helemaal geen teken van leven te vinden is.

Wanneer je van tevoren niks boekt, kun je met zo’n schema goed zien of je rondreis in de tijd die je ervoor hebt, te halen is. Mocht je dan onderweg je programma wijzigen door sneller of juist langzamer te reizen, dan kun je alvast zien op welke dagen je die tijd weer compenseert.

Het maken van die schema geeft je veel voorpret omdat je alle mooie uitjes en bezienswaardigheden al stiekem kunt zien op de foto’s, maar het kost ook ontzettend veel tijd. Tijd die het op de bestemming zelf dubbel en dwars waard is. Wanneer je nog niks had geboekt omdat dit schema je daar veel meer vrijheid en flexibiliteit in je programma geeft. Wanneer je wel alles al geboekt hebt omdat het je de zekerheid geeft dat je de mooiste plekken sowieso kunt bezoeken.

Uiteraard zijn er ook mensen die het niet erg vinden om tijdens hun rondreis af en toe de hoogtepunten te missen en die wel zien wat de dag hun brengt. Voor dit type mens is deze blog uiteraard niet bedoeld. Zonder planning redden zij het prima en missen dan misschien wat mooie plekken maar dat maakt niet uit.

Sluit je aan bij Facebook groepen

Heb je praktische vragen over je reis zoals “heb ik een aangepast rijbewijs nodig in Ethiopië?” of “is dat gebied nog steeds begaanbaar na de orkaan afgelopen maand?” of “is die route beter af te leggen met 4wd of kan een 2wd ook prima?”. Dan raad ik aan om je aan te melden bij een van de vele Facebookgroepen. Zo zijn er speciale Zuid Afrika Facebookgroepen, maar ook Zuidoost Azië, reizigers met caravan, fans van midden Amerika en ga zo maar door. Hier kun je heel goed terecht voor bovenstaande vragen wanneer je de meest recente informatie over een land wilt hebben.

Dan begint het grote geld uitgeven

Je hebt alles uitgedacht, opgezocht, uitgestippeld en vorm gegeven. Dan is het nu tijd voor het grote boeken (of niet). Ik ga in deze blog niet ook nog pagina’s wijden aan het vinden van de goedkoopste overnachtingen of de beste plek om een huurauto te boeken. Behalve dat dit verschilt per land, verschilt dit ook heel sterk per persoon. Ik kan wel zeggen dat een ticket naar Kenia maar 300 euro is, maar wanneer jij niet over wilt stappen, dan verdubbeld de prijs van je ticket waarschijnlijk al. Maarten en ik huren bijvoorbeeld altijd het kleinste autootje wat er is aangezien we heel licht reizen, maar sommige mensen reizen liever in een grote auto en nemen heel veel mee.

Ik heb in deze blog nog wel een heel aantal tips gedeeld voor reizen voor bijna 0 euro per dag.

Jan van Gent kolonie Cape Kidnappers Nieuw Zeeland

One thought on “Hoe bereid je een mooie rondreis voor?

  1. Pingback: Weekoverzicht #29; kies je voor diervriendelijk of voor je eigen portemonnee? | My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.