Aberdare National Park; een mustvisit in Kenia

Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia (7)

Ik schrijf eigenlijk nooit over individuele natuurparken, musea, restaurants of hotels, simpelweg omdat ik geen 600 woorden kan besteden aan een enkel hotel. Maar voor Aberdare National Park in Kenia maak ik graag een uitzondering hierop. Dit is verreweg het meest bijzondere park wat ik ooit heb bezocht. Waarom? Lees daar alles over in deze blog. 

Wat maakt Aberdare National Park zo speciaal?

Kenia is wereldberoemd vanwege Masai Mara Nationaal Park en Amboseli Nationaal Park. Grote groepen buffels en zebra’s trekken daar jaarlijks langs tijdens de Great Migration. Maar wist je dat Kenia 26 nationale parken heeft?

Aberdare National Park is er daar eentje van. Er komen geen leeuwen voor, dus daarvoor hoef je er niet naar toe te reizen. Waarom wel? Omdat het een rustig park is, omdat het een geweldige accommodatie heeft, omdat je vanuit je luie stoel hyena’s kunt zien, omdat het een zeer comfortabel klimaat heeft. Gewoon omdat je Kenia niet mag verlaten zonder dit park bezocht te hebben.

Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia landschap bos
Steeds wisselende landschappen
Bamboe bos Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia

Aberdare National Park ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van Nairobi. Het park loopt van 2.100 tot 4.300 meter boven zeeniveau en is ongeveer 766 km2. De omgeving is zeer gevarieerd, lopend van bergen tot diepe valleien, en van moerasland tot bamboebossen en regenwoud. Er zijn enkele watervallen die ook zeer de moeite van het bezoeken waard zijn. De meest bezochte (en misschien wel mooiste) waterval is de Karuru waterval. Deze Karuru waterval valt in drie treden naar beneden. De eerste stap is 117 meter, dan nog eens 26 meter en dan een laatste val van 130 meter. Chania waterval is ook zeer de moeite waard.

Chania waterval Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia (1)
Spectaculaire waterval met gratis regenboog

Waar te slapen? The Ark Lodge natuurlijk

Binnen de hekken van het park vind je verschillende accommodaties, waaronder The Ark Lodge en verschillende kampeerplekken. The Ark Lodge geeft perfecte mogelijkheden om ’s nachts dieren in het wild te observeren. Er is een hele grote waterhole recht voor The Ark Lodge. Om de dieren zo goed mogelijk te zien zijn er op verschillende hoogtes en aan verschillende kanten van de lodge terrassen met comfortabele stoelen en verrekijkers.

Eten Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia (6)

The Ark Lodge heeft eigenlijk alleen de optie volpension aangezien je in het park verder nergens terecht kunt voor eten. Het eten in The Ark Lodge is van hoge kwaliteit en indien gewenst kun je doorgeven dat je vegetarisch bent.

Wat mij betreft is The Ark Lodge en Abderdare National Park de mooiste plek van Kenia om te overnachten. Midden in de natuur hoor je ’s nachts de buffels onder je raam door wandelen en een olifant water drinken. Elke minuut van de dag gebeurt er wel iets om de lodge heen waardoor je eigenlijk helemaal niet meer je stoel uit hoeft te komen. Helemaal niet in een auto in de brandende zon wachten op 1 zebra. Nee, gewoon met een cocktail in je hand, relaxt in je loungestoel op het dek uitkijken over de wrattenzwijnen.

En mocht dat hele bijzondere dier nou net langs komen wanneer je slaapt dan heeft The Ark Lodge een speciaal buzzer systeem om je te waarschuwen (uiteraard kun je deze uit zetten wanneer je meer gehecht bent aan je nachtrust dan aan het zien van een luipaard). 

1. One bell ring: olifanten.
2. Two bell rings: neushoorns
3. Three bell rings; luipaard of andere kat
4. Four bell rings; andere ongebruikelijke dieren

Game drive olifant Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia
Olifant tussen de dode bamboestokken

Welke dieren kun je in Aberdare National Park zien?

Wat eigenlijk iedereen altijd wil weten is wat er aan dieren te zien is in een park. De meeste mensen komen niet naar Afrika om wat apen te zien. Dieren die in Aberdare National Park zeer makkelijk te zien zijn, zijn olifanten, hyena’s, giant forest hog (die ook echt giant is), buffels, heel veel verschillende antilope-soorten (bushbuck, mountain reedbuck, waterbuck, eland), bavianen en allerlei kleurrijke apensoorten.

Daarnaast zijn er in het park luipaarden, jackhalzen en de zeer zeldzame bongo te vinden. Leeuwen zijn uit het park verwijderd om de zeldzame bongo te beschermen. Aberdare National Park heeft ook een grote populatie van Oostelijke zwarte neushoorn en meer dan 250 vogelsoorten. De Kikuyu stam in Kenia geloofd dat het Aberdare gebergte het huis is van Ngai (* een god).

game drive buffels picknick Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia
Ik op een grasveldje samen met drie mannetjes buffels

Info en details

Aberdare National Park is dagelijks open van 06.00 tot 19.00. Het is niet toegestaan om het park te voet te betreden (of met de fiets of brommer). Na 18.15 worden bezoekers niet meer in het park toegelaten. Contante betaling aan de poort van het park is niet mogelijk. Er kan alleen met een kaart betaald worden. De prijzen in onderstaande tabel zijn per dag. Dus als je besluit om te overnachten op The Ark Lodge, dan betaal je boven op je overnachting ook nog 52 USD per dag voor de park entree.

 VolwasseneKind
Lokale bevolking300 KSH215 KSH
Overige Kenianen1.030 KSH515 KSH
Niet-Kenianen52 USD26 USD

The Ark Lodge:

1-persoonskamer: 145 euro volpension (dus inclusief ontbijt, lunch en diner). Exclusief toegang tot het park.

2-persoonskamer: 247 euro volpension (dus inclusief ontbijt, lunch en diner). Exclusief toegang tot het park.

Website: https://thearkkenya.com/

Adres: The Ark Lodge en daarmee ook Aberdare National Park is 207 kilometer rijden vanaf Nairobi. Dit kost je ongeveer drie uur. Je meldt je bij de Aberdare Country Club. Vanaf hier rijdt een shuttle naar The Ark Lodge. De laatste shuttle vertrekt om 17.30.

Aberdare National Park The Ark Lodge safari gamedrive Kenia (2)

Op zoek naar meer Kenia tips?

Wellicht zijn onderstaande blogs dan ook interessant voor je om te lezen.

Reizen als vrouw alleen; tips voor veilig reizen

Hoe bereidt je een reis naar Oeganda en Kenia voor?

Voorbereidingen voor mijn Kenia en Oeganda werkreis; mijn werktas voor warme bestemmingen

Buffels Aberdare National Park The Ark Lodge Kenia
Buffels recht onder mijn slaapkamerraam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.