Citytrip Riga; buiten de gebaande paden

Oude gebouwen genoeg in Riga letland

In mijn andere blog over Riga kon je mijn relaas over niet authentiek Riga al lezen (en ook kun je er trouwens lezen over mijn vier favoriete vega restaurants in Riga). In deze blog neem ik je mee buiten de gebaande paden. Voor de bezienswaardigheden waar iedereen naar toe gaat, verwijs ik je naar alle andere blogs die hier al over geschreven zijn.

Net buiten Riga Old Town

Ga naar een buitenwijk van Riga. Wie wil er nou pizza eten als je echte authentieke Letse gerechten kunt eten? En dan niet het type “authentiek speciaal voor toeristen”, maar echte Letse gerechten als Sklandrausis (zoete taart gemaakt van deeg, gevuld met aardappel en wortel). Twee wijken die hier erg geschikt voor zijn, zijn het oude Joodse kwartier en het Moscow district. Al is het Moscow district in rap tempo populairder aan het worden onder toeristen vanwege de straatjes waar je uren door kunt zwerven. Dus gooi al je toeristische voorkomen af (petjes, heuptasjes, afritsbroeken, cameratassen) en ga daar lekker in een lokale kroeg zitten.

Het echte Riga in een buitenwijk Letland
Het echte Riga in een buitenwijk
Verlaten straten in de buitenwijken van Riga Letland
Verlaten straten in de buitenwijken van Riga

Free Walking Tour

Daar is ie weer! De gratis wandeltour. Inmiddels zijn er zelfs allemaal varianten van de gratis wandeltour. Zo kun je via Roberts Books een tour doen geleidt door mensen met een culturele achtergrond, zoals historici, stadsplanners en schrijvers. Dan leer je pas veel over de minder bekende stukken van Riga (yeah authentiek!).

Met deze tour kom je bijvoorbeeld langs:

 • Art Academy of Latvia
 • Art Nouveau district
 • Boulevard circle
 • National Theatre
 • House of the Parliament
 • Dome square
 • House of the Blackhead
 • Monument of Freedom en nog veel meer…

Duur van de tour is ongeveer 2,5 uur en vertrekt elke dag rond 12 uur. De taal is Engels en begint bij Rainis Monument (Esplanāde – your guide is the person with a book). Je moet je wel van te voren even aanmelden.

Maar je kunt ook via https://www.likealocalguide.com/riga/riga-free-tour een tour doen. Meer dan genoeg opties in Riga om eens iets anders als Riga Old Town te zien.

Het steegje waar Roberts Books zit Riga Letland
Het steegje waar Roberts Books zit

Vintage en retro winkelen

Ik ben gek op tweedehands en in Riga kun je helemaal los gaan. Riga zit vol met vintage, retro, 2de hands winkeltjes. Vraag een local naar hun favoriet en je kan je uren vermaken in de stad. Zo is Humana Vintage vlak buiten het centrum (Gertrudes Iela 16) een goede optie voor mooie kleren. Wil je het beste van twee werelden combineren dan is de Riga Retro & Vintage Shoptour misschien wel iets voor je. Op deze tour sla je Old Town over en ga je naar de hippe stukken van Riga vol vintage, retro, antiek winkeltjes. Dus naast een tour van de stad, nemen ze je ook nog mee naar de gaafste shopadressen.

Oude gebouwen genoeg in Riga letland
Oude gebouwen genoeg in Riga

Streetart

Ga op streetart jacht. Alle na-oorlogse betonnen gebouwen lenen zich erg goed voor mooie kunstwerken. Ik heb geen idee of er officiële regels voor graffiti zijn, maar dat heeft kunstenaars in ieder geval niet tegen gehouden om er iets heel moois van te maken. Door de hele stad kun je ze vinden. Ik vind het zelf altijd het leukst om gewoon door straten te zwerven en dan af en toe iets tegen te komen, maar mocht je daar zelf geen zin in hebben, dan zou deze website je wel eens kunnen helpen. Hier staan een aantal adressen op waar je sowieso mooie kunstwerken kunt zien.

Stranden op de oevers van de Westelijke Dvina

Altijd als ik in Riga ben, ben ik daar buiten de zomer. Waarom? Geen idee. Stom toeval denk ik. Niet één van de acht keer dat ik naar Riga ben geweest, heb ik van de mooie zandstranden van Riga kunnen genieten. Op de oevers van de Westelijke Dvina rivier vind je in de zomer verschillende strandjes die voor het zomerseizoen speciaal aangelegd worden.

Kipsala strand is midden in het centrum van Riga. Lucasvala Park en Strand is op een eiland in de Westelijke Dvina rivier. Er zijn ook wat grotere zandstranden op hele korte afstand van het centrum van Riga. Deze zijn niet meer op loopafstand van het centrum. Meer stranden kun je hier vinden. Mocht je er, net als ik, zijn wanneer het niet echt strandweer is, slenter dan lekker langs de kade met uitzicht op de spoorburg.

Art district en vega eten

Ga eens naar het hippe art district een stukje buiten het oude centrum. Hier vind je veel kleine vintage winkeltjes en winkeltjes met handmade producten. Maar hier vind je bijvoorbeeld ook de vega tentjes waar ik over schreef op mijn andere Riga blog. Voor rustige werkplekken/vergaderplekken of om gewoon eens gezellig bij te kletsen zijn de koffietentjes en restaurantjes in deze week erg fijn. En ze zijn ook nog eens allemaal heel vega(n) vriendelijk.

Mr Fox met retro geel interieur Riga Letland
Mr Fox met retro geel interieur

Meer tips over Riga nodig?

Check dan eens onderstaande blogs.

Weekoverzicht #17; werktrip Litouwen en Letland, tweedehands hoogtepunten en choco-sushi

One thought on “Citytrip Riga; buiten de gebaande paden

 1. yvonnevdlaan

  Leuk om te lezen weer! Die free walking tour had ik ook nog graag willen doen, maar we hadden helaas geen tijd meer. Ook al veel plekken zelf ontdekt. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.