Citytrip Beijing; 5x buiten de gebaande paden

Diervriendelijk olifant knuffelen Beijing China

Beijing; een stad met net zo veel inwoners als heel Nederland. Iedereen kent de bekende highlights van Beijing; het Plein van de Hemelse Vrede, de Lama tempel, de Tempel van de Hemel, de Verboden Stad en iets buiten de stad het Zomerpaleis en natuurlijk de Chinese Muur.

Maar wat kun je nou verder doen in Beijing wat niet iedereen doet? Tja, geen idee eigenlijk. Volgens mij gaan er zo veel toeristen naar Beijing dat er bijna niks meer is wat niemand doet. Maar ik kan je wel wat tips geven voor de iets minder druk bewandelde paden en de unieke ervaringen.

Gratis tour met gids

Daar is ie weer. De gratis stadswandeling buiten de gebaande paden. Ik schreef er al zo vaak over voor een aantal andere landen en ook Beijing hoort bij de gelukkige steden die gratis stadswandelingen met gids aanbieden. Dit soort gratis wandelingen worden gedaan door locals. Zij gaan juist niet naar de standaard plaatsen waar je met de betaalde gidsen vaak komt. We kwamen in stukken van Beijing waar ik zelf nooit naar toe was gegaan. We eindigden zelfs in een binnenplaats bij een hele vreemde man thuis. Die man had trouwens bizar grote insecten die je vast mocht houden, dus ik ben ergens in een hoekje gekropen, zo ver mogelijk bij die beesten vandaan.

Info; je kunt je aanmelden voor een tour op Beijing Walking tour. Deze is gratis, maar een fooi wordt gewaardeerd.

Beijing China local
Thuis bij een local tijdens een rondwandeling

Slaap bij een local

Wij sliepen via Airbnb midden in een Hutong. Hutongs zijn de arbeiderswijken van Beijing, bestaande uit nauwe straatjes en kleine huizen van één woonlaag. De faciliteiten zijn niet altijd even goed. De meeste Hutongs hebben bijvoorbeeld gedeeld sanitair voor de hele straat, maar je staat wel midden in het Chinese leven. Mits je de goede Hutong kiest. Steeds meer Hutongs raken vol met boutique hotels en hippe tentjes waardoor het authentieke er rap af gaat. En een heel deel van de Hutongs zijn met de Olympische Spelen in 2008 met de grond gelijk gemaakt. De meest bekende Hutong is ….

Info; wij boekten op Airbnb een slaapplaats in een Hutong voor 17 euro per nacht. Helaas is de plek waar wij sliepen (2015) inmiddels geen 17 euro per nacht meer. In dit lieve twee kamer huisje was gelukkig wel een wc/douche (lees; als je op de wc zat, kon je je ook meteen douchen want die hing er recht boven). 

In de Hutong Airbnb Beijing China
In de Hutong onderweg naar onze Airbnb

Scheur overal heen in een tuktuk

De metro in Beijing is supergoed geregeld, maar voor het echt Chinese gevoel is het veel leuker om in een open tuktuk door de Chinese smog te scheuren. Dwars over de brede straten met rondom je alleen maar toeterende auto’s. Voorkruipen bij stoplichten en dan proberen met alle andere elektrische (ja zo milieuvriendelijk is Beijing dan wel weer) tuktuks zo hard mogelijk weg te scheuren bij het stoplicht. Ik vind dat je echt Beijing niet kan verlaten zonder ook een keer doodsangsten uit gestaan te hebben in een tuktuk.

Vroem vroem in de tuktuk Beijing China
Vroem vroem in de tuktuk

Fiets!!

Bij onze Airbnb zaten twee fietsjes die we mochten lenen. Maarten is bijna twee meter en ik ben 1,80 meter en we hadden allebei een kinderfietsje tot onze beschikking. Hilarisch om te zien voor al die Chinezen want wij zaten bijna met onze knieën in onze nek, maar het was fantastisch. Je voelt, ruikt, ziet en beleefd de stad, maar dan net even iets sneller dan wanneer je loopt. We hebben de grote kruispunten trouwens gemeden want dat durfden we echt niet.

Heb je nou geen Airbnb gastheer/vrouw met fietsen, dan zijn er genoeg plekken waar je fietsen kan huren. Je kunt zelfs gebruik maken van de openbare fietsen. Op deze site staat een perfecte handleiding hoe je die openbare fietsen kunt huren.

Mijn eigen roze fietsje Beijing China
Mijn eigen roze fietsje

Ga naar een buitenwijk van Beijing

Wil je echt eens zien hoe de mensen in Beijing leven? Reis dan af naar een echte buitenwijk ergens tussen de 5e en 6e ringweg bijvoorbeeld. Niet alleen zie je hier het dagelijks leven, je bent zelf ook een bezienswaardigheid. Uiteraard hebben de meeste mensen in Beijing genoeg Westerlingen gezien, maar die dwalen zelden zo ver af van het centrum. Regel dat je daar via Airbnb bij iemand kan slapen zodat je in de avond ook in een buitenwijk uit eten kan. Dan eet je pas echt Chinees!

In de Lama tempel Beijing China
In de Lama tempel
Op het Plein van de Hemelse Vrede Beijing China

Mocht je nog meer tips willen over mijn andere reizen in Azië?

Dan moet je zeker eens een van onderstaande blogs lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.