Extra inkomen; hoe bevalt het om een kamer te verhuren via Airbnb?

Onze Airbnb kamer

Inmiddels al weer een paar jaar geleden hebben Maarten en ik besloten om iets te doen met alle slaapkamers die we niet in gebruik hebben in ons huis. Maarten en ik werken aan een leven waarin we minder afhankelijk willen zijn van ons werk om te voorzien in ons levensonderhoud. We vinden ons werk allebei hartstikke leuk, maar realiseren ons ook dat er zo veel meer is in het leven dan alleen werken. Daarom hebben we gekeken en getest of we misschien onze extra kamers in huis via Airbnb kunnen verhuren voor extra inkomsten.

Hoeveel werk is het verhuren via Airbnb?

Via de website van Airbnb hebben wij een profiel aangemaakt. Wanneer je wilt verhuren, moet je wel een beetje je best doen met het maken van foto’s. Ik check zelf wanneer ik via Airbnb huur ook altijd alle foto’s om een idee te krijgen hoe schoon iets is bijvoorbeeld. Hele rommelige ruimtes knap ik al snel op af.

Nadat je account is geactiveerd, kun je wachten op je eerste boeking. Eigenlijk is het allemaal heel simpel geregeld. Na een boeking spreken we met onze gasten af hoe laat ze inchecken. Overdag inchecken is bij ons niet mogelijk vanwege werk, dus dat staat ook duidelijk in de informatie bij de boeking. Het idee van Airbnb is dat het geen hotel met receptie is, dus inchecken kan nou eenmaal niet op elk willekeurig tijdstip. De betaling gaat rechtstreeks via Airbnb dus daar heb je ook geen omkijken naar.

Qua schoonmaakwerk hebben we er eigenlijk geen werk aan. Ik gooi het beddengoed in de was en doe een nieuwe set omheen wanneer de andere hangt te drogen. Even snel de prullenbak, koelkast en vaat checken. We hebben een stofzuigrobot die overdag de hele verdieping zuigt en hoppakee, we zijn klaar voor nieuwe gasten. Het is letterlijk 10 minuten werk.

Uitzicht vanaf het balkon aan de voorkant van het huis
Uitzicht vanaf het balkon aan de voorkant van het huis

Privacy

Op de Airbnb site kunnen gasten in de kalender zien welke dagen nog beschikbaar zijn. Wij vullen deze kalender zelf in. Zo verhuren wij bijvoorbeeld nooit op vrijdag, zaterdag en zondag. We vinden het fijn om op de dagen dat we lekker uit kunnen slapen het huis helemaal voor onszelf te hebben en niet ook nog gasten huis te hebben rond lopen. Hebben we een etentje of gaan we op vakantie dan blokken we deze dagen (vergelijkbaar met je werkagenda) zodat gasten deze niet meer kunnen boeken. Meestal heb ik de komende drie maanden open staan en schuif ik dit elke maand op zodat we niet te ver in de toekomst boekingen krijgen.

Mochten we een boeking hebben op een dag dat het achteraf toch niet uit blijkt te komen, dan kunnen we de boeking nog annuleren. Dan betaal je wel de kosten voor Airbnb, maar het betekent dus niet dat een boeking niet te annuleren is. Verderop in dit artikel schrijf ik hoeveel die kosten dan zijn.

De begane grond van ons huis is volledig van ons. We delen de keuken niet. Wanneer wij dan lekker samen tv liggen te kijken na een lange werkdag, dan hebben we niet telkens mensen in en uit lopen in de woonkamer en keuken. De gasten kunnen vanaf de voordeur direct door naar de eerste verdieping. Op deze verdieping hebben de gasten hun eigen koelkast, Senseo, waterkoker en combi-oven op een tweede kamer. Hier kunnen ze ook aan tafel zitten. De basics om zichzelf te redden hebben de gasten op hun eigen verdieping.

Voordelen van Airbnb

 • Via Airbnb kunnen we van tevoren kijken wat voor soort persoon de potentiële gast is en wat de recensies over die persoon zijn. Wanneer iemand 15 positieve recensies heeft dan geeft dat een veel beter gevoel. Een recensie krijg je alleen wanneer je ergens overnacht hebt en de gastheer/vrouw een recensie voor je achter laat. Frauderen met recensies is dus best moeilijk.
 • Betalingen gaan altijd via Airbnb. Dan hebben wij geen contant geld in huis en dan hoeven de gasten zich geen zorgen te maken over vreemde valuta en wisselgeld.
 • Alle communicatie gaat ook via Airbnb. Pas nadat iemand een boeking heeft voltooid, krijgt deze persoon toegang tot onze persoonlijke gegevens zoals het exacte adres. Ons telefoonnummer komt ook pas na boeking beschikbaar dus we worden niet de hele dag door gebeld over onze verhuur.
 • De kosten die Airbnb rekent voor verhuur zijn heel laag (een bepaald percentage van je huurprijs) en je bent niet gebonden aan allerlei organisaties die hoge commissie rekenen. Op dit moment betalen we 1 euro per nacht aan Airbnb. Dit is dus ook de “boete” als we een boeking annuleren.
 • We hebben zelf beschikking over de kalender en kunnen zoveel of zo weinig dagen als we willen open zetten.
 • We mogen zelf de prijs bepalen. In eerste instantie hebben we die wat lager gezet zodat we snel recensies zouden krijgen (gasten voelen zich fijner wanneer een accommodatie goede recensies heeft, logisch natuurlijk, daar kijk ik ook altijd naar). In de loop der tijd hebben we onze prijzen langzaam verhoogd. In de zomer en het voorjaar hebben we altijd hogere prijzen als in de winter. De vraag is in die maanden veel hoger (marktwerking en zo 🙂 ).
Onze Airbnb kamer
De Airbnb kamer in ons eigen huis

Problemen met de belastingdienst?

De Belastingdienst heeft contact met Airbnb om te checken hoeveel neveninkomsten je haalt uit verhuur van een deel van je woning. De regels verschillen wel iets per gemeente, zo mag je in Amsterdam maar maximaal 60 dagen per jaar verhuren. De gemeente Arnhem heeft geen restricties, dus het enige waar we voor uit moeten kijken is dat we niet te veel verdienen. Hoe relaxt is dat…. dat je rekening moet gaan houden met te veel verdienen?

Nu is dit wel een erg simpele weergave van hoe het zit. We moeten toeristenbelasting betalen aan de gemeente, maar ook inkomstenbelasting over de omzet (minus de kosten voor verhuur). Voor de inkomstenbelasting wordt meestal gerekend met 70%. Dus 70% van de huurinkomsten geef je bij de Belastingdienst op als inkomsten uit tijdelijke huur. BTW afdracht hoeven we pas te doen bij huuropbrengsten van 31.000 euro of meer.

En dan heb je nog de mooiste van allemaal; vermogensbelasting. Ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat mensen die zo vermogend zijn dat ze vermogensbelasting moeten betalen hun weg ook wel weten te vinden als het aan komt op de regels rondom verhuur via Airbnb.

Negatieve ervaringen

Ja, je laat een wildvreemde in je huis. Die doen dingen misschien niet zoals je ze zelf altijd doet en die zijn ook in jouw huis wanneer je er zelf misschien niet bent. In theorie kunnen ze dus door je onderbroeken-la zoeken of naakt op je bank gaan zitten. Maar behalve een verdwaald theekopje of broodkruimels in bed, hebben we eigenlijk nog niks spannends mee gemaakt.

Oh wacht, er was wel één iets. We kregen het volgende bericht meegestuurd met een aanvraag:

“Hi Linda, is het mogelijk om te beschikken over de kamer op 24 januari vanaf 07.30 s ochtends tot 17.30 smiddags voor 2 personen? wat kost dat en hoe regelen we de betaling? Ik neem aan dat je een handdoekenservice hebt gelijkseen hotel? Groetjes, Koen”

Hier kreeg ik toch enigszins mijn bedenkingen. We zijn geen bordeel en ook geen afwerkplek voor mensen met een affaire. Deze Koen had geen recensies dus dan word ik nog achterdochtiger. Aangezien je bij Airbnb vrij bent om mensen te weigeren, hebben we deze Koen overduidelijk niet uitgenodigd om bij ons te verblijven als gast 😉

Wat verdienen we ermee?

Een vraag die we veel krijgen is; hoeveel levert het nou op? We verhuren dus alleen maandag tot en met donderdag. In de herfst en de winter hebben we eens in de twee weken een gast die dan voor één of twee nachten blijft. In het voorjaar en de zomer neemt het aantal boekingen flink toe. We hebben ons eerste volledige jaar er nog niet eens op zitten. We zijn vorig jaar in juni pas online gegaan en dan kost het natuurlijk eventjes voordat je gevonden wordt op Airbnb en de eerste boekingen binnen komen, maar we zitten op dit moment al op bijna 1.000 euro aan extra inkomsten. 1.000 euro waar we bijzonder weinig voor hoeven doen omdat Airbnb dat allemaal zelf regelt. Wat mij betreft is het nu al succesvol.

Als we 2.000 euro per jaar extra verdienen met het verhuren van een lege ruimte in ons huis die eigenlijk alleen maar geld kost, dan kunnen we daar heel wat weekendjes van weg en zijn we een stap dichter bij minder afhankelijkheid van ons werk. 2.000 euro netto inkomsten (dus na aftrek belasting en gemaakte kosten) zijn ongeveer 54 overnachtingen (of minder wanneer je een hogere huurprijs rekent). Dat is 1 overnachting per week. Een overnachting is 10 minuten werk. Dat is dan 9 uur werk op jaarbasis (54 overnachtingen keer 10 minuten). Reken zelf maar uit wat ons uurtarief dan wordt voor die 9 uur en de 2.000 euro die we daarin verdienen 😉

De uiterwaarden net om de hoek
De uiterwaarden net om de hoek

Meer tips over duurzaam leven en geld besparen?

In onderstaande blogs zijn nog veel meer mooie tips te vinden om je leven minder afhankelijk van je werk te maken.

Duurzaamheid; hoe groot is jouw milieu impact?

Naar een groener en duurzamer leven – mijn favoriete projecten waar jij ook aan mee kan doen (en die veel geld besparen!)

2 thoughts on “Extra inkomen; hoe bevalt het om een kamer te verhuren via Airbnb?

  1. My Wanderlust Diary

   Zou wel een mooie stunt zijn wanneer je het huis van je ouders verhuurd 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.