Citytrip Bishkek; eten, shoppen, bezienswaardigheden

Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië, is bij velen volledig onbekend. Kirgizië als land kennen de meeste mensen vaak al niet. Kirgizië is bijna altijd wel terug te vinden in de lijstjes met landen die niemand kent, waar niemand komt en waar niemand ooit van gehoord heeft. Toch is dat jammer. Kirgizië verdiend een meer prominente plek in de wereld van reizigers. Het land krijgt niet de waardering die het eigenlijk verdiend.

De makkelijkste manier om je over de streep te trekken hier eens heen te gaan is met foto’s. In deze blog lees je over de beste plekken om te bezoeken in Bishkek. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat Bishkek niet per se een absolute must-go is. Na twee dagen heb je alles wat er te zien is echt wel gezien.

1. Huur een fiets

Ik spreek geen Russisch/Kirgizisch en lees niet het cyrillisch alfabet, ook kwam ik weinig mensen tegen die Engels spraken, dus proberen uit te vinden hoe de buslijnen werkten, was een iets te grote uitdaging. Krijg je het wel voor elkaar dan kun je voor zo weinig als 10 Som (net 12 eurocent) een buskaartje kopen. Wanneer je dit net als ik niet voor elkaar krijgt, dan is een fiets huren het beste alternatief.

Bishkek is een ruim opgezette stad met veel groen, redelijk rustige wegen en niet van die asociale weggebruikers. De interessante landmarks in Bishkek liggen allemaal in het centrum en zijn op zich lopend te bezoeken, maar dan loop je al snel een kilometer of 15 per dag. Fietsend over de stoep en op sommige stukken over straat zijn alle mooie gebouwen en beelden van Bishkek in een dag wel te zien.

Ik huurde een fiets bij Velopro voor 600 Som (7,30 euro) per 24 uur (lokatie: 176 Chuy Ave). Sommige hotels (zoals City Hotel Bishkek) hebben gratis fietsen bij het boeken van een kamer.

2. Bezoek Ala Too plein

Ala too plein is het centrale plein van Bishkek. Het plein is gebouwd (kun je een plein bouwen?) ergens in de jaren 80 om de 60e verjaardag van de Kirgizische SSR te vieren. Dat is ook de tijd waarin het plein werd voorzien van een groot standbeeld van Lenin. Lenin is inmiddels verhuisd (zie punt 4 in deze blog) en vervangen door Erkindik (vrijheidsbeeld) en daarna door Manas (een bekend figuur uit de Kirgizische geschiedenis). 

Genoeg geschiedenis les. Dit plein is vooral een heel fijn plein met bloemen, fonteinen en veel locals. Je kunt hier perfect op een bankje neerploffen en zien hoe de lokale bevolking hier ook rond hangt en van de zon geniet. Het plein is wijds opgezet met rondom gebouwen met gouden koepels. Achter het standbeeld van Manas vind je het nationaal museum (wat helaas gesloten was in 2017 vanwege renovatie).

Ala too plein bishkek
Ala too plein Bishkek
Ala too plein Bishkek Kirgizië
Ala too plein Bishkek Kirgizië

3. Eet sushi

Kirgizië heeft geen zee en toch hebben ze net als in Rusland een goede sushi keuken. Restaurants in Kirgizië zijn niet helemaal zoals we dat in de Westerse wereld gewend zijn. Service lijkt een niet bestaand concept. Obers laten je lang wachten, zijn niet heel service gericht en komen zelden terug om te vragen of je nog iets te drinken wilt wanneer je glas leeg is. De uitzondering op deze regel is Furusato – een sushi restaurant iets buiten het centrum in Bishkek op 132 Bokonbayev Street. De chef-kok komt een praatje maken. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam. En het eten is geweldig.

Furusato is het meest populaire restaurant van Bishkek. Mocht deze vol geboekt zijn, dan kun je voor prima sushi en pasta ook terecht bij het gelijknamige restaurant Sushi & Pasta op 93 Toktogul Street. Service level ligt aanzienlijk lager, maar de sushi is er nog steeds erg goed te eten.

4. Zoek Lenin (en nog dertig andere communistische beelden)

Kirgizië heeft heel wat jaren (sinds begin 19e eeuw) onder het bewind van de Sovjet Unie geleefd. Hiermee zijn ze voor zeer lange tijd communistisch geweest en dat is terug te zien in alle beelden die door de hele stad te vinden zijn. In tegenstelling tot omliggende landen heeft Kirgizië ervoor gekozen om de geschiedenis niet te wissen maar er van te leren. In omliggende landen als Kazachstan en Oezbekistan is bijvoorbeeld het standbeeld van Lenin volledig weggehaald en vernietigd. Kirgizië heeft het standbeeld van Lenin niet meer op dezelfde prominente plaats gezet, maar heeft het beeld verplaatst waardoor Lenin nu niet meer naar de toekomst wijst, maar naar de Amerikaanse Universiteit. Expres of per ongeluk, het is wel een goed gevoel voor humor om dit met Lenin te doen.

Het centrum van Bishkek staat vol met herinneringen aan lang vervlogen tijden, aan herdenkingsmonumenten voor de harde werkers en de slachtoffers van veldslagen in het verleden. Je kunt met gemak een fotoalbum vullen met bronzen standbeelden.

Ik schreef eerder al een blog over de perfecte wandelroute om de meeste bezienswaardigheden van Bishkek te zien. Lees die blog hier.

5. Ga naar een retro pretpark

Soms kom je ergens aan en vraag je je af of je zojuist door een poort naar een ander universum bent gewandeld. Panfilov park in het centrum van Bishkek is zo’n plek. Op het eerste gezicht een gewoon park met een paar attracties voor kinderen. Maar wanneer je door het kleine pretpark in Panfilov park loopt, zie je dat de attracties allemaal uit lang vervlogen tijden stammen. Een reuzenrad zonder karretjes, een draaimolen die thuis hoort in een museum en een achtbaan waar ik van z’n levensdagen niet meer in zou stappen. Kirgizische kinderen schreeuwen het uit van plezier, maar mij niet gezien. Daar rondlopen is alsof je terug reist naar de jaren 70.

Panfilov park is zeker het bezoeken waard. Eet rare, gefrituurde deegdingen, bezoek het spookhuis, kijk hoe kinderen hun leven wagen in levensgevaarlijke attracties. Panfilov park is perfect om de sfeer van Bishkek te proeven. En natuurlijk om je helemaal in de jaren 70 te wanen.

6. Winkel in Osh Bazaar

Osh Bazaar is vernoemd naar de grootste markt in Centraal Azië in Osh (ook Kirgizië). In oude panden, loodsen en oneindig veel hele kleine straatjes kun je uren zwerven door deze markt. Groente, fruit, gedroogde kaasballen (geen aanrader), hysterisch gekleurde en gefrituurde deegdingen, traditionele paardenspullen, Kirgizische jurken, hoedjes en eigenlijk alles wat je maar kan bedenken is op Osh Bazaar te krijgen. Het ene winkeltje loopt naadloos over in het andere winkeltje waardoor je al je gevoel voor richting kwijt raakt en je lekker uren kan dwalen en je kan verbazen over alles wat er te krijgen is.

Osh bazaar bishkek Kirgizië

7. Bezoek één van de vele parken

Ik schreef bij punt 5 al over Panfilov park, maar Bishkek heeft nog zo veel meer parken. Ik denk dat het tot nu toe de groenste binnenstad is die ik ooit heb bezocht. Oak Park, Dubovy Park, Victory Square en Togolok Moldo Park liggen allemaal bij elkaar in de buurt. Een heel deel van deze parken wordt zelfs met elkaar verbonden door park-straten, waarbij er een lange bomenrij met daartussen een wandelpad van het ene naar het andere park leidt. Elk park heeft zijn eigen verzameling aan beelden en verhalen.

Parken in Bishkek
Parken in Bishkek
Naast het gebouw van het Philharmonisch orkest
Naast het gebouw van het Philharmonisch orkest
Marx en Engels in Oak Park Bishkek
Marx en Engels in Oak Park Bishkek

Straatbeeld in Bishkek

Bishkek is alsof je terug gaat in de tijd. Veel mensen die ik spreek in het buitenland vinden het jammer wanneer hun land word gezien als een trip terug in de tijd. Ze zouden ook graag zo’n hippe wereldstad zijn als Londen of New York. Ik vind dat echt zonde. Wat heb je er nou aan om allemaal een eenheidsworst te zijn? Bishkek is juist uniek in zijn retro stijl en communistische verleden. Overal in het straatbeeld van Bishkek is dit terug te zien en het is wat mij betreft iets wat ze moeten waarderen. Ik heb er in ieder geval zeer van genoten.

Russische straaljager in Bishkek
Russische straaljager in Bishkek
20170812_184434-648x486
20170812_183524-648x486
Straatbeeld Bishkek Kirgizië

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.