Rondreis Kirgizie; highlights and must-do’s

tocht te paard door Tien Shan gebergte Kirgizië Shepherds Way trekking

Ik schreef eerder al een blog over een citytrip naar de hoofdstad van Kirgizië; Bishkek. Ik schreef ook een blog over de perfecte wandelroute om zo veel mogelijk te voet te zien in Bishkek. Maar naast Bishkek heeft Kirgizië nog veel meer te bieden. Kirgizië is één van meest vergeten landen voor reizigers, maar wat mij betreft helemaal niet terecht. Kirgizië is een fantastisch mooi land om rond te reizen. Maar wat is er dan allemaal te doen?

1. Bezoek Bishkek met een vreemde mix tussen retro, communisme en hele oude geschiedenis

Een trip naar Kirgizië is niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Bishkek. Bishkek is een soort parallel universum naar een vintage periode. Brommertjes uit de jaren 70, gouden beelden en vintage auto’s maken het straatbeeld. Maar Bishkek is ook vooral een hele groene, rustige stad waar voetgangers gewoon voorrang krijgen bij het oversteken op een zebrapad. Geen hysterisch getoeter, maar brede, lege wegen waar je relaxt over kan fietsen en heel veel parken om uit te rusten.

2. Slaap in een yurt

De beste manier om de levensstijl van de lokale bevolking te ontdekken is in een yurt overnachten bij mensen thuis. Een yurt is een traditionele bouwstijl van nomaden. In een uurtje breken ze de tent af en reizen ze naar lagergelegen gebieden ter voorbereiding op de winter. Je kunt op verschillende manieren je nachten bij locals boeken. Zelfs via Airbnb kun je ze tegenwoordig boeken. Maar het is eigenlijk veel leuker om via via te regelen dat je ergens in de bergen bij mensen thuis mag blijven die jouw taal niet spreken en waar je nog echt bij originele nomaden terecht komt in plaats van een yurt-vakantiepark.

3. Ga paardrijden

De Kirgizische bevolking is een paardenvolk. Iedereen in Kirgizië heeft paarden zoals Nederlanders een fiets hebben. Je kunt Kirgizië niet verlaten zonder een trektocht te paard te maken. Gelukkig zijn de paarden perfect geschikt voor beginnende ruiters. Zelfs niet ruiters kunnen er eigenlijk zo mee weg rijden. De paarden zitten zeer comfortabel voor lange ritten en gedragen zich hartstikke braaf.

Wil je weten hoe het was om elf dagen lang te paard door de bergen te trekken met een tentje? Lees dan hier mijn avonturen van die tocht. Ik maakte deze trektocht met Shepherd’s Way Trekking.

4. Trek de bergen in

Het dak van de wereld! De route van Dzjengis Khan! De Zijde Route! De bergen in Kirgizië zijn wereldberoemd en niet zonder reden. Behalve dat ze een belangrijke handelsroute waren, zijn het ook werkelijk prachtige bergen. Geen autowegen, geen menselijke bebouwing, enkel jij en de elementen der natuur. Tien Shan gebergte heeft pieken hoger dan 7.000 meter. Je vindt er gletsjers, bijzondere kloven, bergmeren, gletsjermeren en eindeloze vlaktes omringd door besneeuwde bergen.

5. Zwem in Issyk Kül meer

Issyk-Kul is het op 1 na grootste bergmeer ter wereld. Alleen Titicaca meer in Zuid Amerika is groter. De naam Issyk-Kul betekent warm meer, omdat het meer nooit bevriest. Issyk-Kul is omringt door besneeuwde bergtoppen. Met 182 bij 60 km is het een reusachtig meer en vertoond het misschien meer eigenschappen van een zee dan van een meer. Het is ook één van de meest populaire vakantiebestemmingen van de Kirgizische bevolking zelf. Over het algemeen verblijven zij aan de noordzijde van het meer. Aan de zuidzijde zijn kilometers aan lege stranden te vinden waar je hele stranden voor jezelf hebt. Er zijn trouwens ook genoeg dorpjes aan de zuidzijde van het meer. Dus je hoeft je geen zorgen te maken om hotels en restaurants wanneer je de hele dag op je privestrand hebt gelegen.

6. Vind de yak en het Marco Polo schaap

Oh, en probeer ook meteen het ontzettend zeldzame sneeuwluipaard te vinden in de Tien Shan bergen. Volgens mij heeft de BBC een jaar lang moeten zoeken voordat ze hun eerste opname hadden, dus ik wens je veel succes 🙂 .

In de bergen van Tien Shan kwam ik nog arenden, marmotten, steenbokken, forel en het zeldzame Marco Polo schaap tegen.

Kirgizië is oneindig veel natuur

Behalve eerder genoemde bergen en meren, heeft Kirgizië nog veel meer fantastische natuur. Dus mocht je besluiten niet naar Issyk Kul meer te gaan, dan zijn er nog meer dan genoeg andere meren over. Mocht je besluiten niet naar Barskoon te gaan en daar de bergen in te trekken, dan kan dat op nog veel meer plaatsen. Deze blog is eigenlijk veel te kort om al het moois wat Kirgizië te bieden heeft, in op te sommen. Dus ga op ontdekkingstocht daarheen waar niemand eigenlijk van weet waar het nou precies ligt; Kirgizië!

Nog niet uitgelezen over Kirgizië?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.