Bishkek wandeltour met gedetailleerde route

Monument aan de helden van Komsomol jaren '20 en '40 Bishkek Kirgizië

Bishkek; misschien wel de minst bekende hoofdstad ter wereld. Wat mij betreft niet terecht. Bishkek is een fijne, groene, rustige, niet gehaaste hoofdstad waarin je uren kunt ronddwalen. Maar waar dwaal je dan heen?

Bishkek heeft fantastische beelden en monumenten door de hele stad verspreid staan. De stad is voornamelijk vlak met brede, groene boulevards waardoor Bishkek de perfecte stad is voor een stadswandeling. In deze blog een route voor een stadswandeling waardoor je niks mist.

Wandeltocht Bishkek

Startpunt: Osh Bazaar. Een bazaar met zo veel kraampjes dat het volgens mij onmogelijk is om ze in een leven allemaal te bezoeken. Uren kun je zwerven door de smalle gangetjes.

Na een bezoek aan Osh Bazaar sla je op Chuy Avenue rechtsaf (richting het oosten). Wandel over Chuy tot de kruizing met Jash Gvardyja Boulevard.  Hier sta je als het goed is recht voor een gouden beeld van Sovjet soldaten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van WOI en WOII.

Monument aan de helden van Komsomol jaren '20 en '40
Monument aan de helden van Komsomol jaren ’20 en ’40

Zij kijken uit op Alley of WWII Heroes met bustes van volkshelden uit de Tweede Wereldoorlog. Deze alley ligt in een groene haag van bomen. Je kunt hier heel fijn in de schaduw wandelen of op bankjes zitten.

Wanneer je weer terug bent op Chuy passeer je eerst een mooi gebouw van de Kyrgizische Nationale Bank. Nadat je Turusbekov straat bent gekruisd zie je aan de linkerkant het beeld van Manas te paard met onderaan het beeld zijn familie. Achter het beeld van Manas zie je het Philharmonisch orkest gebouw.

Nationale Bank van Kirgizië
Nationale Bank van Kirgizië
IMG-20170813-WA0024

Wandel achter het beeld van Manas en het filharmonisch concert gebouw richting Manas Avenue. Als het goed is passeer je eerst het monument ter nagedachtenis aan de Fathers of the Nation. Dit monument is een hoekig, kubistisch monument.

Naast het gebouw van het Philharmonisch orkest
Naast het gebouw van het Philharmonisch orkest

Sla rechtsaf op Ryskulov Street en passeer een heel klein parkje/pleintje. Sla na het pleintje rechtsaf en je staat recht voor het Sports Palace met ervoor een beeld van een man die een paard draagt. Dit is Kojomkul; een Kirgizische strijder die zijn paard over de bergen heeft gedragen toen deze niet langer kon lopen.

Kojumkol monument sports palace
Kojumkol monument
Wandeltocht Bishkek

Loop Ryskulov street verder af. Op de kruizing met Togolov Moldo Street sla je linksaf en vrijwel meteen weer rechtsaf langs het sportstadion. Daar wordt het wat ingewikkeld. De weg buigt naar rechts maar je moet rechtdoor richting Panfilov Park. Panfilov Park is het meest verrassende park wat ik tegenkwam in Bishkek. Met een jaren 70 attractiepark is het een uniek park zoals ik nooit eerder heb gezien. In Panfilov zijn ook verschillende beelden en monumenten te vinden waaronder Panfilov zelf, allemaal met hun eigen geschiedenis. Panfilov Park is een park waar je goed kan verdwalen, dus ik hoop dat je ergens op Panfilov Street eruit komt.

Panfilov park Bishkek
Panfilov park met retro pretpark
Panfilov in Panfilov Park
Panfilov in Panfilov Park

Op Panfilov Street sla je rechtsaf. Na een paar honderd meter zie je aan de rechterkant het White House. Dit is het parlementsgebouw van Kirgizië. Links van je zie je Stella of Friendship of Nation monument. Er staan 13 personen onderaan het beeld die de belangrijke relatie tussen Rusland en Kirgizië weer geven. In het midden van het monument staan twee vrouwen/moeders hand in hand die Rusland en Kirgizië voorstellen. Dit beeld is opgericht in de jaren 70 tijdens de communistische overheersing door Rusland.

Je loopt uiteindelijk af op Chuy Avenue waar je als je rechtsaf slaat Chuy Avenua op, recht voor het White House komt te staan. Heb je zin in een kleine omweg, dan zou je vanaf Chuy Avenue een klein stukje terug kunnen lopen (dus als je met je gezicht naar het White House staat te kijken vanaf Chuy Avenue, naar links). Sla vervolgens Yakov Logvinenko Street in (linksaf). Blijf lopen tot de kruizing met Kiev street. Op dit kruispunt vind je een monument ter nagedachtenis aan de strijders om de slag bij Batken (1999-2001). Loop je nog een klein stukje verder op Kiev street, dan kom je daar vanzelf de straaljager voor het gebouw van de National Guard tegen.

Soldaten strijd van Batken Bishkek
Soldaten strijd van Batken
Russische straaljager in Bishkek
Russische straaljager in Bishkek op Kiev Street
Hek onderweg naar de straaljager
Hek onderweg naar de straaljager (National Guard)

Ik ga er vanuit dat we verder lopen vanaf het White House. Loop op Chuy Avenue – als je met je gezicht richting White House staat – naar rechts. Dan zie je vrijwel meteen het Monument for those who died for Freedom (mannen die proberen een pilaar om te duwen). Als je voorbij het monument wandelt op Chuy Avenue zie je in de verte de grote vlag van Kirgizië al wapperen. Deze staat op de rand van Ala Too Square. Ooit stond Lenin als groot bronzen beeld uit te kijken over dit plein. Hij is vervangen door Manas te paard. Manas staat recht voor het Nationaal Museum. Recht tegenover het Nationaal Museum, aan de andere kant van Ala Too Square vind je overheidsgebouwen met wederom een standbeeld ervoor.

Ala too plein Bishkek Kirgizië
Ala too plein met de grote vlag en Manas te paard in de verte
Ala too plein bishkek
Ala too plein Bishkek

Wandel naar de achterkant van het Nationaal Museum. Hier vind je het verplaatste beeld van Lenin. In de meeste omliggende landen hebben ze Lenin weg gehaald, maar Kirgizië heeft er voor gekozen om zijn geschiedenis niet te begraven en te vernietigen. Maar ze vonden ook dat Lenin geen prominente plaats van verheerlijking meer verdiend. Geen idee of het was om Lenin te treiteren, maar hij wijst nu naar de Amerikaanse Universiteit.

Lenin in Bishkek
Lenin die naar de Amerikaanse Universiteit wijst
Wandeltocht Bishkek

Zet je wandeltocht voort over Pushkin Street en sla af naar Oak Park. Oak Park is het oudste park van Bishkek. Je kunt er het Red Guard Memorial monument vinden en ook Marx en Engels die samen op een bankje zitten te kletsen. Het bordje wat uitlegt dat het Marx en Engels zijn, is weggehaald omdat ze communisme en foute denkbeelden niet meer willen promoten. Maar de Kirgizische overheid en bevolking vonden het ook niet nodig om alles wat hun geschiedenis is onder het vloerkleed te vegen.

Marx en Engels in Oak Park Bishkek
Marx en Engels in Oak Park Bishkek

Als je via het Red Guard Memorial Monument Oak Park verlaat kom je als het goed is op Tynystanov Street uit. Sla hier rechtsaf. Of als je bij Pushkin Street Oak Park uit komt, loop dan verder deze straat af. Aan je rechterhand zie je wederom een monument; Monument to the Martyrs of Revolution. Martyrs of the Revolution – ook wel Monument van de oorlog – is een monument wat tijdens de Sovjet tijd de prestigieuze ‘All Union Lenin’ prijs won.

Na het passeren van het monument sla je linksaf op Yusup Abdrahmanov Street. Volg deze straat tot je na een paar honderd meter aan je rechterhand het Opera- en Ballet gebouw ziet. Vlak bij het Opera gebouw vind je ook Toktogul Satylganov; een schrijver, poëet en zanger. Je vindt hem ook terug op één van de bankbiljetten.

IMG-20170813-WA0022
Niet ver bij het operagebouw vandaan 

Loop rechts of links van het Opera- en Ballet gebouw om het gebouw heen tot je Shopokov Street bereikt.  Vanaf hier kan je Victory Square al zien. Victory Square is afgemaakt in 1985 om te vieren dat het 40 jaar geleden was dat ze wonnen in de Tweede Wereldoorlog. De drie bogen representeren de vorm van een yurt (traditionele huizen in Centraal Azië). Onder de drie bogen staat een vrouw met een schaal en niet ver bij haar vandaan staat de Eternal Flame. Ze staat te wachten op de terugkeer van haar man en kinderen uit de oorlog.

Bruiloft op Victory Square
Bruiloft op Victory Square
Victory Square met Eternal Flame
Victory Square met Eternal Flame

Vanaf Victory Square heb je ook uitzicht op het UFO-vormige, vervallen gebouw waar het circus permanent in gehuisvest is. Ik ben volledig anti-circussen, zeker wanneer ze beren en andere exotische dieren gebruiken. Dat mensen daar plezier aan beleven is zeer, zeer verwerpelijk. Het gebouw zelf is daarentegen wel mateloos fascinerend; een soort vliegende schotel.

Wandeltocht Bishkek

De totale wandeling is ongeveer 8-10 km afhankelijk van de afstand die je in de verschillende parken af legt.  

Zin om meer van Kirgizië te ontdekken?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.