Citytrip San Francisco; bezienswaardigheden, handige tips en budget

San Francisco; de meest Europese stad van Amerika. Goed eten, fijne mensen, interessante bezienswaardigheden. San Francisco is een stad waar je je weer even thuis voelt na een overdaad aan plastic fantastic in Amerika. In deze blog alle info over de bezienswaardigheden van San Francisco.

Golden Gate Brug

Verreweg het meest bekende stukje San Francisco is de Golden Gate brug. Het is zelfs misschien wel de meest iconische brug ter wereld. Herkenbaar uit duizenden. Het is mogelijk om deze brug te voet over te steken. Naast de 120.000 auto’s die er dagelijks overheen rijden is er een voetgangerspad naast de autoweg.

Het enige probleem bij de Golden Gate Bridge is de eeuwige mist. Deze is vooral heel extreem in juli en augustus. Wil je de mist ontlopen, dan is december een goede maand, maar dan krijg je er regen voor terug. Schiet je ook niet echt iets mee op dus. Je beste kans op een mistvrij zicht is in ieder geval in de middag wanneer de mist de kans heeft gekregen om op te trekken.

Er zijn verschillende punten vanaf waar je een goed zicht op de brug hebt:

 • Golden Gate Viewpoint aan de stadkant van de brug
 • Golden Gate Viewpoint aan de andere kant van de brug
 • Vanaf het water, bijvoorbeeld op een rondvaart door San Francisco Baai
 • Vanaf Presidio, dit is een voormalig militair terrein. Meer info over Presidio verderop in deze blog.
Genomen vanaf Golden Gate Viewpoint aan de stadkant
Columbus tower San Francisco USA
Genomen vanaf de Golden Gate Viewpoint aan de andere kant.
Genomen vanaf het water

Ga met de kabeltrein

En hang buitenboord zoals in de film natuurlijk! Cable Cars zijn al sinds de negentiende eeuw in gebruik in San Francisco en inmiddels nationaal erfgoed. Nog altijd worden er dagelijks duizenden passagiers de heuvels op en af gereden. En geloof me, San Francisco is echt ontzettend steil, dus zelfs al ga je niet voor de ervaring op de tram, dan doe je het wel om je kuiten even wat rust te geven.

Een kaartje enkele reis is 7 USD en kan op de tram zelf of bij de omkeerpunten gekocht worden. Waar kun je deze vinden? Alle info over routes en kaartverkoop is te vinden op deze site.

Kabeltrein San Francisco USA
Buitenboord hangend is het toch het mooist om bergaf te rijden
Kabeltrein San Francisco USA

Alcatraz; de beruchte gevangenis

Midden in de baai, vlak bij de Golden Gate brug vind je een rots in het water. Bovenop deze rots is de meest bekende gevangenis ter wereld gebouwd; Alcatraz. Volgens legendes is het nog nooit iemand gelukt om levend te ontsnappen uit deze gevangenis.

Wat goed is om te weten; wil je echt naar Alcatraz zelf boek dan maanden van tevoren je tickets. Deze zijn bijna altijd uitverkocht. Heb je geen zin om je hele reis door Amerika zo vast te moeten leggen voor het bezoek aan 1 gevangenis? Dan zijn er voldoende opties voor een rondvaart door de San Francisco baai waarbij je natuurlijk ook rondom Alcatraz vaart. Voor een rondvaart door de baai hoef je niks van tevoren te regelen. Je kunt net als in Amsterdam langs de haven lopen en bij een willekeurig bootverhuurder opstappen.

Alcatraz San Francisco USA
Alcatraz lijkt zo dichtbij dat het bijna onmogelijk is om te geloven dat er echt nooit iemand levend is ontsnapt

Fisherman’s Wharf en zeeleeuwen

Op de wereldberoemde PIER 39 vind je meer dan één bezienswaardigheid. Het is het meest drukke, sfeervolle stukje San Francisco. En het is niet alleen druk vanwege de mensen.

 • PIER 39 is namelijk de thuishaven van heel veel zeeleeuwen die hier liggen te luieren
 • Fisherman’s Wharf is een soort kermis met reuzenrad en allerlei andere attracties
 • Fisherman’s Wharf is ook de plek voor heel veel toeristische terrasjes en gezellige eettentjes. Meestal niet van al te beste kwaliteit, maar wel heel gezellig. Zo kun je goed clam chowder proberen bij Fisherman’s Wharf Chowder and Crab Sidewalk Stands. Clam chowder is een must-try wanneer je in Amerika bent!
  Adres: 200 Jefferson St, San Francisco, CA 94133, Verenigde Staten

Verken Haight-Ashbury

Haight-Ashbury is de geboorteplaats van de tegencultuurbeweging uit de jaren 60 maar ik kende het eigenlijk vooral uit de serie Full House. Upper Haight Street is een mengelmoes van vintage-kledingboetieks, platenwinkels, boekhandels, buurtbars en informele, eclectische restaurants. De perfecte plek voor een moderne hippie om haar duurzame souvenir vandaan te halen dus. Of om tussen de Victoriaanse huizen door te flaneren (want je flaneert natuurlijk in plaats van lopen 😉 ).

Verken Chinatown

Mocht je niet de behoefte hebben om naar China te gaan, maar wel het gevoel willen hebben van bijvoorbeeld Beijing, dan is Chinatown in San Francisco een goed alternatief. 24 blokken oneindig vol gepakt met exotische winkeltjes, markten en tempels geeft absoluut een heel Chinees gevoel.

De ingang naar Chinatown is op Grant Avenue en Bush Street. Uiteraard kun je de wijk op nog wel meer plekken in, maar hier kun je dat doen via Dragon’s Gate, wat gewoon een leuke manier is om de wijk binnen te gaan.

In Chinatown kun je trouwens Free Tours by Foot doen, mocht je op zoek zijn naar een gratis activiteit.

Ferry Building Farmers market

De San Francisco Ferry Building was ooit een echte terminal voor veerboten naar de andere kant van de baai. Na de bouw van allerlei bruggen is het gebouw in verval geraakt. Gebouwd in 1892 is het een wonder dat dit op plekken gammele gebouw er nog is. Bovenop het gebouw is een grote klokkentoren te zien waar het gebouw meteen aan te herkennen is. Renovatie en marketing hebben ervoor gezorgd dat het nu een belangrijke toeristische trekpleister is geworden. Je vindt er tegenwoordig een foodmarkt en heel veel sfeer.

Insider tip: je kunt het gebouw het beste fotograferen vanaf Market Street

Columbus tower San Francisco USA
Onderweg naar de Farmers Market kom je dit bijzondere groene gebouw tegen genaamd Columbus Tower

Wereldrecord straten

Ik weet niet zeker of het waar is, maar in San Francisco claimen ze de steilste straten ter wereld te hebben. Lombard Street is een lange weg gelegen tussen Embarcadero en het Presidio Park. Lombard Street is bekend vanwege een klein stuk aan de top van Russian Hill, tussen Hyde en Leavenworth Streets. Hier is de heuvel zo steil (27°) dat het te gevaarlijk zou zijn voor de meeste auto’s om er recht op te rijden dus zijn er in de jaren 20 doodenge haarspeldbochten aangelegd.

Ondanks dat Lombard Street het meest amusant is om toeristen zichzelf in de problemen te zien brengen met hun auto, is het niet de meest steile weg. De steilste straat is Filbert Street met een helling van 31,5 graden.

Maar al dat cijfermateriaal is irrelevant voor Lombard Street. Het is immers veruit de meest fotogenieke van al deze straten, vooral in de lente en zomer wanneer de vele chrysanten waarmee de straat versierd is in volle bloei staan.

Hyde Street die in de verte steeds steiler wordt
Een van de vele steile straten met uitzicht over de baai en Alcatraz

Uitzichtpunten in San Francisco

San Francisco is gebouwd op heel veel heuvels. Deze heuvels kunnen je zo’n echte film zonsondergang geven waarbij je romantisch op de motorkap van je auto zit met een glas wijn in je hand. Maar waar moet je dan zijn?

Hieronder een lijstje met de mooiste uitzicht plekken:

 • Twin Peaks Summit (hoogste viewpoint)
  Locatie: 501 Twin Peaks Blvd, San Francisco, CA 94114, USA
 • Presidio en Baker Beach (uitzicht op de Golden Gate Brug)
  Locatie: Langdon Ct, San Francisco, CA 94129, USA
 • Alcatraz (de skyline vanaf het water)
 • Buena Vista Park (voor uitzicht op de Golden Gate Brug en een deel van San Francisco)
  Locatie: Buena Vista Avenue
 • Alamo Square Park (voor die foto zoals hierboven van Haight-Ashburry)
  Locatie: kruising Hayes Street met Scott Street
 • Coit Tower
  Locatie: Telegraph Hill Blvd, San Francisco, CA 94133, USA
Twin Peaks uitzichtpunt San Francisco USA
Twin Peaks uitzichtpunt bij slecht weer
Uitzicht over San Francisco vanaf Golden Gate viewpoint USA
Vanaf Golden Gaten Viewpoint
Vanaf het water

Verkennen van The Mission

Deze wijk is al in 1776 ontstaan en daarmee de oudste wijk van San Francisco. Hier ga je vooral heen vanwege de geweldige streetart die in de hele wijk te vinden is. Ben je niet zo van de streetart? Dan heeft The Mission ook nog veel goede restaurants en Dolores Park. Vanuit Dolores Park is een groot deel van de skyline van San Francisco goed te zien.

In deze blog vind je alle adressen van de streetart in de wijk The Mission.

Wat ik niet heb gedaan

Een bezoek aan historisch Presidio

Presidio was ooit een militaire basis, maar is nu een Nationaal Park en National Historic Landmark District. Met 1.500 hectare aan beboste gebieden, kilometers aan paden, een golfbaan en schilderachtig uitzicht kun je hier prima wat tijd vertoeven. Andere hoogtepunten van Presidio zijn de grasvelden van Crissy Field met uitzicht op de Golden Gate Bridge, Fort Point uit de burgeroorlog en zandstrand Baker Beach. Historische gebouwen bieden plaats aan het Walt Disney Family Museum, eethuisjes, woonhuizen en bedrijven zoals Lucasfilm met zijn Yoda-fontein.

Mocht je verdwalen, dan is een wandeling langs het gemeentehuis van San Francisco ook nog wel de moeite waard

Adres gemeentehuis: 1 Dr Carlton B Goodlett Pl, San Francisco, CA 94102, Verenigde Staten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.