DIY voor wereldreizigers; wisselende reisherinneringen zonder fotolijstjes

DIY voor reizigers

Ik maak op vakantie en op werkreis hartstikke veel foto’s om er vervolgens nog maar weinig mee te doen. Ja, in mijn blog verdwijnen mijn foto’s, maar ik lees niet dagelijks al mijn eigen blogs (nee echt niet!). In deze blog een DIY om je huiskamer te veranderen in een permanente trip-down-memory lane.

Stap voor stap DIY project

Ik omring me graag met de herinneringen aan mijn reizen. Van elke bijzondere reis heb ik wel een souvenir thuis. Meestal iets kleins en praktisch, zoals een Ethiopisch suikerpotje of een Zuid Afrikaans kringloopvaasje. Maar ik zou ook graag mijn foto’s meer om me heen hebben. Ik ben niet het type om gewoon fotolijstjes op te hangen en wil graag iets creatievers dan een fotowand.

Ik schreef al eens eerder een DIY blog over hoe ik een retro wereldkaart opleukte met herinneringen. Door Fotofabriek.nl kwam ik op het idee om een van mijn Pinterest plannen eindelijk uit te voeren; een zelf geschilderde wereldkaart boven de bank met allemaal herinneringen aan onze reizen. En zo geschiedde.

inrichting groene bank groene muur

Dit is de situatie voor de DIY

Stap 1: vind een wereldkaart

Na wat zoekwerk vond ik op Topmuurstickers een sjabloon voor een geometrische wereldkaart. Ik was liever voor een muursticker gegaan want dat scheelde nogal wat handenarbeid, maar onze charmante jaren 30 woning heeft granolmuren en is dus uitermate ongeschikt voor muurstickers. Het zou dan dus neer gaan komen op mijn klusvaardigheden om van dit sjabloon iets moois op de muur te creëren.

Geometrische wereldkaart sjabloon topmuurstickers.nl

Sjabloon van de geometrische wereldkaart

 

Stap 2: gebruik je kleuterschoolvaardigheden

Door middel van mijn kleuterschoolskills tamponneerde ik in anderhalf uur een hele wereldkaart op de muur. Zorg ervoor dat je zuinig aan doet met verf, want anders krijg je druipers onder het sjabloon (spreekt uit ervaring).

Tip van de eeuw; trek het sjabloon er voorzichtig af want anders ben je je muurverf kwijt (spreekt weer uit ervaring).

Stap 3: selecteer je foto’s

Welke plekken op de wereld heb je fantastische herinneringen aan? Waar zou je elke dag naar terug willen? Waar droom je nog het liefste naar weg? Selecteer al die foto’s en laat er superhippe polaroïds van maken. Bij Fotofabriek worden deze op dik karton gedrukt zodat ze niet omkrullen zoals je gewone foto’s dat vaak wel doen.

Bij mijn vorige wereldkaart DIY had ik standaard fotopapier gebruikt en de afbeeldingen met de printer in onze studeerkamer geprint. Na een tijdje verkleurden de foto’s langzaam. Over een paar maanden voeg ik hier een update toe om je te laten weten of dat verkleuren bij deze retroprints van Fotofabriek ook is gebeurd. DIY voor reizigers Fotofabriek

Stap 4: vind iemand die wel mooi schrijft

Zo’n geometrische wereldkaart is hartstikke leuk, maar heel duidelijk is het niet welk land waar ligt. Dus tenzij je met wereldberoemde iconen op de foto staat (lees: Eiffeltoren, Grand Canyon, Uluru, etc) is het anders maar moeilijk te ontcijferen welk land die mooie foto bij hoort.

De polaroids zijn perfect geschikt om de bestemming onder te zetten. Dus met een dikke zwarte stift schreef Maarten (want ik heb het handschrift van een kleuter) de landen onder elke foto. DIY voor reizigers Fotofabriek

Stap 5: touwtjes en washitape

Wanneer je telkens nieuwe foto’s toe wilt voegen of juist foto’s wilt vervangen zodat je herinneringen altijd wisselen, dan wil je natuurlijk niet dat je hele muur vol gaten komt te zitten. In de wereldkaart hamerde ik (lees: Maarten dus) bij het land waar de polaroïd naar verwees wel een gaatje. Ik wis niet zomaar ineens een land uit mijn herinnering dus daarvoor kon ik prima een spijkertje in de muur slaan, maar ik zou misschien wel eens de foto’s willen herschikken dus de polaroïds zelf hang ik niet op met een gat in de muur.

Ik koos voor simpele spijkertjes, maar op een saaie muur kun je ook goed werken met gekleurde spijkertjes of schroeven. Gekleurde schroeven maak je heel makkelijk zelf door een klein bolkop schroefje in de gele/rode/groene/paarse verf te dopen. Aan het spijkertje/schroefje maak je een touwtje vast wat naar de foto gaat. De foto plak je samen met het touwtje met washitape op de muur.

Washitape is niet een supergoede plakker, maar zorgt er ook voor dat je niet je muurverf beschadigd wanneer je de foto weg haalt. Tot op heden hangt alles nog steeds. DIY voor reizigers Fotofabriek

Stap 5: geniet en droom weg

Vanaf nu kun je elke dag langs je foto’s lopen en wegdromen bij al die fantastische ervaringen. Elke plek met geweldige herinneringen, onvergetelijke avonturen of bizarre belevenissen hebben nu de kans om telkens weer een plekje op de muur erbij te krijgen.

DIY voor reizigers

De muur na het DIY project

DIY voor wereldreiziger

*dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fotofabriek.nl. De meningen in dit artikel zijn voor 100% mijn mening, puur natuur en ongefilterd, zoals jullie van mij gewend zijn. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.