Malta; 14x mooiste bezienswaardigheden en beste reistijd

Malta is een van de kleinste eilandjes in de Middellandse Zee. Toch is er ontzettend veel te zien op Malta. Vooral op cultureel vlak kun je je helemaal uitleven. In deze blog lees je alles over de mooiste bezienswaardigheden van Malta. En ook niet onbelangrijk; wat zijn de beste maanden om naar Malta op vakantie te gaan?

1. Valletta; een van de kleinste hoofdsteden ter wereld

Met iets meer dan zesduizend inwoners behoort Valletta tot de kleinste hoofdsteden ter wereld. De stad en het centrum van Valletta is dan ook erg compact. Door de compacte indeling van de stad (*slechts twee bij twee kilometer) is Valletta erg geschikt om te voet te verkennen en uitermate ongeschikt voor auto’s.

Valletta is een van de leukste steden die ik de afgelopen jaren heb bezocht. Tijdens je trip naar Malta mogen een aantal dagen in Valletta zeker niet ontbreken in je reis. Valletta heeft heel wat te bieden aan oude gebouwen met een verhaal, bijzondere uitzichten, eeuwenoude geschiedenis en lekker eten.

In onderstaande blog lees je meer over alle bezienswaardigheden in Valletta:

2. Het echte Malta in de Three Cities

De Drie Steden – ook wel Three Cities genoemd – is de verzamelnaam die gebruikt wordt voor de drie versterkte nederzettingen van Vittoriosa, Senglea en Cospicua. Vanuit Upper Baraka Gardens heb je een fantastisch uitzicht op deze nederzettingen. De Three Cities liggen aan de andere kant van de haven van Valletta en worden ondanks de nabijheid amper bezocht door de toeristen. Maar het is absoluut wel de moeite waard om de Drie Steden te bezoeken.

Doordat het minder toeristisch is in de Three Cities, zie je hier meer het echte leven van Malta. In plaats van hotels, zie je de inwoners hun was tussen de balkonnetjes ophangen. In plaats van een MacDonalds tref je restaurants waar locals even snel hun lunch eten. De laatste jaren zijn de Three Citiees wel iets meer in opkomst. Er komt meer aanbod van hotels en restaurants. Maar The Three Cities is bij lange na niet zo druk als Valletta.

Meer info over Three Cities is ook te vinden in de blog over Valletta.

3. Gekleurde bootjes en markt bij Marsaxlokk

De haven van Marsaxlokk is wereldberoemd vanwege de felgekleurde bootjes in het felblauwe zeewater. De kade bestaat uit de oude haven pakhuizen. Dat zijn van die lage, zandstenen gebouwen met authentieke details. Deze gebouwen op de achtergrond, samen met de gekleurde bootjes en de levendige omgeving, maken Marsaxlokk zeker de moeite waard om te bezoeken. Al is het maar om lekker te lunchen onderweg vanaf een van de stranden.

Parkeren in Marsaxlokk kan een uitdaging zijn, maar omdat het stadje zo klein is, kun je ook prima iets verder van de haven parkeren. Het zal waarschijnlijk nooit verder dan 5 minuten lopen zijn naar het kleurrijke waterfront.

4. De mooiste stranden van Malta

Malta heeft heel wat historische monumenten die het bezoeken waard zijn. Maar Malta is voor de meesten toch vooral een strandbestemming. Door het blauwe water, de rustige zee, de mooie zandstranden en de fijne temperatuur het grootste deel van het jaar, is Malta ook een uitermate geschikte bestemming om lekker op het strand te genieten van de buitenlucht.

Om je te helpen met kiezen tussen alle strand van Malta, heb ik in onderstaande blog de mooiste stranden van Malta in een overzicht bij elkaar gezet.

5. 5000 jaar oude Megalithische tempels

Ik had hoge verwachtingen van de Megalithische tempels van Malta. Grootse pilaren, mooie bogen, vreemde inscripties. Dat was meer de richting waarin ik zat te denken toen ik naar de eerste Megalitische tempel (Mnajdra) op zoek ging. Er zijn verschillende Megalithische tempels te vinden op Malta. Om voor mij onverklaarbare redenen zijn deze Megalitische tempels populair bij toeristen.

In totaal zijn er zeven tempels verspreid over Malta met elk hun eigen typerende kenmerken. Zo zijn er bijvoorbeeld de tempels van Ġgantija die ouder zijn dan Stonehenge en de piramides van Egypte. De grootste Megalithische locatie op Malta zijn de tempels van Ħagar Qim. Dit complex bestaat uit één hoofdtempel en meerdere bijgebouwen. Op slechts 500 meter hiervan zijn de tempels van Mnajdra te vinden.

Wat mij betreft zijn de Megalithische Tempels van Malta niet de moeite waard. Zeker niet voor die prijzen.

 • Skorba tempels: kun je prima over slaan voor de 6 euro entree die ze vragen
 • Ta Hagrat tempels: kun je prima over slaan voor de 6 euro entree die ze vragen
 • Mnajdra: dit is een overdekte tempel, te vinden op dezelfde plek als Hagar Qim
 • Hagar Qim: ook overdekt. De entree voor Hagar Qim en Mnajdra samen is 10 euro

6. Spookachtig en Middeleeuws Mdina en Rabat

Mdina is de oude hoofdstad van Malta. Rabat ligt er strak tegenaan. Vooral Mdina was ontzettend leuk (en ietwat Jack the Ripper) om in je eentje in de avond doorheen te slenteren. In de vele kleine en smalle straatjes kan je uren rondlopen en je niet vervelen.

Vergeet zeker niet iets te eten in één van de vele restaurantjes zoals Fontanella (bekend om de fantastische taartjes en het uitzicht over half Malta). Overigens is Fontanella wel zo belachelijk druk, dat ik hier alleen even snel een taartje zou afhalen en lekker ergens anders zou gaan lunchen zoals bij The Cafe Taverna.

Bezoek Mdina vooral in de avond/nacht. Ik liep er toen het onweerde. Dan krijg je toch wel echt een heel erg Jack the Ripper gevoel bij de verlaten straatjes. Er liep letterlijk niemand meer. Overdag zijn er vrij veel toeristen te vinden in Mdina, maar die verlaten de stad bij het vallen van de avond. Mdina staat dan ook bekend om zijn stilte en wordt de Stille Stad van Malta genoemd.

Letterlijk aan de andere kant van de muur rondom Mdina, vind je Rabat. Rabat is niet zo mysterieus als Mdina, maar nog steeds wel een heel charmant, oud stadje. Ook hier kun je door de smalle straatjes slingeren en heel goed verdwalen. In tegenstelling tot Mdina, kom je bij Rabat vrijwel altijd op een bredere weg waar ook auto’s rijden uit, waardoor je makkelijk je weg terug kunt vinden. Rabat is minstens net zo charmant als Mdina en vol met interessante bezienswaardigheden om te ontdekken, zoals:

Op de website van de Maltezer overheid kun je over de meeste bezienswaardigheden de meest actuele openingstijden en toegangsprijzen vinden.

7. Uitzicht op de Dingli Kliffen

De Dingli Kliffen rijzen uit de azuurblauwe oceaan tot het hoogste punt van het eiland, 253 meter boven zeeniveau. Ik had gelezen dat het uitzicht adembenemend zou zijn. Je kijkt uit over de kliffen en terrasvormige velden richting zee en kunt gemakkelijk Filfla, een klein onbewoond eilandje, zien liggen. Maar het was eerlijk gezegd nogal suf. Zo spectaculair zijn die Dingli kliffen niet. En zo spectaculair was het uitzicht ook niet. Ik heb er mijn eigen meegebrachte lunch zitten nuttigen en zag aan de lopende band toeristen langs komen die ook het uitzicht wilden zien.

Kom je er langs, dan kun je prima even uitstappen, maar ik zou er niet voor omrijden.

GPS coordinaten parkeren: 35°50’42.8″N 14°23’47.3″E
GPS coordinaten uitzichtpunt: 35°50’26.2″N 14°23’46.8″E

8. Sterker dan een bom; de Dom van Mosta

De Dom van Mosta of Mosta Rotunda is ook wel bekend als Rotunda of Santa Marija Assunta. Het is de op twee na grootste Dom zonder ondersteuning in de wereld. De Dom Van Mosta werd bijna helemaal vernietigd in de Tweede Wereldoorlog door een voltreffer: de bom kwam op de kerk neer tijdens een dienst met meer dan 300 aanwezigen, maar gelukkig ontplofte de bom niet. De onschadelijk gemaakte bom wordt nu tentoongesteld als herdenking aan dit wonder.

Voor twee euro entree is dit een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Twee euro entree is een heel stuk minder dan de zes euro die je betaald voor die suffe Megalithische tempels. En daar krijg je dan ook nog een veel mooiere bezienswaardigheid voor terug. De Dom van Mosta is een spectaculaire dom om te bezoeken. Zeer kleurrijk en zeer goed onderhouden. Je kunt de plek waar de bom in het dak bleef steken nog altijd zien. Absoluut een stop op Malta die ik niet over zou slaan.

9. Wandelen langs de Victoria Linie; Chinese Muur van Malta

De Victoria Linie staat ook wel gekend als de Grote Muur van Malta. Het zijn verdedigingswerken die lopen langs een natuurlijke, geografische barrière, de Grote Breuklijn. Grote delen van de Victoria Linie zijn inmiddels ingestort maar er zijn nog verschillende delen intact. Het geeft wel een beetje een Chinese Muur gevoel. Een heel klein Chinees muurtje dan.

Het is mogelijk om de hele Victoria Linie te wandelen van Fomm-ir-Rihn Redoubt aan de linkerkant van het eiland tot Fort Madlienna, maar het mooiste stuk is te vinden bij Binġemma Gap waar de muur verbindt met de Dwejra Lines.

GPS coordinaten Bingemma Gap: 35°54’12.1″N 14°22’43.6″E

10. Ghajn Hadid en alle andere Redin wachttorens

Te klein en te slecht bewapend om echt een vijand te kunnen stoppen van een invasie op Malta, deden de Redin Torens vooral dienst als vroege waarschuwingssystemen als er een aanval plaatsvond. De wachttorens zijn allemaal gebouwd volgens hetzelfde ontwerp. De Redin Torens zijn gebouwd in opdracht van Grootmeester Fra’ Martin de Redin.

De torens zijn uitermate geschikt om te fotograferen bij heftige wolkenluchten of bij zonsondergang. Je kunt vrijwel geen enkele toren van binnen zien. Waarom zou je er dan naar toe gaan? De torens hebben alleen een strategische positie. De wachttorens zijn over het hele eiland te vinden. Bij vrijwel allemaal heb je een spectaculair uitzicht over de zee en de omliggende perfecte baaien.

Hieronder de GPS coördinaten van de torens die ik bezocht, of waar ik toevallig langs kwam.

 • Għajn Tuffieħa Tower (kijkt uit op Ghajn Beach) 35°55’50.9″N 14°20’45.6″E
 • Ta’ Lippija Tower (kijkt uit op Golden Bay) 35°55’21.3″N 14°21’13.0″E. Vanaf dit GPS punt moet je de rest verder lopen. Dat is ongeveer 3 minuten lopen.
 • It-Torri l-Abjad (vlakbij Coral Lagoon) 35°59’43.2″N 14°21’52.3″E
 • Ghajn Hadid Tower; deze wachttoren kan je overslaan want die is praktisch helemaal ingestort. Maar het is wel de perfecte landmark voor een privebaai onderaan de toren. 35°57’59.6″N 14°23’11.1″E
 • Torri tal wardija (in de buurt van de Blue Grotto) 35°49’09.6″N 14°28’22.6″E

11. Bezoek Game of Thrones filmlocaties op Malta

Ben je groot fan van Game of Thrones? Malta heeft maar liefst tien filmlocaties uit het eerste seizoen van Game of Thrones. Hieronder alvast acht plekken die ik voor je heb bezocht (of langs ben gereden, maar die bleken van de president, dus ik mocht er niet in)

 1. St. Dominic’s Convent in Rabat; aflevering 7 in de Red Keep Garden
 2. De toegangspoorten naar Mdina; aflevering 3 waarin Lord Snow en Ser Roderik Cassel te paard de stad binnen rijden
 3. Mesquita square in Mdina; meerdere afleveringen, vele aflevering over de ondergang van Ned zijn hier op genomen
 4. Fort Ricasoli, Valletta; meerdere afleveringen
 5. Verdala Palace, Buskett Gardens; deze kun je niet bezoeken want dit is het het zomerpaleis van de president van Malta
 6. Fort Manoel, Valletta; aflevering 9 waar Ned Stark wordt geëxecuteerd
 7. San Anton Palace en tuinen; dit is ook van de president dus niet toegankelijk voor publiek.
 8. Fort Saint Angelo; dit is de Red Keep gevangenis en ondergrondse kamers

12. Popeye village

Niet ver van Mellieha – in het noord-westen van Malta – ligt het vreselijk kitscherige dorpje Popeye Village. Ooit was Popeye Village gebouwd als filmset voor de film Popeye en werd er zo ook naar vernoemd. Popeye werd als tekenfilm uitgezonden in de jaren 60 en 70 en in 1980 werd de film uitgebracht.

Tegenwoordig kun je in Popeye Village allerlei activiteiten ondernemen zoals zwemmen op het kleine strandje, naar het Popeye comic museum en natuurlijk allerlei souvenir winkeltjes bezoeken. Het is een vreselijk commercieel dorp, maar ik moet toegeven dat het ook wel hele grappige huisjes waren om te zien. En de baai waar Popeye Village aan ligt, is fantastisch mooi blauw. Dus alleen al voor het uitzicht vanaf de kliffen, is dit een leuke stop om langs te gaan.

13. Red Tower (It-Torri L-Aħmar) – Verdala Palace – Selmun Palace

Waar ze in Malta ook heel goed in zijn, is in het maken van mooie paleizen en kastelen. Sommige van deze paleizen kun je wel van binnen bezoeken zoals de Red Tower. Sommige van deze paleizen zijn tijdelijk niet toegankelijk zoals de Palace State Rooms.

Op onderstaande twee foto’s zie je Red Tower en Selmun Palace.

Selmun Palace

Dit was tot 2011 een heel groot hotel. En daarvoor een echt kasteel, oorspronkelijk gebouwd door de Monte della Redenzione degli Schiavi. In 2011 werd het hotel gesloten vanwege het restructureren van Air Malta – destijds eigenaar van verschillende hotels. Sindsdien heeft het gebouw leeg gestaan.

GPS coördinaat: 35°57’32.5″N 14°22’53.4″E

Red Tower

Saint Agatha’s Tower (Maltees: Torri ta’ Sant’Agata), ook bekend als de Red Tower (Maltees: Torri l-Aħmar) is een versterkte historische wachttoren. Eigenlijk net als de eerder genoemde wachttorens. Maar deze was een heel stuk steviger en een hele vreemde kleur. Er zaten maar liefst vier soldaten en vijf kanonnen in Red Tower toen deze nog in gebruik was. Inmiddels is het een museum wat je voor 2.50 euro kunt bezoeken.

GPS coördinaat: 35°58’28.5″N 14°20’33.9″E

Andere paleizen

In het verleden was het mogelijk om ook het Verdala Palace te bezoeken. Deze noemde ik al eerder als Game of Thrones filmlocatie. Inmiddels is Verdala Palace de officiële residentie van de president van Malta en helaas niet meer te bezoeken.

Naast het Verdala Palace, vind je in Valetta nog de Palace State Rooms. Dit is een paleis met hele mooi gedecoreerde kamers. Luxe wandkleden, bijzondere plafonds en oneindig veel harnassen. Wanneer je in Valetta bent, dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Palace State Rooms.

Note: de Palace State Rooms zijn vanwege corona tot nader order gesloten. Om je een idee te geven van wat je kunt verwachten, is dit filmpje de moeite waard om te kijken. Ik heb trouwens geen idee wat die vrouw in dat filmpje doet of toe zou moeten voegen aan het filmpje. Misschien dat ze als referentie voor afstand en maat dient?!?

14. Voor een volgende keer: ontdek de natuurlijke Blue Grotto

Ik had helaas niet de tijd op roadtrip door Malta om de Blue Grotto te bezoeken. Meerdere blogs zijn erg enthousiast over deze grot. Ik hoop dat het niet zo’n teleurstelling wordt als de Dingli kliffen of de Megalithische tempels. Voor een volgende keer staat de Blue Grotto op Malta in ieder geval op de planning.

Wat is de Blue Grotto?

Deze grot is op een natuurlijke manier ontstaan dankzij de stroming van de zee en het slaan van de golven. Vooral op een zonnige dag is de Blue Grotto erg mooi, aangezien het licht dan prachtig weerkaatst op de stenen en bizar blauw water veroorzaakt.

Beste reistijd voor een trip naar Malta

Wat de beste reistijd voor Malta is, ligt eraan waarvoor je naar Malta komt. De laagste maximale gemiddelde temperatuur op Malta is 15°C, de hoogste 31°C. In de zomer schijnt de zon twaalf uur per dag.

Strandvakantie Malta

De beste reistijd voor een zonvakantie op Malta is van mei tot en met oktober. In deze maanden is het warm en regent het vrijwel niet op Malta. Al in april beginnen de temperaturen te stijgen. Het gemiddelde ligt in mei rond de 24 graden. Juli en augustus zijn de heetste maanden met overdag 31 – 32 graden. Met 21 tot 23 graden is de watertemperatuur niet per se heel warm te noemen. In september beginnen de temperaturen wat te dalen, maar is het overdag nog steeds zo’n 28 graden.

Ook in oktober is het nog warm met gemiddeld 25 graden. De zee is even warm als in juli en augustus. Het regent wel meer in oktober. Oktober is voor Malta een vrij nat seizoen. Regent het in de zomer vrijwel nooit, regent het in oktober tot wel 15 dagen per maand. Dus in oktober moet je wel een beetje geluk hebben met het weer.

Actieve vakantie Malta

Heel veel natuur heeft Malta niet. Malta is redelijk dor en bruin. Alleen in de lente is het iets groener. Voor een actieve vakantie is deze periode het meest geschikt. In april en mei is de temperatuur aangenaam en is het eiland veel rustiger. De prijzen zijn nog niet tot een recordbedrag gestegen en het eiland staat volop in bloei. Hetzelfde geldt voor het najaar. Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat ik niet zo goed zou weten wat je voor actieve vakantie op Malta wilt hebben. Hele woeste natuur of lange wandelingen kan je er niet doen. De hoogste berg is nauwelijks een heuvel te noemen. En de rest van Malta is vooral stedelijk gebied of landbouwgebied.

Hoogseizoen

Wat ook goed is om rekening mee te houden – of je nou voor een actieve vakantie naar Malta komt of voor een strandvakantie – het hoogseizoen. Van juni tot en met augustus is het hoogseizoen, ook in Malta. Veel accommodaties zijn bezet en de prijzen zijn, in vergelijking met de lente-, herfst- en wintermaanden, heel wat hoger. Daarnaast is het overal ook een stuk drukker met toeristen, wat vooral in Valetta niet heel plezierig is.

Op zoek naar meer inspiratie voor Malta?

Check dan eens onderstaande blogs over Malta:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.