Rondreis Peloponnesos; beste route van 7 dagen, reisafstanden en beste reistijd

De Peloponnesos ligt in het zuiden van het vaste land van Griekenland. Het is een enorm schiereiland op slechts een uurtje rijden van Athene. Slechts het Kanaal van Korinthe verbindt het schiereiland met de rest van Griekenland. De Peloponnessos is de perfecte plek in Griekenland voor een roadtrip. In deze blog lees je een zevendaagse rondreis over de Peloponnessos met de auto. Hoe groot zijn de afstanden? Hoeveel uur zit je in de auto? Wat is er te zien onderweg? En waar kun je fijn overnachten?

Soms staan in deze blog bezienswaardigheden genoemd die ik afraad om te bezoeken. Omdat zeven dagen in de Peloponnessos ook niet heel erg veel is, heb ik de bezienswaardigheden genoemd die echt de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je de overige bezienswaardigheden ook bezoeken? Plan dan wat extra dagen in.

Dag 1: Athene – Nafplio

De reis van Athene naar Nafplio kost minder dan twee uur en is slechts 138 kilometer wanneer je deze via de tolwegen rijd zonder te stoppen. Voor de tolwegen ben je alles bij elkaar minder dan 15 euro kwijt. Wanneer je het Peloponnesos schiereiland op rijdt, dan doe je dit altijd via het Kanaal van Korinthe. Dit is een gratis bezienswaardigheid aan de doorgaande route. Je kunt hier prima een kwartiertje je benen strekken.

Wat kun je onderweg zien tussen Athene en Nafplio?

 • Het Kanaal van Korinthe (doen)
 • De archeologische site Mycenae (niet doen)
 • De archeologische site van Korinthe (niet doen)
 • De archeologische site van Tyrins (niet doen)
 • Het oude theater van Epidaurus (doen)
Het oude theater van Epidaurus

Wil je meer lezen over deze bezienswaardigheden? Check dan ook onderstaande blog met uitgebreide informatie en foto’s. Alle bezienswaardigheden in deze blog worden uitgebreider beschreven in onderstaande link. Daar vind je ook entreegelden en addressen van de bezienswaardigheden.

Nafplio

Nafplio is de eerste hoofdstad van het nieuwe Griekenland. Maar wat Nafplio nog veel leuker maakt, is het geweldige Palamidi fort wat uitkijkt over een azuurblauwe baai.

Mis onderstaande bezienswaardigheden in Nafplio niet:

 • Palamidi Fort: wat een fantastisch uitzicht op de stad met een prachtig panorama op de golf en de kust.
 • Bourtzi Castle, een fort dat aan de ingang van de haven is gebouwd om invasies te voorkomen.
 • Acronafplia Fort, nog een fort met ook een prachtig uitzicht. Toch zou ik dan voor Palamidi Fortress gaan

Hotel tip in Nafplio – Ammalia hotel

Het Ammalia hotel is een hotel wat zeer geschikt is voor reizigers met een huurauto. Dit hotel ligt een stukje buiten het centrum van Nafplion waardoor er ruim voldoende parkeerplaatsen zijn. Zoveel zelfs dat er ook vrij veel touringcarbussen van dit hotel gebruik maken.

Het hotel heeft een fijn zwembad, ruime kamers met allemaal een eigen terras of balkon met vrij uitzicht en uiteraard een lopend buffet voor zowel ontbijt als diner.

Zit je liever in het centrum van Nafplion, check dan goed of er wel parkeergelegenheid is bij je hotel. Het centrum van Nafplion is compact, klein en de meeste hotels bieden geen parkeerplekken aan.

Reisafstand en reistijd

 • Athene – Kanaal van Korinthe: 77 km, 1 uur
 • Korinthe – Epidaurus: 65 km, ruim 1 uur
 • Epidaurus – Nafplio: 27 km, 30 minuten

Dag 2: Nafplio – Olympia

Begin de dag met alle bezienswaardigheden in Nafplio die je op dag 1 nog niet hebt kunnen bewonderen. Misschien een boottripje door de baai naar het Bourtzi Castle?

Heb je alles ontdekt wat je in Nafplio wil ontdekken dan is het tijd om verder te gaan op deze roadtrip. Wil je echt een spectaculaire route rijden richting Olympia? Zet dan op je navigatie “tolwegen vermijden” aan en rijdt via Achladokampos en Kapsas naar Levidi. Deze route leidt je over een paar mooie bergen met een werkelijk fantastisch uitzicht op de hele baai waar Nafplio aan ligt. Het is voor mensen die houden van autorijden ook een leuke route om te rijden. Aan haarspeldbochten geen tekort op deze weg.

Wat kun je onderweg zien tussen Nafplio en Olympia?

 • Kleine bergdorpjes
 • Het mooiste uitzicht op de baai van Nafplio
 • Spectaculaire vergezichten op de bergen
 • Een heel erg slingerende weg met veel haarspeldbochten

Onderbreek de toch ietwat lange autorit met een heerlijke lunch in de bergen bij Levidi. Dit bergdorpje ligt midden tussen de bergen ingeplakt en heeft ruim voldoende lunchrestaurants in de aanbieding.

Hotel tip in Olympia – Bacchus Hotel

Wat een fijn hotel is Bacchus Hotel in Olympia. Op een fantastisch mooi gelegen locatie, niet ver bij Olympia vandaan, vind je het Bacchus hotel midden in een vallei. Het zwembad en restaurant kijken uit over de vallei. De zon gaat onder terwijl je aan je avondeten begint. Het eten is van matige kwaliteit, maar het uitzicht maakt het dubbel en dwars goed.

Reisafstand en reistijd

 • Snelste route: 160 kilometer, 2.5 uur
 • Tolwegen vermijden: 168 kilometer, 3 uur

Dag 3: Olympia – Epikourios – Voidokilia

Heb je op dag twee eerst Nafplio ontdekt in de ochtend, dan ben je zeker niet toegekomen aan het ontdekken van Olympia. Dag drie begint dan ook met rondslenteren in het allereerste olympische dorp ter wereld.

Olympia

In Olympia ben je zeker een dagdeel zoet. Met de Kronios bergen op de achtergrond, is deze stad – gewijd aan Zeus, de Vader van alle Goden – een mooie plek om tussen de olijfbomen rond te slenteren. Het is een van de mooiste overblijfselen van de Griekse Oudheid.

Wat ga je allemaal aantreffen in Olympia?

 • Tempel van Zeus
 • Tempel van Hera
 • Vouleuterion
 • Het allereerste Olympische Stadion en Gymnasium

Na Olympia reis je verder. De meeste mensen bezoeken na Olympia de Tempel van Apollo Epicurius. Deze tempel wordt gerestaureerd en staat al jaren compleet ingepakt. Ik zou deze tempel overslaan op je rondreis door de Peloponnesos en direct doorrijden naar Voidokilia. Wat nog wel een leuke tussenstop kan zijn, is de Neda waterval.

Neda waterval

De waterval van Neda – in Kyparissia en de bergen van Lycaio – is een fijne bestemming zonder zee en golven. Je kunt in het water aan de voet van de Neda waterval zwemmen. Ben je iets minder lui dan ik, dan is deze omgeving ook perfect voor een hike. De bossen geven voldoende schaduw voor de verwoestende Griekse zon.

Voidokilia

Voidokilia is het thuis van een van de bekendste en mooiste stranden van Griekenland. Voidokilia is onderdeel van het Wildlife Park van Lake Ntivari. Dit gebied bestaat uit duinen, een baai met azuurblauw water in de vorm van een halve maan en fijne zandstranden.

Wat kun je verder allemaal zien in de Voidokilia regio:

 • De Grotten van Nestor
 • Gialova Lagoon
 • Kasteel Paleokastro

Reisafstand en reistijd

 • Olympia – Voidokilia via Neda waterval: 160 kilometer, 3.5 uur
 • Olympia – Voidokilia rechtstreeks: 98 kilometer, 1 uur 40 minuten

Dag 4: Voidokilia – Messina – Kardamili

Na een nacht in Voidokilia is het tijd om door te reizen naar een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van de Pelopponesos; de oude stad van Messina.

Oude stad van Messina:

In de oude stad van Messine is Zeus geboren. Althans, dat is hoe de legende gaat. Messine stond er al in 371 voor Christus. Ingeklemd tussen de bergen van Ithoni, is dit een bijzonder mooie archeologische site om te bezoeken. In Messina staan van de meeste tempels de pilaren nog rechtop. Het is fijn om door het oude stadion te zwerven en bijzonder om het kleine tempeltje aan het einde van het stadion te bezoeken.

De Oude Stad van Messina kun je het beste aanrijden vanaf de Kerk van Agios Athanasios. Wanneer je over dit kleine weggetje richting de oude stad rijdt, dan kom je door de oude toegangspoort van Messina. Hier krijg je echt een heel erg Game of Thrones gevoel van. Enorme muren torenen boven je uit waar je met je kleine huurautootje tussendoor rijdt richting de stad. Dit is een spectaculaire entree.

Na een bezoek aan de Oude Stad van Messina rijdt je richting Kardamili. De route van Messine naar Kardamili is een erg mooie route. Deze “vinger” van de drie vingers van de Peloponnesos wordt Mani genoemd en staat bekend om de spectaculaire kustlijn en mooie natuur. Je passeert verschillende stranden die in de top 10 van mooiste stranden in Griekenland staan. Stop bijvoorbeeld bij Fournas Beach voor een middag dobberen in de kleine baai.

Hotel tip in Kardamili 

Ik was op yoga trip in de Peloponnesos. De locatie van deze yoga retreat was absoluut fantastisch. Met uitzicht op de baai waar Kardamilli in ligt. Helaas kun je daar niet overnachten wanneer je niet aan yoga gaat, maar in de omgeving zijn meer dan genoeg mooie accomomodaties te vinden met minstens een even fantastisch uitzicht.’

Reisafstand en reistijd

 • Voidokilia – Messina: 60 kilometer, 1.4 uur
 • Messina – Kardamili: 70 kilometer, 1.5 uur

Dag 5: Kardamili – Stoupa – Limeni

Kardamili is een omgeving waar je eigenlijk nog wel een ochtend langer kunt blijven. Mocht je op dag vier wat weinig tijd over hebben omdat je net iets te lang op een mooi strand hebt gelegen, dan kun je ervoor kiezen om op dag vijf nog een ochtend in en rondom Kardamili de omgeving verkennen.

Wat is er allemaal te zien in Kardamyli:

 • De toren van Mourtzinos
 • De kleine haven van Kardamili met de vissersbootjes
 • Agia Sophia kerk

Ben je wel uitgekeken in Kardamili? Dan is het tijd om je weg te vervolgen. De eerste stop is Stoupa. Naast een heel mooi strand, is Stoupa ook een heel schattig klein kustdorpje. Het heeft wel wat overlap met Kardamili, dus als je Kardamili wat saai vond, dan hoef je in Stoupa niet meer te stoppen. Wat je als alternatief ook kunt doen, is lekker gaan ontbijten in Stoupa. Na Stoupa is het maar een klein uurtje rijden langs de kust naar het mooie Limeni.

Wat is er allemaal te zien in Limeni:

Ken je die foto’s met die zwevende bootjes waarbij je bijna niet kan zien dat ze in het water liggen zo helder is het water? Dat is wat Limeni zo speciaal maakt. Je kunt hier in het meest heldere water zwemmen wat ik heb gezien in Griekenland. Helaas geen stranden, maar wel trappen om het water in te komen. Niet zo’n waterrat? Limeni heeft ook oneindig veel goede restaurants aan het water met allemaal uitzicht over zee.

Naast  lekker eten en helder zeewater, is de weg naar Limeni ook een interessante bezienswaardigheid. De Mani regio staat bekend om de verdedigingstorens. Deze tref je op verschillende plekken op de route tussen Kardamili en Limeni. De torens van Mani zijn uitermate fotogeniek bij zonsondergang, of juist bij wat slechter weer voor een heel dramatisch effect.

Reisafstand en reistijd

 • Kardamili – Stoupa: 7 kilometer, 12 minuten
 • Stoupa – Limeni: 35 kilometer, 50 minuten

Dag 6: Limeni – Githion – Navagio Dimitrios – Mystras – Medias Mores

Vond je Limeni fantastisch? Dan vind je Githion ook fantastisch. Dit kustplaatsje heeft wel wat weg van die beroemde dorpjes in Italie zoals Manarola in de Cinque Terre. De gekleurde huisjes zijn tegen een berg en aan een baai gebouwd. Het water doet qua helderheid niet onder voor Limeni. Vond je Limeni al saai, dan rijdt je Githion gewoon voorbij en scheur je door naar Navagio Dimitrios.

Navagio Dimitrios

Navagio Dimitrios is bekend vanwege het verlaten scheepswrak wat daar op het strand ligt. In 1981 spoelde dit schip aan op het strand van Valtaki. Je kunt het schip ook in klimmen als je dat wilt. Ik moet er wel bij zeggen dat ik zelf helemaal was vergeten om hier te stoppen (*heeft hier nog steeds spijt van). Maar op onderstaande video krijg je een goed beeld van hoe deze bezienswaardigheid eruit ziet.

Na zwemmen rondom een roestend schip reis je verder richting de Oude Stad van Mystras. Deze ruines liggen tegen een hoge berg (*waarbij hoog relatief is, het is geen Zwitserland natuurlijk). Mystras – het wonder van Morea – is een Byzantijnse vestingstad, in beslag genomen door de Turken en door de Venetiers, maar vanaf 1832 onbewoond. Bereid je wel voor op wat gehijg en gepuf wanneer je de oneindige stroom trappen op en af klimt.

Wat is er te zien in Mystras:

 • Kathedraal van Agios Demetrios
 • Het Paleis van Despots
 • Kerk van Panagia Perivleptos
 • Grot van Kaiadas

Hotel tip between Tripoli and Sparta – Foresta in Medias Mores Hotel

De ligging van Foresta hotel is simpelweg geweldig. Vanaf je eigen terras heb je uitzicht over de bergen en de vallei. Precies tussen Tripoli en Sparta is dit de perfecte tussenstop. In de omgeving zijn geen restaurants dus je bent wel aangewezen op het hotel restaurant. Dit was trouwens prima eten.

Reisafstand en reistijd

 • Limeni – Githion: 25 kilometer, 30 minuten
 • Githion – Navagio Dimitrios: 6 kilometer, 10 minuten
 • Navagio Dimitrios – Mystras: 52 kilometer, 1 uur
 • Mystras – Medias Mores: 50 kilometer, 50 minuten
Niet de beste foto om je een idee te geven van hoe mooi Mystras is. Daarvoor heb je echt een drone nodig.

Dag 7: Medias Mores – Taygetusgebergte – Athene

Het is alweer de laatste dag van je rondreis over de Peloponnesos. Eerst is het tijd om wakker te worden in het Taygetusgebergte. Niet heel moeilijk als je er midden tussen slaapt. Het Taygetusgebergte loopt van Arcadia (meer noorderlijk) helemaal naar het uiterste puntje van de Mani. Het Taygetusgebergte is een verbazingwekkend groene regio voor het in mijn ogen normaal gesproken vrij dorre Griekenland.

In het Taygetusgebergte kun je dagtochten of driedaagse huttentocht boeken met beklimming van de hoogste berg van de Peloponnesos, de 2.407 meter hoge Profítis Ilías. De meeste wandelroutes volgen eeuwenoude ezels­paden. Soms zijn paden in verval ­geraakt en overgroeid. De klim naar de Profítis Ilías vanaf de berghut is middelzwaar (3 uur klimmen en 2 uur dalen). Wil je meer lezen over wandeltochten op de Mani? Lees dan de blog van Oppad.nl over het Taygetusgebergte.

Het laatste deel van de reis bestaat uit de terugrit naar Athene. Zoals ik al schreef in mijn blog over de mooiste, maar vooral ook minst mooie bezienswaardigheden van de Peloponnesos, is er onderweg terug naar Athene nog wel wat te zien aan bezienswaardigheden maar die vond ik eerlijk gezegd niet de moeite waard. Denk hierbij aan de oude stad van Korinthe. Ik zou aan deze bezienswaardigheden geen tijd besteden. Er zijn mooiere bezienswaardigheden op de Peloponnesos om te bezoeken.

Reisafstand en reistijd

 • Medias Mores – Athene: 177 kilometer, 2 uur

Hotel tip in Athene – Plaka Hotel

Plaka Hotel Athene heeft in alle opzichten de ideale ligging. Vlakbij verschillende metrohaltes, midden in de levendige wijk Plaka, vlakbij alle historische bezienswaardigheden en de meeste kamers hebben ook nog eens uitzicht op de Acropolis. Zonsopgang, zonsondergang; je kunt dit bijzondere bouwwerk in alle soorten licht bekijken vanaf je comfortabele bed in Plaka Hotel.

Beste reistijd Peloponnesos

Peloponnesos heeft een mediterraans klimaat met hete droge zomers en natte milde winters. In de hoger gelegen gedeeltes, bijvoorbeeld bij Olympia, kan er sneeuw vallen in de winters. Gezien je, neem ik aan, meer wilt doen dan alleen op het strand liggen tijdens deze rondreis, zou ik niet in de zomer naar de Pelopponesos komen. Het is in juli en augustus ontzettend warm en er is een verhoogd risico op bosbranden.

Hele grote verbrande gebieden

In het najaar en het voorjaar heb je de grootste kans op fijne temperaturen op de Peloponnesos. Er is dan uiteraard ook iets meer kans op regen, maar dat hoeft in Griekenland niet altijd veel voor te stellen.

Een ander bijkomend voordeel van het voorjaar en najaar is dat het rustiger en goedkoper is om naar de Peloponnesos te reizen. Ondanks dat in de herfstvakantie en de voorjaarsvakantie Nederlanders Griekenland prima weten te vinden, scheelt het toch heel wat toeristen in vergelijking met de zomervakantie.

Slecht weer in september
Goed weer in september

Vervoer naar en op Peloponnesos

Peloponnesos heeft twee luchthavens, waarvan die in Kalamata de belangrijkste is. Wil je goedkoper reizen, vlieg dan naar Athene. Vanuit hier kun je Peloponnesos makkelijk bereiken per huurauto, trein of bus. Ook is het mogelijk om via Italië te reizen. Er is een rechtstreekse bootverbinding met de haven van Patras.

Ben je eenmaal in Athene of Kalamata dan is eigenlijk de enige manier om je te verplaatsen, met een huurauto. De meeste bezienswaardigheden liggen vrij afgelegen. Je kunt natuurlijk een tour boeken, maar die zijn dan weer erg duur en weinig flexibel. Met een huurauto kun je onderweg nog eens stoppen bij een mooi uitzichtpunt om lekker te lunchen of een foto te maken.

Tip van een pro: huur een zo klein mogelijke huurauto. Je zult in Griekenland geregeld door straatjes rijden die nauwelijks breder zijn dan een Opel Corsa. En als je pech hebt, kom je dan ook nog eens een tegenligger tegen. Hoe kleiner de auto, hoe makkelijker je rondreis is.

Meer lezen over Griekenland?

Check dan eens een van onderstaande blogs.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.