Review: paardrijden Portugal (meerdaagse dressuur bootcamp)

Paardrijden is niet alleen uren door de woeste natuur galopperen. Soms kan het geen kwaad om aan zelfontwikkeling te paard te doen. Het was tijd voor mij om me op te geven voor een dressuur bootcamp in een van de meest dressuur gerichte landen; Portugal. In vijf dagen dressuur bootcamp leerde ik veel over mijn eigen houding, maar nog belangrijker, hoe het voelt om bepaalde oefeningen correct uit te voeren. Lees in deze blog een review van mijn paardrijvakantie bij Vale de Ferreiros in Portugal. 

Paarden in Alentejo Portugal

Portugal staat bekend om zijn Lusitano paarden en daar hebben ze er bij Vale de Ferreiros genoeg van. De meeste paarden die bij Vale de Ferreiros lopen, zijn hoog opgeleid. Alle oefeningen uit de klassieke dressuur zitten erop. Denk aan vliegende galopwissels, travers, passage, piaffe, maar ook working equitation oefeningen.

De paarden hebben allen hun eigen specialisme. Sommigen maken zonder probleem een serie van galopwissels, terwijl een ander paard juist perfect is voor passage. Uiteraard zijn de paarden bij Vale de Ferreiros zeer licht op de hulpen. Er wordt vrijwel alleen op hengsten gereden bij de dressuurlessen, terwijl de merries juist voor het springen ingezet worden. Vale de Ferreiros is ook echt een plek voor beginners, bange mensen, onzekere ruiters, ruiters zonder conditie of mensen zonder ervaring. Er wordt veel rekening gehouden met je eigen niveau. 

Naar mijn mening is het welzijn van de paarden matig. De paarden lopen slechts een uur per dag maar staan de rest van de dag op stal. De stallen zijn netjes, licht, schoon en vooral goed geventileerd voor de warme zomers in Portugal. Toch is dit niet helemaal de welzijnsstandaard waarbij we in Nederland paarden huisvesten. Ik vind dat paarden in een kudde thuis horen, met sociale contacten en de ruimte om af en toe een sprintje te trekken.

Goed om te weten: zware ruiters zijn niet welkom. Vanwege de bouw van de paarden en de zware oefeningen die ze moeten doen, is er een gewichtsrestrictie op 85 kilo.  

Zadels en tuig

Er wordt gereden met Engelse dressuurzadels. Ik zag op geen enkel paard drukplekken van de zadels, dus ik neem maar aan dat de zadels goed passen. Je hebt maar een uurtje les, dus of de zadels geschikt zijn voor een urenlange buitenrit is niet echt relevant op deze paardrijvakantie.

Een deel van de paarden wordt gereden met stang en trens. Ik vond dit niet per se een fijne toevoeging wanneer je nog in een leerproces zit qua dressuur. Dan zijn al die extra teugels vooral heel verwarrend.

De paarden worden voor je opgezadeld en afgezadeld om te zorgen dat alles goed zit. Het is een beetje jammer wanneer je midden in je vliegende galopwissel op je woeste hengst één van je bandages verliest en je woeste hengst veranderd in een hysterische pony en als een malloot gaat proberen om van die losse bandage af te komen.

Accommodatie bij Vale de Ferreiros

Deze dressuur paardrijvakantie bij Vale de Ferreiros in Portugal is een vaste standplaats vakantie. De accommodatie in Pego bevindt zich op slechts 200 meter lopen van de rijschool waar je lessen plaats vinden. Wil je de rest van de Alentejo verkennen, dan heb je wel echt een huurauto nodig. Er is genoeg te doen in de regio Alentejo en Vale do Tejo, maar deze bezienswaardigheden zijn slecht te bereiken met het openbaar vervoer vanaf Vale de Ferreiros.

Almourol kasteel waar je alleen met een bootje naar toe kunt

De kamers bij Vale de Ferreiros zijn groot en heel fijn. Ik had een kamer met een moderne badkamer met bubbelbad, een heel groot terras met uitzicht op de bossen en goed wifi. Er zijn een aantal gezamenlijke ruimtes waar je met je stalgenoten uren kunt hangen en filmpjes kunt uitwisselen van je geweldige dressuurkunsten. Er is ook een zwembad met ligbedden en uitzicht over de vallei. Vooral de zonsondergang is fantastisch vanuit het zwembad.

Het eten was prima, maar niet per se hoogstaande cuisine. Vegetarisch eten is geen probleem. Bij halfpension kon ik kiezen tussen lunch of diner. Dit mocht ook wisselen per dag. Deze vorm van halfpension geeft je de ruimte om overdag of juist ’s avonds de omgeving te gaan ontdekken.

De dressuurlessen vinden plaats in een overdekte rijbaan met perfecte bodem. De springlessen vinden plaats in een van de springweides. Kwaliteit van de paardrijfaciliteiten zijn uitstekend.

Kosten dressuurbootcamp Vale de Ferreiros

Vanuit Nederland kun je via Lissabon naar Pego, Portugal reizen. De vluchten naar Lissabon zijn redelijk goedkoop (als in 200-400 euro) wanneer je goed zoekt en ruim op tijd boekt. Soms vindt je zelfs misschien wel een aanbieding van minder dan 100 euro voor een retourtje.

Vanuit Lissabon heb je drie opties om naar Pego te komen waar zich Vale de Ferreiros bevindt:

  1. Je boekt een huurauto en maakt een mooie roadtrip door Alentejo en Vale do Tejo.
  2. Vale de Ferreiros heeft de mogelijkheid om jou op te halen in Lissabon. Kosten ongeveer 150 euro wanneer je alleen bent.
  3. Je reist met de trein naar Abrantes (anderhalf uur reistijd) en wordt daar opgehaald door de medewerkers van Vale de Ferreiros.

Vale de Ferreiros biedt pakketten zo lang of zo kort als je zelf wil. Springen, dressuur, een combinatie van beiden, 3 dagen, 5 dagen, 7 dagen. Alles is mogelijk. Ik heb de hele dressuurbootcamp paardrijreis als pakket geboekt voor 746 euro bij Horse Holidays. Mijn reis bestond uit drie overnachtingen (halfpension) met in totaal vijf dressuurlessen van een uur. Ik was zo enthousiast over de lessen door Fernando, dat ik ter plekke nog een overnachting met twee lessen extra heb geboekt.

Eindoordeel Vale de Ferreiros

Leerzaam in een fijne omgeving.

De regio Alentejo en de regio Vale do Tejo lenen zich perfect voor een rondreis in combinatie met een dressuurbootcamp bij Vale de Ferreiros. Voor ruiters die hun ruitervaardigheden willen verbeteren op hooggeschoolde Lusitano hengsten is Alentejo de perfecte omgeving.

De accommodatie is fantastisch. De paarden fijn om te rijden. De prijs heel redelijk. Wat mij betreft een aanrader voor iedereen die eens in een andere omgeving, op een ander soort paarden aan zijn dressuurvaardigheden wil werken.

Er zijn twee mogelijkheden om deze reis te boeken. Via de Nederlandse organisatie Horse Holidays of rechtstreeks via Vale de Ferreiros zelf.

Meer lezen over Portugal?

Check dan eens een van deze blogs:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.