De mooiste stranden van Malta

Malta staat bekend om de fantastische culturele bezienswaardigheden, maar toch vooral ook om het mooie weer, het warme water en de fantastische stranden. In deze blog lees je alles over de mooiste stranden van Malta. Welke voorzieningen zijn er? Waar moet je op letten? Waar kan je parkeren? Zandstrand of kiezelstrand? Met deze blog wordt het een stuk makkelijker kiezen waar je de volgende keer wilt zwemmen.

De mooiste stranden van Malta

In deze blog splits ik de stranden naar de mooiste stranden van Malta en de mooiste stranden van de andere eilanden die bij Malta horen zoals bijvoorbeeld het eiland Gozo.

1. St. Peters Pool nabij Marsaxlokk

Marsaxlokk is een pittoresk vissersdorpje en vooral bekend om zijn mooie, gekleurde bootjes die in de haven dobberen. Ontsnap aan de drukte van de haven van Marsaxlokk door naar het schiereiland in het zuidoosten van het havendorpje te gaan en zo de vuurtoren en Fort Delimara te gaan bezichtigen. Ook kun je hier zwemmen in St. Peters Pool. St. Peterspool is een soort natuurlijk zwembad wat is uitgesleten uit de rotsen.

 • Faciliteiten: vrijwel geen
 • Parkeren: er is een vrij grote parkeerplaats op onderstaand GPS coördinaat.
 • GPS coördinaten: 35°49’59.3″N 14°33’38.7″E
 • Zand of kiezels: geen strand, alleen rotsen. Je gaat met een trappetje het water in
 • Wat verder goed is om te weten: hier kun je beter niet zwemmen bij onrustig weer. Door de golven en de stroming klap je makkelijk op de rotsen of verdwijnt door een onderstroom onder water. Wat verder goed is om te weten, is dat wanneer je St. Peters Poel op Google Maps zoekt, dat je dan op een klein weggetje uit komt waar je absoluut niet kunt parkeren en nauwelijks kunt keren. Houd dus bovenstaande GPS coördinaten aan.

2. Baai van Mistra; geen aanrader

De Baai van Mistra zou ik niemand aanraden. Het is een kiezelstrand wat erg populair is onder de lokale bevolking. Je kunt het eigenlijk nauwelijks een strand noemen. Op de meeste plekken is de strook slechts een meter breed. Niet eens genoeg om je handdoek neer te leggen.

Wat ook goed is om te weten is dat de baai zelf best mooi is, maar dat de omgeving vrij lelijk is. De gehele rechterkant van je uitzicht bestaat uit hotels en huizen.

 • Faciliteiten: nauwelijks
 • Parkeren: er is vrijwel geen parkeerplek aan de kant van de weg. Maar je kunt een stukje verder – bij de Mistra Battery – wel redelijk makkelijk parkeren.
 • GPS coördinaten: 35°57’31.2″N 14°23’41.9″E (Mistra Battery)
 • Zand of kiezels: kiezels, maar het strand is slechts een meter breed
 • Wat verder goed is om te weten: dit is een baai voor vissers

3. Baai van Ġnejna; een heel fijn strand

Het strand van de Baai van Ġnejna is één van de populairdere stranden in Malta bij toeristen en is een aangename plek om te ontspannen aan het water. Je hebt vrij uitzicht; alleen maar kliffen, zee, vissershutjes en strand. Vanaf de Ġnejna wachttoren kun je over de hele baai uitkijken.

Faciliteiten: twee eettentjes en wc’s. Er worden vrijwel geen strandbedjes verhuurd in oktober. Ruim voldoende parkeerplaats. Je hebt waterschoenen nodig. Zandstrand en gedeeltelijk rotsen.

 • Faciliteiten: twee eettentjes, strandbedjes verhuur en wc’s. Mogelijkheid voor het huren van een kano.
 • Parkeren: ruim voldoende parkeerplek buiten het seizoen
 • GPS coördinaten: 35°55’13.4″N 14°20’39.8″E
 • Zand of kiezels: zandstrand met wat grote rotsen her en der
 • Wat verder goed is om te weten: de faciliteiten sluiten in de winter. Waterschoenen maken het wel fijner om op dit strand in het water te gaan.

4. Għajn Ħadid Beach: eigen baai bij wachttoren

In mijn zoektocht naar de Ghajn Hadid wachttoren kwam ik langs een privé strand. Er is geen zandstrand. Alleen rotsen. Maar dan heb je wel alles voor jezelf. Er passen maar vier auto’s bovenaan de klif en vanaf waar je parkeert moet je nog tien minuten lopen naar het water. Wat je dan krijgt is perfect helder water en een geweldig uitzicht. Ingeklemd tussen rotsen en kliffen is het water er de meeste dagen relatief rustig.

 • Faciliteiten: geen
 • Parkeren: er passen maar weinig auto’s op het kleine vlakke stuk wanneer je het einde van de weg bereikt.
 • GPS coördinaten: 35°57’59.8″N 14°23’11.6″E
 • Zand of kiezels: rotsen
 • Wat verder goed is om te weten: hier kun je beter niet zwemmen bij onrustig weer. Door de golven en de stroming klap je makkelijk op de rotsen of verdwijnt door een onderstroom onder water

5. Qarraba Bay; wel een stukje lopen

Qarraba Bay is alleen te voet te bereiken. Omdat het wat slechter te bereiken is, is dit strand vrijwel altijd verlaten. Dus wil je helemaal alleen (of vrijwel alleen) op het strand zijn, dan ben je hier aan het goede adres. Het zal alleen een uitdaging zijn om er te komen.

Let op bij je wandeling erheen: er is geen (of nauwelijks) een voetpad en de paden zijn op sommige plekken heel onstabiel. Dit is wat mij betreft geen strand waar je met kleine kinderen heen gaat. En zeker ook niet bij slecht weer.

 • Faciliteiten: geen
 • Parkeren: bij Ghajn Tuffieha strand parkeerplaats
 • GPS coördinaten: 35°55’37.7″N 14°20’35.6″E
 • Zand of kiezels: zand
 • Wat verder goed is om te weten: het is een stukje lopen naar dit strand. De ondergrond is niet altijd even goed.

6. Golden Bay Beach; waar iedereen heen gaat

Golden Bay Beach is één van de stranden van Malta met een blauwe vlag. Het is een schoon zandstrand met zeer veel faciliteiten. Dit strand kan erg druk zijn in het hoogseizoen, deels vanwege het mooie strand, maar vooral ook vanwege de enorme hotels die vlak naast het strand staan. Bij Golden Bay Beach staan er drie enorme Radisson Blue hotels naast het strand. Golden Bay Beach heeft meer faciliteiten dan het eerder genoemde Gnejna strand. Maar ik vond het strand van Gnejna veel mooier gelegen.

 • Faciliteiten: allerlei strandtentjes en volwaardige restaurants, verhuur stoelen en parasols, verhuur kano’s, wc’s
 • Parkeren: er is een grote parkeerplaats, maar vanwege de populariteit is deze nog steeds snel vol
 • GPS coördinaten: 35°56’04.7″N 14°20’44.6″E
 • Zand of kiezels: zand
 • Wat verder goed is om te weten: dit is het drukste strand van Malta

7. Ghadira strand; het breedste zandstrand van Malta

Ghadira is volgens mij het breedste zandstrand van heel Malta. Gelegen in een hele grote baai, vind je dit brede zandstrand met een langzaam aflopend strand. Er zijn verschillende voorzieningen zoals heel veel strandtentjes.

Het grootste nadeel van Ghadira strand is dat het is gelegen aan de grote doorgaande weg richting de boot naar Gozo. De weg loopt om de baai heen, dus je hebt wel constant het geluid van een autoweg op de achtergrond. Daar krijg je voor terug dat er geen stenen en rotsen zijn en dat de zee heel langzaam af loopt. Misschien niet mooi, maar wel heel relaxt.

 • Faciliteiten: restaurants, wc’s, strandbedden en parasol verhuur
 • Parkeren: er is vrij veel parkeerplek langs de weg, daarnaast is er nog een grote parkeerplaats
 • GPS coördinaten: 35°58’06.6″N 14°21’03.8″E
 • Zand of kiezels: zand
 • Wat verder goed is om te weten: dit is een perfect strand voor kinderen omdat het strand heel langzaam af loopt

8. Coral lagoon; onontdekt natuurwonder

Helemaal op het einde van Malta vind je de bijzondere Coral Lagoon. Vlakbij de wachttoren White Tower is er een natuurlijke grot ontstaan in de rotsen. Er is een soort tunnel waar je doorheen kan zwemmen of kanoën om deze grot te bereiken. Je kunt niet van bovenaf naar deze grot toe. Het moge duidelijk zijn dat je dit niet gaat doen wanneer het hard waait of iets minder goed weer is. De kans dat je dan ongeschonden door de opening komt, zal niet groot zijn.

Er is geen strand, wel een heel aantal platte rotsen waar je goed op kunt zitten. Er is een trappetje het water in. Neem iets zachts mee om op te zitten of een eigen stoeltje. Het water is hier nog helderder dan op de rest van Malta omdat hier voornamelijk rotsen te vinden zijn en er dus weinig zand in het water drijft.

Vanwege de afgelegen ligging is het hier erg rustig.

 • Faciliteiten: klein restaurantje bij de hoofdweg
 • Parkeren: dit kan bij het restaurant vlak voor de bocht
 • GPS coördinaten: 35.997886, 14.367407
 • Zand of kiezels: rotsen
 • Wat verder goed is om te weten: hier kun je beter niet zwemmen bij onrustig weer. Door de golven en de stroming klap je makkelijk op de rotsen of verdwijnt door een onderstroom onder water. En neem waterschoenen mee.
White tower

9. Popeye Village strand

Popeye Village; je leest het goed. Dit is de filmset van de musical ‘Popeye’ uit 1980. Popeye Village is nu een thematisch dorp met boottochtjes en restaurants. Maar ook met een strandje. Heb je kinderen, dan is dit waarschijnlijk de perfecte combinatie; eerst door het Popeye dorp rennen, dan lekker lunchen in 1 van de restaurants en daarna nog even snel in het water plonzen.

 • Faciliteiten: alle faciliteiten die je maar kan bedenken zijn hier te vinden.
 • Parkeren: er is een hele grote parkeerplaats bij Popeye Village
 • GPS coördinaten: 35°57’40.6″N 14°20’34.5″E
 • Zand of kiezels: zand
 • Wat verder goed is om te weten: je moet betalen om binnen te komen (heb ik natuurlijk niet gedaan, want….. kinderen). Entreeprijs voor volwassen: 11 euro. Kinderen tot 12 jaar: 9 euro.

10. Selmun Imgiebah Beach bij het Selmun Palace

Wanneer je onderstaand paleis passeert, dan weet je dat je goed zit. Vanaf Selmun Palace kun je naar twee stranden; 1) Imgiebah Beach en 2) Ghajn Hadid Beach (al eerder genoemd bij punt 4).

Waar Ghajn Hadid Beach bijna geen ruimte heeft en zeker geen zandstrand, heeft Imgiebah dat wel allemaal. Verwacht geen megagroot strand, maar je past er prima met wat mensen op. De halfronde baai heeft bijna altijd rustig en kraakhelder water. Met de steile rotswanden die deze baai omringen, lig je perfect in de luwte.

 • Faciliteiten: geen
 • Parkeren: nauwelijks parkeergelegenheid
 • GPS coördinaten: 35°58’02.0″N 14°22’53.4″E
 • Zand of kiezels: zand en kiezels
 • Wat verder goed is om te weten: je moet het laatste stukje lopen om op dit strand te komen. Dit is ongeveer 200 meter over een slingerpaadje
Selmun Palace

Voor een volgende keer:

Tijdens mijn rondreis door Malta heb ik Gozo en de andere eilanden die bij Malta horen over geslagen. Dan heb ik de volgende keer ook nog iets te ontdekken. Onderstaand lijstje wordt door andere bloggers hoog aangeschreven. Ik heb deze stranden zelf nog niet bezocht, dus vandaar dat er geen review bij staat. Wanneer ik weer voor mijn werk naar Malta ben geweest, zal ik onderstaande stranden aanvullen met meer informatie.

– Blue Lagoon – op Comino

– Het rode strand van Ramla – op Gozo

– Via de tunnel zwemmend naar de Inland Sea – op Gozo

– Het ongerepte strand van San Blas – op Gozo

– Zwemmen in Wied Il-Għasri – op Gozo

Op zoek naar nog meer Malta tips?

Check dan eens onderstaande blogs:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.