Citytrip Valletta; mooiste bezienswaardigheden in de hoofdstad van Malta

Met iets meer dan zesduizend inwoners behoort Valletta tot de kleinste hoofdsteden ter wereld. De stad en het centrum van Valletta is dan ook erg compact. Door de compacte indeling van de stad (*slechts twee bij twee kilometer) is Valletta erg geschikt om te voet te verkennen en uitermate ongeschikt voor auto’s. Welke bezienswaardigheden wil je absoluut niet missen wanneer je in Valletta bent? Lees er alles over in deze blog.  

Om te beginnen wil ik je 1 tip geven van een pro;

Valletta is perfect om gewoon rond te dwalen. Laat je verrassen door de kleine straatjes, door de bijzondere gebouwen om elke hoek en de kleurrijke balkons.

Je kunt natuurlijk strikt onderstaande bezienswaardigheden volgen, maar die ga je uiteindelijk vanzelf wel zien wanneer je gewoon rond slentert.

De tuinen van Barrakka (Upper en Lower) en de kanonschoten

De tuinen van Barrakka (Upper Barrakka Gardens en Lower Barrakka Gardens) geven het beste uitzicht over de haven van Valletta en The Three Cities. Ik houd altijd wel van stadsparken waar je even aan de drukte van het verkeer kunt ontsnappen en lekker op een bankje in de schaduw kunt kijken naar het chaotische leven in de straten onder je. Daar zijn beide tuinen uitermate geschikt voor. Verwacht geen enorme groene gazons en oneindige lanen met bomen. Upper Barrakka en Lower Barrakka zijn beiden erg klein. Niet heel raar natuurlijk wanneer de hele stad slechts twee bij twee kilometer is.

Upper Barrakka Gardens:

De Upper Barrakka Gardens is ook de plaats waar er vanaf de vestingwal dagelijks om 12u en 16u kanonschoten worden afgevuurd. Dit gedeelte van Upper Barrakka heet de Saluting Battery.

Om Upper Barrakka Gardens te bereiken, kun je met de lift omhoog en omlaag. De prijs hiervoor is 1 euro voor een retourtje op dezelfde dag. Uiteraard kun je ook lopend van de Upper Barraka Gardens naar de Lower Barrakka Gardens en vice versa.

 • Entree: gratis (tenzij je de lift neemt, die is 1 euro)
 • GPS coördinaten: 35°53’42.5″N 14°30’43.4″E
De lift naar Upper Barrakka

Lower Barrakka Gardens:

Naast de tuinen zelf kun je bij de Lower Barrakka Gardens ook de Siege Bell War Memorial zien. Daarnaast heb je een fantastisch uitzicht over de open zee, de golfbrekers voor de kust en de wachttorens.

Upper en Lower Barrakka liggen niet tegen elkaar aan. Je moet een klein stukje lopen tussen beide tuinen.

 • Entree: gratis
 • GPS coördinaten: 35°53’52.7″N 14°31’04.9″E
Als je je bezoek verkeerd timed, dan krijg je er gratis een hele berg cruiseschip passagiers bij

De gezellige drukte van Valletta Waterfront – Pinto Wharf

De buurt rond Valletta Waterfront werd ontwikkeld onder het bewind van grootmeester Manuel Pinto de Fonseca in 1752. Pinto Wharf wordt ook wel de Valletta Waterfront genoemd. Vroeger was dit nogal een vervallen werf vol met pakhuizen, maar het is recent helemaal opgeknapt. Er zijn ontzettend veel leuke restaurants en terrasjes te vinden. Met zulke mooie barokke gebouwen op de achtergrond, is eten aan het helderblauwe water met kleine visjes die voorbij zwemmen, een perfecte plek om te lunchen.

Houd er rekening mee dat ook de cruiseschepen hier aan meren.dus dat het er soms ontzettend druk kan zijn wanneer er net 2.000 mensen van boord zijn gekomen bij een cruiseschip.

 • Entree: gratis
 • GPS coördinaten: 35°53’23.1″N 14°30’28.5″E

Het Grandmaster Palace: het hart van Valletta

Een van de eerste gebouwen in Valletta was het Grandmaster Palace. Dit is het paleis van de President van Malta, en tot voor kort ook van de regering van Malta. De kamers staan vol met harnassen van vroegere ridders, muurschilderingen waar die niet misstaan in de Sixtijnse Kapel, en ornamenten waar elke dertiger jaren huizen bezitter jaloers op zou zijn. Het Grandmaster Palace wordt door velen gezien als een van de mooiste bezienswaardigheden van Valletta door zijn rijkdom en overdaad.

 • Entree: tijdelijk gesloten
 • GPS coördinaten: 35°53’53.8″N 14°30’52.1″E
 • Goed om te weten: tijdelijk gesloten tot nader order. Wil je toch wat van de spectaculaire binnenkant zien, kijk dan eens op de website van de Maltezer overheid. Op deze website kan je via een soort Google Streetview door het paleis lopen.

Sint-Pauluskathedraal of een van de vele andere kerken

In het oude centrum van Valletta zijn verschillende bijzondere kerken te vinden. Bijna allemaal hebben ze prachtige bewerkte plafonds, gouden ornamenten zo ver het oog reikt en uitbundige gedecoreerde altaars. Maar het echte hoogtepunt van Valletta noem ik later in deze blog bij de Sint Janscokathedraal.

Onderstaande kerken verbleken in pracht vergeleken bij de Sint Janscokathedraal. Maar dat geldt ook voor de toegangsprijs. De Sint Janscokathedraal kost maar liefst 15 euro om te bezoeken, terwijl onderstaande kerken gratis zijn.

St Paul Shipwreck kerk

 • GPS coördinaten: 35°53’50.2″N 14°30’50.4″E

Tal-Pilar kerk

 • GPS coördinaten: 35°54’03.7″N 14°30’46.5″E

Basilica van Onze Vrouw van Mount Carmel

 • GPS coördinaten: 35°54’00.3″N 14°30’44.6″E

Het uiterste punt van Valletta; Fort St. Elmo

Fort St. Elmo ligt op het uiterste punt van het Sciberras schiereiland. Deze strategische positie werd al sinds de Middeleeuwen erg vaak gebruikt, zoals de overwinning van Malta op het Ottomaanse leger. Je kunt gratis op de vesting rondlopen, maar het is ook interessant om het oorlogsmuseum dat in het fort is gevestigd even te bezoeken.

 • Entree: 10 euro voor het museum
 • GPS coördinaten: 35°54’04.7″N 14°31’05.9″E

Bezoek The Three Cities (Drie Steden)

Tegenover Valletta – aan de andere kant van het water – vind je The Three Cities. Cospicua, Senglea en Vttoriosa zijn drie nederzettingen die volledig vergroeid zijn met elkaar en met Valletta. Het is in de Three Cities een stuk rustiger dan in Valletta. Je kunt hier iets meer op jezelf rondslenteren. Wat is er zoal te zien in The Three cities?

 • Gardjola Gardens, Senglea; hier wil je heen vanwege het uitzicht op Valletta
 • Senglea Basilica, Senglea; Senglea heeft misschien niet veel bezienswaardigheden, maar de Basiliek van Senglea is er zeker één. Loop even naar binnen om het weelderige interieur te bekijken.
 • St. Lawrence’s Church, Birgu; als je met de Hop on hop off bus naar de Three Cities komt, stap je voor de St. Lawrence kerk in Birgu (Vittriosa) uit. Als je er toch bent, loop even naar binnen. Dat is namelijk gratis.
 • Fort Saint Angelo, Birgu: dit enorme fort heb je waarschijnlijk vanuit Valletta al wel zien liggen. 
 • Inquisitor’s Palace, Birgu; een paleis en museum over de Spaanse inquisitie

Hoe kom je bij The Three Cities?

 1. je kunt vanaf Valletta Waterfront met een traditionele Dgħajsa boot naar de overkant kunt varen. Voor slechts 2 euro kun je met deze watertaxi naar de Three Cities varen. Een leuke manier om Valletta vanaf het water te fotograferen.
 2. Neem een taxi naar The Three Cities
 3. De Hop-on-Hop-off bus stopt hier ook

Main Guard – St George plein; waar je lekker op een terrasje kunt hangen

Main Guard plein, ook wel St. George plein genoemd, ook wel Guardia della Piazza genoemd is naast een fantastische plek om oude gebouwen te bewonderen, ook de perfecte plek om op terrasjes te hangen. Vlak achter het Grandmaster Palace ligt dit grote plein met enkele kleine pleinen er rond omheen.

Op de kleine pleintjes geven de hoge gebouwen schaduw in de warme zomers terwijl het grote plein juist de ruimte biedt om lekker in de zon te zitten in het voor- en najaar. De perfecte plek om te lunchen.

 • Entree: gratis
 • GPS coördinaten: 35°53’56.8″N 14°30’48.4″E

St. Julians; de plek om uit te gaan

St. Julians is een deel van de stad wat twee baaien na Valletta ligt. Het is dus niet makkelijk te lopen vanaf Valletta, maar gelukkig heeft Malta een heel makkelijk taxi systeem (waarover later meer). In Valletta is het ’s avonds vaak uitgestorven. Al probeert de Maltezer overheid daar wel iets aan te doen. Vrijwel elke toerist overnacht in St. Julians omdat daar alle restaurants en bars te vinden zijn. Waar moet je dan zijn voor leven in de nachtelijke uurtjes? Vlakbij het hotel waar ik zat, want ik kon de feestvierende menigte de hele nacht goed horen 😉

Je vindt de meeste opties in Paceville, St. Julians. Dit is het gebied tussen de McDonalds op de rotonde bij het LOVE monument en Saint George strand. Hier zijn ook de meeste restaurants te vinden.

De beste bezienswaardigheden van Valletta bij slecht weer

Je zou het bijna niet geloven, maar af en toe kan het best slecht weer zijn in Malta. Wanneer het regent, dan regent het ook meteen extreem veel en heel hard. De straten lopen onder, en de steile wegen veranderen in watervallen. Voor dit soort momenten zijn onderstaande bezienswaardigheden ideaal. Ook bij mooi weer zijn deze trouwens zeker de moeite waard om te bezoeken.

Casa Rocca Piccola; een 15e eeuws paleis

Casa Rocca Piccola is één van de twee paleizen in Valletta die gebouwd werden voor Admiraal Don Pietro la Rocca. Tijdens de bouw stond het bekend als “het paleis met de tuin” omdat huizen in Valletta in die tijd normaal gezien geen tuinen mochten hebben.

Casa Rocca Piccola is een groot paleis, met meer dan vijftig kamers, twee bibliotheken, twee eetzalen, heel veel salons en een eigen kapel. Een groot deel ervan kan tegenwoordig bezocht worden, met onder meer de grootste collectie van Maltezer kant die er bestaat.

 • Entree: 9 euro
 • GPS coördinaten: 35°53’59.6″N 14°30’54.7″E

Sint-Janscokathedraal; de onthoofding van Johannes de Doper

Ik noemde de Sint Janscokathedraal al eens eerder in deze blog. De kathedraal wordt gezien als een van de hoogtepunten in Valletta om te bezoeken.

De Sint-Janscokathedraal werd gebouwd door de Maltezer Orde tussen 1572 en 1577. In de kapel van de Sint-Janscokathedraal vind je het beroemde schilderij; de onthoofding van Johannes de Doper. De kerk stroomt over van bladgouden versiersels, fresco’s en pluche. Blijkbaar had de kerk in de tijd geen geldtekort. Nog steeds vragen ze de hoogste entree van alle bezienswaardigheden in Malta.

 • Entree: 15 euro
 • GPS coördinaten: 35°53’50.7″N 14°30’44.2″E
De ingang zit om de hoek.

Teatru Manoel; het bijna oudste theater van Europa

Een fijne binnenactiviteit vind ik het bezoeken van bioscopen. Nou is er weinig ruimte voor een bioscoop in Valletta, maar gelukkig is er een prima alternatief; Teatru Manoel. Teatru Manoel is één van de oudste nog voor theater gebruikte theaterzalen in Europa. Het theater stamt uit 1731 en is dus al meer dan 300 jaar oud.

Wat maakt dit theater zo bijzonder behalve de leeftijd? Er zitten twee waterreservoirs onder de vloer. Door deze twee waterreservoirs onder de vloer schijn je een fantastische en kraakheldere akoestiek te krijgen. Teatru Manoel is ook zonder optredens te bezoeken overdag.

Voor alle Tweede Wereldoorlog fanatici; Lascaris War rooms

Lascaris War Rooms bestaat uit een ondergronds complex van tunnels en kamers die tijdens de Tweede Wereldoorlog het hoofdkwartier huisvestten van de verdediging van Malta. Na de oorlog werd de Lascaris War Rooms het hoofdkwartier van de vloot van de Royal Navy. De NAVO heeft dit complex vanaf 1967 gedurende 10 jaar als hoofdkwartier gebruikt om duikboten te onderscheppen. Nu is het een museum waarin bezoekers alles te weten kunnen komen over het oorlogsverleden van Malta en de regio.

Ben je een liefhebber van oorlogsgeschiedenis, dan mag je deze bezienswaardigheid in Valletta absoluut niet missen. Ben je niet echt een liefhebber van oorlogsgeschiedenis, maar hoost het onophoudelijk, dan kun je hier prima door de tunnels dwalen om de regen te ontlopen.

 • Entree: 13 euro
 • GPS coördinaten: 35°53’41.4″N 14°30’46.0″E

Waar kun je het beste overnachten in Valletta?

Overnachten in St Julians is het meest praktisch als je toegang wilt hebben tot veel verschillende restaurants. Het grootste nadeel van St. Julians is dat het ook het uitgaansgebied is, dus dat je het risico loopt dat je vlak naast een bar blijkt te slapen. Ik sliep het in het St Julians Bay Hotel wat echt een ontzettend gehorig hotel is en ook nog eens op een hele drukke locatie zit. Dat hotel kan ik je dus zeker niet aanraden.

Overnachten in Valletta is erg gezellig omdat je dan de stad helemaal voor jezelf hebt wanneer de dagjes toeristen weg trekken. Valletta heeft alleen iets minder voorzieningen als restaurants. Je zult er absoluut niet verhongeren hoor. Je hebt gewoon iets minder te kiezen.

Vervoer in Valletta

Wat ik je meteen kan afraden is jezelf verplaatsen met een auto. Parkeren in Valletta is een nachtmerrie en het verkeer staat constant vast.

De makkelijkste manier om je te verplaatsen is lopend. Valletta zelf is heel klein dus alle afstanden zijn te overzien. Slaap je in St Julians, dan kun je ervoor kiezen om een taxi te nemen vanaf Valletta. Met ruim 7 kilometer is dit een vrij lange wandeling. Een taxi is ongeveer 8 euro van Lower Barrakka Gardens naar St Julians Bay. Zo’n ritje is inclusief verkeer iets van twintig minuten. Uber werkt niet in Malta, maar wat wel werkt is Ecabs. Dit is een bijna identieke app als Uber, maar dan met officiële taxi’s. De E-Cabs app is the vinden in je app-store.

Een andere makkelijke manier om je te verplaatsen in Valletta en omgeving is met de Hop-on Hop-off bus. Deze bus brengt je niet alleen in en rondom Valletta naar alle hoogtepunten, maar dezelfde tickets brengen je over heel Malta naar alle hoogtepunten. Voor 25 euro heb je maar liefst toegang tot het volgende:

 • 1 of 2-dagen Hop-On Hop-Off Bus Tour
 • 24 of 48-uur Hop-On Hop-Off Boot Tours
 • Audio gids in 13 talen

Hop-on Hop-off bus stops buiten Valletta

 • Mosta
 • Rabat en Mdina
 • Marsaxlokk
 • De Blue Grotto
 • Heel veel verschillende stranden
 • Verschillende stops op Gozo
 • En natuurlijk nog veel meer plekken

Heb je geen zin om een auto te huren dan is deze bus de ideale manier om het eiland te verkennen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.