Review: yoga retreat Peloponnesos, Griekenland

Wil je yoga doen met uitzicht op zee? Zin om de hele dag helemaal zen voor je uit te staren naar de bergen en de boten die in zee voorbij varen? Bezoek dan Zen Rocks in Mani, Griekenland voor een intensieve yoga- en meditatieweek. Van Pilates tot meditatie; alle verschillende aspecten van je lichaam in balans brengen, komen voorbij tijdens de retreat week. Check in deze blog de review voor alle details van deze fantastische plek.

Kamers en gezamenlijke ruimtes bij Zen Rocks Mani

Bovenop een berg op het schiereiland Peloponnesos vind je Zen Rocks Mani. Via een steile weg rijd je tegen de berg op. Bij aankomst zie je verschillende stenen gebouwtjes staan. Dit is een luxe retreat en dat is aan alles te zien. De kamers zijn perfect ingericht en er is overduidelijk niet bespaard op de afwerking. Elke kamer heeft zijn eigen overdekte terras vanwaar je over de oceaan en de bergen op de andere “vinger” van de Peloponnesos uit kijkt. De douche heeft een regendouche en volledig eco douchegel en shampoo. De bedden zijn van matige hardheid (voor mij net iets te hard). Er is wel airco, maar geen wifi in de huisjes. Wifi is wel in het restaurant waar je eet.

Yoga, mediteren of pilates doe je in de binnenruimte of op het overdekte dek wat ook uit kijkt over de oceaan. Hoe fijn is dat om je meditatie te doen met zo’n fantastisch uitzicht?

De gezamenlijke ruimte is de grote ruimte waar je eet. Ook de gezamelijke ruimte kijkt uit over zee. In de winter kunnen de zijwanden de wind tegenhouden, maar ik kan me voorstellen dat het zelfs met de wanden naar beneden wat aan de koude kant is.

Zen Rocks Mani is overal ver uit de buurt. Dit heeft als voordeel dat het er erg stil is. Maar heeft als nadeel dat je voor alles een auto nodig hebt of een taxi moet bellen. Het is ongeveer tien minuten rijden naar het dichtstbijzijnde strand (Sandova Beach). Er zijn verschillende fantastische stranden binnen een half uur rijden vanaf Zen Rocks. Supermarkten, restaurants of winkels zijn allemaal minstens een kwartier met de auto.

Elk huisje heeft een eigen keuken, dus als je voldoende eten mee neemt de eerste keer dat je de berg op reist, dan hoef je in principe nergens meer naar toe. Bij de retreat zit een zeer uitgebreide ontbijt en zeer uitgebreid avondeten inbegrepen dus heel veel heb je niet nodig wanneer je daar bent.

Yogastijl

Er zijn twee yoga sessies per dag. In de ochtend zijn de lessen activerend met voornamelijk Vinyassa Flow en Ashtanga lessen. Dit is dus hard werken en veel kracht. In de avond zijn de lessen herstellend en gebaseerd op Hatha en Kundalini. De yogasessies worden aangepast aan het niveau van de groep en de individuen in de groep.

Naast yoga is er elke dag zeker anderhalf uur aandacht voor meditatie. In de ochtend is dat meer dan een uur voor het begin van de yogales en na de les. In de avond is dat aan het einde van de yogales. Beide sessies zijn zen-meditatie. Hier moet je van houden. Persoonlijk is het niks voor mij. Te gedwongen, te verplicht, te veel regeltjes. Daarnaast vond ik de instructrice niet heel veel fijn voor meditatie. Ze bleef maar praten over dingen die weinig bij leken te dragen aan de meditatie zelf. Of eigenlijk, het was vooral oreren, alsof je naar een lezing zat te luisteren in plaats van een meditatie. Voor degenen met een grote interesse in zen meditatie kan dit super interessant zijn. Heb je hier nog nooit van gehoord, dan betwijfel ik of het iets voor je is.

Maar yoga en meditatie is niet het enige op het programma. Om het nog mooier te maken, kun je naast meditatie en yoga, ook elke dag pilates volgen. De instructeur is een zeer aangenaam gespierde man die de lessen vrolijk en toegankelijk maakt. Door de pilates en de yoga is er een mooie combinatie tussen kracht en souplesse.

Daarnaast zijn er opties voor massage. Als je de kans krijgt, dan moet je absoluut voor een Thaise massage van Betty gaan. Wat een fijne persoon en wat een geweldige massage. Niet zo’n standaard Thaise massage, maar eentje die precies weet waar je lijf niet helemaal soepel loopt (in mijn geval na een paar dagen yoga en pilates dus letterlijk overal).

Persoonlijk vond ik het best een zwaar programma. Alles bij elkaar ben je vijf uur per dag bezig met meditatie, yoga en pilates.

Dagindeling

Een gemiddelde dag ziet er ongeveer zo uit:

  • 08.30 – 09.30 meditatie
  • 09.30 – 11.00 yoga
  • 11.00 – 11.30 meditatie en ademhalingsoefeningen
  • 11.30 brunch
  • 12.00 – 18.00 vrije tijd
  • 18.00 – 19.00 pilates
  • 19.00 – 20.00 yoga
  • 20.00 diner

Eten

Het eten is biologisch, zelf gemaakt, traditioneel Grieks, vegetarisch en veganistisch. Elke avond werd er een zeer gevarieerde maaltijd op tafel gezet met zo ontzettend veel keuze dat zelfs wanneer je een moeilijke eter bent, je altijd wel iets kunt vinden wat je lekker vind.

Na de ochtend yogasessie is er een uitgebreid ontbijt/lunchbuffet. Ik vond dit vrij laat. Je moet het tot bijna 12 uur vol zien te houden op je avondeten van de dag ervoor. Niet ideaal wat mij betreft. Maar het ontbijt zelf was echt van fantastische kwaliteit. Ik ben nogal een zeikerd qua eten, maar dat was echt superlekker.

De hele dag kun je gratis thee, koffie en limonade drinken. Na de yoga avondsessie wordt het avondeten geserveerd. De lunch (voor zo ver je die nog nodig hebt met zo’n laat ontbijt) moet je dus zelf regelen. Doordat het ontbijt zo laat was, kon ik prima bij de lunch wat fruit eten en dan zeker geen honger hebben tot het avondeten.

Kosten

Zeven dagen lang twee keer per dag een aantal uren yoga, pilates en meditatie, ontbijt en avondeten en slapen met uitzicht op zee is 1.300 euro per persoon. Hier zit geen shuttle van en naar Athene of Kalamati luchthaven bij in. Ik had mijn retreat geboekt bij Book Yoga Retreats. Deze prijs is qua accommodatie, uitzicht, eten en aantal uren les absoluut het geld waard.

Eindoordeel yoga retreat in Zen Rocks Mani

Een fantastische plek voor yoga. Wat een geweldige locatie en wat een geweldige kamers. Dit is absoluut het geld waard. Of het qua activiteiten bij je past, ligt er vooral aan hoe gek je bent op meditatie. Ik had geen klik met Vivi – degene die alle yoga en meditatie lessen gaf. Daarnaast vond ik al die uren meditatie niet fijn. Dat had van mij heel wat minder of heel anders gemogen. Betty (degene die Thaise massages gaf) gaf ook een keer een ochtendles en een avondles. De meditatie voelde bij haar totaal anders. De yogales ook. Haar stem is van goud. Ze begeleidt haar yogales met de gitaar waardoor de hele les lijkt te dansen. Wat een fantastische combinatie. De pilates instructeur (John) en de Thaise masseuse (Betty) waren twee fantastische personen.

Goed om te weten: er zijn vrij veel honden en katten bij Zen Rocks. Deze lopen door de yoga lessen heen en komen gezellig bij je zitten tijdens het eten. Ben je allergisch of houd je niet van dieren, dan zou ik deze retreat niet boeken als ik jou was.

Foneas Beach niet ver bij Zen Rock Mani vandaan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.